BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 23:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] stukanie w kole , trzęsie kierownicą podczas hamowania
PostNapisane: 21 lutego 2010, 17:25 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
witam . MAm problem z moją e46 . podczas jazdy przy zmianie biegów oraz na większych nierównościach słychać dość głośne stukanie w prawym tylnym kole , czasami potrafi delikatnie zarzucić tyłem . kolejnym problemem jest to iż podczas hamowania trzęsie kierownicą. Prosił bym o pomoc bo nie mogę się poruszać :( . Strsznie mi to przeszkadza podczas jazdy.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] stukanie w kole , trzęsie kierownicą podczas hamowania
PostNapisane: 21 lutego 2010, 17:34 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
Powodów może być wiele. Między innymi krzywa felga, niedoskonałość opony, krzywe tarcze hamulcowe. Może zahaczyłeś o krawężnik albo coś w tym stylu ??

PostNapisane: 21 lutego 2010, 17:44 
Pierwsze kroki

fakt faktem dwa miesiące temu żona na letnich oponach uderzyła w krawężnik. wymieniłem łożysko oraz felge oddałem do renowacji ale teraz zmieniłem na stalówki bo nie było jazdy. wiec to penie jest tarcza więc jeden problem z głowy :] ale pozostało jeszcze to stukanie :/

PostNapisane: 21 lutego 2010, 18:34 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
misiek32114 napisał(a):
fakt faktem dwa miesiące temu żona na letnich oponach uderzyła w krawężnik. wymieniłem łożysko oraz felge oddałem do renowacji ale teraz zmieniłem na stalówki bo nie było jazdy. wiec to penie jest tarcza więc jeden problem z głowy :] ale pozostało jeszcze to stukanie :/

No to może ze stalówką coś jest nie tak ??

Problem raczej nie jest z głowy dopóki go nie usuniesz :) Pamiętaj, to tylko domysły, a powodów może być wiele

PostNapisane: 21 lutego 2010, 18:45 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 coupe,e46 coupe
ja uwarzam ze to stukanie to wyrwane mocowanie twojej tylnej zawiechy jaki rocznik ma twoje auto?spojrz w mojej galeri strona 7 mialem podobny problem.a przednie zawieszenie jesli drga to prawdopodobnie gumowe zawieszenie twojego bumeranga :D do wymiany.pokarze ci link na youtube

Ostatnio edytowano 21 lutego 2010, 19:25 przez germanmpower, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 21 lutego 2010, 18:46 
Częsty bywalec

i z tylu

PostNapisane: 21 lutego 2010, 19:41 
Pierwsze kroki

moje autko jest z roku 1999 :) to jednak będę musiał sprawdzić te tulejki na tym wahaczu aluminiowym z przodu bo to ich wina pewnie jest że tak trzęsie :] dziękuje serdecznie kolego :D ale to pukanie z tyłu to może mieć jakiś związek z przegubem bo patrzyłem na kanale że całe zawieszenie jest sztywne nie ma żadnych luzów :/

PostNapisane: 21 lutego 2010, 20:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 Sport Coupe 316
Jeżeli masz wibracje na kierownicy podczas hamowania, to może być objaw krzywych tarcz hamulcowych!! oddaj je do szlifu lub wymień, drgania powinny ustąpić! Pozdrawiam...

PostNapisane: 21 lutego 2010, 21:22 
Częsty bywalec

Kolego michu nie sadze ze to objawy krzywych tarcz.każdy tak pisał gdy miałem podobne objawy po wymianie wszystkich tarcz na nowki sport zimmermana problemy nie ustapily.dlatego łatwo jest każdemu tak napisać co nie odzwierciedla się w zeczywistosci.a kasy mi nikt nie zwruci za błędne uwagi.

