BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 19:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jaki skuter do 4tys
PostNapisane: 19 kwietnia 2010, 14:54 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Skuter mi się kojarzy z pajacującym emobojem nie znającym przepisów, z czymś najgłośniejszym na ulicy, czego nie widać, a słychać i siedzi się na tym jak na kiblu. Na skuterze bym się po prostu nie odnalazł, nie czułbym się ani trochę poważnie i wyglądałbym śmiesznie. Motorower 80/50 wypada pod tym względem 100x lepiej według mnie.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 19 kwietnia 2010, 15:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
jiGsaw napisał(a):
Skuter mi się kojarzy z pajacującym emobojem nie znającym przepisów, z czymś najgłośniejszym na ulicy, czego nie widać, a słychać i siedzi się na tym jak na kiblu. Na skuterze bym się po prostu nie odnalazł, nie czułbym się ani trochę poważnie i wyglądałbym śmiesznie. Motorower 80/50 wypada pod tym względem 100x lepiej według mnie.

Oj uważaj ;)
Cytuj:
"Nazywamy się Vespa, a każdy z nas
A każdy z nas, spędza na skuterze
Cały swój czas, cały swój czas
Bo nie ma to jak skuter, na dwóch kółkach czad
Na dwóch kółkach czad,
Mam w dupie motocykl, bo żółtą Vespe mam
Vespa skuterowy gang, skuterowy gang
Bo tak naprawdę Vespa, to niebezpieczny gang
Okryty złą sławą, przez ulice gna, przez ulice gna
A jego księżniczki to wspaniałe dziewczyny,
To wspaniałe dziewczyny,
Wozimy je na plaże i ostro się bawimy,

Stary przebój polskiej sceny SKA!

PostNapisane: 19 kwietnia 2010, 20:46 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
jiGsaw napisał(a):

taaa podjedź gdziekolwiek na skuterze - pomyślą że jak każdy inny masz żeby w miarę tanio i szybko sie gdzieś dostać. a jak podjedziesz taką miniaturką harleja czy inna popierdółką która próbuje udawać motor to od razu Cię wyśmieją że ukradłeś młodszemu bratu. w dodatku jak jeszcze jesteś wysoki i dobrze zbudowany to dopiero by to komicznie wyglądało ;)

PostNapisane: 19 kwietnia 2010, 22:18 
Częsty bywalec

Moje BMW: F34 335i
ja tez kiedy wstydzilem sie jezdzic na skuterze- ale po kilku wizytach we Wloszech, Francji czy Hiszpanii-przestalem.
Na skuterach jezdza "wszyscy" tzn caly przekroj spoleczenstwa, faceci w garniturach, ekspedientki z drogich sklepow itd-
centra duzych miast sa tak zakorkowane ze przejechac autem kilka km robi sie katorga a znalesc miejsce parkingowe- cudem.-
na skuterze nie masz tych problemow.

PostNapisane: 19 kwietnia 2010, 22:25 
nie wiem czego tu się wstydzić....? tego, że posiada się pewne dobro materialne?

:kwasny: .

PostNapisane: 19 kwietnia 2010, 22:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: v50
Kod silnika: M43B16
Takie skuterki to fajna sprawa do śmigania po mieście chociaż jak widzę parkę jadącą czymś takim to zabawnie wygląda :D

PostNapisane: 19 kwietnia 2010, 23:21 
Częsty bywalec

Moje BMW: F34 335i
ja traktuje jazde skuterem z przymruzeniem oka a znajomi zawsze kojarzyli mnie z Czarnuli czy innych tez dobrych aut ktore mialem wiec skuter nie robil obciachu mojej osobie-
ale jak mowie w PL znajomym ze zdarza mi sie do pracy podjechac skuterem to sie smieja ze mnie,- ze porazka itd
To jest roznica mentalnosci bo mam znajomych w DE ktorzy majac auta po 30 000 Euro tez maja skutery i sie nimi czasami poruszaja.

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 15:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: W poszukiwaniu :]
Zamiast tych skuterków lepiej takie coś kupic:
http://moto.allegro.pl/item1002438327_y ... 80_50.html

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 17:03 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Thomas_HD napisał(a):
ja tez kiedy wstydzilem sie jezdzic na skuterze- ale po kilku wizytach we Wloszech, Francji czy Hiszpanii-przestalem.
Na skuterach jezdza "wszyscy" tzn caly przekroj spoleczenstwa, faceci w garniturach, ekspedientki z drogich sklepow itd-
centra duzych miast sa tak zakorkowane ze przejechac autem kilka km robi sie katorga a znalesc miejsce parkingowe- cudem.-
na skuterze nie masz tych problemow.

