Przewertowałem trochę forum i póki co nie znalazłem jednoznacznych odpowiedzi na swoje pytania. Jestem na rozdrożu, bo z jednej strony od jakiegos czasu usiłuję sprzedać swoją "bawarę" a z drugiej jak najbardziej odwlekam ten moment. Szkoda mi tego auta, najeździłem się, żeby znaleźć dobry egzemplarz. Samochód w zasadzie przez całą zimę stoi w garażu, bo do pracy jeżdżę innym. Żona upiera się, żeby sprzedać BMW, bo chce "coś małego, co mało pali". Kupców na auto brak (a nawet zainteresowanych, bo z ogłoszeń, ktore zamieszczałem dostałem raptem kilka pytań na przestrzeni 2 miesiecy).
Dlatego trochę desperacko chcę spróbować zainstalować LPG do auta i przekonać zonę, że lepiej Jej będzie jeździć po mieście tym co mamy niż kupować kota w worku, który ani nie będzie lepszy, ani zwrotniejszy, ani szybszy, ani tym bardziej wygodniejszy. Chciałbym poznać Wasze zdanie nt. LPG w V8 . Jeden z moich kolegów z innego forum (Jeep'a) ma w podpisie następujące sformułowanie: kiedy widzę w ogłoszeniu "V8 z LPG" zastanawiam się czemu nie jest w kategorii "uszkodzone".
Przede wszystkim, czy jednak te motory dobrze znoszą gaz i czy ekspoloatacja jest bezproblemowa. Mój samochód ma prawie 300.000 km przebiegu. Parametry na kompie prawidłowe, żadnych ewidentnych objawów zużycia czy też nieprawidłowej pracy nie ma. Mam mniej więcej orientację ile będzie palił, bo akurat na ten temat jest sporo informacji, zresztą wiem ile potrafi wypić moja bunia benzyny w mieście. Jeździłem jeszcze niedawno terenówką z 4-litrowym motorem z LPG, więc też raczej nie powinno być gorzej

Drugie pytanie dotyczy doświadczeń z gazownikami. Jestem z Gdyni i niekoniecznie pasowałoby mi jechać do montaż do W-wy czy Poznania. Czy i gdzie w Trójmieście są rzetelne warsztaty instalujące LPG do naszych aut? Kwestia wyboru firmy (producenta) ma oczywiście także duże znaczenie, więc oczekiwałbym wskazań w tym zakresie.
Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto rozwieje moje watpliwości i pomoże dokonać dobrego wyboru. Pozdrawiam i z góry dziękuję, Robert