BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 23:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Allegro - zmiany, nowe zasady od wtorku...
PostNapisane: 26 kwietnia 2010, 20:36 
Uzależniony od forum :)

Fryderyk napisał(a):
Bo zawsze się znajdzie taki, że jak będzie ok, to będzie marudził

Jasnowidz sie znalazl :P

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 26 kwietnia 2010, 20:47 
Wiadomo :cwaniak:

PostNapisane: 26 kwietnia 2010, 21:09 

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Ja sporo sprzedaje na allegro i faktycznie zarabialem na przesylce. Ale zdarzalo sie ze jesli koszt wysylki jest wiekszy niz ten wpisany na paczce to klienci marudzili. Roznica kilka zl pokrywala koszt koperty, lub kartonu paczki i taśmy. Dla niektorych jest to niezrozumiale. O ile przy wysylce poczta mozna to uznac za zasadne to przy paczkach kurierskich juz nie koniecznie bo jak ktos ma korzystna umowe z kurierem a ja sprzedaje to samo ale moja wysylka kosztuje 2x tyle (mimo ze ja na prawde tyle place) to pewnie dostane mniej gwiazdek za cene wysylki. Czas realizacji to takze wzgledna sprawa, mysle ze niezadowoleni raczej nie beda patrzec na stempel daty nadania, tylko mimo winy poczty beda wystawiac niskie oceny. Osoba ktora wysyla kase na poczcie przekazem takze moze miec pretensje ze paczka zostala pozno wyslana mimo ze przelew szedl kilka dni.
Moze jeszcze niech komentuja cene produktu, to bedzie ciekawe :P
Jesli punktacja bedzie anonimowa to nie da rady odniesc jej do sprzedanego przedmiotu. Pewnie ludzie beda wystawiali pozytywa oraz niskie oceny. Do przewidzenia jest tez ze jesli ktos dostanie towar nie zgodny z opisem to wszystkie pozycje zapunktuje minimalnie choc jest to nieuczciwe (co w stosunku do nieuczciwego sprzedawcy ale wszystko to falszuje obraz). Zbyt wiele razy widzialem komentarze wystawiane przez idiotow firmom ktore sprzedawaly towar uszkodzony nie ukrywajac tego. Mysle ze system ulatwi ocene sprzedawcow ale glownie osob ktore masowo handluja towarem uzywanym. Widzialem raz komentarze sprzedawcy ktory otwarcie pisze ze czas realizacji 2-3 tygodnia i oferuje niezwykle atrakcyjna cene towaru. Obawiam sie ze uczciwi sprzedawcy takze ucierpia na tym systemie komentarzy gdyz teraz nie bedzie juz osob z nieskazitelna opinia bo kazdy bedzie mogl wyrazic swoj foch bez konsekwencji.
Z drugiej strony sprzedawca moglby tez wystawiac komentarz punktujac szybkosc wplaty, kontakt i pewnie kilka innych aspektow aukcji bo ja chetnie zablokowalbym mozliwosc kupowania u mnie osobom ktore za dobry sprzet w atrakcyjnej cenie podziekuja wyzwiskami. :kwasny:

PostNapisane: 26 kwietnia 2010, 21:35 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Ludzie to się boją tych negatywów na Allegro jak by to miało wpływ na ich życie seksualne.

PostNapisane: 26 kwietnia 2010, 22:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
pewnie ma, zacznijcie sprzedawac na allegro to przekonacie sie ,ze malpa umie przebic oferte ale czytac tresc aukcji??? po co....
powinno to byc w obie strony a nie ze klient wplaca po miesiacu a potem pisze ze towar mu sie nie podoba
ocenianie incognito...cudowna mozliwosc wyzycia sie dla facetow z malymi penisami :rotfl:

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 26 kwietnia 2010, 23:46 

No i do tego nowe narzedzie "szantarzu" :P Obawiam sie ze ludzie sa za glupi na to.

PostNapisane: 26 kwietnia 2010, 23:55 
Dajcie se siana handlarzyki, jak robicie ludzi w ciula, to się odbije.

Jak sprzedajecie dużo i "zdarza się, że coś tam" to będziecie mieli ocenę może nie 5.0, ale 4.5, ludzie nie są tak głupi i się zorientują, co oznacza co, po jakimś czasie, że 5.0 to mają tylko sprzedawcy, którzy w koszt przesyłki wliczają dziwkę, która przynosi przesyłkę nago w zębach i robi gałę :)

Normalna konkurencja, nie widzę w tym nic dziwnego, przecież w necie, to kupując u kogoś nie wiemy zazwyczaj kto to, czy rzetelny, czy nie, tylko widzimy po ocenach innych, nieznanych nam ludzi.

