BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 23:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 20 września 2009, 18:19 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam nie dawno kupiłem IXa i muszę wymienić tylne tarcze, tylko że mam taki problem że w żadnym sklepie w Olsztynie nie mają tarcz wentylowanych, pojechałem do serwisu i powiedzieli mi 248zł za sztukę więc normalna cena jak za oryginał ale sądzę że za taką kasę dało by się kupić jakieś sportowe. Więc mam pytanie gdzie wy kupowaliście tarcze na tył i jakkie?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2009, 07:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52TU28
Na tył ATE 182zł za sztuke. W swojej bmw mam ATE na przód + klocki ate rewelacja. A za 250zł za sztuke to powinieneś znaleźć jakieś wentylowane nacinane brembo.
Tarcze kupowałem w Inter Cars.

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2009, 20:14 
Forumowicz

Z tego co wiem to tylko w ix (mowa o E30) sa wentylowane tarcze z tylu.I moze byc broblem zeby zalatwic jakies inne tarcze-taki to juz urok IXa.Klocki sa chyba takie same jak w innych wersjach.
Swoja droga 325ix ma naprawde mocne hamulce i nie wiem czy jest sens zawracac sobie glowe jakimis sportowymi tarczami.

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 18:06 
Poszukaj zanim zapytasz

Tylko że mam już strasznie zużyte te tarcze i muszę wymienić. W takim razie kupię w serwisie chyba że z najdę gdzieś zamienniki.

Tytuł: Re: BMW E30 325 ix
PostNapisane: 25 stycznia 2010, 17:06 
Poszukaj zanim zapytasz

Orientuje się ktoś jak ma się sprawa z amorkami , czy pasują od 325i bo mam do wymiany na tyle i z chęcią bym nabył jakieś sportowe :] O tym że gwintowanego zawiasu nie ma nigdzie już się przekonałem bo nawet na niemieckim ebayu nic nie ma do tego modelu. Pan sprzedający K-sporta powiedział że bedzie pasowało zawieszenie od 325i - jak sądzicie ?

PostNapisane: 25 stycznia 2010, 20:51 
Forumowicz

Przednie amory sa na bank inne,tylnie chyba takie same jak w normalnej wersji.

Wlasnie sprawdzilem z ciekawosci na realoem i numery amortyzatorow z tylu sa takie same w obu wersjach.

PostNapisane: 26 stycznia 2010, 13:13 
Poszukaj zanim zapytasz

no to juz dużo wiem, ciekawe czym różnią się przednie może tylko długością bo jak piszecie ix ma podwyższone zawieszenie a mi chodzi o obniżenie :hyhy:

PostNapisane: 31 stycznia 2010, 20:05 
Forumowicz

Jak juz dorwiesz jakies amorki to daj znac co i jak.Bo ogolnie malo jest info na ten temat.

PostNapisane: 7 lutego 2010, 12:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e30 ix
Tylne założyłem amotki mtsa od zwykłej wersji i springi h&r -50mm i tył jest dość nisko. myslalem żeby dorobić podkłądki pod sprężyny takie jak są w zawieszeniach gwintowanych bo ciut do góry by chciało to iść. Z przodu amorki zostaly seria i springi h&r. Znalazłem amorki koniego z regulacja twardości przod 750 sztuka tył 320 sztuka.

Odnośnie napędu przedniego to włąsnie mi sie wysypał. Trafiłem w cos twardego i poszła miska olejowa od przedniego napędu. Zanim sie skapnołem ujechałem jakies 50 km bez oleju. Po naprawie musiałem szybko jechać za granicę i niestety doleciałęm do Berlina - w napedzie zaczelo cos stukać aż się rozwalił kompletnie. Jedyne co mnie uratowało to to ze napęd tylni nadal funkcjonuje :padam:

PostNapisane: 10 lutego 2010, 23:05 
Pierwsze kroki

wie może ktoś czy dużo jest roboty z wymontowaniem napędu przedniego, bo mechanik aż przysiadł jak mu powiedziałem że będzie to wyjmował. :hyhy:

PostNapisane: 24 lutego 2010, 18:09 
Pierwsze kroki

jeśli mam przełożenie przedniego mostu 3,91 to czy można o innym przełożeniu założyć ?

PostNapisane: 25 lutego 2010, 21:38 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34 ix/e30/e39
Kod silnika: M50B25/M20B20/M57D25
Garaż: e34 525 ix -> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=21841
e30 320i -> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=52144
e39 525d -> soon :)
marcinbergich napisał(a):
jeśli mam przełożenie przedniego mostu 3,91 to czy można o innym przełożeniu założyć ?

Nie. Przełożenie przedniej osi musi być takie samo jak tylnej osi. Chyba że zmienisz dyferencjał z tyłu tak, aby zgadzał się z przełożeniem przedniego. Swoją drogą nie wydaje mi się, aby łatwo udało Ci się kupić tak niszową cześć o innym przełożeniu (są jeszcze o przełożeniu 3,64, na tył też). Aby transfer box nie cierpiał, nawet opony powinny być w miarę jednakowo zużyte, dlatego wskazana jest ich cykliczna podmiana między osiami.

e34 525 xDrive -> viewtopic.php?t=21841
e30 320i -> viewtopic.php?t=52144

PostNapisane: 2 marca 2010, 07:50 
Pierwsze kroki

spoko już nabyłem mościk teraz czekać aż mechanicy złożą wszystko. Tych przełożeń to jest kilka ale właśnie osoby od których chciałem kupić poinformowały mnie o tym że musi być takie samo przełożenie.

PostNapisane: 27 marca 2010, 08:01 
witam :) jestem szczęśliwym posiadaczem e30 4x4 z wpakowanym m30b35 .
lecz ostatnio mi padł przedni napęd : prawdopodobnie poszedł pasek od przedniego napędu . gdzie można znaleźć coś takiego ?? i jaka może być cena ??

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1