Mr.Ka napisał(a):
Witam.
Mysle ostatnio nad zakupem felg, moje BMW ma chromowane listwy i gril wiec pomyslalem, ze felgi w chromie moga fajnie pasowac do tego i tutaj moje pytanie, czy felgi ktore znalazlem beda pasowaly do mojego sedana i czy sa oryginalne?
http://moto.allegro.pl/item977942522_m3 ... bmw_3.htmlPytam gdyz jestem totalnym laikiem w tych sprawach a interesuja mnie felgi tylko oryginalne. Ogladalem felgi Vertini, BBS, MOMO, Vermilion, RH itp i podobaja mi sie niektore modele ale poki mam zawieszenie oryginalne to zdecyduje sie chyba na 17'' BMW
Oryginalne felgi BMW nigdy nie byly chromowane, powodow jest kilka:
- w Europie nie mozna chromowac galwanicznie felg, ze wzgledow ekologicznych, jedyny kraj,w ktorym nadal mozna chromowac felgi w ten sposob, to Chiny i felgi, ktore znalazles pochodza wlasnie z tego kraju.
- alternatywna dla galwanicznego chromowania technologia napylania prozniowego jest niedostepna dla productentow z Europy i Chin (potezne koszta), monopol na nia maja praktycznie tylko 3 najwieksi producenci felg w Japonii. A skolei produkcja felg w Japonii jest zbyt droga dla BMW.
- galwaniczne chromowanie jest niebezpieczne dla felg, bo mozna w prosty sposob oslabic wytrzymalosc odlewu.
Prawde mowiac bedziesz mial spory problem ze znalezieniem sensownych chromowanych 17", to co jest na allegro w 100% pochodzi z Chin, jedyna sensowna propozycja jaka przychodzi mi do glowy to Barracuda Voltec, ktore wystepuja w rozmiarze 17x8.0 i rozstawie 5x120 (i akurat ten model jest takze produkowany w Japonii, u tego samego producenta co nasze felgi).
Jako alternatywe spojrz prosze na nasze 18" modele Virtus Onyx Black i Divinus Black Mica, co prawda sa pokryte tytanem, a nie chromem, ale bardzo ladnie komponuja sie z chromline w E46. Postaram sie pozniej wrzucic zdjecia samych felg jak i modelu Divinus Black Mica w E46. 18" nie wymagaja zmian w zawieszeniu,
przemo78 ma wlasnie nasze 18" w swoim Touringu, mozesz go zapytac o wrazenia (ma fabryczne zawieszenie M-Technik).