BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 22:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Założenie własnej firmy
PostNapisane: 30 marca 2010, 17:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N47
Planuję założyć firmę handlową w Poznaniu. Chciałem poradzić się was jak wygląda sprawa założenia firmy. Mam tu na myśli czas i koszta z tym związane. Jak to jest z tym Vatem i ryczałtem? Co lepiej wybrać?
Mam nadzieję, że znajdą się tu na forum przedsiębiorcy chcący podzielić się swoim doświadczeniem :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Założenie własnej firmy
PostNapisane: 30 marca 2010, 20:35 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320D
na poczatek proponuje ryczałt dlatego ze wat to duze obciażenie na poczatku dla firmy która sie rozwija
na wat mozna w kazdej chwili wejść a z watu z powrotem na ryczaut to nie tak szybko
pozdrawiam

mod: Interpunkcja też na poziomie

PostNapisane: 30 marca 2010, 20:57 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Napisz cos wiecej o tym co chcesz robic. Jesli firma handlowa to nie boj sie vatu, od razu w to wchodz. Co do kosztow to przez pierwsze 2 lata placisz zdrowotne ok 250zl a vat i dochodowy od tego co zarobisz. Pozostale koszta to ksiegowa (moja bierze 100zl na mc), telefony, paliwo itp.

Co do zalozenia firmy to dobrze to przemysl, musisz miec zaplecze finansowe, kontakty z hurtowniami i najlepiej zaklepanych odbiorcow. Znam wielu ktorzy sadzili ze wszystko przyjdzie z czasem a w kryzysie zzarly ich koszty najmu lokalu.

Przybliz swoja sytuacje a na pewno doradzimy. Jesli chcesz konkretnych rad to zajrzyj na www.biznesforum.pl.

PostNapisane: 31 marca 2010, 20:04 
Pierwsze kroki

Myślałem nad sprzedażą techniki biurowej. Mam już pewne kontakty w tym temacie. Przygotowałem, tak przynajmniej mi się wydaje, ciekawą ofertę :D Hm co krok jakiś problem się pojawia. Dzisiaj np rozmawiałem z pewną firmą. Myślałem nad podpisaniem współpracy z nimi, ale przed tym chciałem zrobić badanie rynku na ich produkty itd. I pojawił się mały problem. Nie chcą udostępnić mi swoich cenników i prospektów przed podaniem im NIP'u mojej jeszcze nie założonej firmy. Nie wiem przed czym chronią się w ten sposób, może przed podchodami konkurencji.. możemy gdybać :] I jak tu robić badanie rynku jeśli nie znam ich cen no i całego asortymentu, warunków gwarancji itd...

Moim skromnym zdaniem najpierw robi się badanie rynku pod kątem swojej oferty, a potem, jeśli zauważymy 'jakieś' zainteresowanie możemy założyć własny business.. a tu wychodzi odwrotnie. Firmy chcą najpierw NIP a potem dopiero możemy porozmawiać o konkretach..

PostNapisane: 1 kwietnia 2010, 08:40 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52
karol k. napisał(a):
Planuję założyć firmę handlową w Poznaniu. Chciałem poradzić się was jak wygląda sprawa założenia firmy. Mam tu na myśli czas i koszta z tym związane. Jak to jest z tym Vatem i ryczałtem? Co lepiej wybrać?
Mam nadzieję, że znajdą się tu na forum przedsiębiorcy chcący podzielić się swoim doświadczeniem :)

Bierz zasady ogólne książke przychodów i rozchodów. Przez dwa lata zusu płacisz ok 300zł, robisz sobie koszty tak żeby na picie wyjść na + ale żeby zbić większość podatku(Aby w razie czego zabezpieczyć się w razie potrzeby zaciągniecią kredytu). Po 2 latach będziesz kombinować z 1/4 etatu albo coś także z Zusem zawsze jest wyjście Powiedz co dokładnie będziesz prowadził za działalność i czy masz jakieś środki na start...

Co do założęnia firmy to udajesz sie do urzędu miasta do Ewidencji Działalności gospodarczej ja płąciłem za wpis ok 100zł teraz chyba już opłata jest zniesiona.

Po otrzymaniu wpisu lecisz do Urzędu statystycznego po REGON(darmowy). Po otrzymaniu ich zgłaszasz działalność do Zus i US na specjalnych drukach zua, ale jakich to już Ci dokładnie powiedzą w wyżej wymienionych miejscach.

Potem żeby się nie czepiali załóż konto firmowe w ciągu 30dni, Teraz tak zależy czy potrzebujesz kasy na start czy nie proponuję z kont płatnych BPH daje 5tys na weksel(bez zbędnych dokumentów), ew pod zabezpieczenie do 30tys koszt utrzymania konta ok 15zł, Później niema większych problemów z finansowaniem firmy.

