BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 09:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 277 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: MŁoDY TechniK
PostNapisane: 29 marca 2010, 10:40 
Uzależniony od forum :)

Kyokushin napisał(a):
O to właśnie chodzi. Jednostkowe zgaszenie światła nic nie da.
Pokazanie ludziom 'gaście światło' też nic nie da bo w ciemnościach nikt nie będzie siedział.

Ja to rozumiem inaczej: Gaście światło... jak wychodzicie z pokoju a nie wszędzie pozapalane a kowalski siedzi sam w domu i to na sraczu, oczywiście telewizor gra w najlepsze bo po co gasić.

Ja jeżdżę na rowerze dla zdrowia :hyhy:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 29 marca 2010, 10:48 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
KotSylwester napisał(a):
Ja to rozumiem inaczej: Gaście światło... jak wychodzicie z pokoju a nie wszędzie pozapalane a kowalski siedzi sam w domu i to na sraczu, oczywiście telewizor gra w najlepsze bo po co gasić.

No tak, ale wyłączenie światła w miejscu gdzie ludzie przebywają i coś mają niby robić, nie służy niczemu.
Pokazanie gaś tam gdzie nie korzystasz - tak, ale akurat tego ta akcja nie pokazywała.

Boogie na przykładzie picia wody dobrze to ukazał.

KotSylwester napisał(a):
Ja jeżdżę na rowerze dla zdrowia :hyhy:

I słusznie ;)

Ja muszę w moim zmienić obręcze bo mam scentrowane i będę sobie też śmigał, może nie do roboty bo mam daleko i średnio by mi też to pasowało, ale rekreacyjnie - samo zdrowie.

P.S.
To częste włączanie świetlówki kompaktowej właśnie 'sracza' dotyczyło :hyhy:

PostNapisane: 29 marca 2010, 10:48 

Boogie ty chyba jestes ekspertem w kazdej dziedzinie.Nie myslales o karierze w polityce.
Naprawde chcial bym poznac twoja filozofie zycia,sposob patrzenia na swiat,poznania co warto a co jest bez sensu i jak powinien bys zrobiony swiat aby bylo jak w raju.

PostNapisane: 29 marca 2010, 11:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
jiGsaw napisał(a):
Tomek napisał(a):
Opłaca się napewno producentom którzy muszą wypchnąć towar z magazynów i zamortyzować starą technologię :kwasny:

Robiliśmy obliczenia ekonomiczne, żarówki już się praktycznie wszędzie nie opłacają, z wyjątkiem miejsc gdzie światło używa się baaardzo sporadycznie i na krótki okres czasu.

Tego nie wiem, ale wiem, że w normalnych stosunkach ekonomicznych mogę sam decydować co mi się opłaca, a co nie.
Za to w socjalizmie, wprowadza się dyrektywę/rozporządzenie nakazującą kupowanie takiego a takiego towaru.
Braliście w swoich obliczeniach pod uwagę koszt żarówki i koszt świetlówki? Zużycie energii? Trwałość tych 2 źródeł światła? Koszt utylizacji? Skutki dla ludzkiego wzroku?

Taki cytat z niegdysiejszego tekstu profesora Gwiazdowskiego z mojej uczelni:

Cytuj:
Od kwietnia obowiązuje już zakaz wprowadzania do obrotu tradycyjnych termometrów – gdyż, jak powszechnie wiadomo, zawierają szkodliwą dla zdrowia i życia rtęć.

Jaki jest związek między tymi zakazami? Żarówki energooszczędne, 14 razy droższe od tradycyjnych, zużywają od 65 do 80% mniej energii, niż tradycyjne, które tylko 3 do 5 % (jak przeczytałem w jednym opracowaniu) lub od 5 do 8% (jak przeczytałem w innym opracowaniu) energii przetwarzają na światło, a resztę tracą na promieniowanie cieplne.

Obowiązkowa wymiana ma spowodować „redukcję o 60% wywoływanej przez oświetlenie domowe emisji dwutlenku węgla (czyli o 23 mln. ton rocznie), odpowiedzialnego na ocieplenie klimatu. Będzie to oznaczać redukcję zużycia energii o 63 tys. GWh i w konsekwencji oszczędności w wysokości 7 mld euro” (jak przeczytałem w jednym opracowaniu) lub „oszczędności 185 milionów euro rocznie i emisji dwutlenku węgla mniejszej o 700 tysięcy ton rocznie” (jak przeczytałem w innym opracowaniu).

