BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 21:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Drogi na Litwie, Łotwie i Estonii.
PostNapisane: 13 marca 2010, 12:54 
I am 5 napisał(a):
Mówcie co chcecie, ale od kilku lat, przynajmniej na południu Polski widać, że ktoś coś robi, drogi są remontowane, budowane są nowe

Na północy też :)

PostNapisane: 13 marca 2010, 18:23 
Poszukaj zanim zapytasz

Thomas_HD napisał(a):
ja bylem na Litwie 2 lata temu- spedzilem tam tydzien,
tez bylem mile zaskoczony- Wilno i Kowno,
drogi lepsze niz w PL, na dyskotekach jasne slowianskie twarze i brak agresji, odnioslem wrazenie wiekszego porzadku i zorganizowania niz w PL
i pamietam ze faktycznie kazdy mowil po angielsku- nawet przyslowiowa "baba z siatami" na przystanku...
byc moze niewiele widzialem przez ten tydzien,- to moja subiektywna opinia

Jasne twarze tak, ale nie słowiańskie. Litwini nie są Słowianami. Wprawdzie Słowian na Litwie jest dużo, okolice Wilna to prawie sami Słowianie, tam Litwinów nie ma, ale prawdziwi Litwini nie są oczywiście Słowianami, ale Bałtami- to podstawowa wiedza z encyklopedii, wystarczy wpisać hasło "Litwini" w google. Z wyglądu też się różnią od Słowian, uważam, że prawdziwe Litwinki nie są ładne, jeszce brzydsze są Łotyszki, Estonki oraz Finki (gdyż Finki wyglądają tak samo jak oni), jak zobaczy się jakaś ładną dziewczynę w tych krajach to okazuje się najczęściej, że to Polka albo Rosjanka.
Pamiętajcie, Litwa i Niemcy to jedyne niesłowiańskie kraje graniczące z Polską.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 13 marca 2010, 19:45 
Częsty bywalec

Moje BMW: F34 335i
ale ja nie napisalem ze Litwini sa Slowianami...
napisalem jakie mam odczucia i co widzialem w Wilnie i Kownie,- i nie staram sie nawet tego rozkminiac dlaczego tak jest czy klasyfikowac...
zreszta sam za chwile stwierdzasz ze w Wilnie i okolicach sa prawie sami Slowianie i jest malo Litwinow.
a teraz niesmiertelne pytanie- "skad wracaja Litwini ?" ;)
http://www.youtube.com/watch?v=rlWGQOdcijs

PostNapisane: 13 marca 2010, 20:07 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
Ładna ta policjantka z tym pieskiem :hyhy:

Co do dróg - u nas na niektórych odcinkach też można strzelić porządne foty i wcale by to nie wyglądało gorzej niż te w tym temacie.

A dla mnie najlepsze drogi, to nie żadne nudne autostrady, tylko drogi górskie :D Uwielbiam jazdę wiosną-latem po tych górskich serpentynach. I może tam być dziura na dziurze a jak i tak będę miał banana na ryju, że latam w fotelu od lewej do prawej a pasażer prawie wymiotuje :rotfl: :rotfl:

P.S Polecam drogę w okolicach Bolkowa na dolnym śląsku - szczególnie posiadaczom tylno napędowych aut powinna się podobać :hyhy: :hyhy:

PostNapisane: 13 marca 2010, 20:53 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Fryderyk, zapewne, ale ja w większości jeżdżę po południu Polski, po północy sporadycznie- więc dokładnie sytuacji nie znam, ale masz rację, bo jak w zeszłe lato byłem nad morzem to są tam zarąbiste jednojezdniowe, szerokie drogi i można fajnie śmigać.

PostNapisane: 13 marca 2010, 21:46 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
Jak już tak zeszło na samych Litwinów, to przypomniała mi się jedna cecha, która mi się podoba.

Otóż, może ze względu na to, że są malutkim narodem z młodą niepodległością, potrafią fajnie manifestować swój patriotyzm. Kilka dni temu mieli 20 rocznicę odzyskania wolności i połowa aut jadących na blachach LT miała wywieszone flagi.

