BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 19:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: czy ogrzewany garaż zimą będzie szkodliwy dla auta?
PostNapisane: 14 marca 2010, 11:08 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 QP
Kod silnika: m50b20
koledzy takie pytanie... chcialem sobie zalozyc ogrzewanie do garazu i slyszalem juz kilka opini ze zimą jest to szkodliwe dla auta... ale dlaczego? i czy to prawda?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: czy ogrzewany garaż zimą będzie szkodliwy dla auta?
PostNapisane: 14 marca 2010, 11:34 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
Dziwna opinia. W garazu pewnie i tak nie bedzie wiecej niz 18-20 stopni takze nie widze problemu. Z tej dziwnej teorii wnioskuje, ze nie powinnismy jezdzic autami kiedy na dworzu jest cieplo bo jest to szkodliwe dla auta.

PostNapisane: 14 marca 2010, 11:41 
Zacna persona forum

jezeli bedzie stalo mniej jak pol metra od kaloryfera/piecyka który bedzie generował ponad 50 stopni to z czasem opona lub lakier odezwą sie :hyhy:

PostNapisane: 14 marca 2010, 11:49 
Częsty bywalec

juz dokladnie nie pamietam o co chodzilo ale jeden blacharz mowil ze sol w cieplym szybko wchodzi w jakas reakcje czy cos :wstyd: co ma niekorzystny wplyw na blache.... ale tak jak pisalem nie weim czy to tylko jakies brednie czy troche w tym prawdy jest....

PostNapisane: 14 marca 2010, 14:38 
Uzależniony od forum :)

Dokladnie w cieplym garazu sol szybciej chrupie blache (podobno).Ale skoro garaz ogrzewany to mozna bez problemu oplukac czesciej auto i po klopocie.Ogrzewany garaz to super sprawa.

PostNapisane: 14 marca 2010, 14:38 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
moze tak tak samo jak z myciem samochodu w zimie... przy minusowej temperaturze uzywajac cieplej wody czy tam goracego wosku mozesz przyozdobic samochod w pare odpryskow... ;p

PostNapisane: 14 marca 2010, 16:59 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
Moze i sol szybciej lapie blache ale wedlug mnie w cieplym garazu snieg i bloto szybciej splynie z samochodu niz na zewnatrz. Do tego, tak jak kolega wyzej napisal, mozemy umyc samochod i przez noc woda odparuje. I chyba to co najwazniejsze - wsiadamy do cieplego samochodu.

PostNapisane: 14 marca 2010, 17:02 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Piotrek napisał(a):
Moze i sol szybciej lapie blache ale wedlug mnie w cieplym garazu snieg i bloto szybciej splynie z samochodu niz na zewnatrz. Do tego, tak jak kolega wyzej napisal, mozemy umyc samochod i przez noc woda odparuje. I chyba to co najwazniejsze - wsiadamy do cieplego samochodu.

Chodzi o to że przez całą zimę dzień w dzień sól będzie działać na blachę bo non stop podwozie będzie wilgotne. Korozja w ogrzewanym garażu na pewno wyjdzie szybciej niż w nie ogrzewanym ale z drugiej strony chyba 10 lat nie zamierzasz jeździć tym samym modelem.

PostNapisane: 14 marca 2010, 17:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 520IA FL
Kod silnika: M54B22
Jest to prawda ogrzewany non stop garaz ma zly wplyw na blache. Najlepiej jest parkowac auto w zwyklej wiacie, ktora chroni tylko od deszczu.

PostNapisane: 14 marca 2010, 17:58 
Forumowicz

Moje BMW: E30
No niestety auto rodziców było zasolone+garaż i troche teraz wychodzi rdzy tu i tam ;/ A garaż specjalnie ogrzewany nie był ,zawsze to jednak temperatura wiadomo no...

