BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 22:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Zmieniony panel na klimartonic a klimatyzacja i temp.
PostNapisane: 15 marca 2010, 11:46 
Zacna persona forum

Moje BMW: E90 LCI
Kod silnika: N47D20C
Witam,

Mam od dłuższego czasu zmieniony manualny panel na klimatronik (e46) i baaardzo sobie chwalę tę zamianę. Jest bardziej funkcjonalnie i bezproblemowo niż się tego spodziewałem.

Pytanie dotyczy tylko tego, jak to rozwiązanie spisuje się w momencie kiedy będę chciał np. utrzymać temp. 18C - ustawię to na klimatroniku i przełączę go w tryb auto - czy będzie dogrzewało wtedy kiedy trzeba aby utrzymać temp. 18C ? Szczerze mówiąc mam e46 od niedawna a więc jeździłem nim tylko w zimie - gdzie temperatura miała być albo na max albo na min z włączonym podgrzewaniem foteli więc nie zwróciłem na to uwagi. Oczywiście jeżeli nie to i tak nie ma tragedii - po prostu będzie działać bardziej jak manual - dogrzeję lub ochłodzę kiedy będzie trzeba - ale ciekawi mnie to.

Drugie pytanie dot. klimy - czy w lecie nie będzie problemów z tym, że np. na szybę będzie mi dmuchać ciepłe powietrze a tylko z kratek zimne? Sprawdzałem to ale jest zimno i nie jestem pewny - tzn po włączeniu klimy wszystko działa raczej ok i faktycznie chłodzi ale przez chwilę leci jeszcze ciepłe powietrze na szybę. Po chwili przestaje - tak mi się wydaje. Zapewne nie jestem pierwszy z takim swapem - proszę o wypowiedź kogoś kto jeździ już tak nie tylko od zimy :)

Aha jeszcze pytanie z nieco innej beczki - na przycisku gdzie przełączam klimatronik na obieg zewnętrzny jest jeszcze jedna pozycja (dwu-funkcyjny przycisk - do czego ona służy?)

Dzięki i pozdrawiam!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] Zmieniony panel na klimartonic a klimatyzacja i temp.
PostNapisane: 15 marca 2010, 12:04 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
Depson napisał(a):
Aha jeszcze pytanie z nieco innej beczki - na przycisku gdzie przełączam klimatronik na obieg zewnętrzny jest jeszcze jedna pozycja (dwu-funkcyjny przycisk - do czego ona służy?)

Automatyczne włączenie obiegu wewnętrznego w przypadku wykrycia "smrodku" ;)

PostNapisane: 15 marca 2010, 12:07 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Co do zmiany panelu jak dobrze pamiętam zachodzi potrzeba zmiany nagrzewnicy pod klimatronic, ale na 100% nie jestem pewien.

Przycisk to 1-obieg zamknięty 2-automatyczny obieg zamknięty (pod maską jest czujnik i zamyka obieg jak wykryje nieprzyjemne zapachy). ;)

PostNapisane: 15 marca 2010, 13:50 
Zacna persona forum

Ale w jakim celu zmiana nagrzewnicy? Tak jak mówię wszystko działa świetnie (oprócz osobnego nawiewu na nogi z wycięciem całej reszty - co mi nie przeszkadza) Chodziło Ci o wymianę nagrzewnicy w celu podtrzymania stałej temperatury? P.s. dzięki za odp. z przyciskiem - on zadziała w mojej sytuacji? (zmiana z manu)

PostNapisane: 15 marca 2010, 13:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Chodziło mi bardziej o nagrzewnicę sterowaną przez klimatronic i manualnie.
Z tego co pamiętam były inne bo inaczej sterowane były klapy od kierunku i nietylko.

Jak nie masz tego czujnika, a wątpię, bo manual nie miał tej funkcji, to nie będziesz miał.

