BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 17:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wezwanie do przebudzenia - film psychologiczny
PostNapisane: 3 marca 2010, 21:50 
Forumowicz

Moje BMW: e46 touring 320d
Kod silnika: M47N
Cytuj:
ŚJ ktorzy sami z siebie glosza ta wiare bo w nia wierzą wiec ten wspanialy mechanizm jakos dziala do tej pory, ale moim zdaniem jest coraz slabszy i pewnie za jakis czas padnie. Ludzie sa mądrzejsi i coraz mniej daja soba manipulowac.

Świadkowie Jehowy robią to na nakazał sam Jezus czyli głoszą prawdę o Bogu i jego zamierzeniu. Jezus również głosił, a świadkowie to kontynłują dotychczas i ma to trwać do końca tego systemu rzeczy. Co ciekawe Biblia mówi o upadku religii fałszywej w dniach końca - jak LeSiO zwrócił uwagę wszystko ma się ku temu, Biblia dalej informuje nas ,że ludziom otworzą się oczy i zobaczą ,że dotychczas byli oszukiwani i szykanowani, ale wtedy będzie już za późno na zmianę religii.

Bobby_Valentino nie jestem na bieżąco z tym co się w kościele dzieje, ale diabeł zastał zrzucony na ziemie w roku 1914 (ŚJ ci wytłumaczą) i od tego momentu zaczęło się naprawdę źle na ziemi. Diabeł wie, że jego koniec jest już bardzo bliski i stara się ze sobą pociągnąć jak największą rzesze ludzi, zresztą został nazwany mistrzem podchodzenia ludzi od słabych stron.

To prawda ,że na ziemi jest coraz więcej ateistów, ludzie porzucają wiare ''ludzie będą miłować bardziej rozkosze niż Boga - cytat'',ale jeśli chodzi o ŚJ muszę powiedzieć ,że sytuacja ma się całkiem na odwrót, liczba stale rośnie. To prawda,że wielu ŚJ porzuca tę droge i odchodzi co jest dosyć smutne, ale to dowodzi ich zbyt słabą wiarę i to ,że diabeł cały czas poluje na kolejne osoby.

Ostatnio edytowano 3 marca 2010, 21:55 przez klamra, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 3 marca 2010, 21:53 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
klamra napisał(a):
Bobby_Valentino nie jestem na bieżąco z tym co się w kościele dzieje, ale diabeł zastał zrzucony na ziemie w roku 1914 (ŚJ ci wytłumaczą) i od tego momentu zaczęło się naprawdę źle na ziemi. Diabeł wie, że jego koniec jest już bardzo bliski i stara się ze sobą pociągnąć jak największą rzesze ludzi, zresztą został nazwany mistrzem podchodzenia ludzi od słabych stron.

Z czym się zaczęło dziać źle bo nie zauważyłem ?

PostNapisane: 3 marca 2010, 21:54 
Bobby_Valentino prorok jakiś jestes czy co? :rotfl:

http://wiadomosci.onet.pl/2136657,12,si ... ,item.html

PostNapisane: 3 marca 2010, 21:56 

LeSiO napisał(a):
Bobby_Valentino prorok jakiś jestes czy co? :rotfl:

http://wiadomosci.onet.pl/2136657,12,si ... ,item.html

A nie mówiłem ? :cwaniak:

Ojoj ! Kolejna część przepowiedni się wypełnia ! http://wyborcza.pl/1,75478,7616763,Wisl ... czach.html

Lesio nie chcę krakać ale ostatnio miałem wizję że ci grzałka w Lambdzie padła !

PostNapisane: 3 marca 2010, 21:59 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36 328i cabrio
Kod silnika: M52B28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=49287
klamra napisał(a):
Bobby_Valentino nie jestem na bieżąco z tym co się w kościele dzieje, ale diabeł zastał zrzucony na ziemie w roku 1914 (ŚJ ci wytłumaczą) i od tego momentu zaczęło się naprawdę źle na ziemi.

