BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 19:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kamien spod autobusu PKS = odprysk na szybie, jak dojsc?
PostNapisane: 10 kwietnia 2010, 20:26 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
Tomek napisał(a):
BARNABA napisał(a):
Kierowca auta winny natomiast jest wówczas , gdy albo przewozi tzw materiał sypki (gres,żwir,) , winien on być odpowiednio zabezpieczony np plandeką, tak aby nie zagrażał innym użytkownikom drogi albo gdy odpadnie z jego auta np koło, lub jakaś część zawieszenia, osłona silnika itd itd.Wówczas możemy jego pozwać do Sądu z powództwa cywilnego.

Ale niestety trwa to latami (średnio nawet 5lat). Ponieważ każda ze stron może się odwołać od decyzji Sądu, albo nie przyjść na rozprawę np prawnik strony itd itd.
Najlepiej mieć jeszcze co najmniej dwóch świadków zdarzenia (nie rodzina) oraz zdjęcia przedmiotu sporu czyli odprysku szyby oraz dowodu czyli kamienia,częsci która uderzyła w auto.Na koniec dochodzi jeszcze wykupienie najlepiej dwóch niezależnych rzeczoznawców ,którzy potwierdzą lub nie Naszą wersję wydarzeń.Koszt około 600zł.

W takim przypadku poprostu dzwoni się na policję jadąc za delikwentem. Mandacik + raport z kolizji i po sprawie ;) No chyba że się kierowca będzie wypierał ale raczej małe ma w tym wypadku szanse.

Rzeczywiście tak zazwyczaj jest,ale jak ktoś się uprze, to zaczną się schody. :kwasny:

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 10 kwietnia 2010, 20:29 
Częsty bywalec

W ten sposób straciłem 2 klosze reflektora, od małego kamyka wielki pająk :/

PostNapisane: 10 kwietnia 2010, 21:43 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
BARNABA napisał(a):
ded napisał(a):
Cóż, myślę, że w tej kwestii, kot raczej faktycznie nie będzie zainteresowany zapłatą za ewentualną szkodę.Ale właściciel kota już tak.Niestety udowodnienie, że dana osoba jest właścicielem kota lub psa jest trudne, ze względu na brak ewidencjonowania tego typu zwierząt w Polsce.Tak jak ma to miejsce np w NIemczech.

Gdybyś uderzył np w sarnę, lub dzika, wówczas odszkodowania możesz dochodzić w kole łowieckim dla danego okręgu.Zwierzynę należy zabrać ze sobą do nich, oczywiście można wezwać policję w celu sporządzenia notatki.Ale jeżeli wcześniej był znak (uwaga dzika zwierzyna), to nie zachowałeś odpowiedniej ostrożności i i tak nic nie wskurasz.

pozdrawiam

Psy to jeszcze sa czasem ewidencjonowane ale koty to juz raczej nie. Aby bylo trudniej to byla 2 w nocy a wlasciciel sie nigdzie nie krecil. Beemka i tak idzie do lakieru pod koniec miesiaca wiec lepiej ze mi sie to teraz zdarzylo a nie pozniej. Dzis pokleilem to oblesnie bo jechac musialem ale jak mi troche cisnienie opadlo i zaczalem sie przygladac to wyglada na to ze troche wlokna szklanego i obejdzie sie bez nowego zderzaka. Skoro juz tu pisze to czy ktos z was wie moze gdzie jest jakis opis klejenia zderzaka wloknem? YT i google przeszukalem ale zadnej instrukcji nie znalazlem.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1