Wybacz, ale jakoś nie są oni dla mnie wzorami do naśladowania. :]

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 17:10 
Zacna persona forum

piaggio :ok:

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 17:21 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320i
Kod silnika: M52B20
Jak biegówka, to tylko od 120cc w górę.
Biegówki o mniejszej pojemności nie ma sensu, trzeba wachlować biegami cały czas, a tutaj jednoślad ma być przeznaczony na dojazdy z punktu A do punktu B, a nie do czerpania przyjemności z jazdy.

Ze skuterów, polecam te popularne(aprilia sr, yamaha aerox), dostępność do części nowych jak i używanych na wysokim poziomie.

Dokładnie sprecyzuj co chcesz osiągnąć przez zakup. Mocno zastanów się nad zakupem 125cc, jakieś enduro albo SM.

Jak nie zależy Ci na osiągach, a na ekonomice i bezawaryjności, kup 125cc w 4t, np. Yamahe xt125x:
Tylko do miasta:
http://www.allegro.pl/item991737415_yam ... 125_x.html
Będziesz chciał wjechać w delikatny teren:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M1834030

Jak chcesz lepsze osiągi a dzięki temu dużo więcej zabawy wtedy Yamaha dt 125:
http://www.allegro.pl/item997666787_yamaha_dt_125.html

Możliwości masz bez liku, powiedz co chcesz a coś się znajdzie na 100%.

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 18:39 
Zacna persona forum

Ale kolega napisał czego mniej więcej potrzebuje.

Pomyślał o skuterku do robienia krótkich tras po mieście z ograniczeniem pierwotnie ca. 4tys.jak pamiętam

Tymczasem wyjeżdżacie tu z crossami, motocyklami i innymi wynalazkami. Zaraz ktoś bryczkę zaproponuje :kwasny:
Skuterek to rozumiem skuterek, czyli motorower (max.50ccm) o określonej budowie. Nie motocykl, nie motocykl crossowy.

I w tak zakreślonym polu wyboru, podtrzymuję swoją radę o zakupie czegoś nowego z realnym serwisem i realną gwarancją, a na dodatek sprawdzonego, czyli cieszącego się dobrą opinią. Te właśnie wymogi spełniają wklejane wyżej przeze mnie skuterki Kymco.

Kupowanie używanego peugocika czy innej aprilki ma o tyle mniejszy sens, że ryzyko awarii, która będzie coś kosztować jest sporo większe. W nowym kymco, nawet jak się coś zdarzy, to jest rozwinięta sieć serwisowa i realna gwarancja, do wyegzekwowania pewnie w każdym mieście powiatowym w tym kraju.
Pamiętajcie, że głównym zadaniem takiego urządzenia jest sprawne, w miarę szybkie, tanie i bezproblemowe przemieszczanie się w prosty sposób w obrębie miasta.

Wolałbym kupić za 4200 nówkę z 2 letnią gwarancją i martwić się przez ten czas jedynie o wymiany oleju, hamulców + ewentualnie paska przy większym przebiegu niż za tę cenę kupić używkę nieznanego pochodzenia, która na 80% będzie nadszarpnięta eksploatacją, a często i spaprana domorosłym tjuningiem :kwasny:

Z dostępnością części, to chyba już w większości marek nie ma problemu w Polsce.
W Kymco masz każdą część u swojego dilera w max.48godzin.

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 18:41 
kup e30

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 18:48 
Forumowicz

qqiz napisał(a):
Ale kolega napisał czego mniej więcej potrzebuje.

Pomyślał o skuterku do robienia krótkich tras po mieście z ograniczeniem pierwotnie ca. 4tys.jak pamiętam

Tymczasem wyjeżdżacie tu z crossami, motocyklami i innymi wynalazkami. Zaraz ktoś bryczkę zaproponuje :kwasny:
Skuterek to rozumiem skuterek, czyli motorower (max.50ccm) o określonej budowie. Nie motocykl, nie motocykl crossowy.

Ale jakie ze skuterów polecam. Te z silnikami minarelli horizontal czyli tak jak pisałem Aerox, Sr.

Koszty remontu nie są duże, a dostępność części bardzo dobra, mechanicznie bardzo prosta budowa, wiec z naprawami nie będzie problemu nawet we własnym zakresie.

I któryś z tych bym polecał.

A co do wyjażdżania z crossami....

