BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 19:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 330d Kto mi powie jakie mam zawieszenie ?
PostNapisane: 6 marca 2010, 20:18 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57N
Kupiłem autko już ze zmienionym zawieszeniem i nie wiem jakie jest.Z przodu przestrzeń między kołem a błotnikiem jest ok. 35mm a ztyłu ok.15mm.Jak sobie to wyobrażacie nie za ładnie to wyląda i chciałem to zmienić.Tył wygląda dobrze ale przód jest za wysoko i nie wiem o ile go obniżyć ponieważ nie wiem ile jest już niższe od seryjnego???

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46]330d Kto mi powie jakie mam zawieszenie???
PostNapisane: 6 marca 2010, 22:58 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
krzys28, spróbuj luknąć na sprężyny.. powinno być tam napisana firma... jak nie są za stare :P
a jak nie wiesz co i jak to kup cały zestaw gwintowany i sobie sam ustalisz poziom obniżenia :ok:
Zrób fotkę na prostej drodze jak siedzi Ci auto... to Ci powiemy mniej więcej ile może być obniżone... inaczej nikt nie jest wróżką ;)

Obrazek

PostNapisane: 7 marca 2010, 12:40 
Zacna persona forum

Moje BMW: AR 159
Morfii napisał(a):
Zrób fotkę na prostej drodze jak siedzi Ci auto.
i też z bliska na skręconym kole tak aby MacPersona było widać.

PostNapisane: 7 marca 2010, 14:26 
Pierwsze kroki

Morfii, Najlepiej by było gwint założyć ale troche się tutaj naczytałem na ten temat.Dobry troche kosztuje a do tych tanich nie jestem zabardzo przekonany.Do -40mm zmienił bym tylko sprężyny a jak by trzeba było niżej to już cały zestaw jakiejś w miare dobrej firmy.ObrazekObrazek Narazie zrobiłem takie fotki.Na letnich 19" wygląda troche gorzej.Nie moge też za nisko ponieważ mam felgi 19"x8,5" et 35 opony 225x35 i żeby koło o błotnik nie przycierało (mówie tutaj o przodzie)

PostNapisane: 7 marca 2010, 21:37 
Pierwsze kroki

Dodam jeszcze że sprężyny są czarne i mają 2 czerwone paski.

PostNapisane: 8 marca 2010, 11:54 
Pierwsze kroki

Tak to wygląda od środka.ObrazekObrazek

PostNapisane: 8 marca 2010, 21:27 
Częsty bywalec

Moje BMW: E 46 330d
Kod silnika: M57
tez mam ten problem w swoim 330d.seryjne zawieszenie ma obnizenie ok 30mm.jak kupilem samochod to tez tak dupsko wisialo i zalozylem z tylu sprezyny firmy CS dedykowane do 330d wzmocnione.zabardzo sie nie poprawilo,poza tym widze ze strona prawa po ktorej jest akumulator z tylu jest wyzej niz druga strona bez akumulatora.:( trzeba obnizyc przod na -40mm a tyl sobie moze zostaw,NIEWIEM ZABARDZO BO NIBY DUZO ZNAWCOW JEST NA TYM FORUM ALE FACHOWO CI NIKT NIE PODPOWIE.DRAZYLEM TEZ TAKI TEMAT I JEDYNIE DAAN NA vt mi zrobil jakby wygladalo na -40 z przodu i tak musze zrobic,ale najlepiej caly zawias 40/15 by sie przydalo ale nie ma takiego zawiasu.o eibachu30/25 nie ma dobrego zdania na wyrownanie przodu z tylem-tez bedzie tyl wisial.320d zdecydowanie lepiej stoi,niewiem czemu ale 330d wisza chyba czesciej z tylu.

moze ktos nam pomorze...???

PostNapisane: 8 marca 2010, 22:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47TUD20
oczywiście musimy przyjąć fakt iż tylne nadkole e46 jest mniejsze od przedniego i nawet w serii optycznie wygląda to tak jakby dupa minimalnie siadała

dareks55 napisał(a):
320d zdecydowanie lepiej stoi,niewiem czemu ale 330d wisza chyba czesciej z tylu

chyba niekoniecznie, ja mam 320d i ori zawieszenie m-sport (przynajmniej z tego co mi wiadomo) i mam podobną jak i nie jeszcze większą różnicę między przodem a tyłem.... chyba ogólnie te springi na dupie w m-sportach szybciej szlag trafia aniżeli przednie....

dareks55 napisał(a):
o eibachu30/25 nie ma dobrego zdania na wyrownanie przodu z tylem-tez bedzie tyl wisial.

no to mnie zmartwiłeś bo się przymierzałem do tych sprężyn i właśnie myślałem o wyrównaniu auta.... masz jakieś fotki e46 na eibachu?? (ale takie nie z pupy strony, tylko coś gdzie można obiektywnie ocenić jak to stoi)

krzys28, a zmierz ile masz wysokości od ziemi do listwy zarówno z przodu jak i z tyłu (oczywiście w garażu na płaskim) - jeśli mimo wszystko przód będzie minimalnie niżej od tyłu to już wiesz że masz wszystko w porządku z zawieszeniem a ten optyczny efekt wyeliminujesz tylko poprzez większą glebę z przodu
ja mam przypadek że to tył jest jakiś 0,5-1cm niżej więc mam pewność, że sprężyny na tyle są już do wymiany....

