BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 16:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Nie zapala...
PostNapisane: 15 września 2008, 12:14 
Forumowicz

Moje BMW: E61 530D ^^
Kod silnika: M57 D30 :]
Jak w temacie...miesiąc pośmigała od kiedy ją kupiłem a dzisiaj padła :( Ale po kolei.
W nocy jechałem do pracy i paliła normalnie, ok. 8rano też paliła w porządku, po jakimś czasie przy wolnym podjeździe pod górke na gazie mi zgasła więc przełączyłem na benzynę i tak już jechałem cały czas. Zagasiłem ją po czym już miała problemy z odpaleniem ale zapaliła i znowu w porządku jechała aż do następnego zgaszenia po którym już nie odpaliła :( Rozrusznik tylko kręci i widać, że aku słabnie bo kontrolki przygasają...próbowaliśmy z tatą odpalać na kable i nic, tylko kręci i kręci. Na zaciąg próbowaliśmy to na dwójce silnik załapał i chodził na 2tys. obrotów ale w ogóle nie reagowała na gaz i po zrzuceniu biegu znowu zgasła...jakieś pomysły co do przyczyny ? :(

Ps.

A jutro miałem jechać do mojego mechanika na regulacje zaworów i wymianę oleju oraz wszystkich filtrów... :zalamany:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Nie zapala...
PostNapisane: 15 września 2008, 15:42 
Forumowicz

Shadus napisał(a):
Jak w temacie...miesiąc pośmigała od kiedy ją kupiłem a dzisiaj padła :( Ale po kolei.
W nocy jechałem do pracy i paliła normalnie, ok. 8rano też paliła w porządku, po jakimś czasie przy wolnym podjeździe pod górke na gazie mi zgasła więc przełączyłem na benzynę i tak już jechałem cały czas. Zagasiłem ją po czym już miała problemy z odpaleniem ale zapaliła i znowu w porządku jechała aż do następnego zgaszenia po którym już nie odpaliła :( Rozrusznik tylko kręci i widać, że aku słabnie bo kontrolki przygasają...próbowaliśmy z tatą odpalać na kable i nic, tylko kręci i kręci. Na zaciąg próbowaliśmy to na dwójce silnik załapał i chodził na 2tys. obrotów ale w ogóle nie reagowała na gaz i po zrzuceniu biegu znowu zgasła...jakieś pomysły co do przyczyny ? :(

Ps.

A jutro miałem jechać do mojego mechanika na regulacje zaworów i wymianę oleju oraz wszystkich filtrów... :zalamany:

ja moja mam od miesiaca zrobilem 200km i silnik rozwalilo znam ten bol ;(

Tytuł:
PostNapisane: 15 września 2008, 16:45 
Forumowicz

Sprawdzałeś kopułkę, palec rozdzielacza, świece i przewody czy po prostu powoli dobijałeś rozrusznik? Czy podczas kręcenia słychać że chce się odezwać czy nie?

Tytuł:
PostNapisane: 15 września 2008, 18:03 
Forumowicz

Moja zrobiła od miesiąca ze 2000km...jak nie więcej :niepewny:
Był u mnie mój mechanik i oglądał na tyle ile pozwalało dojście w garażu, zaglądał i wał się kręci...później zajrzał do kopułki i chyba znaleźliśmy przyczynę bo jeden przewód (numer 3) był w ogóle przedarty i tak zaśniedziały, że połamał się w środku i teraz będę to musiał wszystko jakoś wydłubać..iskry w ogóle przez to nie ma z tego co zrozumiałem. Powiedział, żebym kupił nowy przewód z cewki do kopułki i jak dalej nie będzie palić to pod komputer podpiąć i wtedy wszystko będzie jasne albo do elektryka. Jak auto uruchomię to wtedy mechanik będzie działać dalej :zalamany:

Tytuł:
PostNapisane: 16 września 2008, 08:03 
Forumowicz

Tak mi to właśnie wyglądało na usterkę związaną z układem zapłonowym. Napisz co tam siedziało

Tytuł:
PostNapisane: 16 września 2008, 09:33 
Forumowicz

No więc wykryliśmy takie coś ...dolny(górny dodałem dla porównania) jest cały zawalony resztkami zaśniedziałej starej wtyczki biegnącej z przewodu od cewki (aż dziwne, że w ogóle do tej pory paliła...) i prawdopodobnie dlatego nie było iskry. Muszę jakoś to cholerstwo wydłubać i kupić przewód numer 3. Jak już to będę miał, podłącze i sprawdzę czy pali.

