BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 19:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Stukanie z tylu przy ......... - EDIT !! wydech????
PostNapisane: 18 grudnia 2009, 11:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320D
Kod silnika: M47
Witam
Mialem problem z moja Beta - otoz w trakcie jazdy po naglum dodaniu oraz przy puszczeniu gazu dalo sie slyszec pukanie w okolicach tylnego mostu. Winowajaca byla tuleja podpory walu - ta z numerem 9.
Obrazek

Po wymianiestukanie przy dodawaniu i puszczaniu gazu zniknely :hurra:
Ale za to pojawilo sie stukanie przy skrecaniu. :mur: . Doklaniej przy jezdzie na wprost stukan zasadniczo nie zauwazylem tylko jak skrecam w lewo - np na radzie, na skrzyzowaniu - przy zalaczonym biegu. Na luzie nic takiego sie nie dzieje.
Stukanie jako kierowca slysze z lewej strony, pasazer slyszy z prawej , a osoba siedzaca z tylu slyszy to posrodku i odczuwa te stukanie poprzez kanape.

Macie moze jakies pomysly na co zwrocic mechanikowi uwage?? Bo bylem u jednego i slyszal to ale powiedzial ze nie wie co to moze byc - dzien wczesniej przegladal cale zawieszenie .
Tylko prosze nie proponujcie mi zmiane mechanika :( .

Pozdrawiam i POMOCY :zalamany:

EDIT:
To co - nikt sie z czyms takim nie spotkal?? Nie macie jakis sugestii co to moze byc??
Poradzcie cos. Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 25 lutego 2010, 12:10 przez Wuzel, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Stukanie z tylu przy skrecaniu w lewo
PostNapisane: 21 grudnia 2009, 16:56 
Pierwsze kroki

Temat nadal aktualny.
Nikt sie nie spotkal z czyms takim??

PostNapisane: 21 grudnia 2009, 17:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
spotkał.
walczyłem długo, sporo kasy włożyłem w wymianę wszystkich tulejek ławy i pływających wachacza i dalej miałem podobnie.
Diagnoza - mocowanie śruby ławy ( lewa strona, tylna, najczęściej w e46 pęka jak się jeżdzi za długo na wyrwanych tulejkach) okazała się nietrafna:(
Dopiero cudem kolega wykrył że rozwarstwiła się blacha od spodu w kielichu amortyzatora.
Zgrzane są tam trzy warstwy: podłoga, nadkole i chyba kielich. Po zespawaniu od 2 tygodni mam spokojną jazdę :)

PostNapisane: 23 grudnia 2009, 12:15 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 320d E46
Witam

Odnośnie tej tuleji met-gum numer 9 przyznam się że też ją wymieniłem i to niedawno bo było słychać stuki przy dodawaniu i odejmowaniu gazu. Zwłaszcza na autostradzie przy dużej prędkości. Teraz cisza :) w dodatku udało mi się to zrobić samemu.

Co do stuków które słychać np przy ruszaniu to u mnie jest to samo i mam do wymiany tuleje met-gum w progu tylnego wahacza (wleczonego). Numer katalogowy tej tuleji to 33 32 6 770 786
Ponoć jak coś stuka w tylnym zawieszeniu to najczęściej to.
Ale dopóki nie sprawdzisz u siebie to na 100% nikt Ci nie powie.

Pozdrawiam

PostNapisane: 24 grudnia 2009, 01:07 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328Ci
Kod silnika: M52B28TU
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 2&start=40
Wuzel, mam to samo. Tylko, że przy skręcie w prawo ;)
Najciekawsze jest to, że pojawiło mi się to stukanie 2 dni temu jak odpuścił ten największy mróz. W poprzednią zimę też to przerabiałęm. Później latem spokój i teraz znów się odezwało :zdziwko:
Wymieniłem w zeszłym sezonie tuleje pływające wahacza z tyłu ale nic nie pomogło, tuleja nr 9 już wcześniej była wymieniona. Obstawiam mocowanie amortyzatora

PostNapisane: 24 grudnia 2009, 10:25 
Pierwsze kroki

A myslicie ze jest szansa zdiagnozowania tego na szarpakach??

PostNapisane: 24 grudnia 2009, 12:19 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328Ci
Kod silnika: M52B28TU
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 2&start=40
Cytuj:
A myslicie ze jest szansa zdiagnozowania tego na szarpakach??

