BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 19:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 318i Olej tryska spod korka wlewu
PostNapisane: 18 marca 2010, 11:45 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 trumenvagon
Kod silnika: spacerówka
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 9#p1661879
Nie często piszę posty bo większość odpowiedzi już tu jest, wystarczy poszukać. Ale do rzeczy. Kupiłem ostatnio e46 2000r, sedan..bajery itd.. 1.8 benz.. miałem wcześniej taką w e36 więc jak zauważyłem ze ma problem z niedogrzewaniem silnika najpierw olałem biznes bo zimno. Dzis było ciepło wiec zacząłem od uzupełnienia płynów i odpowietrzenia układu znalazłem jeden odpowietrznik no i odpowietrzyć sie nie dało bo ciekł w sumie tylko płyn. wąż przed i za termostatem ciepły ale długo to trwa. musiałem chwile auto trzymać na 2.5 tys obrotów. wersja z climatronikiem. no i potem myślę odkręcę korek oleju żeby zobaczyc czy nie ma...tak odkręciłem..a tam wali olejem na wszystkie strony... wydaje mi się ze coś jest grubo nie tak. poziom oleju niby ok. ale gosciu co sprzedawał mógł mi dolać przed sprzedażą...no i jak odpalam to tak dziwnie wyje coś i po chwili przestaje... co jest zgrane z tym olejem?czy to pierścienie? jakie koszty? pomóżcie.dzięki

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 318i olej tryska z pod korka wlewu - pomocy :(
PostNapisane: 18 marca 2010, 12:43 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43TU
opisz lepiej to zjawisko ,
Otwierasz korek wlewu oleju na wlaczonym silniku ? zjawisko polega na tym ze delikatnie chlapie czy jest jakby zjawisko podcisnienia i momentalnie wypycha olej ku gorze ?

Po dluzszej pracy silnika , masz problem z odkreceniem korka ( zjawisko przyssania ) w momencie zdjecia sluchac jakies syczenie (jakby duze cisnienie bylo ) ?.

PostNapisane: 18 marca 2010, 14:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 316
witam. sorki że się wtrącam ale jak chlapie to na pewno na włączonym silniku przecież to normalne ponieważ zaraz pod pokrywą pracują zawory tyle że te chlapanie ma być niewielkie tzn jak przyłożysz dłoń do wlewu to będziesz miał na niej kropki oleju,a i zaraz po odkręceniu korka silnik powinien troszkę zejść z obrotów na chwile,jeżeli tak u Ciebie jest to raczej jest ok.Co do wycia zaraz po odpaleniu to u mnie nazwałbym to buczeniem przez około 1 min do 2 zależy jaka temperatura jest na zewnątrz,ale te silniki tak mają i co śmieszne też tak powinno być,sam też przez dłuższy czas nie mogłem dojść tołku dlaczego tak się dzieje.
Musisz dokładnie opisać swój problem,tak jak kolega wyżej napisał.

PostNapisane: 18 marca 2010, 14:24 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92 335i Msport
Kod silnika: N55
Sprawdz kolego odme (odpowietrzanie skrzyni korbowej) bo wydaje się że jest zapchana i dlatego wali ciśnieniem przez korek

Pozdrawiam

PostNapisane: 18 marca 2010, 22:33 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328Ci
Kod silnika: M52B28TU
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 2&start=40
Przyznam, że nie mam w ogóle doświadczenia z silnikiem M43, w każdym razie jeżeli silnik działa poprawnie to powinno w nim być lekkie podciśnienie jak przyłożysz rękę do otworu olejowego to powinno ją lekką "przyssać", ponieważ układ odmy wysysa powietrze ze skrzynia korbowej. A skoro wali olejem przez korek to znaczy, że jest nadciśnienie, co może być objawem przedmuchów.

PostNapisane: 19 marca 2010, 10:58 
Częsty bywalec

sorki ze tak późno, ale pracuje od 14-22 nie dałem rady wcześniej odpisać...no więc myslałem o tym jeszcze trochę w pracy..że może uszczelka pod głowicą ze płyn z chłodnicy się gotuje na klawiaturze i tryska taki czarny jak smar...trochę naciągane to...czytałem po innych forach :wstyd: i wiem że inne auta mogą nie mieć osłony pracujących dźwigienek popychaczy ogólnie tego bajzlu tam i jak się odkręci to chlapie, ewidentnie do góry .. bo tu nie chodzi o parę kropel tylko jak przyłożę rękę to chwila moment jest cała czarna obroty nie spadają po odkręceniu korka, przy jeździe silnik chodzi jak malina a to co buczy przy starcie silnika to, to co jest po lewej stronie z przodu i idzie do niego ten dolny wąż pod chłodnicą i jeden taki metalowy, nie wiem od klimy coś..no i ta odma też mi przyszła do głowy tylko w m43 nie mam pojęcia który to wężyk. jak to zrobić? wykręcić i sprężarką przedmuchać? wystarczy na początek? dzięki za pomoc ;)

PostNapisane: 19 marca 2010, 11:09 
Częsty bywalec

btw..bo rozumiem ze w benzynie jest odma?

