BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 00:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Drogi na Litwie, Łotwie i Estonii.
PostNapisane: 10 marca 2010, 13:11 
Specjalista

I nierówności społeczne na skalę polską - też mamy ;)

PostNapisane: 10 marca 2010, 13:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E30 i golf III
qizz KORUPCJA ????????? Zobacz sobie gdzie jest w rankingach korupcyjnych Estonia, a gdzie Polska! W Estonii jest najmniejsza (lub jedna z 3 najmniejszych) korupcji we wszystkich krajach postsocjalistycznych świata. Niepamiętam gdzie z tych rankingach jest Litwa i Łotwa, ale chyba tez były lepiej niż Polska.
PKB/osobę tych krajów było jeszcze rok temu wyższe niż Polski, obecnie Estonia ma wyższe- Estonia jest napewno bogatsza od Polski, a Litwa i Łotwa mają obecnie już trochę niższe niż Polska ze względu na to, że kryzys ich dotknął w największym stopniu z krajów Unii Europejskiej. Co do nierówności społecznych to nic takiego nie zauważyłem na skalę większą niż w Polsce.
Zresztą to nie jest o tym temat, chodziło mi o drogi.
Co do dróg to jak mówisz, że Litwa ma dwie fajne przelotówki (autostrada/droga szybkiego ruchu- prawdziwa, a nie jak w Polsce, w wielu miesjach-pseudo), to Polska tych przelotówek powinna mieć jakieś 10 przez cały kraj żeby być na poziomie Litwy biorąc pod uwagę ludność i powierzchnię krajów.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 10 marca 2010, 13:24 
Zacna persona forum

u nas w Polsce panuje korupcja,złodziejstwo,chamstwo ,niechlujstwo itp,itd. i jak my chcemy miec dobre drogi.
przetarg na budowę drogi czy autostrady wygrywa ten co ma lepsze układy lub da więcej w łapę,a potem budują najtańszym kosztem i sprzętem z przed 100 lat.
ludzie czy to PO ,SLD cz PIS, bedzie przy korycie bedzie to samo,bo człowiek w Polsce od kołyski jest uczony złych rzeczy wyżej wymienionych.
zobaczcie w krajach skandynawskich jacy są ludzie,nie ma korupcji złodziejstwa,no tam dziecko nie wie co to znaczy ukraść,u nas idzie to z pokolenia na pokolenie i tylko każdy myśli jak tu kieszenie napchać.każdy ogląda telewizję i widzi co się dzieje.....

PostNapisane: 10 marca 2010, 13:30 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
dolar$ napisał(a):
człowiek w Polsce od kołyski jest uczony złych rzeczy wyżej wymienionych.
zobaczcie w krajach skandynawskich jacy są ludzie,nie ma korupcji złodziejstwa,no tam dziecko nie wie co to znaczy ukraść,u nas idzie to z pokolenia na pokolenie i tylko każdy myśli jak tu kieszenie napchać.każdy ogląda telewizję i widzi co się dzieje.....

Kolejna prawda o tym kraju.

PostNapisane: 10 marca 2010, 13:30 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Nordicwolf, kiedy ostatnio byłeś w wymienionych krajach?

dolar$ napisał(a):
przetarg na budowę drogi czy autostrady wygrywa ten co ma lepsze układy lub da więcej w łapę,a potem budują najtańszym kosztem i sprzętem z przed 100 lat.

Kryterium: cena 100%. Wygrywają międzynarodowe konsorcja, ale zapewne wg. Ciebie drogę wybudować może Zdziusiu z Krzysiem co na spółkę kupili 100 letnią koparkę od Helmuta :mur: To że się dzielą rynkiem to sprawa normalna, ale jak widać w niektórych przetargach jednak potrafią się przebić nowe firmy. Problem leży zupełnie gdzie indziej.

dolar$ napisał(a):
zobaczcie w krajach skandynawskich jacy są ludzie,nie ma korupcji złodziejstwa,

:rotfl: Zdecydowanie! Tyle że tam kradnie państwo a na korupcję są zbyt głupi.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 10 marca 2010, 13:31 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
Bobby_Valentino napisał(a):
qqiz napisał(a):
Mają wiele praktycznych rozwiązań. Prawda.
Ale poznajcie ten kraj bliżej.
Korupcja, urzędnicze chamstwo, złodziejstwo i bieda, bieda, bieda.

No i jeszcze nierówności społeczne na skalę rosyjską.

Korupcja... mamy.

Urzędnicze chamstwo... mamy.

Złodziejstwo... mamy.

Bieda... jak wszędzie.

