BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 23:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e46] 320d 150 km dziwny świst
PostNapisane: 30 marca 2010, 20:54 
Forumowicz

Moje BMW: 320d
Kod silnika: M47N
mistrzfux napisał(a):
Ja bym stawiał na nieszczelny dolot

jakby miał nieszczelny dolot to byłby odczuwalny wyraźnie spadek mocy
po prostu turbina w momencie odpuszczenia gazu ma jeszcze wysokie obroty, a ty odcinasz dopływ powietrza do silnika i wirnik swoim momentem bezwładności pcha powietrze i jednocześnie nadmiar powietrza daje opór sprężarce co objawia się właśnie takim dziwnym dźwiękiem, możliwe też że masz wycięty katalizator a wtedy puszka po kacie która została pusta daje wzmocnienie tego dźwięku
jak turbinka nie pluje olejem i dobrze pompuje to niczym sie nie przejmuj tylko jeździj i dbaj o turbo jak wcześniej koledzy pisali

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 30 marca 2010, 20:55 
Forumowicz

maBMWrek napisał(a):
jak odkręcisz korek od oleju na zapalonym silniku to będzie tak dymić troszkę.

tylko uważaj bo będzie chlapało :hyhy:

PostNapisane: 30 marca 2010, 21:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 150km
no własnie ma wyciek ale niewyglada na to zeby była zajechana, zadnych spadków mocy, jak odma jest do wymiany to moze z niej tak zaciekać do turbiny?

PostNapisane: 31 marca 2010, 05:37 
Forumowicz

Ściągnij waż przed zaworem EGR i zobacz czy nie masz tam oleju. Z odmy turbinka zaciągnie troche oleju ale niewielkie ilości.
Swoją drogą możesz wymienić odme koszt nie jest duży, cała kompletna w serwisie kosztuje około 180 zł i będziesz miał wtedy pewność że to nie z odmy leci.

Tytuł: Re: [E46] 320d 150 km Dziwny świst
PostNapisane: 15 kwietnia 2010, 13:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 150km
ok reasumując cała sprawe. wiekszość z mechaników stawiała na turbine bo olej cieknie ponadto ten dziwny świst, jeden zaspekulował nawet ze bmw "tak ma" no i po tej akcji ręce mi opadły i sam sie za to zabrałem. odkręciłem wąz od turbiny okazało sie ze niema tam uszcelki, uszczelke dorobiłem, sprawa cieknącego oleju jest załatwiona. to ze bierze olej w nieznaczenjilosci nikomu nie szkodzi. nastepnie zastnanowił mnie dym pod maska podczas odpalania na zimnym silniku, odreciłem płyte pod silnikiem obudowe przy kacie i okazało sie ze jest cała zadymiona. wiec piła w reke wyciełem elestyczny łącznik który cały latał, kupiłem złacze za 40 pln, ospawałem i co? cisza. zadna turbina nie ejst do wymiany wiec znów utwierdzam sie w przekonaniu ze jak samemu czegos nie sprawdzisz to ci pól auta wymienia a i tak będzie źle. problem rozwiązany zamykam post.

PostNapisane: 24 czerwca 2010, 23:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E61 520D 2008
Mam ten sam problem, byłem dzisiaj u "tłumikarza" a on:

"Panie od dołu tego nie wyciągnę, trzeba górą, pół auta rozkręcić itp. itd."

Na koniec zawołał jakiegos mechanika z warsztatu obok i razem głowili się jak do tego podejść

Mechanik stwierdził że wyciągnie cały ten element razem wraz z katalizatorem i tym złączem

elastycznym górą za 300 zł, tłumikarz za wspawanie nowego złącza 200 zł.

Czytając wiele wątków na ten temat mam zbierzne informacje, może ktoś napisać z własnego

doświadczenia a nie że gdzieś tam słyszał jak wymienić złączę elastyczne? Czy da się bez

wyjmowania całego elementu? Czy poza plastikowymi osłonami od spodu coś jeszcze trzeba

zdemontować? Czy może wreszcie tak jak jest wyciąć złącze elastyczne i poprostu wspawać

nowe?? Wogóle jak najlepiej do tego podejść?