Podobnie jest podczas innych świąt oraz jak ich reprezentacja (głównie koszykarska jak wiadomo) gra jakiś ważny mecz.

To jest fajne :)

Niefajne jest natomiast traktowanie mniejszości :wstyd:
Ale o tym już pisałem.

PostNapisane: 14 marca 2010, 00:00 
Naczelny killer

Bo w PL drogi podlegaja zasadzie 3K:

- [cenzura] erm ssaki lesne
- Krasnale
- Koleiny

PostNapisane: 14 marca 2010, 02:29 
Specjalista

Do autora tematu:

Przedstaw, jeśli możesz, w jakim okresie czasu powstały drogi na Litwie, Łotwie i w Estonii.

Cóż gdybać, skoro dla porównania w dyskusji bierze się pod uwagę drogi lokalne i ich stan.

Czekamy w Polsce jak długo ?
Ile kilometrów już zdążyli w tym czasie wyremontować ?
Ile pozostało do "zbudowania" ?

PostNapisane: 14 marca 2010, 19:56 
I am 5 napisał(a):
Fryderyk, zapewne, ale ja w większości jeżdżę po południu Polski, po północy sporadycznie- więc dokładnie sytuacji nie znam, ale masz rację, bo jak w zeszłe lato byłem nad morzem to są tam zarąbiste jednojezdniowe, szerokie drogi i można fajnie śmigać.

no ja mieszkam na północy, przy E28, którą fajnie zrobili :) Może nie do końca tak, jak trzeba, ale póki co się fajnie śmiga. W ostatnich latach zdecydowanie najwięcej się dzieje, jeśli chodzi o drogi, z tego co wiem, na tym nie koniec i to dalej będzie się rozwijać.

Koło Torunia też jak zrobią do końca traskę, to do Wawy 450km będę jechał w 2.5 godziny :D

PostNapisane: 14 marca 2010, 21:50 
Specjalista

Cytuj:
Koło Torunia też jak zrobią do końca traskę, to do Wawy 450km będę jechał w 2.5 godzin
y

"Końca nie widać, końca nie widać"

Przesadziłeś z tym "zrobią"
.....reszta, całkiem możliwa :rotfl:

PostNapisane: 14 marca 2010, 23:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
Thomas_HD, z tym angielskim mocno poplynales ;)

PostNapisane: 15 marca 2010, 00:15 
Częsty bywalec

Moje BMW: F34 335i
Borsuk napisał(a):
Thomas_HD, z tym angielskim mocno poplynales ;)

nieee- w KAZDYM odwiedzanym przez nas miejscu- hotele,sklepy, restauracje, kluby, dyskoteki - wszyscy mowili po ang,
i za KAZDYM razem jak pytalismy o droge-bo bylismy bez navi- to samo,- "baba z siatami" na przystanku to REAL- sam sie zdziwilem.
Jezdzilismy na Belgijskiej rejestracji,- ale jak zaczynalismy rozmawiac po Polsku natychmiast zmienial sie stosunek tubylcow do nas-
na niekorzystny, niestety...

PostNapisane: 15 marca 2010, 00:51 
robertbmw napisał(a):
Przesadziłeś z tym "zrobią"
.....reszta, całkiem możliwa :rotfl:

:hyhy:

PostNapisane: 15 marca 2010, 04:10 

Na szczęście PiS już nie rządzi w Polsce, także będzie już tylko lepiej...

PostNapisane: 15 marca 2010, 04:41 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
Thomas_HD, szczesliwe trafy ;)

Moja zona obsluguje u siebie w firmie okolo 200-300 litwinow z czego okolo 1/5 rozmawia po eng :P

Fakt faktem im mlodsze pokolenie tym z eng jest lepiej ale w polsce jest to samo :)

PostNapisane: 15 marca 2010, 08:22 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Thomas_HD napisał(a):
nieee- w KAZDYM odwiedzanym przez nas miejscu- hotele,sklepy, restauracje, kluby, dyskoteki - wszyscy mowili po ang,
i za KAZDYM razem jak pytalismy o droge-bo bylismy bez navi- to samo,- "baba z siatami" na przystanku to REAL- sam sie zdziwilem.