Szkoda że wcześniego go nie było, gdy przez prawie 7 wieków (od 1264r do 1864) w wyniku walki chrześcijaństwa z czarownicami, zostało po nieludzkich torturach straconych 9 MILIONÓW kobiet.
Głównym zarzutem wobec tych kobiet było to iż mają kontakt z diabłem.
Szkoda że Świadkowie Jehowy nie zapukali do katów owych "czarownic"- mogli by im powiedzieć, ze diabeł zejdzie w 1914 roku, więc póki nie ma co palić tych biednych kobitek.

A może chciałabyś kupić
Ramki 3D z logo forum
albo
Smycze z logo forum?

PostNapisane: 3 marca 2010, 22:03 
Forumowicz

Bobby_Valentino w roku wyrzucenia z nieba diabła na ziemie z jego demonami, I wojna św,II wojna.(obozy) masa innych wojen nie które trwają do dziś, zauważ jak to jest z tą grypą, jedna za drugą ptasia,świńska,kozia, w bardzo krótkich odstępach pojawiają się kolejne informacje o nowych chorobach,efekt cieplarniany,huragany i powodzie - w miejscach gdzie wcześniej to nie miało miejsca, wzrost przestępczości,ogólnie dostępna broń,używki i to co chyba nawet ty wymieniłeś prostytucja(teraz nawet u dzieci), można tak jeszcze długo wymieniać.

PostNapisane: 3 marca 2010, 22:06 
Forumowicz

Pułkownik Zuber Przeczytałeś fajnie ,że wpadłeś tamto o co prosiłeś? Czarownice uprawiały okultyzm i spirytyzm - a to się wiąże z diabłem. Więc chyba nie ma co tu wyjaśniać.

PostNapisane: 3 marca 2010, 22:10 
Forumowicz

http://www.watchtower.org/p/archives/index.htm

Tutaj jest strona internetowa Świadków Jehowy jest tutaj naprawdę dużo tematów z wersetami z Biblii jak ktoś się tym zainteresuje i gdy będzie widział jakiś werset niech go znajdzie w swojej Biblii i porówna.

Tutaj jest odpowiedz na to dlaczego nie powinno tworzyć się żadnych bożków,obrazków itp.
http://www.watchtower.org/p/20090201a/article_01.htm

PostNapisane: 3 marca 2010, 22:13 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 530D
Kod silnika: m57d30
Ciekawa dyskusja, powaga.
Klamra - myślę, że jesteś jeszcze młody (ot, stary się znalazł ;) ) i dopiero wyrabiasz sobie zdanie o ludziach i ich religiach (a właściwie wiarach, w które chcą oni wierzyć). Zostałeś wychowany (prawdopodobnie) w swojej wierze i wierzysz w nią. Postępujesz zgodnie z jej zasadami. I jest dla mnie OK. Ja jestem katolikiem, też głównie dlatego, że moi rodzice mnie tak wychowali. Nie wierzę w KOŚCIÓŁ ale w Boga, i cieszę się, że Ty szanujesz mnie i podobnych ludzi. Ale co Ci chcę powiedzieć, jeszcze spotkasz ludzi, którzy mówią jedno a robią drugie, nawet wśród "swoich". Taka już natura ludzka. Dopóty dopóki ludzie będą czerpać korzyści z religii, obojętnie jakie, będą wykorzystywać wiarę, aby np. zarobić na innych. Wiem, demonizuję i uogólniam... A do czego dążę? Wierzysz, że Twoja religia jest tą jedyną (OK, Twoje prawo), ale postaw się w roli takiego sceptyka jak ja, czy np. Bobby_Valentino, postaw się w roli osoby lubiącej fakty udowodnione, namacalne, jak np. Kyo. A co jeśli Bóg z każdej jednej religii na ziemie jest jedną i tą samą "osobą"? Tyle tylko, że inaczej "nazwany"? Kiedyś byłem bliski tej teorii, bo tak sobie wydumałem w swojej głowie, ot, taka mała próba wytłumaczenia sobie zasady działania świata i kierowania się ludzi w różnych wiarach. Parę lat temu trochę rozmyślałem na temat zachowania ludzi, ich wiary i stosowania się do zasad. Długa historia... ale zaczęłą się od obejrzenia "Znaków" i tego typu filmów + trochę książek.

