BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 18:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nie życzę nikomu PZU - kalkulacja naprawy
PostNapisane: 10 marca 2010, 09:19 
Specjalista

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
Kyokushin napisał(a):
Poszukaj sobie terminu: Ogólnie Warunki Ubezpieczenia OC.
Jak przyjmiesz to do wiadomości, będziemy mogli dalej dyskusję kontynuować.

Wpisz sobie wlasnie to haslo w google to zobaczysz ze to sa ogolne warunki ubezpieczenia OC ale... w zyciu prywatnym, dzialanosci gospodarczej itp. OC to nie jest tylko komunikacja tylko Odpowiedzialno Cywilna za szkody wyrzadzone osoba trzecim w zwizku z np prowadzeniem przedsiebiorstwa , uzytkowaniem lokali , wykonywaniem zawodu itp to sa ubezpieczenia dobrowolne. To rozporzadzenie co podales jest nieaktualne juz dawno i teraz obowiazuje USTAWA do obowiazkowego OC!!! :wstyd: :wstyd: :wstyd:

Nie ma sensu naprawde dalej kontynuowac tej dyskusji bo nie chce dostac bana za to ze podwazam posty Administratorow.
Caly czas mowisz jedno i to samo bez wzgledu na okolicznosci. Leper swego czasu tez tak sie wypowiadal, co by sie nie stalo to zawsze mial przygotowana odpowiedz "balcerowicz musi odejsc" widze tu pewna analogie, jak by nie tlumaczyc ( kulturalnie) w miare oczywisty sposob to uslysze " TU to zlodzieje"

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 10 marca 2010, 10:02 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
jawa85 napisał(a):
Wpisz sobie wlasnie to haslo w google to zobaczysz ze to sa ogolne warunki ubezpieczenia OC ale... w zyciu prywatnym, dzialanosci gospodarczej itp. OC to nie jest tylko komunikacja tylko Odpowiedzialno Cywilna za szkody wyrzadzone osoba trzecim w zwizku z np prowadzeniem przedsiebiorstwa , uzytkowaniem lokali , wykonywaniem zawodu itp. To rozporzadzenie co podales jest nieaktualne juz dawno i teraz obowiazuje USTAWA!!! :wstyd: :wstyd: :wstyd:

Nie rozmawiamy o tym co podałem, o dacie czy aktualnosci tego, tylko napisałeś że nie powinieniem napisać OGÓLNIE WARUNKI tylko USTAWA
Czyli napisałeś babola, ponieważ są OGÓLNIE WARUNKI UBEZPIECZENIA KOMUNIKACYJNEGO ODPOWIEDZIALNOŚCI CYWILNEJ.

Nie wiem jaki masz problem z pojęciem tego.

Później sam napisałeś zwrot OGÓLNIE WARUNKI. Tak więc zdecyduj się o co Ci chodzi.

jawa85 napisał(a):
Caly czas mowisz jedno i to samo bez wzgledu na okolicznosci. Leper swego czasu tez tak sie wypowiadal, co by sie nie stalo to zawsze mial przygotowana odpowiedz "balcerowicz musi odejsc" widze tu pewna analogie, jak by nie tlumaczyc ( kulturalnie) w miare oczywisty sposob to uslysze " TU to zlodzieje"

Opisuję fakty.
Powtarzam to samo, bo zawsze 2+2 to będzie 4.
Możesz pisać sobie co innego, ale nie dziw się, że odpisuję tobie to samo, jak fakty są takie, niezmienne, że TU to jest klika bandycka.

PostNapisane: 10 marca 2010, 10:45 
Specjalista

Kyokushin napisał(a):
Nie rozmawiamy o tym co podałem, o dacie czy aktualnosci tego, tylko napisałeś że nie powinieniem napisać OGÓLNIE WARUNKI tylko USTAWA
Czyli napisałeś babola, ponieważ są OGÓLNIE WARUNKI UBEZPIECZENIA KOMUNIKACYJNEGO ODPOWIEDZIALNOŚCI CYWILNEJ.

Tutaj jest link do aktualnej ustawy o u ubezpieczeniu obowiazkowym OC posiadaczy pojazdow mechanicznych. Prosze Cie nie kompromituj sie juz OWU tycza sie OC ale dobrowolnych ktore w/w. Podajesz akty prawne juz nieaktualne do ustaw juz nieobowiazujacych

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0031241152

Przepisy ogólne
Art. 1.
Ustawa określa:
1) zasady zawierania i wykonywania umów obowiązkowego ubezpieczenia
odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych, obowiązkowego
ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej rolników z tytułu
posiadania gospodarstwa rolnego i obowiązkowego ubezpieczenia budynków
wchodzących w skład gospodarstwa rolnego od ognia i innych zdarzeń
losowych,
2) sposób kontroli spełnienia obowiązku zawarcia umów ubezpieczeń, o których
mowa w pkt 1, oraz konsekwencje niespełnienia tego obowiązku,
3) podstawowe zasady, jakim powinny odpowiadać inne, niż określone w pkt
1, umowy ubezpieczeń obowiązkowych,
4) zadania i zasady działania Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego i
Polskiego Biura Ubezpieczycieli Komunikacyjnych.

