Cześć.
Mam mały dylemat, otóż stoję przed wyborem tematu na pracę inżynierską i do końca nie jestem zdecydowany.
Pewne jakieś wyobrażenie o tym mam, ale... jakoś tak jeszcze do końca chyba nie wiem co konkretnie chcę robić.
Tematyka oczywiście silniki spalinowe. Nie koniecznie samochodowe, mogą być jakieś fajne duże diesle, jeśli będzie ciekawy pomysł...
Myślałem nad:
1. Analiza konstrukcyjna wybranego silnika spalinowego - czyli taka inżynieria odwrotna, pomiary np. wału korbowego M54, czy coś tam, odtworzenie tego w CAD, odtworzenie procesu projektowego, jak część była obliczana itd. tylko konkretnie co?
2. Budowa stanowiska przeznaczonego do badania określonego układu silnika spalinowego - to też mi by pasowało... no ale właśnie.. jakieś pomysły co by można wymyślić, żeby badać?

3. Opis praktycznego wykorzystywania wybranego systemu diagnostycznego silników spalinowych - to raczej nie, chyba, że coś ciekawego konkretnego mi zaświta w głowie- lub ktoś podpowie

4. Adaptacja silnika samochodowego do innych zastosowań - to by miało też sens, np. silnik z tdsa podpięty z prądnicą jako agregat
5. Swój temat- no właśnie, najchętniej bym suszarę dydaktycznie do M40 wsadził, pomierzył, dałoby się to zrobić, ale niestety nie stać mnie na takie zabawy

Więc może ktoś coś innego podpowie?
Dużo innych proponowanych tematów jest związane z zanieczyszczeniami, emisją tego i tamtego, biopaliwa. Ja mam naturalnie gdzieś takie tematy

Raczej coś ciekawszego mnie interesuje, no i w związku z tym, że istnieje jakiś 1% szansy, że będę jakikolwiek w przyszłości silnik projektował, wolałbym nie robić tylko i wyłącznie pracy obliczeniowej, bo się trochę mija z celem
Tak więc liczę na Waszą kreatywną pomoc