Wątpie, to stukanie występuje w momencie skręcanie, czyli wtedy kiedy jeden z amortyzatorów jest odciążony (w twoim przypadku lewy) a dociążony w prawy. Czyli szukałbym problemu w mocowniu lewego tylnego amortyzatora. Gdyby udało Ci się to zdiagnowować to będę mega wdzięczny za info. Ja teraz w ogóle nie mam czasu, żeby się tym zająć.

PostNapisane: 8 stycznia 2010, 09:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 1998
Witam wszystkich

Panowie mam ten sam kłopot za każdym razem jak dodam gazu lub puszczę to słyszę stuk, powoli robi się to coraz głośniejsze i bardziej denerwujące, lecz niestety nie mogę nigdzie dostać odpowiedniej tulejki pomożecie mi może w tej kwestii... Mam kolegę z warsztatem więc z naprawą pewnie damy sobie radę lecz niestety problem jest z częściami...

z góry dzięki i pozdrawiam

PostNapisane: 8 stycznia 2010, 10:45 
Zacna persona forum

cygi_cd napisał(a):
Witam wszystkich

Panowie mam ten sam kłopot za każdym razem jak dodam gazu lub puszczę to słyszę stuk, powoli robi się to coraz głośniejsze i bardziej denerwujące, lecz niestety nie mogę nigdzie dostać odpowiedniej tulejki pomożecie mi może w tej kwestii... Mam kolegę z warsztatem więc z naprawą pewnie damy sobie radę lecz niestety problem jest z częściami...

z góry dzięki i pozdrawiam

W sklepie motoryzacyjnym, tuleja tylnej ławy 4szt to się nazywa. :)
Sprawdz czy nie pęka podłoga od spodu przy tulejce (od tyłu patrząc , lewa tylna, bardzo częsty defekt w e46).

PostNapisane: 8 stycznia 2010, 14:14 
Forumowicz

Moje BMW: e36 Coupe
Kod silnika: M44B19
U mnie bylo cos podobnego, mialem zmieniane sprzeglo co sie rownalo z wymontowaniem walu napedowego.
Po montazu walu z powrotem , przy dodawaniu gazu i skrecie w prawo mialem lekkie pukanie i piszczenie z tylu auta. Po ustawieniu podpory walu tak jak byla wczesniej dzwieki ustaly :).

Nie wiem czy do wymiany tej tulejki numer 9 miales ruszany wal, ale pomyslalem ze nie zaszkodzi powiedziec swojej historii. Pozdrawiam

PostNapisane: 9 stycznia 2010, 07:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 1998
jeżeli pozwolicie to pociągnę temat dalej, podjechałem do mechanika i powiedziałem co potrzebuje i jak... a on do mnie, że to strasznie dużo roboty i to będzie kosztowało jakieś 700zł za samą robociznę... trochę dużo mi policzyli ale może nie w sumie to się nie znam...

PostNapisane: 9 stycznia 2010, 09:45 
Zacna persona forum

cygi_cd napisał(a):
jeżeli pozwolicie to pociągnę temat dalej, podjechałem do mechanika i powiedziałem co potrzebuje i jak... a on do mnie, że to strasznie dużo roboty i to będzie kosztowało jakieś 700zł za samą robociznę... trochę dużo mi policzyli ale może nie w sumie to się nie znam...

Jeśli masz na mysli wymianę poduszek w ławie to nie tak tragicznie.
Ja płaciłem 400 za zdjęcie ławy i po 100 za każdą wyprasowaną tylejkę, czyli razem 800 i to u kolegi.
Jest z tym trochę zachodu a i ludzie teraz za byle grosz nie chcą robić. :]

PostNapisane: 9 stycznia 2010, 09:49 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 & Passat B5
Ja tez mialem stukanie i okazalo sie ze to guma/tuleja z dyferecjalu wymienili i wszystko chodzi jak powinno mowie o stukaniu przy dodaniu odjeciu gazu

PostNapisane: 15 stycznia 2010, 23:04 
Pierwsze kroki

Zanabylem mocowanie amortyzatora na dwie strony. Meyle HD. Jutro wymieniam. Zobaczymy czy bedzie poprawa. Trzymajcie kciuki.
Dam znac co i jak.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 16 stycznia 2010, 21:25 
Pierwsze kroki

No i jestem juz po wymianie poduszek amora. Najwiecej roboty bylo z tapicerka. ale do rzeczy.
Wymienilem - zajelo to jakas godzine - dwie strony. Po wymianie cisza. Mam nadzieje ze tak juz zostanie i ten problem mam z glowy.
Pozdrawiam i dziekuje wszystkim za pomoc i sugestie.