Jest tylko mały szkopuł! Żarówki energooszczędne zawierają… rtęć, z powodu szkodliwości której zakazano sprzedaży tradycyjnych termometrów. Co prawda informacja ta nie jest podawana na opakowaniach, ale za to w Austrii w instrukcji obsługi żarówki (sic!) można przeczytać przestrogę: „ponieważ żarówki energooszczędne są zrobione ze szkła, może się zdarzyć, że ulegną pęknięciu, co jednak nie stanowi żadnego zagrożenia. Zaleca się PRZEWIETRZENIE POMIESZCZENIA przez 30 minut oraz USUNIĘCIE ODŁAMKÓW SZKŁA W DOBRZE ZAMKNIĘTEJ PLASTIKOWEJ TORBIE”. Tradycyjne żarówki też były ze szkła ale nie trzeba było wietrzyć pomieszczenia jak się stłukły. Jeżeli w żarówce jest 2,5 mg rtęci, to ile jej znajdzie się w naszym otoczeniu, jak sprzedaż żarówek energooszczędnych, która teraz wynosi 10-13% rynku, wyniesie 100%? Dużo? Dużo!

Przypomniała mi się taka informacja sprzed dwóch lat: „przemysł oświetleniowy zobowiązał się, że będzie stopniowo eliminować z produkcji w UE najbardziej energochłonne żarówki”. Teraz ciśnie mi się pytanie? „Zobowiązał się”? Powinno być z „uznaniem przyjął do wiadomości, że wieloletnie działania lobbingowe przyniosły zamierzony skutek”. Na rynku pojawiają się nowe technologie – na przykład LED. Ale zanim będą one w stanie wyprzeć tradycyjne żarówki i produkowane już od lat żarówki energooszczędne, zwane „świetlówkami kompaktowymi”, minie jeszcze kilka lat. Więc wprowadzenie już dziś zakazu sprzedaży tradycyjnych żarówek oznacza zwiększenie przychodów Philipsa i Osram (grupa Simensa) o dziesiątki miliardów euro rocznie! Tradycyjna żarówka to wydatek 50 centów, energooszczędna to 7 euro! Produkuje się je na przestarzałych już nieco liniach technologicznych, których nie opłaca się remontować, z uwagi na konkurencję ze strony nowych technologii, które „czyhają za drzwiami”, którym kompaktowe świetlówki na pewno nie sprostają. Ich producenci weszli w ślepy zaułek i dziś administracyjna decyzji Komisji Europejskiej, nakazująca de facto korzystanie z ich produktów, to ostatnia szansa na osiągnięcia odpowiedniej stopy zwrotu z klimatycznej histerii. Nasze oszczędności w wydawaniu na prąd i w emisji CO2, o ile w ogóle będą jakiekolwiek, rozłożą się na lata. A zyski Philipsa i Simensa wzrosną z dnia na dzień.

A póki co produkcja żarówki energooszczędnej pochłania 10 razy(!!!) więcej energii od produkcji żarówek tradycyjnych. Poza tym w Europie już ustalono maksymalny poziom emisji CO2 już do roku 2020. A zatem producenci energii, którzy będą jej mniej sprzedawali – i przez to mniej emitowali CO2 przy produkcji energii dla potrzeb oświetleniowych z uwagi na wejście do użycia żarówek energooszczędnych – będą handlowali prawami do emisji. Ergo do 2020 roku nie zaoszczędzimy ani tony CO2!

PostNapisane: 29 marca 2010, 11:12 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
KotSylwester napisał(a):

Musze jeszcze skomentować to,
Oczywiście że takie rozumienie jest dobre, nie trzeba bezsensownie tracić energii.

Ale.. gdybym był Korwinem Mikke, napisałbym:
Przecież Kowalski za to płaci, i może chce mieć jasno w domu. Cene rentowności elektrownia ustaliła, więc czemu Kowalski ma nie korzystać ?
To co ? Wprowadzić gadające liczniki: Kowalski, wykorzystaliście już dzisiaj całą energie, macie 10 minut, idźcie sie umyć i do łóżka bo wyłączam prąd.
A może jednak zrozumieć to, że ludzie opanowali nieprzyjazne sobie ciemności, bo w końcu jesteśmy istotami dziennymi z niepionowymi źrenicami, i niech będzie jasno. Dać ludziom energie, ale zająć się wreszcie wdrożeniem dobrych wydajnych technologii.
Nie robić zamieszania i happeningów, ważne rzeczy robi się w ciszy.
Niech ktoś w końcu powie na glos, o co chodzi zielonym i czemu blokowane są technologie które by odmieniły świat w ciągu kilku lat.

Większość ludzi używa głowy nie do myślenia, lecz do potakiwania.