Czasami przekonywanie na siłę mało daje, nie twierdzę, że wciskasz mi swoją wiarę wbrew mojej woli, ale gdy widzę kogoś obcego za drzwiami, kogoś gdy ja twierdzę, że nie mogę rozmawiać, a ten ktoś dalej stoi i na siłę rozmawia, to mi się już przestaje podobać. Jakiś czas temu przyszły do mnie jakieś panie i zagadały o tragedię w Haiti i o tym jaki świat jest piękny. Co nam Bóg (albo Jahwe, nie pamiętam) chce przez to pokazać. W co ludzie wierzą. Gdy odpowiedziałem, że zależy w jakiej religii, to się zmieszały, ale nadal ciągnęły temat. Wspomniałem o Bogu, Jahwe, Mahomecie i chyba o Diable (poważnie, miałem na myśli satanistów-co zaznaczyłem) :hyhy: Wymieniliśmy jeszcze parę miłych zdań i koniec rozmowy. Ale ja czułem się manipulowany podczas rozmowy. Ot, takie spostrzeżenie. Wiara ludzka jest na tyle delikatna w rozmowie, że powinny rozmawiać o niej albo osoby NIE wierzące w nic (aby nie wzbudzać emocji), albo naprawdę taktowne i mądre. Odpowiedź na jakieś pytanie i podparcie się cytatem z Biblii nie jest do końca dla mnie (sceptyka) taktowne i mądre.

Fajnie to LeSiO spróbował scharakteryzować.

PostNapisane: 3 marca 2010, 22:14 
Przyjaciel forum

klamra napisał(a):
Bobby_Valentino w roku wyrzucenia z nieba diabła na ziemie z jego demonami, I wojna św,II wojna.(obozy) masa innych wojen nie które trwają do dziś, zauważ jak to jest z tą grypą, jedna za drugą ptasia,świńska,kozia, w bardzo krótkich odstępach pojawiają się kolejne informacje o nowych chorobach,efekt cieplarniany,huragany i powodzie - w miejscach gdzie wcześniej to nie miało miejsca, wzrost przestępczości,ogólnie dostępna broń,używki i to co chyba nawet ty wymieniłeś prostytucja(teraz nawet u dzieci), można tak jeszcze długo wymieniać.

Raz.
Ofiary I i II Wojny Światowej są nikłym % w porównaniu z ofiarami wojen religijnych, inkwizycji itp.
Dwa.
Obozy itp. są znane już od starożytności (niewolnictwo itp)
Trzy.
XX to wiek w którym było najmniej epidemi itp.
Przypomnę tylko iż w XVw (kiedy to jeszcze Diabeł swym kopytkiem podobno ziemi nie dotknął) populacja Rzymu zmniejszyła się z 90000 to 30000. Podobnie było w innych częściach Europy. Przyczyna ->> Epidemia kiły.
Cztery.
:) Prostytucja- jest starsza niż węgiel kamienny. (poczytaj w Bibli o "kanarkowych sztach nierządnic".
Poczytaj o dziejach Sparty, Aten, wreszcie KORYNTU :)
Od XVw. biskupi katoliccy pobierał stosowną opłatę od księży którzy chcieli skorzystać z usług BURDELU. Księża płacili biskupom, a ci dawali im dyspensę.To świadczy o skali zjawiska.
Poczytaj o zjawisku prostytucji SAKRALNEJ, poczytaj o heterach.
Co ciekawe, za wiek szczególnego rozwoju prostytucji uznawany jest schyłek XIX i XXw... czyli wtedy kiedy jeszcze Rokita po ziemi nie hasał (ponoć).
Poczytaj o tym że w XIX Anglii na 8 mężczyzn przypadała 1 prostytutka.