Pajedziosz, uwidzisz ;)
U nas policja raczej nie zatrzymuje i nie mówi: na piwo nie starczy, musisz dać 30zł w kieszeń.
A tam to jest nagminne. Nikomu z moich znajomych się inaczej nie zdarzyło.

Porównanie wypada tak, że u nas jest wysoka cywilizacja, kultura i cud miód :]

Osobiście spędziłem kilka godzin na przejściu granicznym nie dając wyłudzić na sobie łapówki. Tam jest w tym temacie jak w cyrku. Tomek był chyba wtedy ze mną w e32 na granicy, to potwierdzi.

Nordicwolf napisał(a):
qqiz absolutnie się nie zgadzam. Zobacz sobie na % ludzi z wyższym wykształceniem w tych krajach i znajmośći języka angielskiego! W znajomości angielskiego wszystkie te kraje, nawet Litwa biją Polskę na głowę, a co do wykształcenia to niepamiętam teraz czy na Litwie czy w Estonii jest najwyższy % ludzi idących na studia w Europie (przynajmniej to dane sprzed kilku lat).
Jeszcze raz mówię, w Finlandii także nie było inteligencji do lat 30-stych, nawet w początkowych latach po powstaniu tego kraju do 1930 na najważniejszych kierunkach można było kształcić się tylko po szwedzku. Warstwa inteligencji to byli Szwedzi. W Estonii i na Łotwie to byli Niemcy i Szwedzi, a na Litwie Polacy. I co z tego? Po pierwsze jest całe mnóstwo odstępst od tej reguły bo te narody także były częścią tej inteligencji, a po drugie obecnie Finowie, Estończycy, Łotysze i Litwini stworzyli swoją, narodową inteligencję i już w niczym nie odbiegają od krajów, które ją miały od dawna, ale przedewszystkim są to kraje wielu praktycznych i typowych dla np. skandynawskiego myślenia rozwiązań typu- na Litwie więźniowie muszą pracować by zarobić np. na oglądanie telewizora czy używanie internetu, w Estonii jest głosowanie przez internet i większy % ludzi mających dostęp do neta niż w Niemczech itd. itd.

Nie chcę nikogo obrazić, ale od znajomości angielskiego nie staje się człowiek inteligencją.

To, że mamy dodę jako wzorzec piękna albo problem z tym, że palacze po chamsku palą przy niepalących nie wzięło się z powietrza.

Wiesz, chłop ma zmysł praktyczny, umie kombinować i gospodarować. Wiadomo, nie jest jakimś debilem. Nie o to mi chodziło.
Chodziło mi bardziej o to, że jak jadą do Niemiec, to kupują żarcie w Mc w Suwałkach, a opakowania wyrzucają przez okno np. w Augustowie. O takie aspekty miałem na myśli.

dolar$ napisał(a):

:rotfl:

Tomek dobrze to podsumował :]

PostNapisane: 10 marca 2010, 13:34 
Specjalista

Za jakim rządem przystajemy takim narodem się stajemy.

.....i tacy trafiają na listy wyborcze.....kółeczko się zatrybia a dróg jak nie było, tak wciąż nima

PostNapisane: 10 marca 2010, 13:36 
Pierwsze kroki

qqiz to kiedy Ty tam stałeś na granicy jak obecnie nie ma granicy między tymi krajami, a Polską?- widocznie dawno byłeś. A ja byłem tam 8 lat temu- też dawno, ale nawet z tamtego czasu mam w/w opinię. Zresztą mówisz tylko o Litwie, a ja mówię też o Łotwie i Estonii. Mój znajomy za dyrastyczne przekroczenie prędkości w Estonii dostał sprawę w sądzie i zabrali mu prawko oraz oskarżyli o proponowanie łapówki, drugi miał tam indetyczną sytuację, ale ich błagał godzinę i go puścili i nie wzieli żadnej łapówki.

PostNapisane: 10 marca 2010, 13:41 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
8 lat temu :rotfl: I dyskutujesz z ludźmi którzy tam potrafią pojechać sobie na sobotni obiad :rotfl:
A co do granicy to ja ostatnio tam stałem jakoś przed świętami.
Na szczęście zatrzymali nas nasi mili chłopcy bo litwińcy to by rutynowo chcieli trochę litów i by było jak zwykle straszenie wuj wie czym.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 10 marca 2010, 13:42 
Pierwsze kroki

Tomek napisał(a):
dolar$ napisał(a):
zobaczcie w krajach skandynawskich jacy są ludzie,nie ma korupcji złodziejstwa,

:rotfl: Zdecydowanie! Tyle że tam kradnie państwo a na korupcję są zbyt głupi.