Evelyn Waugh

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

Ostatnio edytowano 29 marca 2010, 11:17 przez Boogie, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 29 marca 2010, 11:16 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
Jeszcze tylko drobne wtrącenie w temacie roweru

Kyokushin napisał(a):
80% dni to deszcz i błoto w naszym klimacie.

Nieco przesadziłeś.
W moim regionie opady zdarzają się w 51% dni w roku. Część z tego przypada na zimę i mróz, z czego z przybliżeniem strzelam, że "deszcz i błoto" może występować nie częściej niż w 40% dni w roku.
Przesadziłeś dwukrotnie :)

Dane wziąłem z badań meteorologicznych stacji bazowej Wigry z roku 2004, który został określony w sprawozdaniu jako "rok normalny", choć suma opadów była nieco większa niż średnia z kilkudziesięciu lat.

No i doczytałem się jeszcze, że dla środkowej Polski ilość dni z opadami to ca.35%

Ostatnio edytowano 29 marca 2010, 11:21 przez qqiz, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 29 marca 2010, 11:21 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Ale połowę dnia, siedzę w robocie ;) Najczęściej wtedy świeci słońce a jak wyjdę to pada, tak więc się wsio zgadza ;)

Do tego dodam że przez 5-10% jest ciepło*, a kiedy nie pada i nie ma błota to jest szaro^, pochmurno i chłodnawo.

Dane wziąłem z własnych obserwacji, zza okna, źródeł nie mam, po prostu zimno tu jest albo szaro ;)

* 27+st.C.
^ gdy nie widzę wyraźnie swojego cienia

PostNapisane: 29 marca 2010, 11:53 

Widzę że niektórzy potrafią rozumować w technice ON/OFF.

Nadal nie widzicie że ten happening spowodował ze rozmawiamy o oszczędzaniu energii?

Czy ak oglądasz filmową reklamę jak dzieciaki wracają z disco i wylatują przez przednią szybę bo nie mają pasów, stwierdzasz bez sensu, to nie zwraca uwagi na problem pasów bo chodzi o imprezowe dzieci wracające z disco?

Czy jednak zmusza do myślenia o tym co się stanie jak nie zapniesz pasów i polecisz przez szybę? Myślisz: bezsensu pokazali problem rozbawioanej młodzieży, kolesia co zjechał na przeciwległy pas i w dodatku nocą z za dużą prędkością? To nie dotyczy ogólnego problemu?

Bo "normalny" przeciętny człowiek zrozumie że to pewngo rodzaju bodziec, mówiący o problemie pasów, jak gaszenie budynków - jako zwrócenie uwagi, zmuszenie do myślenia.

Nie umiecie spojrzeć szerzej na sprawę? Widzicie tylko ON/OFF? E bez sensu wyłączać budynek gdzie pracują ludzie, koniec kropka.

jestem zszokowany.

Bootsie ma głowę to zadzierania, bo jak widzę dużo atakuje a jak ma coś madrego napisać to pisze żeby książki poczytać. MOCNE MOCNE :)

PostNapisane: 29 marca 2010, 12:07 
Administrator

Co innego bodziec mądry, a co innego bodziec głupi.

Efektem bodźca będzie to, że Kowalski będzie chciał światło w lodówce zgasić, a nie to że przemyśli zakup energooszczędnej lodówki.

Idea słuszna, ale obrana droga nie.

Ktoś chciał zrobić show i zrobił. "psy szczekają, karawana jedzie dalej "

PostNapisane: 29 marca 2010, 12:25 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Chyba oczywistą sprawą jest że taka akcja z gaszeniem światła ma dać ludziom do myślenia aby zaczęli oszczędzać prąd. To że dzisiaj zacznę gasić światło w pustym pokoju a wyjeżdżając na wakacje będę wyłączał korki żeby wszystkie TV, DVD, ekspresy do kawy czy inne ustrojstwa nie żarły prądu zapewne da coś w przyszłości. Jak zbierze się kolejna komisja energetyczna kraju to chłopaki stwierdzą że nie trzeba stawiać nowych 5 elektrowni a jedynie zmodyfikować już istniejące na bardziej wydajne przez co zanieczyszczenie spadnie.

Świetlówki tak jak ktoś wspomniał z ekologią nie mają nic wspólnego ale opłacają się użytkownikom. Od dwóch lat mam same świetlówki i rachunki za prąd rzeczywiście spadły.