Jeżeli Cię zainteresowałem i chcesz podam Ci źródła, gdzie możesz zgłębić wiedzę o zagadnieniach o których pisałeś.

A może chciałabyś kupić
Ramki 3D z logo forum
albo
Smycze z logo forum?

Ostatnio edytowano 3 marca 2010, 22:27 przez Pułkownik Zuber, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 3 marca 2010, 22:14 

klamra napisał(a):
Bobby_Valentino w roku wyrzucenia z nieba diabła na ziemie z jego demonami, I wojna św,II wojna.(obozy) masa innych wojen nie które trwają do dziś

A mało to miałeś przed tym wojen na świecie ?

klamra napisał(a):
zauważ jak to jest z tą grypą, jedna za drugą ptasia,świńska,kozia, w bardzo krótkich odstępach pojawiają się kolejne informacje o nowych chorobach,

Trochę bardziej ogarnięci ludzie wiedzą że te grypy to zwykła ściema którą nakręciły koncerny farmakologiczne. Zobacz sobie ile osób zmarło na epidemię Dżumy parę wieków temu może.

klamra napisał(a):
efekt cieplarniany,huragany i powodzie - w miejscach gdzie wcześniej to nie miało miejsca,

No zamiast efektu cieplarnianego mieliśmy np. zlodowacenie. Ręką w górę kto woli siedzieć na plaży czy w wielkiej zaspie przy -40 stopniach. Nie było huraganów i powodzi wcześniej ? :zdziwko: To jak w morde jeża Noe spławił Arkę...

klamra napisał(a):
wzrost przestępczości,ogólnie dostępna broń,używki i to co chyba nawet ty wymieniłeś prostytucja(teraz nawet u dzieci), można tak jeszcze długo wymieniać.

Statystyk nie śledzę ale z tego co wiem to spada. Łatwy dostęp do broni to racja, ostatnio w Lidlu było dobre promo na AK47. Co złego jest w prostytucji ? Praca jak każda inna.

Ostatnio edytowano 3 marca 2010, 22:23 przez MAJSU, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 3 marca 2010, 22:20 
Przyjaciel forum

klamra napisał(a):
Czarownice uprawiały okultyzm i spirytyzm - a to się wiąże z diabłem. Więc chyba nie ma co tu wyjaśniać.

Yhm. Kościół dopuszczał iż skazywać za okultyzm i spirytyzm już 9,5 letnie dziewczynki. Wobec młodszych dzieci był łagodniejszy- kazał je torturować w celu uzyskania zeznań obciążających rodziców.
W procesach o czary były brane pod uwagę "zeznania" dwulatków.
Rzeczywiście jest tak jak piszesz- nie ma co wyjaśniać.

Źródło -> H.Ellerbe "Ciemna strona historii chrześcijaństwa". Bydgoszcz 1997.

A może chciałabyś kupić
Ramki 3D z logo forum
albo
Smycze z logo forum?

PostNapisane: 3 marca 2010, 22:38 
Forumowicz

Lucass_81 Bo wszystko opiera się na wierze w Boga, wiem że na siłę się nic nie da i wcale nie mam zamiaru nic takiego robić - a jak ktoś to tak odebrał to przepraszam. Zadawano mi tu wiele pytań Pytających jest kilku a odpowiadających, no ja sam i ciężko wyrobić. Bardzo ciężko też jest tu cokolwiek udowodnić bo to nie rozmowa w 4 oczy, gdzie złą interpretacje można szybko skorygować. Co do mojego wieku mam 18 lat no świeżak w każdym rogu, ale moja wiedza nie ogranicza się do tego co tu pisze, znam to wszystko znacznie szerzej tylko nie sposób mi o tym tutaj napisać. Świadków Jehowy jest obecnie na świecie około 7mln są to osoby zarówno bardzo młode jak i w podeszłym wieku, osoby które dołączyli do organizacji kilka dni temu jak i tacy którzy są w niej 70 lat i nikt z nas nie narzeka i nie żałuje tu gdzie się znalazł. Pisze o starszych osobach aby trochę usprawiedliwić to ,że jestem młody i nie mam jeszcze sceptycznego spojrzenia na świat.