PostNapisane: 15 marca 2010, 13:57 
Zacna persona forum

Nie chodzi mi o klapy i o ich sterowanie - tak jak napisałem mam to już zrobione i wszystko działa fajnie, sterowanie też - pytanie dotyczy tylko i wyłącznie podtrzymania temperatury i klimy w lecie. Jeżdżę już tak od 2msc i wszystko jest fajnie, sterowanie mi pasuje i działa - cała reszta też. Chodzi tylko o te 2 kwestie - choć klimy też jestem raczej pewny na 99% bo już teraz pomimo że jest zimno widzę, że to działa. Swoją drogą mam individuala z naprawdę fajnym wyposażeniem i wszystkim co się chyba da we wnętrzu oprócz navi i jakiś głupek wziął manualny panel :wstyd: Ale na szczęście swap panela zadziałał super ale zastanawia mnie to o co zapytałem :)

PostNapisane: 17 marca 2010, 17:03 
Witam mam pytanko odnośnie zmiany panelu od klimatyzacji obecnie mam manualną (BMW E46 320d 2002) i chciałbym zmienić "pokrętła" na przyciski czy jest z tym dużo zabawy czy wystarczy tlko przełożyć panel i podłączyć w to samo miejsce kabelki (pytanie czy pasują kostki)
Pozdrawiam

Tytuł: Re: [E46] Zmieniony panel na klimartonic a klimatyzacja i temp.
PostNapisane: 18 marca 2010, 09:42 
Zacna persona forum

Cała operacja trwa ok 50 sekund kostki pasują i wszystko działa. Jest jedynie problem z tym, że jak ustawisz nawiew tylko na nogi to wieje na nogi ale nie odcina wszystkich pozostałych. Reszta działa - czyli - ustawiasz szybę, dmucha na szybę itd. Warto.

PostNapisane: 18 marca 2010, 10:10 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E12 520A
Kod silnika: m20b20
Garaż: E12
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=67421&start=400
e46 328ci Santorini Blue
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6& ... &start=200
E36/7 2.8i
U11 23i
F87
Depson napisał(a):
Cała operacja trwa ok 50 sekund kostki pasują i wszystko działa. Jest jedynie problem z tym, że jak ustawisz nawiew tylko na nogi to wieje na nogi ale nie odcina wszystkich pozostałych. Reszta działa - czyli - ustawiasz szybę, dmucha na szybę itd. Warto.

Zastanawia mnie , czy to jedyna różnica pomiedzy klima automtyczna i manualna...bo jesli tak to jest to dosc dziwne, ze nikt poza Toba jeszcze nie wymienił tego u siebie :zdziwko:
Ja w takim razie ide za twoim przykladem i tez zmieniam :ok:

PostNapisane: 18 marca 2010, 15:39 
Zacna persona forum

///david napisał(a):
dosc dziwne, ze nikt poza Toba jeszcze nie wymienił tego u siebie :zdziwko:

Mylisz się :) Przeszukaj forum :) Albo poczytaj na innych forach :) Ja zdecydowałem sie, czytając wątek na bmw-klub - i uwierz mi że nie byłem ani pierwszy ani 10 ani 15 :) Nie chce mi się szukać tych tematów ale w sieci jest tego masa, nie odkryłem ameryki :) Szukałem auta tylko i wyłącznie z climatronikiem. Nie patrzyłem na inne. Aż tu nagle trafiło się moje obecne z full wypasem bez climatronika (idiotyzm) i kupiłem je tylko dlatego, że sporo już czytałem o tej przekładce i miałem znajomego co sam to zrobił.

PostNapisane: 19 marca 2010, 08:40 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E12 520A
Kod silnika: m20b20
Garaż: E12
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=67421&start=400
e46 328ci Santorini Blue
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6& ... &start=200
E36/7 2.8i
U11 23i
F87
I na serio jest to tak banalne :szok: ??