PostNapisane: 17 stycznia 2010, 20:22 
Zacna persona forum

oby :) , ale bardzo wątpię.
Jak by dalej stukało do zastosuj się do tego co pisałem wyżej.

PostNapisane: 18 stycznia 2010, 09:10 
Pierwsze kroki

Boggy e36 - Gdybym mial cie blizej to chyba bym cie udusil. Musiales zapeszyc ?? :wsciekly:

A tak na powaznie Buggy e36 - do ktorego mam sie zastosowac: to co pisales o zgrzaniu blach w kielichu amora czy moze to tuleji tylnej lawy?
Powiem ci tak - ze jak wymienialem sam te poduchy amora to nie zauwazylem niczego co mogloby sugerpwac rozwarstwienie sie blach. Wszedlem prawie caly do bagaznika wiec ten otwor mocowania mialem przed nosem no i spod spodu tez nic nie sugerowalo tego typu problemu.
Moglbym jakos obrazowo wylumaczyc jak takie rozwarstwienie wyglada bo moze ja tego nie widze i nie wiem czego szukac.

Chol..a a mialo byc juz tak pieknie :mur: . Po wymianie nie bylo tego slychac tak czesto - ale dzis z rana znowu to uslyszalem.
Nie slychac tego zawsze tylko przy niskich obrotach silnika - tak jakby napend wpadal w rezonans - wtedy slychac takie szybkie puk puk puk puk puk. Nie wiem czy odpowiednio to opisuje.

PostNapisane: 20 stycznia 2010, 17:26 
Zacna persona forum

Myślę,że na tym łączeniu w kielichu.
Dokładnie to nie opiszę, bo po kilku dniach poszukiwań, złośliwego puk,puk,puk :( , akurat byłem w domu a kolega tylko oznajmił mi że doszedł w końcu co jest nie tak.
Gdzieś w kielichu, łączą się zgrzewy, podłogi, podłogi bagażnika i nadkola... i tam to się rozwarstwia i napręża przy dodaniu gazu a rozpręża po puszczeniu.
Dlatego masz to tylko jak ryszasz a później przy zmianie biegów przeważnie nie i dopiero jak cofasz albo hamujesz silnikiem.
Rozwarstwienia szukaj od spodu, czyli od zewnątrz.

Ale jeszcze sprawdż czy wokół mocowania lewej tylnej tulei ławy nie pęka podłoga wokoło.

Tytuł: Re: [E46] Stukanie z tylu przy ......... - EDIT !! wydech????
PostNapisane: 25 lutego 2010, 12:19 
Pierwsze kroki

Ostatnio zaczelem sie zastanawiac czy te stukanie co slysze nie jest czasem odglosem walenia wydechu o most lub inna czesc podwozia. Te stukanie slychac tylko i wylacznie przy zalaczonym biegu i obrotach silnika ponizej obrotow biegu jalowego. Nie to zebym ciagle jezdzil ze zduszonym silnikiem. To taki odglos jaby wydech wpadal w rezonans i udezal o most.
Inne elementy wyeliminowalem: kielichy, tuleje, mocowania amorow itd.
Jak mi wymieniali ta czesc nr 8 z pierwszego posta to mowili ze tez podspawali mi wydech bo zaczynal pekac wiec zgaduje ze mogli go zle powiesic.
Ma ktos moze zdjecie ukladu wydechowego - orginalu - szczegolnie zaczepow mocowania . Chcialbym sprawdzic czy mam wydech powieszony na wszystkich zaczepach. Przeciez nie moze byc tak ze jak ruszam wydechem to on lata na boki i stuka.

Tytuł: Re: [E46] Stukanie z tylu przy ......... - EDIT !! wydech????
PostNapisane: 25 lutego 2010, 16:33 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
Na tej aukcji w miarę to widać, są dwa zaczepy...
http://allegro.pl/item917309137_tlumik_ ... ml#gallery
:)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1