PostNapisane: 15 czerwca 2011, 13:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330d
Kod silnika: M57
Cruz pokaż proszę w którym miejscu ciekłeś i spawałeś może na RealOEM

PostNapisane: 15 czerwca 2011, 15:24 
Częsty bywalec

Moje BMW: nice one!
Kod silnika: S65B40
Wow, ale żeś kotleta odgrzał. Wracając do objawów gdzie turbina mocno świszczy i jest olej w intercoolerze to poszły uszczelnienia na turbinie. Turbinka do wymiany uszczelnienia.

PostNapisane: 15 czerwca 2011, 16:27 
Zacna persona forum

Garaż: było 320d Touring 2004r.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=72312
Zgadza się, chociaż oleju w dolocie zawsze trochę będzie. Nie ma chyba t.diesla ze 100% suchym dolotem...

PostNapisane: 15 czerwca 2011, 16:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: nice one!
Kod silnika: S65B40
Wiadomo, że film olejowy zawsze bedzie, ale jak się już leje albo przecieka to uszczelnienie turbo.

PostNapisane: 2 sierpnia 2011, 20:37 
Pierwsze kroki

Witam forumowiczów i mam problem podobny ale chyba nie ten sam. kupiłem bmw ktora nie miała turba bo rzekomo padło kupilem po rekondycji wstawiłem i strasznie świszczy mozna powiedzieć że świst zaczyna się od 1200 obrotów i jak schodzi z obrotów to też słychac lekki świst to nie jest normalne bo miałem już wcześniej te auta i była cisza a nawet porównywałem z kolegi 320d i u niego cisza tez w tym samym dniu wstawiania dodam ze wszystkie filtry łącznie zodmą wymienione przyspiesza żwawo ale dymi z tłumika katalizatory puste macie jakieś pomysły pomóżcie

PostNapisane: 4 sierpnia 2011, 14:42 
Pierwsze kroki

podsuńcie jakiś pomysł od czego mógłbym zacząć

PostNapisane: 4 sierpnia 2011, 15:06 
Zacna persona forum

Głośniej może być m.in. dlatego że są wycięte katalizatory.

PostNapisane: 6 sierpnia 2011, 11:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: M4, E82 120d
Kod silnika: S55 ,N47(260km/550nm
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98535
yyy tak się zastanawiam, bo mi też tak ładnie gwiżdże sobie turbo, ale czy to czasem nie jest normalne? Auto zapierdziala jak trzeba, a że gwizda to chyba miły dźwięk dla ucha turbinki :hyhy:

Chiptuning Turbo Diesel/Benzyna | Hamownia

XHP Flash Tool - Dealer

Obrazek

PODKARPACIE, siedziba 20 minut od Rzeszowa.

http://www.performance-lab.pl/

PostNapisane: 7 sierpnia 2011, 05:10 
Zacna persona forum

Świst ma być, ale nie jakieś gwizdanie, które słuchać przy zamkniętych szybach!

PostNapisane: 22 października 2011, 21:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d Touring
Kod silnika: M47D20TU
witam
trochę odgrzeję kotleta :D
a mianowicie każdy pisze o wycięciu katalizatorów- to ile ich jest dwa??
no i jeszcze jedno mam nieszczelny IC zarówno na wejściu jak i na wyjściu są zaolejone (dosyć dosyć) czy na łączeniach idą jakieś uszczelki czy na zasadzie opaski zaciskowej jest zamontowany IC
no i ostatnie pytanie czy separator (lub filtr) odmy musze wymienić razem z olejem czy to jest nie istotne?

PostNapisane: 22 października 2011, 21:23 
Zacna persona forum

Wkład odmy do wymiany/czyszczenia (w przypadku plastikowego separatora) co ok. 50tys.km

PostNapisane: 11 grudnia 2011, 21:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Witam! Pozwolę się przyłączyć. Mam taki problem gdyż gdy wsiadam rano do mojej e46 2.0d jest ok problem pojawia się tylko podczas jazdy gdy zimno i na zimnym silniku. tak od 40km/h wzwyż słychać bardzo mocno w środku dziwny gwizd. Gdy się rozgrzeje jest już ok. oleje ,filtry mam ok. wymieniałem podpory wału. niewiem co to może gziwny gwizd , huczenie. gdy wcześniej siadło mi łożysko w kole to był inny odglos. Pomocy! może ktoś miał podobny przypadek! :(

PostNapisane: 11 grudnia 2011, 22:37 
Forumowicz

Kod silnika: m47 teraz M54B25
cruz napisał(a):
no ale jak dbać o turbo; ] ile nowe kosztowało? i tez niebyło innych objawów tylko świst?