PostNapisane: 8 marca 2010, 23:14 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
kurna chyba też zmierzę u siebie bo mam ory. sportowe zawieszenie u siebie... a z resztą jest w galerii..... i raczej nie mam prześwitów różnych... jak na mój gust z przodu masz nowszy zawias niż z tyłu i dla tego tak jest... nie sądzę że tył się podniesie (po nowych sprężynach)... bo ja mam podobnie jak ty...
widać to tu:

Obrazek

ja swojego turasa sprawdzałem ze znajomym który ma - 60/-40 i doszedłem do wniosku że ja mam standardowo obniżone zawieszenie -40/-40... więc ty pewnie tył masz tak jaj ja a przód masz -20..

PS.
Ja to stwierdzam po przyglądaniu się.. więc może jakieś */- 10mm może być :hyhy:

Obrazek

PostNapisane: 9 marca 2010, 20:15 
Pierwsze kroki

Zmierzyłem dziś odległość od ziemi po progu z przodu jest jakieś 129mm a z tyłu 143mm.Z tego wynika że przód jest niżej ok. 14mm.Czyli zawieszenie jest chyba ok.Chociaż chciałbym obniżyć jeszcze przód o jakieś 20mm.Zauważyłem też naklejke na amorku.Jest on firmy Sachs (sport).Nie mam pojęcia czy on jest takiej samej długości co orginał czy był wymieniany i jest krótszy?Jeśli seryjne zawieszenie ma już -30mm jak napisał kolega wyżej to czy na te amorki wystarczy założtć sprężyny -20mm żeby poszło jeszcze 20mm w dół czy -50mm?Wpadłem jeszcze na jeden pomysł tylko nie wiem czy nie powiem czegoś głupiego.Jak widać na jednym zdjęciu które wstawiłem wyżej amortyzator od dołu jest wsadzony tak jakby w opaske zaciskową i skręcone jest śrubą.Jeśli by popuścił tą śrube i wystające 50mm amorka przesunął na 70mm to wydaje mi się że autko powinno siąść to 20mm.Jeśli się myle to mnie poprawcie.

PostNapisane: 9 marca 2010, 22:46 
Zacna persona forum

jeśli masz sportowe sachsy to oznacza to że masz oryginalne amory które wsadzali do m-sporta
i tu nie ma czegoś takiego że amor jest fizycznie krótszy czy dłuższy, krótszy to może być jego skok - i ty właśnie takie posiadasz (odpowiedniejsze do obniżonego auta)
więc jak najbardziej możesz wsadzać jeszcze niższe springi z przodu

a ten twój pomysł jest niewykonalny - zobacz sobie jeszcze raz na zdjęcie, na górze rura amora jest grubsza bo właśnie to zgrubienie zabezpiecza zacisk zwrotnicy przed zsunięciem do góry (strach myśleć co by było na naszych pięknych dziurach jakby tego nie było) :)

PostNapisane: 10 marca 2010, 14:41 
Pierwsze kroki

marcin87k, dzięki za wyjaśnienie.No to jeszcze jedno pytanie.Jakie trzeba założyć springi żeby przód poszedł 20mm niżej a tył został taki sam???

PostNapisane: 10 marca 2010, 15:09 
Zacna persona forum

to może weitec -40mm na przód

PostNapisane: 11 marca 2010, 00:37 
Forumowicz

Moje BMW: e46 330d touring
Właśnie to mnie zastanawia. Weitec ma w ofercie zawias -40/0.
Czyżby chcieli dzięki temu wyrównać fabrykę? Tzn to że tył w turasach jest niżej?
Mam identyczny problem jak założyciel tematu.
Zwróciłem uwagę na drodze dzisiaj że właściwie każdy touring tył ma na normalnej wysokości a przód off-road :kwasny:

PostNapisane: 11 marca 2010, 08:28 
Zacna persona forum

to -40/0 to oznacza, że jest to zestaw tylko dwóch przednich sprężyn - tyłu w ogóle nie dają,
a jeśli ktoś chce też springi na tył to zestaw 4 springów -40/-30

PostNapisane: 11 marca 2010, 12:31 
Forumowicz

Moje BMW: e46 330d touring
W zestawie który widziałem -40/0 są 4 amory i 4 springi. To zero przy tylnych może oznaczać seryjną wysokość.

PostNapisane: 11 marca 2010, 15:21 
Zacna persona forum

sprawdziłem na stronie weiteca

więc masz rację, w przypadku kitów amorki + springi oznaczonych -40/0 to wychodzi na to że dają na tył sprężyny nieobniżające auta

ale już przy samych sprężynach to przy -40/0 jest uwaga *9 = Spring kit consists of 2 front springs only.

PostNapisane: 22 marca 2010, 17:45 
Pierwsze kroki

Wracam jeszcze do tematu ponieważ znalązłem kilka fotek na letnich kołach.Z tego co wiem to mam już -20,-20.Znalazłem fajną oferte lowteca i nie wiem jakie springi lepiej założyć -40,-30 czy -50,-30.Wolał bym te drugie.Nie wiem tylko czy na amorki sachs sport można bez problemu założyć -50???I jeszcze jedno czy przy obniżeniu -50 koło może mi np. przy skręcie przycierać o nadkole???Felga ma et 35 i troche wystaje.ObrazekObrazek

PostNapisane: 22 marca 2010, 17:55 
Pierwsze kroki

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1