PostNapisane: 20 marca 2010, 10:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 316
oczywiscie ze w silniku benzynowym jest odma.jezeli bierzesz pod uwage uszczelke pod glowica to przyjrzyj sie cieczy chłodzacej czy nie ubywa,czy nie masz masla pod korkiem wlewu oleju,czy olej nie zmienil barwy na kolor kawy z mlekiem i takie tam.jezeli nie ma czegos takiego u ciebie to raczej nie jest to uszczelka.przyjrzyj sie odmie i przewodom podcisnieniowym tak na wszelki wypadek.u mnie byl pekniety przewod podcisnieniowy i silnik nie rowno pracowal wiec magik wymienil mi przewod i co sie okazuje ze nie moze korka wlewu oleju odkrecic podczas pracy silnika bo takie cisnienie tam sie zrobilo.trzeba bylo wymienic odme koszt ok 200 zł.i bolesci przeszly.po wymianie wogole inny silnik.czytalem ze odme sie wymienia po jakims przebiegu to normalne poniewaz ona sie zapycha oparami oleju-normalka.

PostNapisane: 3 kwietnia 2010, 11:45 
Forumowicz

Moje BMW: bmw e61
Kod silnika: N52b30
jezeli robi sie maslo to moze byc separator oleju czyli ta odma mialem to juz

PostNapisane: 3 kwietnia 2010, 12:04 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: brak
Kod silnika: brak
Sprawdź też czy płyn chłodniczy Ci nigdzie nie ucieka, nie musi być zabarwienia oleju, jeśli tak będzie to najpewniej uszczelka pod głowicą. Powodzenia.

Tytuł: Re: [E46] 318i Olej tryska spod korka wlewu
PostNapisane: 4 czerwca 2010, 16:14 
Częsty bywalec

wracam do sprawy..dowiedziałem się że za wszystko podobno odpowiedzialna jest odma...chciałbym ją przeczyścić wymienić itp..ale nie wiem gdzie ona jest :wstyd: był temat odmy wałkowany na forum wiele razy ale w dieslach a w benzynie nie bardzo, tymbardziej w 1.9 znalazłem ją na allegro:
http://allegro.pl/item1057867056_odma_o ... 5_e34.html
czy to jest ten element nr 9 ?? :
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... 35&lang=pl

PostNapisane: 4 czerwca 2010, 19:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52tub25
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... =2&lang=pl
nr 1

PostNapisane: 11 czerwca 2010, 02:44 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i, F30 320i
Kod silnika: M43TU, N26
klimas84 napisał(a):
o do wycia zaraz po odpaleniu to u mnie nazwałbym to buczeniem przez około 1 min do 2 zależy jaka temperatura jest na zewnątrz,ale te silniki tak mają i co śmieszne też tak powinno być,sam też przez dłuższy czas nie mogłem dojść tołku dlaczego tak się dzieje.

Witam. Buczenie to zawór EGR - recyrkulacji spalin. Daje znak że żyje i ma się dobrze:) pozdrawiam.

PostNapisane: 28 września 2010, 19:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 318i
Witam, ja mam problem podobny jak kolega przy pierwszym poscie, chodzi o dosc mocne chlapanie oleju przez korek do wlewu, nie wiem jak sie zakonczyl ten jego problem i czy to moze byc spowodowane uszczelka pod glowica?

PostNapisane: 9 grudnia 2016, 15:19 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e61
Kod silnika: m57
Witam. Odgrzebuje ;) Panowie brata e46 318i 1.9 . Po odkreceniu korka oleju leje olejem po calym silniku i korek zasysa jak odkurzacz. Po wymianie odmy nadal leje olejem ale juz korka nie zasysa i po wyjeciu bagnetu sluchac bulgotanie oleju. Po odpieciu przeplywki silnik pracuje jeszcze gorzej. Blad w inpie 141 lambdaregelung regelanschlag. ( pytanie czy on ma cos z tym wspolnego ) prosze pomozcie gdzie szukac usterki?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1