Po to jest forum żeby dyskutować, zakup takiego SM w 125cc jest dużo lepszym rozwiązaniem niż zakup piździka 50cc, bo nie będzie to tylko środek lokomocji ale i może dać przyjemność z jazdy.
Jedyną wadą zakupu takiej 125cc w 4t jest wymagane prawko na A, właściciel nie określił czy takowe posiada czy nie.

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 19:45 
Zacna persona forum

patrykRR napisał(a):
Koszty remontu nie są duże, a dostępność części bardzo dobra, mechanicznie bardzo prosta budowa, wiec z naprawami nie będzie problemu nawet we własnym zakresie.

Oczywiście rzecz względna z tym problemem napraw. Trzeba to do czegoś odnieść, najlepiej porównać 2 opcje.
Ja porównuję opcję używanego skuterka z łatwą naprawą, o której piszesz z opcją nówki sztuki z gwarancją i serwisem.
Wybacz, ale według mnie mniejszy problem jest w opcji nówki :)

patrykRR napisał(a):
A co do wyjażdżania z crossami....

Po to jest forum żeby dyskutować, zakup takiego SM w 125cc jest dużo lepszym rozwiązaniem niż zakup piździka 50cc, bo nie będzie to tylko środek lokomocji ale i może dać przyjemność z jazdy.
Jedyną wadą zakupu takiej 125cc w 4t jest wymagane prawko na A, właściciel nie określił czy takowe posiada czy nie.

Owszem, po to żeby dyskutować. Kwestia jest jednak taka, że ktoś zakłada wątek w określonym celu. Chce porady jaki skuter wybrać. Forowicze mają mu pomóc. I jaką pomoc otrzymuje w temacie skuterka?
Kup motocykl, motorówkę albo wueskę :rotfl:
No chyba nie o to chodzi, jak już wie, że chce skuter, to chce skuter i w tym mu doradzajmy. Podejrzewam, że jednak przemyślał pewne kwestie i decyzję o skuterku podjął na trzeźwo :]

Jedyną wadą motocykla w zestawieniu ze skuterem nie jest konieczność posiadania prawka A. To po prostu 2 różne urządzenia. Zresztą, oczywista oczywistość ;)

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 20:10 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
qqiz napisał(a):
Wolałbym kupić za 4200 nówkę z 2 letnią gwarancją i martwić się przez ten czas jedynie o wymiany oleju, hamulców + ewentualnie paska przy większym przebiegu

taaa przy większym przebiegu "kutr" nie będzie z serwisu wyjeżdżać. z używkami wiadomo jak jest - tak samo jak z autem, jak kupisz zadbane będzie jeździć, jak trup to trup.

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 20:54 
Forumowicz

Z tym nie wyjeżdżaniem z serwisu nie przesadzajmy, tutaj kapitalny remont silnika nie liczy sie w tysiącach a raczej setkach. A przy ewentualnej odsprzedaży łatwiej sprzedać taką Yamahe czy Aprilie niż Kymco. Dlatego kupuje się używane BMW a nie nowego Fiata który też będzie na gwarancji.

qqiz, możemy dyskutować w nieskończoność, zgodzę się poradzić, ale czy dobrym pomysłem jest zakup skutera? Zadał pytanie jaki skuter wybrać, odpowiedziałem taki i taki model jednak doradziłem, że lepszą opcją było by zakup czegoś o większej pojemności...

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 21:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
też bym wolał coś używanego a firmowego niż kijmco. jakość plastików moc i awaryjność przemawiają na korzyść renomowanych marek. za małolata trochę tych skuterów było i z kumplami się śmigało.

Kumpel miał aeroxa to na prawdę dobry sprzęt był, pedziot jakie ma samochody takie i skutery typ miał nowego speedfightera i też w serwisie sporo stał, niby leciał 70 ale przyspieszenie to miał beznadziejne. heh

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 21:08 
Częsty bywalec

Moje BMW: BMW E38
Kod silnika: M52tuB28
Garaż: Jest:
E39 525iA
Było:
E38 lift oxfordgruen metallic
Było:
E46 sedan m52
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=155271
E46 m47n
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=141422
E36 1.8 is Coupe
rybik napisał(a):

Kolega pytał o poradę, jaki skuter ma kupić, a jeden doradza crossa, drugi simsona,

Simson skuter też jest...

Polecam... w tych pieniadzach kupisz juz super egzemplarz... i jeszcze sporo zostanie... ;)

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 21:10 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Mój kolega gania Peugeotem Jetforce 50cc, 16kkm już nalatał totalnie bezawaryjnie, nawet w trasy po 300km tym jeździ :) Tylko w tej cenie to kilkuletni będzie, a wiadomo że co nowy to nowy ;)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1