Jeżeli chodzi o naklejkę z dzieckiem to się uśmiałem z wypowiedzi Kota :) Z pewnością gdybyś prowadził samochód jadąc sam czy to ze swoimi bliskimi i widząc że kolizja jest nieunikniona ale ktoś ma głupią naklejkę na zderzzku stawiałbyś życie czyjejś nie znanej ci kompletnie i anonimowej osoby nad swoje :) W sytuacjach zagrożenia życia myśli się przede wszystkim o własnej dupie.

PostNapisane: 29 marca 2010, 12:35 
Specjalista

e34 540i '94
Bobby, nie śmiej sie z Kota, tylko mu pogratuluj. On się nie poddaje ludzkim niedkoskonałościom :)

PostNapisane: 29 marca 2010, 12:58 

Bobby_Valentino napisał(a):
pewnością gdybyś prowadził samochód jadąc sam czy to ze swoimi bliskimi i widząc że kolizja jest nieunikniona ale ktoś ma głupią naklejkę na zderzzku stawiałbyś życie czyjejś nie znanej ci kompletnie i anonimowej osoby nad swoje W sytuacjach zagrożenia życia myśli się przede wszystkim o własnej dupie.

Już Clarcson liczył ile pojazdów jedzie z pasażeami a ile samych. Jadą 40km/h masz możlwość manewrowania i wybrania. Nikt nie mówi o jechaniu w 5 osób 180km/h autostradą.

PostNapisane: 29 marca 2010, 13:00 

Boogie napisał(a):
On się nie poddaje ludzkim niedkoskonałościom

Jakim niedoskonałościom? To że Ty masz 400KM i nie masz refleksu i nie potrafisz szybko ocenić sytuacji może tylko przerażać. :przestraszony:

PostNapisane: 29 marca 2010, 13:12 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Ja nie zwracam uwagi na te wszystkie naklejki na samochodach. Ile jest osób które nie wiedzą jak się zachować na drodze na widok wybiegającego psa czy kota przed maskę i próbują go za wszelką cenę wyminąć narażając życie swoje i innych uczestników drogi.

PostNapisane: 29 marca 2010, 14:01 
Specjalista

e34 540i '94
Nie no spoko, może jeszcze ktoś sie zgłosi z forum, kto ma umiejetność sprawnego wybierania celu uderzenia, przy nagłej nieprzewidzianej sytuacji drogowej.

PostNapisane: 29 marca 2010, 15:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
Bardziej przekonuje mnie logika Kota niz Boogiego. Głównym powodem jest wieksza umiejętność Kota na spojrzenie na kwestię w wielu aspektach, Boogiemu wydaje się, ze zawsze trafnie wyczuwa intencje autora pomysłu, i ze owa intencja jest jedyną i absolutna. A tak przeciez z reguły nie jest.

W kwestii oszczędzania prądu i happenningu. Nikt przy zdrowych zmysłach nie pomyslał, ze akcja gaszenia swiatła ma przynieść oszczędnośc doraźna. Bo kazdy przy zdrowych zmysłach wie, albo chociaż domyśla się, ze elektrownia produkuje nadwyzkę energii, zeby w razie czego na paść na pysk. Natomiast dzięki oszczędzaniu energii zmniejszy się jej zuzycie sredniookresowe, co będzie miało odzwierciedlenie w prognozach na kolejne okresy, co w długim okresie spowoduje szacowanie mniejszego popytu na energię w samej elektrowni a co za tym idzie zmniejszona produkcję. Ja tak widze główna korzyśc tego happeningu (poza popularyzowniaem oszczędności w ogóle - czytaj promocji planowania, racjonalizacji, myślenia zapobiegliwego i zapobiegawczego).

a w kwestii naklejek. Wcale nie pozbawione sensu jest ich naklejanie. Oczywiście przykład Kota może wydawać sie karkołomny, mało bowiem kto znajdzie się w takiej sytuacji, ze przeczuwając wypadek zdąży zdecydować na uderzenie auta bez naklejki z dzieckiem... Natomiast takie naklejki przypominają, ze często jeździ się z dziećmi, albo, ze motocykle sa wszędzie, albo że jeszcze cos tam innego i ta swiadomość zakorzeniona się w głowie z czasem moze mieć wpływ na bardziej rozsądne decyzje za kierownicą.

Boogie napisał(a):
Większość ludzi używa głowy nie do myślenia, lecz do potakiwania.

Evelyn Waugh

No cóż... pozostaje przytaknąć... tylko czy to oznacza, ze nie mozna przytakiwać równocześnie myśląc? Najwyraźniej nie dla wszystkich jest to oczywiste. uważam, że ów cytat poza próbą obrażenia adwersarza nie wniósł nic do dyskusji. Co mnie specjalnie nie zdziwiło, znajac juz trochę retoryką coponiektórych forumowiczów :zdegustowany:

KotSylwester napisał(a):

Boogie napisał(a):
Czy nalepienie takiej nalepki, nie daje przepustki do egoistycznego patrzenia na swój pojazd ?