PostNapisane: 19 marca 2010, 09:59 
Zacna persona forum

Nie, na żarty :)

PostNapisane: 19 marca 2010, 10:20 
Zacna persona forum

Przytoczę Ci, to jest cytat z bmw-klub może coś pomoże. Jest tam też link do pdf do bardziej zaawansowanej zamiany - tak żeby w pełni działała funkcja auto i ten nadmuch na nogi. Cała reszta działa bez tego jak najbardziej ok. A wiem, bo jeżdżę tak odkąd mam e46, w 1 dzień zmieniłem ten panel. Stary ostatnio podłączałem, żeby zobaczyć różnicę i nie widzę żadnej. A myślę, że zima była najlepszym momentem, żeby to sprawdzić.

Cytuj:

* Raportuj ten post
* Odpowiedz z cytatem

[E46] Wymiana sterowania klimy manual na klimatronic

Postprzez Baranek74 » Śro Sie 26, 2009 3:44 pm
Można to zrobić bezproblemowo.
Jest jedno ale o czym na dole jest napisane.
Manualne sterowanie nie jest wykonane na linkach a na potencjometrach i przełącznikach.

U mnie wyglądało to tak

1. w BMW parts catalog ( http://bmwfans.info/parts/catalog/ ) po końcówce VIN odnalazłem jakie numery sterownika klimatronika były stosowane w tym konkretnym modelu
U mnie były to 3 rodzaje ( http://bmwfans.info/parts/catalog/E46/T ... g_control/)
2. na allegro szukałem wśród sterowników zdjęć na których wyraźnie widać te numery
3. zakupiony konkretny sterownik i do auta
4. nie musiałem demontować nic gdyż po podważeniu delikatnie płaskim szerokim śrubokrętem manualne sterowanie wyszło bez problemu
5. po kolei odczepiałem poszczególne wtyczki i przepinałem na klimatronika. Są 2 takie same wtyczki (małe 6 pinów). w wiązce przewodów akurat u mnie były jedna czarna jedna biała tak jak kolor gniazd w klimatroniku natomiast przy manualu obok jednego gniazda pisało "weiss" więc nie ma problemu z przepięciem
6. po przepięciu kontrolnie odpaliłem auto i testowałem sterowanie przy czym żadnych anomalii nie zauważyłem ale testowałem to może z 5 min
całość wymiany zajęła 15 min a radocha wielka

Polecam :D

Niestety zbyt piękne by było prawdziwe.
Są problemy ze sterowaniem nawiewu na poszczególne kanały.
U mnie nie działa nadmuch na nogi. Wcześniej na to nie zwróciłem uwagi ale po dyskusji wyszła anomalia.
Mi osobiście w to nie przeszkadza a zainteresowanych odsyłam do lektury
http://www.bigpatsfans.com/aircondM54.pdf

PostNapisane: 14 stycznia 2013, 23:47 
Forumowicz

Depson, troszeczkę odgrzebie Twój temat, Może teraz powiesz coś więcej na temat tej wymiany jakie są wady jakie mankamenty. Może znajdzie się jeszcze jakaś osoba, która zdecydowała sie na taka operacje ??

PostNapisane: 15 stycznia 2013, 10:25 
Forumowicz

Moje BMW: e90 320i
Kod silnika: n46
Z tego co drążyłem temat nie jest to taka łatwa sprawa ze zmianą panela. Samo przełożenie w większości przypadków powoduje że nawiewy wariują, tzn po zdjęciu napięcia nadmuch wieje tylko na szyby innym razem na szyby i klatkę a szasami tylko na nogi. Nie wiem jak to jest w przypadku jak opisywał Depson

PostNapisane: 15 stycznia 2013, 15:31 
Forumowicz

Dzisiaj panel przyszedł mi do domu ;p po wstepnych testach smiem twierdzic ze niezaleznie którą opcje nadmuchu wybiore dmuchają wszystkie ;p przetestuje to przez kilka dni zrobie troche km. Wystawie opinie :)

PostNapisane: 16 stycznia 2013, 12:53 
Forumowicz

Moje BMW: bmw e61
Kod silnika: N52b30
tak wiec czekamy sam jestem ciekaw choc duzo slyszalem ze wczesniej czy pozniej wariuje nawiew

PostNapisane: 16 stycznia 2013, 15:50 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N46
Nie będzie działać poprawnie dopóki nie wymieni się mechanicznych przestawników na elektryczne siłowniki, w manuału są 3 siłowniki a w climatroniku jest ich 5.
Po jakimś czasie nawiewy będą wariować, jeśli wymieni się tylko panel.