No wiesz, jeśli Ty uważasz, że stopień skorumpowania jest miarą mądrości to rzeczywiście, wg Ciebie, Polska jest najmądrzejszym krajem, a Skandynawia najgłupszym regionem! Tylko jakoś to w Polsce jest syf, a tam wszystko tak jak ma być.

PostNapisane: 10 marca 2010, 13:47 
Zacna persona forum

Nordicwolf napisał(a):
qqiz to kiedy Ty tam stałeś na granicy jak obecnie nie ma granicy między tymi krajami, a Polską? A byłem tam 8 lat temu. Zresztą mówisz tylko o Litwie, a ja mówię też o Łotwie i Estonii. Mój znajomy za dyrastyczne przekroczenie prędkości w Estonii dostał sprawę w sądzie i zabrali mu prawko oraz oskarżyli o proponowanie łapówki, drugi miał tam indetyczną sytuację, ale ich błagał godzinę i go puścili i nie wzieli żadnej łapówki.

Po pierwsze wciąż piszę o Litiwie. Estonia to inna bajka. Litwę znam bardzo dobrze i cudów mi nie wmówisz :)

Rankingi mogą służyć jako materiał do porównania, ale trzeba wziąć parę rzeczy pod uwagę. Choćby ogromne nierówności społeczne. 99% samochodów to stare tryple. Ale są też astony itp. No i średnio wyjdzie całkiem niezłe 3 letnie clio ;)
Tak dla przykładu, ale serio takiej biedy i syfu jak na Litwie, to trudno w Polsce szukać.
W zestawieniu z niektórymi miejscówkami nawet dworzec wschodni wydaje się schludny i cywilizowany.

A na granicy stałem, bo z e32 wyciekł płyn chłodniczy.
Pan złożył mi propozycję: 20litów do ręki albo wzywa policję ekologiczną.
I tak czekaliśmy 3 godziny a on przychodził i mnie wołał i żebrał o coraz mniejszą kwotę, aż w końcu wyzwał mnie od skąpych polaczków i pojechaliśmy.

Mój kolega jechał lawetą bez dokumentów od lawety, z autem bez dokumentów na lawecie i bez prawka na lawetę. Straszyli, że pójdzie do więzienie.
Faktycznie miał ciężko, bo targował się 3 godziny, a ponieważ tarasował przejazd w mieście, to litwini sami mu radzili żeby nie był skąpy i dał więcej.
W efekcie stanęło na 100euro.

Dziki kraj i tyle.
I dziękować Bogu i historii, że nas "dobrodziejstwo" sajuzu ominęło :hurra:

PostNapisane: 10 marca 2010, 13:47 
Pierwsze kroki

Tomek jeśli byłem tam 8 lat temu, jeszcze przed wejściem tych krajów do Unii Europejskiej i miałem bardzo dobre wrażenie to teraz będę miał napewno lepsze.

PostNapisane: 10 marca 2010, 13:53 
Pierwsze kroki

qizz nie miałem styczności z litewską policją, ale ich drogami i są super. Jeśli chodzi o Estonię to miałem kontakt z policją i różnymi tego typu urzędami tam i bardzo mi się podobało, zresztą interesuje się tym krajem. Wystarczy zobaczyć co piszą policjanci z komendy w Bydgoszczy po wizycie w Estonii, w regionie Lääne:

http://www.kujawsko-pomorska.policja.go ... /Nasze_wrażenia_z_Estonii.html

PostNapisane: 10 marca 2010, 14:21 
W Polsce nie ma W OGÓLE inteligencji... nie no panowie...

:mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur:

PostNapisane: 10 marca 2010, 14:59 
Pierwsze kroki

Fryderyk napisał(a):

Może trochę za mocno powiedziałem, ale chodzi mi o to co się dzieje w urzędach, prawie, rządzie itd. Kontakt z jakąś państwową instytucją to masakra, gotowe logiczne rozwiązania są na wyciągnięcie ręki- dla osób co umieją na to logiczne spojrzeć, a w Polsce tym głupsze- tym bardziej rozpowrzechnione. Wielu ludzi w Polsce to widzi, ale co zrobić? Jedna władza głupsza od drugiej. Ci sami ludzie przekazują sobie władzę z rąk do rąk w kolejnych wyborach.

