Witajcie.
Przedstawiam wam moja metode na zmiane sworzni i tulei wahaczy przednich w bmw e36 (ja akurat robilem to w mojej z3 ale zaw. przednie mam takie samo jak w zwyklej e36) .
Uzywalem nieco specjalistycznych narzedzi jak : sciagacz do przegubow kulowych "widelec", sciagacz do przegubow kulowych , prasa 12t (wszystkie narzedzia z allegro) .
Na start wjezdzamy na kanal/najazdy i luzujemy nakretki wahaczy oraz drazka kierowniczego od strony kola oraz odkrecamy od obu wahaczy koncowki drazka stabilizatora .
1. Zdejmujemy kolo, demontujemy koncowke drazka kierowniczego od strony zwrotnicy - ja uzylem specjalistycznego sciagacza, sworzen drazka po chwili wypad z hukiem ze zwrotnicy :twisted2: . Moze uda sie wam to zrobic bez demontazu drazka kier., ja nie probowalem .
2. Sciagaczem typu widelec i mlotkiem - ja uzylem 1.5 kg mlotka , wybijamy sworzen wahacza od strony zwrotnicy . Jesli widelec nie bedzie gladki - prawdopodobne guma sworznia zostanie rozcieta i wyleci z niej smar. Nie martwi to nas gdyz i tak sworzen idzie do smieci

.
Identycznie postepujemy nastepnie z dlugim sworzniem od strony silnika - poniewaz z tego co wiem duzo osob go nie zmienia bo po prostu wolno sie zuzywa (ja zmienilem wszystko zeby miec spokoj na dlugo) , to radze podlozyc szmate pod "widelec" od dolu i dodatkowo np. owinac go tasma izolacyjna by unikanac zniszczenia gumy sworznia.
Odkrecamy 2 sruby tulei tylnych wahacza i wyjmujemy wahacz wraz z tuleja .
3. Sciagamy tuleje z wahaczy, jesli guma nadal mocno trzyma polecam lekko ja ponawiercac w okolicach "bolca" wahacza, potem sciagamy ja rekoma

.
Nawiercamy stara tuleje ja uzylem wiertla 8mm tak by usunac jej "srodek".
wlasnie tak
Rozcinamy stalowy pierscien tulei , ja uzylem pilki recznej do metalu - uwaga by nie nadciac stalowej oprawki tulei !! :hand:
Wkretak w dlon oraz maly mlotek i gniemy pierscien tak by wyszedl z oprawki

.
Mozna lekko dociac do konca, uwaga na oprawke :
Az uzyskamy taki "efekt" :
Oczywiscie mozna takze stara tuleje wybic na prasie, jednak ja jeszcze wtedy jak usuwalem stare tuleje prasy nie mialem

.
Nowa tuleja pasuje tylko w jeden sposob. :8)
Nowa tuleje wciskamy na prasie - jednak mozna to takze zrobic przy pomocy imadla - jak np. tutaj Pan to czynil : :8)
http://www.understeer.com/lcab.shtml
Tuleje wciskamy az do momentu by pierscien rowno wystawal z obu stron .
Jescze coz z TIS'a nt owych tulei :
Czas na sworznie wahaczy :
Zdjec z wybijania nie mam, powiem tyle ze rury zarowno dolna jak i gorna musza byc dobrze dopasowane i rowno poucinane .
Sworzen krotki raczej polecam wybijac na samych stalowych podstawkach ktore ja mialem w komplecie z prasa z banalnego powodu- maja one "fikusne" ksztalty z doly i rury chyba sie nie da nasadzic tak by wahacz byl rowno .
Niektorzy pisali ze sworznie "dlugie" wybijali recznie = mlotkiem . Stawiam DUZE PIWO dla nich, maja fach w reku .

:modlitwa: Sworznie wew. te dlugie siedza naprawde mocno, o ile te przy kole raczej by sie udalo wybic mlotkiem bo maja gladkie a nie pozabkowane scianki .
Ja zdecydowalem sie na wszystkie sworznie firmy MEYLE , wiec sworznie krotkie mialem nieco inne jak org. tj. bez "modulu komfortu" czyli bez gumowej podkladki tlumiacej . Wiec ich ksztal byl "klasyczny".
To chyba tyle
Jak poskladac juz nie bede pisal ...bo chyba jak juz zdejmiecie to bedziecie wiedzieli jak .
Nowe tuleje dobrze sie montuje na wahacz jak sie posmaruje je od wew. plynem do naczyn .
Good luck
pozdr.
Piotr