BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 07:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] demontaż rozdzielni kabli "splice panel"
PostNapisane: 17 lutego 2010, 13:42 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Czy ktoś się orientuje jak zdjąć ten panel po stronie kierowcy na lewej ściance nad głośnikiem. Jestem w trakcie robienia elektryki pod podgrzewane siedzenia i muszę sie dostać do tych kabli, a także dalej do skrzynki z bezpiecznikami.

Wiem, że na przykład po stronie pasażera za schowkiem, można go wypchnąć w górę bodajże i jest on na dwóch zatrzaskach. Na razie siłowałem się trochę prawie pół godziny i nic. Nie chcę czegoś połamać, więc może ktoś z was orientuje się jak to łatwo ściągnąć.

EDIT:
Zdjęcie poglądowe:
Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] demontaż rozdzielni kabli "splice panel"
PostNapisane: 17 lutego 2010, 16:26 
Forumowicz

Moje BMW: E46 & E36
zobacz czy u gory niema plastikowych nakretek na 10ke kluczyk.

Obecna niedługo

PostNapisane: 17 lutego 2010, 18:39 
Forumowicz

Dół i górę można lekko odgiąć, a paluchem tez tam niczego nie wyczułem. Przypuszczam jednak, że to jakiś zatrzask, bo chyba od środka nie jest przykręcone.

PostNapisane: 26 lutego 2010, 16:44 
Forumowicz

Moje BMW: e36 320
Kod silnika: m52b28
też właśnie podłanczam grzanie dupki:)
wsadz śróbokręt płaski pod środek tej kostki tam jest zatrzask

PostNapisane: 26 lutego 2010, 16:44 
Forumowicz

też właśnie podłanczam grzanie dupki:)
wsadz śróbokręt płaski pod środek tej kostki tam jest zatrzask

PostNapisane: 26 lutego 2010, 18:02 
Forumowicz

Hehe, dzięki tą rozdzielnie ogarnąłem już sam. Grzanie dupki podłączyłem i grzeje przyjemnie.

Miałem akurat boschowy przekaźnik identyczny z tymi co na schemacie pokazane jest. Kable też akurat na styk wyszły, ale poprowadziłem trochę inaczej. Udało mi się dorwać na aukcji przyciski.
Ziemię wpiąłem po lewej stronie od przekaźnika (a jego samego dałem pod kierownicą obok przekaźnika radia i komfortu), a od foteli i przycisków za drążkiem. Kabelki 0,75mm2 i 1,5mm2. Także trochę grubsze, ale to nie zaszkodzi.
Od przycisków też poleciałem od razu w podłogę, a nie na około, bo nie miałem pod ręką tylu metrów kabli (A i tak wszystko jest pod dywanem). No i bezpiecznik nr 4, którego nie miałem, a dzięki rozszerzonej wiązce kabli wpiąłem go nad nogami kierowcy. Nie miałem zaczepu do skrzynki bezpieczników, a miałem za to kabel o tym samym przekroju i z tego samego rozdzielnika w skrzynce w kostce obok pedału sprzęgła. A cała kostka nie wiadomo do czego.

PostNapisane: 26 lutego 2010, 19:00 
Forumowicz

ja tez niemam bezpiecznika nr 4

Simon623 napisał(a):
No i bezpiecznik nr 4, którego nie miałem, a dzięki rozszerzonej wiązce kabli wpiąłem go nad nogami kierowcy. Nie miałem zaczepu do skrzynki bezpieczników, a miałem za to kabel o tym samym przekroju i z tego samego rozdzielnika w skrzynce w kostce obok pedału sprzęgła. A cała kostka nie wiadomo do czego.

jak możesz to opisz dokładniej jak ogarnąłeś ten bezpiecznik bo za bardzo nie zrozumiałem tego co napisałeś wyżej

PostNapisane: 26 lutego 2010, 20:11 
Forumowicz

No bezpiecznik nr 4 odpowiada tylko za podgrzewanie foteli także normalne, że jeśli nie mieliśmy tego od wyjścia z fabryki, to wtyczek nie znajdziemy.
Może można zamówić taką pierdołkę w jakimś ASO. Ale nie wiem, nie próbowałem w ten sposób. Wtyczki również zrobiłem swoje można powiedzieć. Jak się kiedyś trafi na oryginalne wtyczki to poprawie, ale do bezproblemowego używania nie jest to konieczne. Tak samo jak kolory kabli. :D

A wracając do tego bezp. nr 4.
Po kolei wg. schematów: Od skrzynki bezpieczników. Gruby kabel wchodzący - złącze X0 - rozdziela się on na kilka mniejszych. Ścieżka oznaczona jako "A". Dalej rozdziela się u mnie w takim jakby "czopku" - X1186. Stamtąd wychodziły mi 4 kable tak jak w schematach, jeden z nich prowadzi do plastikowej rozdzielni takiej jak w tym "splice panel" oznaczonej jako X1015. Myślałem, że nie mam tej rozdzielni w ogóle, ponieważ prowadzi ona do bezpieczników nr 4, 14, 19, 39, 41. Ja z kolei nie miałem żadnego z tych bezpieczników. Jednak wychodziły z niej 2-3 kable, już nie pamiętam. 2 na pewno szły do kostki niebieskiej, której również nie znalazłem na żadnym schemacie. Foto poniżej (mam rozszerzoną wiązkę kabli):
http://img718.imageshack.us/i/p1030046l.jpg/
Wchodzą tam trzy czerwone, bardzo gruby z prawej, potem trochę cieńszy z lewej i w środku najmniejszy. Te dwa mniejsze prowadziły właśnie z rozdzielni X1015. Jako, że nikt nie wie do czego jest ta kostka, to pozwoliłem sobie zapożyczyć ten kabelek z lewej - średni (na pewno nie ma przekroju mniejszego od 1,5mm2, a taki powinien być do bezp. nr 4). W domu miałem takie wtyczki (foto poniżej):
http://img130.imageshack.us/img130/6766/p1030423e.jpg
Przymocowałem do nich końcówki kabelków, zaizolowałem i wpiąłem w nie bezpiecznik nożowy, pasował idealnie, ciasno i mocno wszedł. Całość schowałem i tyle.

PostNapisane: 26 lutego 2010, 22:10 
Forumowicz

Moje BMW: E34 Touring
Kod silnika: M50B20
Kolego, wspominasz o rozszerzonej wiązce, może wiesz cos o tej magicznej opcji w BMW? Temat wałkowany na forum bez skutku, ale może wlasnie Ty coś o tym wiesz więcej :hyhy:
Są to luźne wtyczki i nie podłączone wiązki czy jak? :niepewny:

PostNapisane: 26 lutego 2010, 22:20 
Forumowicz

No niestety, sam próbowałem dojść od czego to jest. Tej niebieskiej kostki nie ma na żadnym schemacie, a na forum tutaj w innym temacie również nikt nie był w stanie powiedzieć od czego to jest.
Nie mam klimy, ale przy białej kostce od ogrzewania przymocowanej do rurek od nagrzewnicy mam jeszcze wolna kostkę czarną. Być może to pod klime, sam nie wiem. No i znalazłem 3-4 pinową (już nie pamiętam) białą wtyczkę w puszce z bezpiecznikami, to już w ogóle nie wiem co tam robi. Oraz wtyczkę z białym kabelkiem za kanapą przypuszczam, że od radia do wzmacniacza antenowego (którego nie posiadam) na tylnym lewym słupku.

Niczego więcej na razie nie znalazłem, a rozebrałem swego czasu bunie mocno. :hyhy:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1