PostNapisane: 10 marca 2010, 15:23 
Zacna persona forum

Nordicwolf. zle zrozumiałes moja wypowiedz,przytaczajac panstwa skandynawskie miałem na mysli całokształt funkcjonowania tych panstw ,ludzi rzad itp ,itd na + .
własnie o to chodzi ze tam potrafia o wszystko zadbac u nich jest pozadek a u nas syf.-twoja wypowiedz i ja sie z tym zgadzam.

PostNapisane: 10 marca 2010, 15:24 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Fryderyk napisał(a):
inteligencji.

ależ jest... YntelYgencYja i to cała jej 'masa'.

PostNapisane: 10 marca 2010, 15:28 
Specjalista

Intel generacja ;)

PostNapisane: 10 marca 2010, 15:33 
Zacna persona forum

Nordicwolf napisał(a):
PKB/osobę tych krajów było jeszcze rok temu wyższe niż Polski, obecnie Estonia ma wyższe- Estonia jest napewno bogatsza od Polski

Taka np. Łotwa miała niższe PKB na mieszkańca od Polski zarówno w tamtym roku, jak i 2 lata temu.
Nordicwolf napisał(a):
, a Litwa i Łotwa mają obecnie już trochę niższe niż Polska ze względu na to, że kryzys ich dotknął w największym stopniu z krajów Unii Europejskiej. Co do nierówności społecznych to nic takiego nie zauważyłem na skalę większą niż w Polsce.

Teraz to raczej cienko piszczą. W sumie dobrze sobie radzili dzięki liberalnym reformom, ale małe organizmy są bardziej podatne na wstrząsy.
Popatrz jednak na inne statystyki, mówiące o poziomie cywilizacji. Choćby taki odsetek nosicieli HIV: Polska - 0,03% - Estonia- 1,1%. Niezła różnica, co?

Nordicwolf napisał(a):
Fryderyk napisał(a):

Może trochę za mocno powiedziałem, ale chodzi mi o to co się dzieje w urzędach, prawie, rządzie itd. Kontakt z jakąś państwową instytucją to masakra, gotowe logiczne rozwiązania są na wyciągnięcie ręki- dla osób co umieją na to logiczne spojrzeć, a w Polsce tym głupsze- tym bardziej rozpowrzechnione. Wielu ludzi w Polsce to widzi, ale co zrobić? Jedna władza głupsza od drugiej. Ci sami ludzie przekazują sobie władzę z rąk do rąk w kolejnych wyborach.

Jak widać znajomość ortografii języka ojczystego też nie jest nadto rozpowszechniona;P

W polskich urzędach nie jest najlepiej, fakt.
W litewskich załatwisz cuda na kiju za odpowiednią łapówkę.

Nordicwolf napisał(a):
qqiz absolutnie się nie zgadzam. Zobacz sobie na % ludzi z wyższym wykształceniem w tych krajach i znajmośći języka angielskiego! W znajomości angielskiego wszystkie te kraje, nawet Litwa biją Polskę na głowę, a co do wykształcenia to niepamiętam teraz czy na Litwie czy w Estonii jest najwyższy % ludzi idących na studia w Europie (przynajmniej to dane sprzed kilku lat).

Kwestia co to za uczelnie.
Co innego znaczy porządny uniwersytet brytyjski z wielowiekową historią, co innego polski uniwersytet z tradycją, a co innego jak ktoś studiuje zaocznie coś tam na prywatnej uczelni z miasta powiatowego, a konkretnie w jej oddziale zamiejscowym w Suwałkach.

I to studia i to, acz śmiem twierdzić, iż poziomy oświecenia i możliwości wymiany myśli inne nieco:)
Statystyki jednak niepomiernie rosną ;)

Kyokushin napisał(a):
Fryderyk napisał(a):
inteligencji.

ależ jest... YntelYgencYja i to cała jej 'masa'.

Mi to nawet nie chodziło o salon i towarzystwo wzajemnej adoracji, ale o ludzi którzy mają kulturę we krwi. Którzy noszą garnitur albo smoking od kilku pokoleń, a nie od wczoraj ;)

Siła narodu tkwi nie tylko w jego gospodarce czy porządku prawnym, ale w szeroko pojętej kulturze.

PostNapisane: 10 marca 2010, 15:39 
Pierwsze kroki

dolar$ napisał(a):
Nordicwolf. zle zrozumiałes moja wypowiedz,przytaczajac panstwa skandynawskie miałem na mysli całokształt funkcjonowania tych panstw ,ludzi rzad itp ,itd na + .
własnie o to chodzi ze tam potrafia o wszystko zadbac u nich jest pozadek a u nas syf.-twoja wypowiedz i ja sie z tym zgadzam.

Jasne, że tak. Ale ja mówiłem o tym co napisał Tomek.

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1