BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 17:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39} Kontrolka cisnienia oleju
PostNapisane: 21 marca 2010, 16:02 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 520i
Kod silnika: m52b20
Witam

Temat ciśnienia oleju zaczynany był już kilkakrotnie lecz nie znalazłem tam konkretnych odpowiedzi lub były one proste, np: (...kup nowy silnik..., ...zmień olej... itp)

Dane auta:
BMW e39, '96, 2.0 24v M52, Przebieg 237800 km, olej Mobil 1 półsyntetyk 10w40

Problem:
Po rozgrzaniu silnika zapala się kontrolka ciśnienia oleju lecz po dodaniu minimalnie obrotów gaśnie. Raz jest tak że przejadę 100-150km i kontrolka nie zapala się na wolnych obrotach a nieraz jest tak że po przejechaniu około 10-20km zapala się na wolnych obrotach. Co może być problemem? dodam, że:

1) wymieniłem czujnik ciśnienia w ASO
2) dzieje się tak nawet po zmianie oleju i filtra oleju
3) połowa ludzi mówi mi że panewki szlag trafia (szczególnie użytkownicy grupu vw)
4) pompa olejowa raczej nie wchodzi w grę bo baaardzo żadko się psują
5) pewien mechanik po wysłuchaniu objawów stwierdził, że jest to zawór spustowy w obudowie filtra oleju (jest to zawór, który trzyma olej w filtrze na "rozruch"). Powiedział, że już miał takie przypadki w tych silnikach. Poza tym przy tym przebiegu panewki nie powinny "padać" zwłaszcza, że po odpaleniu silnik pracuje bez żadnych stuków puków itp. Przy przyspieszaniu z niskich obrotów nie ma charakterystycznego brzękania panewek.

Suma sumarum. Czy ktoś miał do czynienia z obudową filtra oleju i z nieszczęsnym zaworem w środku niej?

Pozdrawiam

Maciek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39} Kontrolka cisnienia oleju
PostNapisane: 21 marca 2010, 16:29 
Częsty bywalec

Moje BMW: e61
Kod silnika: m57d30
mackoe39, moze padac pompa oleju, lub zacina sie zaworek zwrotny w pompie, i zamiast dawac cisnienie na gore silnika,puszcza obieg z powrotem w miske..

PostNapisane: 21 marca 2010, 20:12 
Zacna persona forum

siem - przyczyn moze byc pare - zaczne od pompy olejowej -zmierz jej wydatek -cisnienie jakie podaje -zdarza sie tez ze panewki nie stukaja -jeszcze - ale objawy ich zuzycia to wlasnie owe swiecenie kontrolki-co do filtra nie wiem jak to dziala ale zacznij od pompy potem ten filter -no i na koncu bedziesz juz wszystko wiedzial - nie ma innych opcji-nowy olej i filter nie pomoga-pzdr

PostNapisane: 21 marca 2010, 20:50 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Panewki i jeszcze raz panewki, zresztą co by nie kombinować i tak trzeba zdjąć miskę olejową, więc już parę kroków zostaje do obejrzenia panewek. wystarczy że jedną obróciło, już będzie problem z ciśnieniem, a charakterystycznego stukania nie usłyszysz ;)

PostNapisane: 22 marca 2010, 01:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54b30+
Garaż: 330 ci http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 5#p1226185
Kiedys w Macu obog jednego z serwisów ASO podsłuchałem rozmowę kierownika serwisu i klienta, miał podobny problem. Gość z serwisu mowił ze odma, i należy po przejechaniu około 200 tys km ją odpowietrzyć, na czym do polega to nie wiem chyba na wymianie seperatora oleju.

Najlepiej sprawdz, odkręc kurek od wlewu oleju przy właczonym silniku i sprawdz czy zasywa powietrze jeśli tak i przy tym silnik zacznie zchodzic z obrotow to to jest OK.

PostNapisane: 23 grudnia 2014, 20:57 
Poszukaj zanim zapytasz

Czy może ktoś wie co było powodem niskiego ciśnienia oleju?? U mnie teraz mam to samo ;/

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1