W linku którym podałem jest właśnie wyjaśnione na temat tego czy Bóg chce aby go nazywano i czczono jak ludziom się podoba. On naprawdę nie wymaga nie wiadomo czego.

Jeśli chodzi o modlitwę - czyli rozmowę z Bogiem z tego co się orientuje kościół ma że tak powiem oklepane już wierszyki, są identyczne, ale skoro modlitwa to rozmowa to czy ktoś z was chciałby aby ktoś się do was zwracał zawsze uzywając 20 wyrazów w tej samej kolejności? U nas modlitwa to dziękowanie,prośby,wsparcie i wiele innych nikt nie ma wyuczonych tekstów wszystko mówi się od serca.

Co do zamotania się dwóch głosicielek bardzo możliwe ,że się zamotały może nawet spanikowały, nie były przygotowane na takie pytanie. Musisz wiedzieć ,że wiele osób chodzących od domu do domu (głosicieli) dopiero zaczyna i nie raz nie jest jeszcze wstanie czegoś wytłumaczyć od ręki, ale gdy powiesz ,ze chcesz pojać daną kwestie oni się przygotują i Cię odwiedzą tylko po to abyś zrozumiał to co Cię zastanawia. Często towarzyszy stres, strach, trema przed każdymi drzwiami.
Więc takie zachowanie jak najbardziej rozumiem.

Na koniec powiem tylko tyle ,że jeżeli ktoś nie wierzy to co pisze w Biblii to nie mamy o czym rozmawiać.

PostNapisane: 3 marca 2010, 22:49 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Wiara w symbolikę tak, bo biblia jest zapisem symboli. Wiara dosłowna prowadzi do fanatyzmu.

Słowo Jehowa, w różnych językach różnie się wymawia, co de facto tworzy nowe imiona, które niby to samo oznaczają.
Jak to co Ty uważasz za Jehowę, Jachwe, Jochuę zostało wypowiedziane pierwotnie, wie tylko Bóg i ten kto z nim rozmawiał.
W ogóle, imię Boga, ponoć znane nie jest... i myślę, że jeżeli nikt nie ma ogólnej pewności co do imienia Boga, to zwracanie się do niego 'Boże', 'My God', będzie wystarczające, gdyż język został stworzony przez ludzi.
Myśleć możesz w wielu językach, podobnie jak mówić, natomiast idea myśli jest jedna. Jeżeli myślisz o Bogu i zwracasz się do Boga, to czy nazwiesz go w jakimkolwiek języku, On Cię wysłucha.

Dla niego nie jest ważne czy jesteś biały czy czarny czy mówisz "W imię ojca i syna..." czy 'w imię Ojca przez syna', dla niego ważne jest, czy jesteś dobrym człowiekiem.

PostNapisane: 3 marca 2010, 22:50 

A ja rozumiem że jesteś idealnym przykładem na zmanipulowaną osobę.

PostNapisane: 3 marca 2010, 22:59 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Pułkownik Zuber napisał(a):
Szkoda że wcześniego go nie było, gdy przez prawie 7 wieków (od 1264r do 1864) w wyniku walki chrześcijaństwa z czarownicami, zostało po nieludzkich torturach straconych 9 MILIONÓW kobiet.

młodzieńcze, skończ pisać te brednie !!
Już Ci kiedyś wytknąłem te pierdoły, a Ty dalej je wstawiasz. Zajmij sie czymś pożytecznym, matce w praniu pomóż, bo o historii nie ma bladego pojęcia.
W XV wiek ludność Polski liczyła ok 3 mln obywateli - a więc owe 9 mln kobiet, to śmierć prawie całej populacji kobiecej Europy Zachodniej.
Żenada....

To co piszesz o inkwizycji to kupa bazdur podszyta głupotą nieuków.