W dziale zrób to sam jest poradnik jak zmienić manuala na full climatronik, i nie trzeba wymieniać nagrzewnicy bo i tu i tu jest taka sama.

PostNapisane: 16 stycznia 2013, 18:56 
Forumowicz

Moje BMW: 330xd
Kod silnika: M57
Ja też zamontowalem panel kliimatronika za 100zl z allegro, jakie bylo moje zdziwienie ze po podlaczeniu ktore trwa 20 sekund wszystko dziala, lecz niestety pózniej nie bylo juz tak kolorowo, po 1 brak nadmuchu na nogi, w zime to masakra, ale mozna zacisnac zeby, fajnie wyglada w aucie,przejezdzilem zime, jaja zaczely sie latem, klima albo na max albo wogole, zamrazalo klimatyzacje i wszystko przestawalo dzialac, po podlaczeniu kompa pelno bledow, nawiewy wariowaly, czasem nadmuch szedl nie wiadomo gdzie wentylator na maxa a nigdzie nie leci powietrze, zmienilem to i wszystko wrocilo do normy, na forum jest opis dolozenia klimatronika, pol auta trzeba rozebrac, a zmieniajac sam panel nic nie dziala jak trzeba , bo w manualu nie ma czujnikow sterowania kloimatronikiem. Gdyby to bylo takie proste to pakiet klatronka nie kosztowal by tysiace zlotych.

PostNapisane: 16 stycznia 2013, 21:49 
Forumowicz

Witam Panowie,

Więc, dzisiaj ciesząc sie z fajnego wyglądu panelu climatronica wyjechałem z domu w trase. Niestety moja radośc nie trwała długo. Wsiadłem do auta tak jak wczesniej wspomniałem ustawiając sobie nawiew na kratki :p dmuchało zewsząd, nie zrażałem sie tym zbytnio bo to jakoś da się wytrzymać. Jako, że na dworze zimno, ustawiłem temp na 32*C a z nawiewów ciągle dmuchało zimne powietrze, pomyślałem ze autko może być jeszcze troche zimne chociaż wskazówka temp była na 1/4 całego zegara postanowiłem dać mu jeszcze chwilę. W tym czasie trochę to wszystko przetestowałem, zatrzymałem się na chwilę i na biegu jałowym włączyłem znaczek od klimy. Temperature przestawiłem na 16 *C, nawiew na maximum, następnie na AUTO, niestey ku mojemu zdziwieniu motor przy każdej z opcji nie odczuł wogóle zadnego obciążenia czyli klimy też nie załączył dodam, że klima w 100% sprawna. Po następnych kilku minutach samochód był w pełni rozgrzany. Ustawiłem ponownie 32*C i z nawiewów leciało ciągle zimne powietrze. Tracąc nerwy i wiarę zatrzymałem samochód wyjąłem z bagażnika stary panel i założyłem go z powrotem. Wszystko zaczeło chodzić i z kratek poleciało gorące powietrze :)

Krótko podsumowując jeżeli ktoś powie mi, że wystarczy przełożyć panel wyśmieje prosto w oczy. Panel owszem świeci ale niestety nie da się go użytkować !!!! jeżeli komuś pasuje zwiekszenie i zmniejszenie siły nadmuchu bez możliwości załaczenia klimy oraz powietrza ciepłego, mogę panel odsprzedać. :P

OBALAM MIT O ZMIANIE SAMEGO PANELU !!!!! JEST TO NIEMOŻLIWE

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1