PostNapisane: 10 marca 2010, 11:14 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Słuchaj wkleiłeś coś z czego nic nie wynika i jeszcze jakieś bzdury.
Pracujesz w branży a kompromitujesz się brakiem rozumienia tekstu.

Jasne jak słońce, że ustawa reguluje warunki ubezpieczeń obowiązkowych komunikacyjnych OC. Nie ważne gdzie się ubezpieczysz, masz ogólne te same warunki wszędzie, bo nie wynikają one z biura, tylko z odgórnego przepisu.

Przeczytaj jeszcze raz to:

Kyokushin napisał(a):

Pozwolę sobie ciebie zacytować:
jawa85 napisał(a):
Przyczepilem sie do nazwy a nie do sensu.

Najbardziej chyba poprawny, będzie zwrot:
Warunki ubezpieczeń OC reguluje ustawa.

PostNapisane: 10 marca 2010, 13:17 
Specjalista

Kyokushin napisał(a):
Słuchaj wkleiłeś coś z czego nic nie wynika i jeszcze jakieś bzdury.

No w sumie racja wkleilem pierwszy artykul z w/w ustawy o OC posiadaczy pojazdow mechanicznych (masz racje bzdura totalna!!!)... pewnie nawet tam nie zajrzales :wstyd: Dokladnie jest napisane co reguluje ustawa

Kyokushin napisał(a):
Warunki ubezpieczeń OC reguluje ustawa.

Brawo o to wlasnie mi chodzilo!!! Tylko zamiast slowa warunki w 1 art masz "Zasady" no ale juz sie nie czepiam. Na przyszlosc to nie porownuj OWU do Ustaw ! Bo to sa calkowicie odrebne akty ale sadzac po Twoich wypowiedziach i wrzucaniu wszytskiego do jednego worka to z prawem pewnie masz malo wspolnego.

PostNapisane: 10 marca 2010, 13:27 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
jawa85 napisał(a):
Z takiej paki ma dostac mniej niz warsztat ze na ubezpieczeniach z zlozenia sie nie zarabia!

A powiedz mi, nie ma prawa poszkodowany wziąć "do ręki" i jechać do warsztatu? Ano ma, w świetle czego to twierdzenie jest trochę bez sensu...
W polskim systemie prawnym obowiązuje zasada całkowitej rekompensaty szkody, z której wynika, że odszkodowanie winno obejmować wszystko to, co niezbędne, aby przywrócić stan sprzed szkody. Ja mogę sobie wziąć pieniądze od ubezpieczyciela do ręki i naprawić to w wybranym przeze mnie warsztacie. Dobrze to obrazuje uchwała Sądu Najwyższego, z którego pochodzi ta teza:
Cytuj:
Odszkodowanie przysługujące od ubezpieczyciela odpowiedzialności cywilnej za uszkodzenie pojazdu mechanicznego obejmuje niezbędne i ekonomicznie uzasadnione koszty naprawy pojazdu, ustalone według cen występujących na lokalnym rynku.

I dalej, w uzasadnieniu możemy przeczytać:
Cytuj:
Za „niezbędne” kosztów naprawy należy uznać takie koszty, które zostały poniesione w wyniku przywrócenia uszkodzonego pojazdu do stanu jego technicznej używalności istniejącej przed wyrządzeniem szkody przy zastosowaniu technologicznej metody odpowiadającej rodzajowi uszkodzeń pojazdu mechanicznego. (...) Kosztami „ekonomicznie uzasadnionymi” są koszty ustalone według cen, którymi posługuje się wybrany przez poszkodowanego warsztat naprawczy dokonujący naprawy samochodu. Nie ma przy tym znaczenia fakt, że ceny te odbiegają (są wyższe) od cen przeciętnych dla określonej kategorii usług naprawczych na rynku. Jeżeli nie kwestionuje się uprawnienia do wyboru przez poszkodowanego warsztatu samochodowego mającego dokonać naprawy, miarodajne w tym zakresie powinny być ceny stosowane właśnie przez ten warsztat naprawczy. Przyjęcie cen przeciętnych dla określenia wysokości przysługującego poszkodowanemu odszkodowania, niezależnie od samej metody ich wyliczania, która może być zróżnicowana, nie kompensowałoby poniesionej przez poszkodowanego szkody, gdyby ceny przyjęte w warsztacie naprawczym były wyższe od przeciętnych.