PostNapisane: 21 lutego 2010, 21:36 
Częsty bywalec

misiek32114 napisał(a):
moje autko jest z roku 1999 :) to jednak będę musiał sprawdzić te tulejki na tym wahaczu aluminiowym z przodu bo to ich wina pewnie jest że tak trzęsie :] dziękuje serdecznie kolego :D ale to pukanie z tyłu to może mieć jakiś związek z przegubem bo patrzyłem na kanale że całe zawieszenie jest sztywne nie ma żadnych luzów :/

kolego misiek radzę dokładniej się przyjzec ale nie zawieszeniu jak mniemalem bo tam nic nie ma.wkleje linka gdzie dokładnie masz spojrzeć bo to przeważnie znajduje się zaraz za rura wydechowa i jest ukryte.jak przejrzysz w wyszukiwarce BMW-sport.pl znajduje się tam już taki temat wstawilem fotki.własnie do rocznika 2001.06 BMW E46 są dotkniete ta choroba :/

PostNapisane: 21 lutego 2010, 22:15 
Pierwsze kroki

kolego jak mam wpisać w wyszukiwarce???

PostNapisane: 21 lutego 2010, 23:18 
Zacna persona forum

Kod silnika: 2,0 T
niestety opcji jest bardzo duzo. Stukanie z tylu na dziurach to np amortyzatory. Luzy przy uciekaniu tylu to to mogą byc tuleje na tylnej belce. trzaski przy ruszaniu i zmianie biegow - problemy z mostem lub podpora wału.
Trzesienie kierownica podczas hamowania to moga byc krzywe tarcze hamulcowe, jakies swoznie/gumy wyjechane lub problemy z oponami

Kolego radze podjechac na stacje kontorli pojazdów. Za 20 pln sprawdzą zawieszenie na kanale oraz na szarpakach. JEsli jakies gumy z przodu lub z tylu beda zniszczone na pewno powiedzą. Niestety mechanicy w warsztatach nie maja takiego sprzetu, po co mają szarpać jakimiś łomami...

PostNapisane: 24 lutego 2010, 01:33 
Częsty bywalec

czy rozwiazales juz swoj problem?potrzebny ci jeszcze ten link?

PostNapisane: 11 marca 2010, 16:04 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320i
Kod silnika: M52
Stukanie stukaniu nie równe jak u mnie stukało na nierównościach ( takie głuche udeżenia) każdy mówił amortyzator się skończył, nawet wahacz do wymiany a okazało się że poduszka górna amortyzatora się skończyła koszt 35zł i 60 robota:)

No i misiek daj znać jak tam naprawa u mnie chyba też coś jest nie tak bo jak delikatnie hamuje to drga kierownica.
Swoją drogą na forum powinnien się znaleść dział w którym można zamieszczać wideo relacje z problemami jakie nas i nasze BMW trapią

PostNapisane: 27 marca 2012, 11:54 
Forumowicz

Moje BMW: e90 320i
Kod silnika: n46
U mnie sprawa wygląda następująco:

Podczas hamowania zaczyna trzęść kierownicą. efekt ustępuje poniżej 80km/h. Maglownica została zregenerowana konćówki wymienione, Tarcze z przodu w miare nowe bo mają przelatane 5k km. Zbieżność jest ustawiona. Ale w tym czasie w prawym przednim hamulcu zaciął się tłoczek i zanim sie zorientowałem troche się mogło przygrzać. Czy możliwe jest aby tarcza się wygięła, chyba że to coś innego

PostNapisane: 27 marca 2012, 19:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
apson83 napisał(a):
Podczas hamowania zaczyna trzęść kierownicą.

drązek kierowniczy albo tarcza

PostNapisane: 24 marca 2013, 17:59 
Forumowicz

Moje BMW: E91
Kod silnika: M57T2D30
Witam. Też walczyłem ze stukaniem tylnego prawego koła. Okazało się, że wywalona jest tuleja mocująca wahacz i napier..... o gniazdo w którym jest osadzona. Po wymianie cisza i ku mojemu zdziwieniu wyprostowała się kierownica, która od kupna była skręcona o jakieś 20 stopni. Proponuję sprawdzić, zaraz pod progiem przy tylnym kole, tuleja powinna siedzieć centralnie nie opierając się o metalową obudowę.

Pozdrawiam.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1