BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 23:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] 525i 141kv Problem z odpaleniem
PostNapisane: 21 kwietnia 2010, 18:00 
Forumowicz

Moje BMW: e38 730D
Kod silnika: M57
witam. koledzy przyjechalem dzisiaj pod garaz zgasilem samochod i po 5 minutach chcialem zapalic ponownie i zaczal sie dramat ! cos cyknelo nawet glosno i koniec . dzwignalem maske przepustnica była tak goraca ze sie jej dotknac nie dalo , i przepływka tak samo :( po odczekaniu az wszystko ostygnie probowalem odpalic ponownie i oborty skacza miedzy 400 a 800 gdy naciskam na gaz gasnie :( zaznaczam ze mam gaz sekwensyjny. druga sprawa kiedy odpialem przepływomierz to dzieje sie dokladnie to samo tylko ze jak naciskam juz na gaz to moge go ciagnac na obroty do odciecia :( i poprsotu niewiem co jest uszkodzone ,. prosze pomozcie bo zwariujeje :( pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: e34 525i 141kv problem z odpaleniem !!! pomocy
PostNapisane: 21 kwietnia 2010, 19:16 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
jeśli po odpięciu przepływomierza następuje zmiana pracy silnika na lepsze to może być przepływomierz...

poszukaj też nieszczelności w dolocie (kolektor ssący, guma przepływomierza, rurki łączące silnik krokowy z całą rzesztą) oraz pomyśl o wymontowaniu silinka krokowego i wyczyszczeniu go dokładnym wewnątrz benzyną ekstrakcyjną...

PostNapisane: 21 kwietnia 2010, 21:07 
Forumowicz

no na lepsze no na lepsze jezeli to idzie tak ujac ... ona poprsotu cierpi teraz :( normalnie szok. ostatnim razem mi pomogles wiec moze teraz tez . zamowilem przeplywke jutro bede mial ... moze bedzie dobrze mam nadzieje ,... pozdro

PostNapisane: 22 kwietnia 2010, 16:56 
Forumowicz

hmmm ... przeplywka przyszła i niestety pan się pomylił i dal siemensa a ja potrzebuje bosch z końcówką 011. fes. dzisiaj troszeczkę kopalem przy autku ... sprawdziłem świece , te cewki itd. i jedynie została ta przeplywka ... może ktoś miał podobny przypadek ... dzisiaj dzwoniłem do ASO i zostanę przy używce heheh cena by mnie pogrążyła hehe czemu ten przepływomierz jest taki drogi ??? pozdrawiam

PostNapisane: 23 kwietnia 2010, 04:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e34
Kod silnika: m52b28
kolego ja mialem podobny problem ale gdy ja zgasilem autko to juz stoi drugi tydzien i nic..mam wszystko na podzespolach siemensa a musialem wymienic czujnik walu i walka co kosztowalo mnie 804zl a tak naprawde nic nie dalo...jedynie wymuszenie pracy silnika na gazie przy odlaczonej przeplywce i to tez siemensa(co masz zamiar zrobic ze swoja przeplywka??)

PostNapisane: 24 kwietnia 2010, 09:17 
Forumowicz

hmmm ... to tez dosc tak . w sumie niewiem. wlasnie wracam z garazu . odpalam samochod bez przeplywki no i rzez :( sprawdzilem wszystko swiece i co tylko i jeszcze cos dziwnie strzela w silniku , tak jak by powietrze z kas wyrzucalo :( z ta ze siemensa ??? musialem odeslac i czekam na ta z boscha. w pn bede mail. masz moze nr kom ??? bysmy pogadali przez telefon , bo tak na forum to troche trwa. tutaj masz moj. 517797987. pozdrawiam . najwyzej pusc pika. aha a moja bunia stoi juz niecaly tydzien :(

PostNapisane: 24 kwietnia 2010, 14:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E34 525iA
Kod silnika: M50B25
.