Czysty fuks ;) W Wilnie łatwiej o polską mowę niż angielską, ale to polskie miasto w końcu :) W innych miastach już mniej ciekawie, angielskiego nie bardzo, a po rusku rozmawiać to plama na litewskim honorze.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 15 marca 2010, 08:51 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Fryderyk napisał(a):
no ja mieszkam na północy, przy E28, którą fajnie zrobili :) Może nie do końca tak, jak trzeba, ale póki co się fajnie śmiga.

Nie bluźnij :zabawa: Załóż lepszy zawias i dobre opony a zobaczysz jak będzie śmigać.

PostNapisane: 22 marca 2010, 11:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E30 i golf III
Jeśli chodzi o kobiety z tych krajów. Rola kobiety w tych krajach jest bardzo wysoka. Tak jak w innych krajach północnych. Kobiety tam są bardzo niezależne. Jeśli chodzi o wygląd to oczywiście nie są to narody słowiańskie, są to Bałtowie (Litwini i Łotysze) i ludy fińskie (Estończycy). Ponadto kraje te, a szczególnie Łotwa i Estonia od niepamiętnych czasów były najeżdżane przez Wikingów, Szwedów, Niemców i Duńczyków. Setki lat było, w Estonii i na Łotwie, panowanie niemieckie i szwedzkie.
Jeśli chodzi o Litwę to jednak wiele z Litwinek, szczególnie z południa Litwy, ma wpływy słowiańskie w wyglądzie, chodź wiele ma też odmienny wygląd. Natomiast Łotyszki i Estonki, szczególnie Estonki, mają już w większości, wygląd skandynawski lub też niemiecki, wyraźnie inne rysy twarzy niż słowiańskie, chodź niektóre mają jakieś tam słowiańskie wpływy. Oto przykładowe zdjęcia:

Łotyszki:
Obrazek
Parada blondynek :) na Łotwie:
Obrazek

Estonki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
W tle Tallinn:
Obrazek

Należy pamiętać, że 25% na Litwie, 40% na Łotwie i 30% w Estonii stanowi ludność słowiańska. Są to, w większości Rosjanie, oprócz litewskich Polaków. Rosyjscy pracownicy byli tam w czasach ZSRR masowo przesiedlani. Dziś ci Rosjanie są dużym problemem dla tych krajów. Nie ma prawie żadnej asymilacji- co akurat uważam za dobre, małżeństwa mieszane w Estonii są na poziomie poniżej 1%, poprostu Rosjanie żyją osobno, a Łotysze i Estończycy osobno. Rosjanie są tam nielubiani, w większości słabo znają języki tych krajów. Są najczęściej źródłem przestępstw. Jednak na szczęście władza jest w rękach Łotyszy i Estończyków, nawet w niektórych estońskich miastach jak Sillamäe, gdzie 95% to Rosjanie, burmistrzem jest Estończyk.
Rosjanki, jak i inne Słowianki, uchodzą za bardziej atrakcyjne niż Łotyszki czy Estonki.
Stolica Łotwy- Ryga i Estonii- Tallin są zalewane przez tysiące pijanych Anglików i Szwedów, wielu z nich korzysta też z usług tamtejszych domów publicznych, prostytutkami są tam właśnie głównie Rosjanki, natomiast rzadko kiedy Łotyszki czy jeszcze rzadziej Estonki. Wynika to głównie z mentalności. Około 90% z prostytutek w tych krajach to Rosjanki- takie są dane policji.

Ostatnio edytowano 22 marca 2010, 12:44 przez Nordicwolf, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 22 marca 2010, 12:14 
o, raptem jedna jest fajna, ta w czerwonym

Obrazek

ale reszta tragedia, Niemki i Skandynawki ogólnie biją je na głowę :/

PostNapisane: 22 marca 2010, 14:14 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Fryderyk napisał(a):
o, raptem jedna jest fajna, ta w czerwonym

Obrazek

Miałeś se babe wybrać, a nie gosposie :D

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1