PkoBP Biznes debiut przez 3 miesiące niepłącisz nic potem jakieś grosze - ale też bardzo łatwo kredyt dostać.

Jak niepotrzebujesz gotówki albo posiadasz dobrą historię w BIK to zakładaj np w Multibanku, utrzymanie 0zł, przelewy 0zł, i jeżęli masz już jakąś historię kredytową to do 10tys możesz dostać limit odnawialny w koncie na fajnych zasadach. Do tego wpłata gotówki w oddziale 0zł, wypłata z bankomatów euronet, cash for you, ecard i bz-wbk - darmo. Jakbyś potrzebował jakiejś porady w zakresie bankowości lub w negocjowaniu z bankiem wal na PW

PostNapisane: 1 kwietnia 2010, 12:31 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 525d
Kod silnika: m57
marcin1341 napisał(a):
Co do założęnia firmy to udajesz sie do urzędu miasta do Ewidencji Działalności gospodarczej (...) Po otrzymaniu wpisu lecisz do Urzędu statystycznego po REGON(darmowy). Po otrzymaniu ich zgłaszasz działalność do Zus i US

Zakładaliśmy dział. w zeszłym tygodniu - nie wiem czy jest to zalezne od miasta, ale w Krk wszytko załatwione zostało od ręki, w wydz. ewidencji - od razu wpis, regon, zus i skarbówka. Czas - ok 1 godz.

mj_sup napisał(a):
na poczatek proponuje ryczałt dlatego ze wat to duze obciażenie

troszkę pomieszane pojęcia
Czy wchodzisz w vat czy też skorzystasz ze zwolnienia zalezy od ciebie - na twoim miejscu na poczatku dałabym zwolnienie - w każdej chwili możesz to zmienić, jesli uznasz, że tak bedzie lepiej.
Co do ryczałtu - jest to tylko jedna z form opodatkowania, wygodna zwłaszcza tam, gdzie nie generujesz kosztów -> przy ryczałcie nie ma jak ich odliczyć.

PostNapisane: 1 kwietnia 2010, 17:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52
anya napisał(a):
marcin1341 napisał(a):
Co do założęnia firmy to udajesz sie do urzędu miasta do Ewidencji Działalności gospodarczej (...) Po otrzymaniu wpisu lecisz do Urzędu statystycznego po REGON(darmowy). Po otrzymaniu ich zgłaszasz działalność do Zus i US

Zakładaliśmy dział. w zeszłym tygodniu - nie wiem czy jest to zalezne od miasta, ale w Krk wszytko załatwione zostało od ręki, w wydz. ewidencji - od razu wpis, regon, zus i skarbówka. Czas - ok 1 godz.

w Warszawie, niektórzy moi klienci czekają 3 miesiące na regon... coś absurdalnego. Ja 2 lata temu także załatwiłęm wszystko jednego dnia.

PostNapisane: 2 kwietnia 2010, 11:58 
Forumowicz

Moje BMW: E46 330i
Kod silnika: M54B30
karol k. napisał(a):
Nie chcą udostępnić mi swoich cenników i prospektów przed podaniem im NIP'u mojej jeszcze nie założonej firmy

OK, podaj im swój NIP, jednoosobowa działalność gospodarcza założona na osobe fizyczną ma taki sam NIP jak założyciel. Co innego przy innych formach prawnych.

W Krakowie jest "szybkie okienko" - czyli cale pietro, ZUS, US, GUS, KRUS, minibus i w ogóle :) firme założyłem w 40 minut.

Czy warto? lepiej samemu ciułać od 1go do pierwszego, niż pracować na kogoś. Pracuje na etacie i mam własną firme i jeszcze troche i etat <papa>

PostNapisane: 4 kwietnia 2010, 18:13 
Pierwsze kroki

marcin1341 napisał(a):
Powiedz co dokładnie będziesz prowadził za działalność i czy masz jakieś środki na start...

Tak jak już pisałem technika biurowa (drukarki, kserokopiarki, niszczarki, tonery, bindownice, laminatory etc.) A co do wkładu.. parę groszy mam, ale moim 'zapleczem' finansowym będzie mój brat :rotfl:
marcin1341 napisał(a):
Jakbyś potrzebował jakiejś porady w zakresie bankowości lub w negocjowaniu z bankiem wal na PW

Dzięki, zapamiętam sobie :D

Jeszcze jedno pytanie, jaki program do fakturowania polecacie? Najlepiej żeby był bez opcji 'magazyn', w miarę tani, przejrzysty ale i funkcjonalny.

PostNapisane: 5 kwietnia 2010, 01:18 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M40B16
Garaż: Czerwony blaszak...
Ja używam WF-Mag. Dobry, przejrzysty, rozbudowany. Jeśli dobrze pamiętam dałem za niego ok. 300zł

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1