10 przykazań dla diesla - fajna pouczająca rymowanka
1) nie będziesz jeździł na dziadowskim paliwie ze stacji hipermarketowych i nie będziesz lał paliwa które nie wie co to liczba cetanowa. Lej za to wszystko co czyste, łącznie z opałem , by traktor twój pędził z pociągu zapałem. Czystość paliwa czasem ważniejsza ku niechceniu niźli czteropaka zapas na tylnym siedzeniu

2) przed zimą sprawdzisz stan akumulatora swej Niuni, świec żarowych, rozrusznika i alternatora, a kąt wtrysku u zegarmistrza nastroisz - wtedy rozruchów się zimnych nie boisz

3) czcij turbinę swą i szanuj albowiem po dłuższej jeździe studzić ją będziesz a na zimnym silniku niech noga twa nie odważy się buta mocno wciskać. Ciskać zaś musisz ciepłego potwora, bo PSJ nie lubi twojego traktora. Niemniej dobieraj żwawo buta wychylenie coby sprężarka dawała ciśnienie, bo gdy prikazu tego nie zastosujesz kierownice w turbinie wnet zafastrygujesz.

4) pilnować będziesz poziomu oleju w silniku, bo turbina twa potrzebuje go niezmiernie a wymiany oleju pilnować będziesz bardziej niźli wierności kobiałki twej. Lepsza bowiem niewierność małżeńska niewielka niźli w dieslu twoim malutka usterka. Olejem syntetycznym lej turbo-traktora ziomie, bo minerałem poić go będziesz tylko na złomie.

5) zimą dodawać będziesz uszlachetniaczy do paliwa aby parafina obca twojemu zbiornikowi paliwa była. Zmarznięta ropa zamarznąć może i wtedy nawet kopciuch ci nie pomoże. Depresator ważnym ekwipunkiem w twoim bagażniku, inaczej zamiast kobiałki pchać będziesz auto bluźniąc niczym szewc, smyku.

6) dbaj o wtryski w Niuni albowiem zaprawdę odpalanie zimą łatwiejsze będzie a chmura dymu za autobusem twym przejdzie w niepamięć. Wtryski w Niuni ważniejsze są czasem niźli za panną latanie z gołym kuta..m

7) dbać o szczelność przewodów IC będziesz inaczej dopadnie Cię ręka sprawiedliwego i kopcić fura twa będzie a konie w las pogonią. Momentu również Ci zabraknie gdy turbina w powietrze pompować zacznie. Filtr powietrza sprawdzać będziesz i wymieniać często, bo zaprawdę powiadam Ci powietrze nieczyste ograniczy tchnienie traktora twego i jego koni. Filtr powietrza gdy jest porwany, wtedy twój silnik wnet będzie sfakany, nie lubi twój traktor syfu w dolocie, staraj się by świeży był zawsze w klekocie.

9) pilnować będziesz wymian paska rozrządu niczym minotaur labiryntów Minosa. Przy wymianie zdobądź dobrego technika, dla którego nieobca traktorowa technika, bo gdy źle do kupy rozrząd Ci złoży to Cię twój traktor za to wybatoży. Stanie w środku lasu w z rysą w silniku a ty mord popełnisz na swoim "mechaniku".

10) nie dopuścisz do przegrzania silnika Niuni twej albowiem biada jemu i kieszeni twej.

Te przykazania wyryj na pamięć stary i młody, który z traktorem stanąłeś w zawody. Choć traktor konstrukcją nazbyt udaną która do czasu może być świechtaną, to pamiętaj kolego że traktor będzie twym przyjacielem, gdy będziesz o niego dbał więcej wiele...

Kochaj zatem TDI`ka, TDCI`ka, JTD`eka,TD`eka i inne wynalazki, które klekoczą, pan Rudolf miał wszakże myśl złota, ze wyprodukował monstrum, które zbudowane z aluminium i stali wszystko co wlejesz zacnie przepali, lecz dbaj i chuchaj, smaruj i doglądaj.

Powiesz wtedy że diesla nigdy nie zdradzisz, prędzej się od panny swojej wyprowadzisz.

PostNapisane: 12 grudnia 2011, 00:47 
Pierwsze kroki

No i co to ma być??? :mur: POMOC??? :niepewny: Hmmm tyle to i ja wiem co napisałeś :hyhy: Pytam poważnie czy ktoś miał już taki problem i czy może podpowiedzieć co to może być. :(

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1