PostNapisane: 24 kwietnia 2010, 14:56 
Częsty bywalec

Kod silnika: M50B20
Kolego, jeśli mówisz że przepływka siadła a obroty falują, coś się pewnie wróciło i poszło w kolektor, polecam dokładnie, dokładnie! sprawdzić szczelność w dolocie, najlepiej zdejmij wszystko zaczynająć od filtra, kończąc na przepustnicy włącznie, i zerknąć na wszystkie gumy...
czasami dzieje się tak że poprostu wyleci jakaś rurka z kolektora dolotowego i już jest problem...

Check my 5er; viewtopic.php?f=6&t=80673 :D

Obrazek

PostNapisane: 25 kwietnia 2010, 01:11 
Pierwsze kroki

sprawdzilem doslownie wszystko
auto chodzilo a teraz padlo
moj nr gg2397071

PostNapisane: 25 kwietnia 2010, 11:21 
Zacna persona forum

a w końcu zajrzałeś do silnika krokowego?

bo tak myślałem myślałem... jeśli sondy czujniki i przepływomierze są ok to kurde może być silnik.... albo brudny albo przewód pęknięty - u mnie np tydzien temu miałem w ręku przewód idący od gumy przepływomierza do silniczka krokowego i z jednej str był popękany a z drugiej sparciały na końcu tak że mógł za 5min pęknąć i wtedy fura by nie odpaliła na bank...

plus jeszcze - czujnik położenia wału i czujnik położenia wałka rozrządu - to też bywa przyczyna. najlepiej podmień od kogoś jeśli masz taką możliwość i zobacz

Tytuł: Re: [e34] 525i 141kv problem z odpaleniem !!! pomocy
PostNapisane: 25 kwietnia 2010, 21:18 
Forumowicz

koledzy i znalazlem ! to nie zaden przepływomierz ani zadne czujniki walu itp. za kolektorem ssacym jak jest przepustnica byl wypiety przewod, ulamala sie ta chwytka i poprsotu wyskoczyl , i gdy podpielismy sie pod kompa pokazywalo przeplywke :/ czujecie to ? a normalnie nie idzie tego zobaczyc ze on jest odpiety , gdy ja wlozylem silnik ozyl , pali na wszystkie gary i nie strzela az lepiej posluchac takiej muzyki :) a bylem pewny ze wszystko sprawdzilem a tu poprsotu glupota . dzieki za wszelkie info i porady , kazdy z nas napewno postawilby na najgorsze a okazalo sie blachostka :) czlowiek uczy sie na bledach. CobraKlb wielki plus dla ciebie , tylko szkoda ze ten post przeczytalem dzisiaj hehe ale wiedziales gdzie zajzec :D a druga sprawa nie moglo isc w kolektor bo mam sekwencje i raczej nie bylo to mozliwe , a poszlo paliwo , kiedy przewod wypadl poprsotu dostalo odciecia i stad te strzaly :) oj oj oj ... ale jest dobrze :) pozdrawiam . nowy e34 a ty sprawdzales ten dolot pod kolektorem ssacym jak pisal CobraKlb ???

PostNapisane: 25 kwietnia 2010, 21:22 
Forumowicz

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=40

nr 7 , dokladnie o te wtyczke chodzi . a nigdzie nie moge jeje dostac :(

PostNapisane: 25 kwietnia 2010, 21:49 
Zacna persona forum

a nie mówiłem że nieszczelność w dolocie? :) dokładnie o to mi chodziło jak mówiłem o nieczelnych końcach przewodów - u Ciebie to był akurat króciec plastikowy ale na jedno wyszło. btw - dowiadywałem się w aso ile kosztuje ten element nr 7 - 16zł więc spoko ;)

PostNapisane: 26 kwietnia 2010, 15:16 
Częsty bywalec

karpiu12345, Niema problemu uczymy się na błędach, ja akurat kolego bardzo dokładnie przestudiowałem ten temat ;)
I ostatnim razem, jak wrócił mi się gaz właśnie ta część mi się "wypieła" z kolektora, dlatego kazałem Ci ściągnąć wszystko abyś mógł znaleść taki szczegół..
Ja nic nie ściągałem tylko przy pomocy śrubokręta udało mi się ją spowrotem wcisnąć, i jest ok..
Lecz teraz inny problem, jak autko złapie mi temperatury 90* i je zgasze, to silnik nie chce odpalić, muszę odczekać 5-10 minut az temperaturka lekko zejdzie, i wtedy odpala na strzała...
Sory za off top..