PostNapisane: 14 marca 2010, 19:11 
Częsty bywalec

Ja mam ogrzewany garaż, z tym że moje auto w nim zimuje zwykle od połowy listopada do kwietnia i z niego nie wyjeżdża, auto wstawiam oczywiście dokładnie umyte i nawoskowane :hyhy: . W sumie dziwne jest tam ogrzewanie, bo rury z ciepłą wodą idą praktycznie nad garażem, co powoduje, że większość ciepła ucieka , a w środku w zimie jest tam 7-10 stopni. Jak dla mnie - optymalne warunki dla auta :) Jeżeli wstawisz mały kaloryfer to powinno być podobnie.

Też słyszałem, że w cieple sól reaguje szybciej z blachą, więc jeżeli zamierzasz zostawiać non stop zasolone auto to odpuść ;)

PostNapisane: 14 marca 2010, 19:31 
Forumowicz

Moje BMW: E30
Kod silnika: M20B20
słyszałem od ojca że mój dziadek jak miał prąd od zakładu to w jedną zimę malucha wykończył farelką :hyhy:

PostNapisane: 14 marca 2010, 19:34 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 Coupe +Mustang
Ale przecież wiekszość aut teraz ma całkowicie ocynkowaną karoserię- o co tu się martwić?
No i do tego nie trzeba odpalać silnika na mrozie.

PostNapisane: 14 marca 2010, 21:31 
Częsty bywalec

theDAMIstrzu napisał(a):
Ale przecież wiekszość aut teraz ma całkowicie ocynkowaną karoserię- o co tu się martwić?
ale moje auto jest juz dosc wiekowe.... narazie rdza nie wychodzi ale mozna powoli sie spodziewac, dlatego założyłem ten temat by rozwiac swoje watpliwosci... sam nie wiem czy robic to ogrzewanie czy nie.... w sumie zawsze mozna auto opłukac na myjni..koszt 2zł chyba jednak bedzie ogrzewanie

PostNapisane: 15 marca 2010, 00:53 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: m52b20
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... adams+320d

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... iadams+e30
Ja mam ogrzewany garaż i już drugą zimę trzymam w nim BMW :] . I nic się nie dzieje, auto rano jest ciepłe, osuszone i żadna rdza mu nie wychodzi. W garażu mam maks 10-11 stopni (ustawienie kaloryfera) i to kolejne auto, które stoi w tym garażu. Nie widzę podstaw do negowania ogrzewanego garażu :P

PostNapisane: 16 marca 2010, 08:25 

theDAMIstrzu napisał(a):

Dobre :)

Co do ocieplonego garażu.

Wszystko jest kwestią jaki to garaż, jak się do niego wjeżdża ale... generalnie:
Na drodze jest sól. Auto masz mokre w wodzie z solą. Trzymając auto na zewnątrz masz czały czas zimną wodę z solą na aucie, ew. śnieg, zbite błoto pośniegowe z solą na aucie. Jak każdy z Was sobie przypomni z chemii aby przyspieszyć sporą część reakcji należy podać temperaturę. Jak jest ciepło sól zaczyna działać i wchodzi w reakcję.

Dlaczego nie robi się np. herbaty w zimnej wodzie?

"Mówi się" że dobra temp w garażu to maks 6st. Jak zima sucha to można grzać. Grzejnik się zawsze przyda :ok:

Co do tego ocynku... Do dziś pamiętam jak w 96roku w salonie Renault rodzice kupowali Megane. Miałem wtedy 17lat i trochę już się interesowałem motoryzacją. Zapytałem jak z gwarancją po zabezpieczeniu auta. Proszę Pana! to nie te czasy, teraz jest ocynk i nowoczesne metody zabezpieczenia blach! Po 10 latach mechane miała przerdzewiałe progi, dziury pod tylnymi lampami po 7 latach (!!!), liczne ogniska korozji na kielichach.... :ok: :ok:

To w wkwestii zabezepieczenia - auto nie było garażowane.

