BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 10:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Radio się "wiesza" (NAVI 4:3 MK2)
PostNapisane: 3 października 2009, 19:58 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 540iT/528iT
Kod silnika: M62B44/M52TUB28
Witam, mam problem z radiem (model z navi MK2) . Radio się "wiesza" Czasem się wyłącza głos i nie można go włączyć, innym razem nie mozna zmienić stacji, czy przełączyć na TV (przełącza się obraz, ale dzwięk jest nadal radia) i przy tym po wyjęciu kluczyka ze stacyjki radio nadal gra.

Po sprawdzeniu INPĄ wyrzuca taki błąd:
E R R O R M E M O R Y R E P O R T
-------------------------------------
Date: 09/28/09 10:54:39
ECU: RADIO
JobStatus: OKAY
Variant: RADIO
-------------------------------------------------------------
RESULT: 1 errors in error memory !
-------------------------------------------------------------
2 Fehler an der Antennenstromversorgung
Error frequency : 4
Fehler momentan nicht vorhanden

Po przetłumaczeniu wychodzi na błąd zasilania anteny. Może ktoś ma pomysł, co gdzie, jak??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2009, 20:25 
Pierwsze kroki

Problem chyba rozwiązałem. Poodpinałem wtyczki z modułów z tyłu, popryskałem KONTAKTem i dziś już było dobrze.... Może będzie dobrze.

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, 09:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: M54B22
mzloty napisał(a):
Problem chyba rozwiązałem. Poodpinałem wtyczki z modułów z tyłu, popryskałem KONTAKTem i dziś już było dobrze.... Może będzie dobrze.

to co zrobiłes pomaga na jakis czas, czasem tydzien czasem miesiąc działa bez wieszania, walcze z tym już pół roku - niestety bez rezultatów, najdłuzej bez resetu działało ok 1 m-c ..pozdrawiam, no ale moze bedziesz miał wiecej szczescia

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, 11:04 
Pierwsze kroki

też zauważyłem, że dało to efekt na krótki czas. Jest znacznie lepiej, ale radio potrafi się zawiesić. Może ma ktoś sposób na to??

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, 19:53 
Poszukaj zanim zapytasz

u mnie wystarczyło poruszanie wtykiem antenowym i radio przestało się wieszać, trzeba popodginać blaszki we wtyku u mnie pomogło.

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2009, 20:58 
Pierwsze kroki

o jakich wtykach mowicie...ja mam podobny problem,czesto wiesza mi sie radio...wszystko niby jest wporzadku,wyswietlacz dziala,stacje sie zmieniaja-ale brak jest glosu :zalamany: ale gdy mocno trzasne drzwiami to radio nagle odzyskuje glos,ale ile mozna napier....c drzwiami.mam oryginalne radio z navi i tv.Piszecie ,ze nalezy poruszyc jakimis stykami antenowymi itd.-gdzie mam tego w ogole szukac?

Tytuł:
PostNapisane: 24 października 2009, 00:18 
Pierwsze kroki

hej

wtyki masz w bagażniku. Pod podłogą z lewej strony jest moduł radia i tam wchodzą wtyczki. I jeszcze w tylnym lewym słupku też są wtyczki przy wzmacniaczu anteny.

Tytuł:
PostNapisane: 24 października 2009, 15:32 
Poszukaj zanim zapytasz

ja mam navi i po lewej w bagażniku mam zmieniarkę i za zmieniarką jest moduł radia tam od góry wchodzi antena i to trzeba poruszac ew popodginac blaszki we wtyku[/code]

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2009, 07:50 
Pierwsze kroki

U mnie zauważyłem, że problemy z radiem powiązane chyba są z NAVI. Tzn radio milkło, gdy navi miało problem z przeliczeniem kilometrów. W związku z czym przeczyściłem wtyki w module NAVI i TV. Oba moduły siedzą pod podłogą bagażnika blisko siedziska tylnego (u mnie w kombi pod częścią podłogi bagażnika przykręconą na stałe).