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 3 marca 2010, 23:03 
Forumowicz

Bobby_Valentino zmanipulowaną przez kogo? Ja Ci na wszystko daje odpowiedz w Biblii jeśli sobie tylko zażyczysz napisze w którym miejscu pisze to w twojej Biblii (myślę ,że posiadasz takie coś) ;)

Manipulacja :] chyba wszyscy nadużywamy dziś tego słowa.

PostNapisane: 3 marca 2010, 23:13 
Forumowicz

Kyokushin napisał(a):
Wiara w symbolikę tak, bo biblia jest zapisem symboli. Wiara dosłowna prowadzi do fanatyzmu.

Słowo Jehowa, w różnych językach różnie się wymawia, co de facto tworzy nowe imiona, które niby to samo oznaczają.
Jak to co Ty uważasz za Jehowę, Jachwe, Jochuę zostało wypowiedziane pierwotnie, wie tylko Bóg i ten kto z nim rozmawiał.
W ogóle, imię Boga, ponoć znane nie jest... i myślę, że jeżeli nikt nie ma ogólnej pewności co do imienia Boga, to zwracanie się do niego 'Boże', 'My God', będzie wystarczające, gdyż język został stworzony przez ludzi.
Myśleć możesz w wielu językach, podobnie jak mówić, natomiast idea myśli jest jedna. Jeżeli myślisz o Bogu i zwracasz się do Boga, to czy nazwiesz go w jakimkolwiek języku, On Cię wysłucha.

Dla niego nie jest ważne czy jesteś biały czy czarny czy mówisz "W imię ojca i syna..." czy 'w imię Ojca przez syna', dla niego ważne jest, czy jesteś dobrym człowiekiem.

http://www.watchtower.org/p/20080901a/article_01.htm

Modlitwę wzorcową masz zamieszczona w Biblii dokładnie w (Mateusza 6:9)

Nie wystarczy być dobrym człowiekiem aby dostąpić wybawienia, trzeba spełniać wolę Bożą, która jest spisana w jego słowie.

PostNapisane: 3 marca 2010, 23:24 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
klamra napisał(a):
Nie wystarczy być dobrym człowiekiem aby dostąpić wybawienia, trzeba spełniać wolę Bożą, która jest spisana w jego słowie.

Oooo i tu powstał zalążek inkwizycji, wysadzania nie wiernych w powietrze. Właśnie w tym momencie przechodzimy w fanatyzm.

Napisz jeszcze, że tą wolę znasz, albo znasz kogoś kto zna i on ci ją przekazał i ją wypełniasz.

Z tego, co było na początku, została dobra idea i symbole, które każdy odłam interpretuje po swojemu i potrafią się w imię tego wyrzynać.

PostNapisane: 4 marca 2010, 01:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
LeSiO napisał(a):
Tak samo jest moim zdaniem z religia. Ktos kiedys wymyslil kilka zasad, ktos inny w nie uwierzył potem sprzedał jeszcze komuś innemu i już dalo sie na tym np zarobic. Potem powstała firma która działa do dziś, sa w firmie ludzie, (ksieża) którzy maja auta, maja gdzie mieszkac i jeszcze winka sobie łykna na każdej mszy a tak naprawd nie robia nic. W dodatku moga gadac do ludzi i nimi w jakis sposób manipulowac z ambony sugerujac to albo tamto a i sa jeszcze ludzie tacy np jak ŚJ ktorzy sami z siebie glosza ta wiare bo w nia wierzą wiec ten wspanialy mechanizm jakos dziala do tej pory, ale moim zdaniem jest coraz slabszy i pewnie za jakis czas padnie. Ludzie sa mądrzejsi i coraz mniej daja soba manipulowac.

To tylko moje zdanie , moze nie do konca dobrze wytlumaczylem o co chodzi ale mam nadzieje ze mniej wiecej mnie rozumiecie :P

Lesio, dla mnie jesteś mistrz!!! :hah: :hihi: :faint:

Pułkownik Zuber napisał(a):
przez prawie 7 wieków (od 1264r do 1864)

Boogie napisał(a):
W XV wiek ludność Polski liczyła ok 3 mln obywateli

się chłopaki dogadały... :rotfl:

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1