BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 05:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Urwana śruba spustu oleju
PostNapisane: 16 kwietnia 2010, 19:32 
Forumowicz

Moje BMW: e34 525ix
No więc tak. Podczas wymiany oleju jak chciałem z powrotem zakręcić śrubę spustu oleju doszło do nie miłej sytuacji bo śruba się ukręciła a gwint został w środku :cenzura: :mur: Od razu mówię że nie dokręcałem tej śruby na siłę ale z wyczuciem. Jednak ta śruba jest aluminiowa i pewnie od nowości więc nadszedł jej koniec (tzw.zmęczenie materiału). Na szczęście powoli bez nerwów udało się wykręcić urwany gwint. Znalazłem podobną śrubę (ma oczywiście taki sam gwint i identyczną długość).Jednak nie jest ona z aluminium i nie ma w środku tego otworka co ma oryginalna śruba. Założyłem nową uszczelkę, wkręciłem ją w miskę , zalałem olej i wszystko wygląda OK. Olej nie cieknie. Moje pytanie brzmi: Czy można to tak zostawić czy należy wymienić tę śrubę na oryginalną?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e34] Urwana śruba spustu oleju
PostNapisane: 16 kwietnia 2010, 20:50 
nic nie będzie dolegało kolego......wszystko ok :ok: ja tak mam przy swojej już pół roku tylko tyle że to nie oryginał.......

PostNapisane: 16 kwietnia 2010, 21:28 
Forumowicz

Mialem ostatnio podobna sytuacje...w piatek tuz przed 18 urwala sie sruba...zeby bylo fajniej, nastepnego dnia byla Wielka Sobota :D

Co do srubki- jest to M12x1.5 czyli niestandardowy gwint metryczny, mozesz ja kupic np. w InterCars -cena okolo 7 złotych. Na Twoim miejscu bym ja wymienil,gorzej bedzie jak sruba ktora masz zapiecze sie i zerwiesz gwint w misce...poza tym, ten otwor nie jest dla picu, wlasnie w razie ukrecenia sruby masz mniej do powiercania...

Reasumujac, koszt sruby jest tak niewielki, ze lepiej wstawic dedykowana i miec swiety spokoj :)

PostNapisane: 16 kwietnia 2010, 21:33 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Twoja decyzja, ja tak kiedys mialem i wkreciłem zwykła i jezdziłem tak bo zapomniałem a olej zmieniałem kilka razy i nie było problemu..

PostNapisane: 17 kwietnia 2010, 21:10 
Forumowicz

Moje BMW: e34 525ix
No to chłopaki pocieszyliście mnie :) Śrubę oczywiście wymienię na oryginalną ale przy ponownej zmianie oleju. Teraz musiał bym z powrotem spuszczać zalany olej :zawstydzony:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1