Jak coś zaobserwuję będę pisał.

PZDR

Tytuł: Re: [E39] Radio się "wiesza" (NAVI 4:3 MK2)
PostNapisane: 1 grudnia 2009, 16:34 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E39 530 D
Witam,mam podobny problem z radiem mk2,początkowo zanikał głos,po ponownym włączeniu radia lub poruszaniu kabelkami przy tunerze radia z tyłu w bagażniku problem znikł,ale po krótkim czasie znów powracał. czyściłem styki kontaktem lecz nic nie dało, teraz gdy nawet trzasnę bagażnikiem głos sie wyłącza, niekiedy radyjko się wiesza i ostatnio pojawił się dodatkowy problem z głosem a mianowicie gdy leci jakiś utworek to wydaję się jak gdyby było słychać za ściany i wyłączony był bass. Może ktoś ma sposób na ten przypadek?

PostNapisane: 3 marca 2010, 14:16 
Poszukaj zanim zapytasz

Ponawiam temat :]

PostNapisane: 5 marca 2010, 10:35 
Pierwsze kroki

Ja również ponawiam, panowie skupcie sie ;) tak dużo osób ma ten problem z zanikiem głosu - na pewno ktoś wie co zrobić, a jak nie to "burza mózgów" i na pewno damy rade. :cool:
Wiemy na pewno ze ma to związek ze wstrząsami, ale nie zawsze poniewaz czasem parkując auto wieczorem radio gra , a rano cisza , czesto jak jest cisza i wyłącze radio na kilka minut głos wraca , ale za chwile znów ginie, rece opadają , u mni ejest tuner radiowy becker w bagazniku za kołem zapasowym (kombi) - juz nawet mysle zeby to wymienić ... ale na co ???
chociarz najbardziej chciałbym znależć przyczyne i nic nie wymieniać :) pozdrawiam i prosze elektronikow , elektryków o pomoc

PostNapisane: 5 marca 2010, 20:00 
Pierwsze kroki

Ja chyba się uporałem. Zimne luty Panowie. Dałem znajomkowi (który umie lutownicą się posługiwać ciut lepiej niż ja) do przelutowania tych lutów zdaje się na końcówce mocy. I już 2 tygodnie działa. Ja wiem, nie mówię hop....

PostNapisane: 6 marca 2010, 12:56 
Pierwsze kroki

No czekamy co będzie dalej, ponieważ 2 tygodnie to mało, u mnie po wyciągnięciu wtyczki od radia ( czyli całkowity reset) działało najdłużej bez zarzutów prawie miesiąc , a tak z reguły to właśnie po takim resecie to 2-3 tygodnie jest ok. czasem kilka dni reguły niema. na pewno wpływ ma na to - pora roku, w zimie wiesza sie częściej, w lecie potrafi po resecie dłużej grac (czyżby wilgotność powietrza itp).

PostNapisane: 9 marca 2010, 11:25 
Poszukaj zanim zapytasz

Dokładnie zauważyłem to u siebie co u BMWujek, próbowałem różnych sposobów i tylko pomagało na jakiś czas :zalamany:

PostNapisane: 11 marca 2010, 12:37 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e39 530dA
Problem faktycznie w większości przypadków rozwiązuje przelutowanie radia (nie tylko końcówek mocy).
Spotkałem się również z poradą aby przesmarować piny w kostce smarem miedzianym dla zapewnienia ciągłości konkaktu. Na moim chomiku (maxpat) są fotki z zaznaczonymi punktami do poprawki wręcz z marszu a poza tym trzeba dokładnie prześledzić całą płyte radia.

PostNapisane: 20 lutego 2011, 17:13 
Pierwsze kroki

Panowie u mnie jak na razie jest gitara, to już zaraz rok będzie. Rozwiązanie kilka postów wyżej...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1