PostNapisane: 16 marca 2010, 09:37 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
Tam gdzie obecnie mieszkam mam nieogrzewany garaż, ale za to w pracy parkuję w garażu w którym jest minimum 14 stopni, i jak na razie nie zauważyłem złego działania soli na karoserię, myślę że to kwestia stanu blacharki. Jeżeli auto było malowane, szpachlowane itd to czy garaż będzie ogrzewany, czy tez nie, czy będzie stał pod chmurką czy pod dachem to prędzej czy później ruda się pojawi. Jeżeli chodzi o reakcję soli w ciepłym garażu, to tak jak piszą koledzy, należałoby spłukiwać samochód, przez noc wyschnie i nie ma problemu, czasem robię tak w pracy, i na fajrant mam czyste i suche auto.
Jak będę budował nowy garaż, nie planuję ogrzewania, bo uważam że to nie jest konieczne, jedynie gdy się chce coś podłubać przy aucie, to ogrzewanie się przydaje, ale równie dobrze można użyć jakiegoś przenośnego źródła ciepła. Ogrzewanie garażu było moim zdaniem bardziej przydatne kiedyś, gdy ludzie jeździli maluchami, 125p, poldonezami, czy innymi autami które często odmawiały posłuszeństwa na mrozie, wtedy jak najbardziej ogrzewanie miało duże znaczenie, teraz większość z nas dba o auta na tyle aby przy dużych mrozach nawet pod chmurką odpalało.

PostNapisane: 16 marca 2010, 09:43 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Ja mam tyle o ile ogrzewany (zbiorczy, w sumie są 4 stanowiska, więc nie duży) i ogólnie dobra sprawa to jest. Mam w nim teraz tak 8-10 stopni.

Można sobie coś przy autku porobić bez odmrażania sobie członków.

PostNapisane: 16 marca 2010, 11:08 

DanyU napisał(a):
eżeli auto było malowane, szpachlowane itd to czy garaż będzie ogrzewany, czy tez nie, czy będzie stał pod chmurką czy pod dachem to prędzej czy później ruda się pojawi.

Co ma być to będzie? Dobre podejście :)

DanyU napisał(a):
Jeżeli chodzi o reakcję soli w ciepłym garażu, to tak jak piszą koledzy, należałoby spłukiwać samochód

Jak spłukać podwozie? Zimą przy -15st ma ktoś wodę przed domem w rurce? Bo ja zakręcam na zimę i spuszczam wodę. Pozatym chyba średnio mi się chce okopać auto z brył śniegu przed wjazdem a co dopiero codziennie wyciągać szlauf i myć nadwozie i podwozie :przestraszony:

DanyU napisał(a):
jedynie gdy się chce coś podłubać przy aucie, to ogrzewanie się przydaje

Oj tak.

Ja polecam elektryczną podłogówkę, odpalać jak się wyjeżdża z garażu - żeby wysechł. Np. Odpalać przy wyjeździe na 2-3 godzinki.

PostNapisane: 16 marca 2010, 11:35 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
KotSylwester napisał(a):
DanyU napisał(a):
eżeli auto było malowane, szpachlowane itd to czy garaż będzie ogrzewany, czy tez nie, czy będzie stał pod chmurką czy pod dachem to prędzej czy później ruda się pojawi.

Co ma być to będzie? Dobre podejście :)
chodzi mi o to że jak kiepska będzie blacha to żadne cuda nie pomogą.
KotSylwester napisał(a):
Jak spłukać podwozie? Zimą przy -15st ma ktoś wodę przed domem w rurce? Bo ja zakręcam na zimę i spuszczam wodę. Pozatym chyba średnio mi się chce okopać auto z brył śniegu przed wjazdem a co dopiero codziennie wyciągać szlauf i myć nadwozie i podwozie :przestraszony:
można mieć wodę i odpływ w garażu (ogrzewanym..to nie zamarznie).

Po zatym.. jak się komuś nie będzie chciało to i mając ogrzewany garaż, wodę, czas, to tez nie umyje z soli samochodu, i będzie czekał do wiosny aż samo spłynie z deszczem :]
Wszystko kwestia podejścia, jak Jeżyk, założy że będzie mu się chciało spędzać godzinę przy aucie po każdym wyjeździ, to ogrzewanie jak najbardziej będzie przydatne, wjedzie do ciepłego garażu, umyje nadwozie, podniesie z jednej strony autko, karcherem opłucze podwozie i zostawi do rana, aż wyschnie :ok:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1