Mocne, mocne. :rotfl:

Przypomniało mi się pytanie z "Rachunku sumienia" jaki otrzymałem aby przygotować się do spowiedzi przedślubnej:

"Czy onanizujesz się wzmagając w sobie wewnętrzny egozim?"

hłe hłe hłe... :rotfl: :rotfl:

(osobiście bym chyba nie wytrzymał i to samo pytanie zadał tej pytającej zboczonej świni... :rotfl: )

PostNapisane: 29 marca 2010, 16:05 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
Boogie, rozumiem ze jak Tobie cos wyskakuje na droge to wciskasz hamulec w podloge i zamykasz oczy ?? :zdziwko:

PostNapisane: 29 marca 2010, 16:16 
Specjalista

e34 540i '94
bierute napisał(a):
Bardziej przekonuje mnie logika Kota niz Boogiego

Kurde, nie dziwi mnie, przecież oboje macie podobne grząskolewicowe poglądy :hyhy:

bierute napisał(a):
zmniejszy się jej zuzycie sredniookresowe, co będzie miało odzwierciedlenie w prognozach na kolejne okresy, co w długim okresie spowoduje szacowanie mniejszego popytu na energię

Piękny cytat :)))
Tak jak sobie na niego patrze, to myślę, że przeceniasz chyba dość mocno populacje naszego ludu.
Ja wolałbym jakieś proste hasła, proste i skuteczne sposoby wpływania na myślenie.
Mam pogląd, że takie akcje tylko całą sprawę czynią mniej poważną w oczach ludzi.
Reklamówki ekologiczne też miały być ku dobru naszemu, a jak sie okazało jedna sieć marketów w ciągu pierwszego tygodnia płatnych torebek zarobiła na nich 15 000 000 plnów.
Taka łekologia czyni, że ludzie mają "tych ich" gdzieś, bo czują się oszukiwani.
Jestem przecie robieniu wody ludziom z mózgu, tym bardziej że głupniemy technicznie w tempie zastraszającym (podziękujmy za to azjatom hehehe), tak samo jak hybrydy legitymizowane prasowo robią sieczkę w głowach.
http://wyborcza.biz/biznes/1,101716,7666497,Co_widac_z_okien_prywatnego_odrzutowca.html
Polecam przeczytać co mówi ten facet w wywiadzie.

Żyjemy w lumpen demokracji, i trzeba narzędzi do niej dopasowanych. Spójrz tylko na Donka hehe

Naklejki, to moje przemyślenia, nie twierdze że suszne w całej rozciągłości, ale tak sobie pomyślałem - jaki pożytek z nich, tak jak ze znaku "uwaga spdające kamienie" ?

PostNapisane: 29 marca 2010, 16:24 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
qqiz napisał(a):
jiGsaw napisał(a):
Tomek napisał(a):
Opłaca się napewno producentom którzy muszą wypchnąć towar z magazynów i zamortyzować starą technologię :kwasny:

Robiliśmy obliczenia ekonomiczne, żarówki już się praktycznie wszędzie nie opłacają, z wyjątkiem miejsc gdzie światło używa się baaardzo sporadycznie i na krótki okres czasu.

Tego nie wiem, ale wiem, że w normalnych stosunkach ekonomicznych mogę sam decydować co mi się opłaca, a co nie.
Za to w socjalizmie, wprowadza się dyrektywę/rozporządzenie nakazującą kupowanie takiego a takiego towaru.
Braliście w swoich obliczeniach pod uwagę koszt żarówki i koszt świetlówki? Zużycie energii? Trwałość tych 2 źródeł światła? Koszt utylizacji? Skutki dla ludzkiego wzroku?

Braliśmy wszystko pod uwagę, nie martw się. Ludzie nie potrafią oszczędzać, więc im to narzucono, podobnie jak milijart innych rzeczy na podobnej zasadzie, dotyczących oszczędności bądź bezpieczeństwa.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 29 marca 2010, 16:26 
Specjalista

e34 540i '94
Borsuk napisał(a):
Boogie, rozumiem ze jak Tobie cos wyskakuje na droge to wciskasz hamulec w podloge i zamykasz oczy ??

Podpowiem Ci, że jakbym Cie sflimował w sytuacji kryzysowej, zamazał twarz, i potem Ci to puścił, to nazwał byś sam siebie ciamajdą i debilem :)
Tyle z inżynierii psycho-technicznej.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 277 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1