Cytuj:
Wprawdzie w przedstawionym Sądowi Najwyższemu zagadnieniu prawnym wspomina się jedynie o „kosztach robocizny”, to jednak problem sformułowany w tym zagadnieniu ma na pewno znaczenie szersze i mógłby dotyczyć nie tylko kwestii samej pracochłonności określonych prac naprawczych (czasu trwania niezbędnych robót), ale także części zamiennych zastępujących części uszkodzone lub nieprzydatne oraz materiałów zużywanych w toku prac naprawczych. Jedność procesu naprawczego uzasadniała rozstrzygnięcie przedstawionego zagadnienia prawnego także w stosunku do wskazanych, dwóch pozostałych pozycji składających się na naprawę uszkodzonego samochodu. (...)

Cytuj:
Należy podzielić zapatrywanie Sądu Okręgowego, że poszkodowanemu przysługuje wybór odpowiedniego warsztatu naprawczego, któremu powierzy on dokonanie naprawy uszkodzonego pojazdu. W praktyce będą to zazwyczaj autoryzowane warsztaty naprawcze związane z określoną marką samochodu i prowadzące obsługę serwisową nabywcy pojazdu. Wybierając takie warsztaty, poszkodowany może się kierować m.in. ich fachowością, rzetelnością technicznej obsługi i poziomem prac naprawczych oraz określonymi niekiedy profitami połączonymi ze stałą obsługą serwisową. Co więcej, wybranemu warsztatowi naprawczemu poszkodowany mógłby powierzyć naprawę kompleksową, jeżeli obejmowałaby ona kilka różnych fragmentów uszkodzonego pojazdu (np. naprawy kilku układów pojazdu, prac blacharskich i lakierniczych). W wyroku Sądu Najwyższego z dnia 25 kwietnia 2002 r. I CKN 1466/99 (OSNC 2003/5 poz. 64) stwierdzono, że jeżeli z treści umowy ubezpieczenia autocasco nie wynika nic innego, ubezpieczony - nabywający autoryzowane części samochodowe potrzebne do naprawy uszkodzonego w wypadku pojazdu - nie ma obowiązku poszukiwać sprzedawcy oferującego je najtaniej. Także więc w zakresie ubezpieczenia autocasco ubezpieczający ma w zasadzie możliwość wyboru sprzedawcy części zamiennych.

Uchwała Sądu Najwyższego - Izba Cywilna z dnia 13 czerwca 2003 r., III CZP 32/2003 jakby ktoś chciał szerzej.

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 10 marca 2010, 13:46 
Administrator

jawa85 napisał(a):
Brawo o to wlasnie mi chodzilo!!! Tylko zamiast slowa warunki w 1 art masz "Zasady" no ale juz sie nie czepiam. Na przyszlosc to nie porownuj OWU do Ustaw ! Bo to sa calkowicie odrebne akty ale sadzac po Twoich wypowiedziach i wrzucaniu wszytskiego do jednego worka to z prawem pewnie masz malo wspolnego.

Ale ja nigdzie nie porównałem warunków do ustawy!
Ustawa określa warunki
Ustawa->warunki

Nie wrzucam do wora tylko jedne rzeczy wynikają z innych a inne z jeszcze innych i to że coś z czego wynika, nie oznacza że to oznacza.

PostNapisane: 10 marca 2010, 15:36 
Specjalista

maaaad przeciez masz wybor wybierasz albo rozliczenie szkody serwisowo albo kosztorysowo. Koledzy powiem Wam ze wiekszosc klientow ktora do mnie przychodzi nie ma klopotow z odroznieniem tych wariantow i wiedza dokladnie co to jest kosztorys i co to jest serwis i sa swiadomi konsekwencji wyboru nikt jeszcze nie zglaszal takich pretensji a wrecz przeciwnie chca tylko kosztorys bo zazwyczaj na tym zarobia

Wybierasz rozliczenie serwisowe - wstawiasz auto do obojetnie jakiego warsztatu ktory moze sie rozliczyc bezgotowkow z TU i robia Ci auto na nowych czesciach. Opcja druga to idziesz do swojego warsztatu prosisz o faktury i towarzystwo placi za wszytsko

kosztorys - wartosc czesci jest liczona na zamienniki albo z potraceniem amortyzacji , ale za roboczogodzine dostajesz kase normalnie. Wybierajac wariant napewno Ci to powiedza wiec jestes swiadomy tego co wybierasz i nie ma tu mowy o jakims oszustwie czy zanizaniu wartosci

Chodzi o to ze ktos kto ma kilku letnie auto gdy likwiduje szkode z OC to wartosc czesci tez przeciez sie zmiejsza bo sie one amortyzuja z wiekiem , wiec jezeli TU placi kase do reki to dlaczego ma placic na czesci nowe markowe jezeli ich wartosc sie zmienijsza i mozna urzyc do takiego auta zamiennika. Nikt nie zmusza nas jednak do brania kosztorysow , dajemy faktury z warsztatow i za nie placa.

maaaad napisał(a):
Odszkodowanie przysługujące od ubezpieczyciela odpowiedzialności cywilnej za uszkodzenie pojazdu mechanicznego obejmuje niezbędne i ekonomicznie uzasadnione koszty naprawy pojazdu, ustalone według cen występujących na lokalnym rynku.