Obrazek

PostNapisane: 26 kwietnia 2010, 18:28 
Forumowicz

no wladekkow, i CobraKlb, zaslużyliscie na piwko :D :piwo: tez dzwoniłem do ASO hehe u mnie juz kosztuje 17 zł hehe wiec tez nie ma problemu :) a co chodzi o ten element to u mnie złamany jest ten zatrzask , a to chyba nie strzelił gaz tylko poprostu się to złamało i tak sobie siedzialo siedzialo az wypadło :) musze czesciej zagladac jak opisuje problem hehe a wladekkow, mowil o nieszczelnosci tylko ze moje sprawdzenie kończyło sie do przepustnicy , ale nie przyszlo mi do glowy ze to akurat ten przewod hehe no ale juz działa :) a ty CobraKlb, , niemiałem takiego przypadku i niechce cie wprowadzic w błąd , jak miałem VW Golfa 4 , to bylo dokladnie to samo , i zmieniłem czujnik temp i filtr paliwa , bo gdzies tam na forum VW wyczytalem ze to sa tego objawy , a ze to kosztowało kilka zł to wymieniłem jedno i drugie hehe niewiem jak to w naszych e34 wyglada i tak jak pisze niechce cie w blad wprowadzic ale moze to akurat bylo by to samo hmmm... moj kolejny problem to jest klima :( ale z tym juz chyba łatwo nie bedzie ... zna sie ktos na tym ??? pozdro

PostNapisane: 26 kwietnia 2010, 18:43 
Częsty bywalec

Właśnie kupiłem dzisiaj czujnik temperatury silnika, jutro wymienię bo auto nie jest mi potrzebne a dziś leje deszcz.. Ale dzięki za podpowiedź, bynajmniej wiem że nie wywaliłem pieniędzy w błoto. :oczami:
A co do klimy, opisz problem moze w innym temacie i postaramy się pomóc, co tysiące głów to nie jedna :ok:

Obrazek

PostNapisane: 26 kwietnia 2010, 19:11 
Forumowicz

no widzisz ,jednak nie tylko nasze auta cos z tym czujnikiem tam maja :) noż akurat sie uda :) powiem szczerze nie czytalem regulaminu hehe to chyba bym nowy temat zalozyl co ??? hehe a ten bysmy zakończyli i akurat ktos trafi na podobne jak mi sie trafiło :) hehe założe nowy temat i wkleje tutaj link , :) niebedziecie musieli dlugo szukac ... pozdro

PostNapisane: 26 kwietnia 2010, 19:22 
Forumowicz

viewtopic.php?f=1&t=73434

Tytuł: Re: [E34] 525i 141kv Problem z odpaleniem
PostNapisane: 6 maja 2010, 20:35 
Pierwsze kroki

panowie dopiero luknalem na stronke...lekkie opoznienie...odpalilem auto a przyczyna bylo zle wsadzenie pompy ktota po primo ni nabierala odpowiedniej dawki palia a po drugie pompa jest wsadzana w taki spoecjalny uchwyt i dopiero do dodatkowego zbiorniczka w baku.w tym dodatkowym uchwycie dopiero gdy wsadzilem glowe tak naprawde do baku zobaczylem ze jest specjalne miejsce na wezyk zwrotny ktory napelnia ten dodatkowy zbiorniczek...ja mialem pompe lekko przesunieta i co spowodowalo zatkanie tego przewodziku a co za tym idzie pompa mnie mogla stworzyc odpowiedniego cisnienia do puszczenia paliwa w przewody

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1