Tytuł:
PostNapisane: 16 września 2008, 10:21 
Forumowicz

Osobiście poleciłbym Ci wymianę wszystkich przewodów, kopułki i palca. Podejrzewam oglądając Twoje zdjęcia że reszta kabli też jest już bliska śmierci, a w okresie jesienno-zimowym gdzie występuje duża wilgotność wszystkie usterki tego typu dają o sobie bardzo często znać. Pamiętaj też że masz instalację gazową i później zaczniesz pisać na forum posty w stylu "Dlaczego strzela na gazie?" itp. BMW jest bardzo czułe na tego typu niedomagania.
POZDRAWIAM

Tytuł:
PostNapisane: 16 września 2008, 12:02 
Forumowicz

I tak też zrobię w październiku...narazie kupie ten przewód, żeby przynajmniej jeździła :niepewny: Jeszcze może dzisiaj dam znać czy pomogła wymiana bo za chwile wybieram się na poszukiwania i jeśli znajdę sklep gdzie będą mieli tą część na stanie to dzisiaj będzie wszystko zrobione choćbym miał siedzieć nad wygrzebywaniem tego cholerstwa do wieczora :)

Tytuł:
PostNapisane: 16 września 2008, 18:57 
Forumowicz

A więc podsumowując moje dzisiejsze boje jednym słowem...guzik :/ Pokolei. Kupiłem zestaw przewodów bo pojedynczego nie dostałem, wyczyściłem ile się dało i podłączyłem nowy przewód od cewki i dalej nic :/ Dzwoniliśmy z tatą do elektryka i kazał odłączyć przewód od cewki i przyłożyć do masy, jedna osoba miała zakręcić i sprawdzić czy jest iskra a tej brak...już sam nie wiem ech :zalamany: Jutro mamy ją odholować do elektryka...

Tytuł:
PostNapisane: 16 września 2008, 18:59 
Forumowicz

postaraj się sprawdzić przewody zasilające od aku i główny przekaźnik

Tytuł:
PostNapisane: 16 września 2008, 19:24 
Forumowicz

Sprawdzę jutro po pracy a na noc zostawiłem aku do ładowania...a tego przekaźnika gdzie mam szukać ? Przepraszam za takie pytania ale w sumie dopiero się uczę tego co mam pod maską :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 17 września 2008, 15:32 
Forumowicz

No i wszystko jasne...byłem dzisiaj u elektryka i okazało się, że cewka padła :zly: Powiedział, że dzisiaj będzie części zamawiał i jutro prawdopodobnie będzie do odbioru :D To dobrze bo w piątek rodzice mają imprezę z okazji 40lecia po ślubie i za kierowce będę robił :) W końcu rodzinne auto reprezentatywne ;)

Tytuł:
PostNapisane: 17 września 2008, 17:27 
Forumowicz

No to gratuluje, dobrze że to tylko cewka. POZDRAWIAM

Tytuł: Re: [E34] Nie zapala...
PostNapisane: 16 kwietnia 2010, 18:07 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 520i E34
Kod silnika: m20b20
Witam mam podobny problem z moim Bmw E34 520i 12v tylko ze u mnie jest inaczej chciałem dzisiaj pojechać do pracy weszłem odpaliłem,odpaliła bez problemu podeszłem by otworzyć bramę i sama zgasła i za nic nie chce już odpalić paliwo dochodzi bo po odkręceniu świec wszystkie są zalane od tego kręcenia rozładowałem akumulator naładowałem i dalej nic sprawdziłem pompę podaje paliwo przekaźniki też i ten jeden bezpiecznik od pompy też cały iskra jest na świecach nie wiem co może jej być. Proszę o Szybka Odpowiedź!!!

PostNapisane: 16 kwietnia 2010, 18:26 
Forumowicz

A próbowałeś wcisnąć gaz do połowy/końca przy odpalaniu ? Tak pisze z tego co pamiętam w instrukcji i mi pomaga jak moja nie chce odpalić :)

PostNapisane: 16 kwietnia 2010, 19:42 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 520i E34
Kod silnika: m20b20
No nareszcie ją odpaliłem zresetowałem komputer po przez połączenie klem (+,-) i odpaliła od szczała.Dzięki za pomoc Shadus. :) Ale chyba będę musiał pojechać na komputer do serwisu :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1