No wlasnie niezbedne i ekonomicznie uzasadnione koszty, czy ekonomicznie uzasadniony jest koszt kiedy 10 letnie auto wstawia sie do serwisu i robi na czesciach markowych ? Wydaje mi sie ze bardziej ekonomicznie uzasadnionym kosztem jest tutaj policzenie zamiennikow

Kyokushin napisał(a):
Ale ja nigdzie nie porównałem warunków do ustawy!

Caly czas uzywales terminu OWU moze nieswiadomie po prostu , ale tego terminu nie uzywa sie do Ustawy. OWU to jest odrebny akt i o to mi wlasnie chodzilo

PostNapisane: 10 marca 2010, 15:40 
Administrator

Odnosiłem się do warunków na jakich mają być świadczone ubezpieczenia obowiązkowe OC, które są dla wszystkich TU jednakowe, które to warunki, określa ustawa.

PostNapisane: 10 marca 2010, 16:05 
Specjalista

maaaad napisał(a):
A powiedz mi, nie ma prawa poszkodowany wziąć "do ręki" i jechać do warsztatu? Ano ma, w świetle czego to twierdzenie jest trochę bez sensu...

Jeszcze odnosnie tej kwesti , oczywiscie ze moze i pojedzie bo raczej zadko kto zrobi auto w garazu pod domem.

Sprawa jest taka ze jak wstawisz auto badz przedstawisz faktury to TU pokrywa rzeczywiste udokumentowane koszty naprawy , a jezeli wezmiesz kase do reki i dostajesz na czesci nowe to nikt Cie z tego nie rozlicza czy kupiles nowe czy zamienniki i moglbys na tym zarobic o wiele wiecej niz warta jest szkoda ( tu wlasnie jest problem zarobienia na szkodzie ze biorac gotowke nie udokumentujesz faktycznych napraw)

PostNapisane: 10 marca 2010, 19:05 
Administrator

jawa85 napisał(a):
dostajesz na czesci nowe to nikt Cie z tego nie rozlicza czy kupiles nowe czy zamienniki i moglbys na tym zarobic o wiele wiecej niz warta jest szkoda ( tu wlasnie jest problem zarobienia na szkodzie ze biorac gotowke nie udokumentujesz faktycznych napraw)

Bo nie ma prawa go rozliczać.
Ma dostać tyle, ile mu się należy jakby robił to normalnie poprzez warsztat (czyli ma dostać tyle, ile dostanie warsztat bezgotówkowo).
To jest rekompensata a czy auto naprawi czy będzie miał rozwalone, to jest jego sprawa.
Dla niego rekompensatą może być to, że będzie miał kase a auto rozwalone - to jest jego decyzja i jego wybór, natomiast ma dostać tyle pieniędzy, ile mu się należy.

jeżeli za oferowaną kwotę do ręki, dowolny warsztat będzie w stanie naprawić auto - OK- ale jeżeli nie, to znaczy że człowiek został okradziony.

PostNapisane: 10 marca 2010, 20:25 
Specjalista

No trudno jednak "balcerowicz musi odejsc" i basta . Na daremno pisze ze masz wybor , ze do Ciebie nalezy decyzja. Zlodzieje i koniec , niech tak bedzie jesli lepiej Ci z tym faktem mozesz ich tak nazywac . Ciekaw jestem czy wykupujesz w ogole AC? Przeciez to dobrowolne ubezpieczenie wiec nie dawaj sie jawnie okradac i nie wykupuj :D

PostNapisane: 10 marca 2010, 20:30 
Administrator

jawa85 napisał(a):
Ciekaw jestem czy wykupujesz w ogole AC? Przeciez to dobrowolne ubezpieczenie wiec nie dawaj sie jawnie okradac i nie wykupuj :D

Oczywiście i zawsze walczę o rynkową wartość pojazdu na papierze i dopłacam za to, staram się szukać takich ofert, które wypłacają kasę nie na wartość w dniu szkody tylko na wartość ubezpieczenia. Im więcej kwitów, faktur w sądzie, tym lepiej.
Nie chcę mieć tanio, tylko chce mieć dobrze (na tyle, na ile się da w tym bandyckim interesie).

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1