Przykładowo, sieci komórkowe, też znajomi gadają i różni się znajdują, a era to to, a plus to szajs, bo to, a orange to złodzieje, bo coś tam.

Jak ktoś sprzedaje coś sporadycznie, to i tak nie będzie to miało znaczenia. Zaś dobry sprzedawca wyjdzie na swoje i tak. Przeciętni będą się musieli starać.

PostNapisane: 27 kwietnia 2010, 07:17 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Ja bym chętnie widział jeszcze brak możliwości wystawienia komentarza przez sprzedającego jeśli od kupującego dostał negatywa.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 27 kwietnia 2010, 08:04 

Zdarzaly mi sie sytuacje,gdzie zostalem oszukany przez sprzedajacego,badz byly inne problemy z jego strony.Wystawialem neutreala,lub negatywa jesli bylo naprawde zle i napisalem czemu.To w nagrode dostawalem negatywa,bo sprzedawca sie oburzyl,ze jeszcze sie czepiam :szok: I wlasnie takie sytuacje powinny byc wyeliminowane

PostNapisane: 27 kwietnia 2010, 09:17 
Przyjaciel forum

Bobby_Valentino napisał(a):
Bardzo dobrze... Przecz z komuną !

Tak!!! Dajcie moje pieniądze :przestraszony:

PostNapisane: 27 kwietnia 2010, 09:20 

becek napisał(a):
ocenianie incognito...cudowna mozliwosc wyzycia sie dla facetow z malymi penisami :rotfl:

hahahhaah Leżę ! :rotfl:

PostNapisane: 27 kwietnia 2010, 09:34 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
ded napisał(a):
Czas realizacji to takze wzgledna sprawa, mysle ze niezadowoleni raczej nie beda patrzec na stempel daty nadania, tylko mimo winy poczty beda wystawiac niskie oceny.

Zawodowy handel z takimi rzeczami dawno sie uporał.
Jest coś takiego jak potwierdzenie zamówienia, z warunkami, ceną, datami.
Jest powiadomienie o wysyłce-dostawie, z podaniem numeru listu przewozowego, paczki etc.
Ale to wymaga bardziej profesjonalnego podejścia do tematu :)

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 27 kwietnia 2010, 09:49 

Boogie napisał(a):
Jest powiadomienie o wysyłce-dostawie, z podaniem numeru listu przewozowego, paczki etc.

Dokładnie ! Jak ktoś jest profesjonalistą to wyjście z sytuacji znajdzie.

Zamawiałem ostatnio nasadkę na Allegro za 8.50 + kurier 15zł wpłaciłem przez M-Trnsfer około 17. Następnego dnia rano dostałem sms`a że paczka już jest w drodze i numer do kuriera. Godzina 13 i nasadka była u mnie. Przy takim tempie realizacji to niema sensu się tłuc do OBI`ego czy innego marketu.

PostNapisane: 27 kwietnia 2010, 09:58 

Clatrine napisał(a):
nczy sie wysylanie zepsutych urzadzen, zwrotów kaski i zarabianiu na przesyłce

Z zarabianiem na przesyłce nie widzę problemu. Skoro sprzedawca pisze że wysyła za 40zł DHLem a płaci za niego 15zł to to jest Twoja wola. Zawsze możesz sie nie zgodzić i wezwać swojego kuriera albo kupić gdzie indziej. Co innego jak płacisz za kuriera a dostajesz pocztę :ok:

A ja mam negatywy - odwetowe od sprzedawców.

Kupiłem radio w stanie super - było porysowane. NEGATYW. Koleś do mnie że mogłem odesłać itp. A ja na to: Allegro to nie zabawa w kotka i myszkę. Napisał Pan IDEALNE to idealne a nie porysowane i możemy się bawić w wysyłki i zwroty.

Windschoty do Merca testowałem TRZY. Każdy idealny... Zwrociki poszły. Ale chyba podeślę jednego negatywa, bo nie dostałem zwrotu za przesyłkę 20zł :super:

PostNapisane: 27 kwietnia 2010, 10:42 
Zacna persona forum

ja też jestem za!!!!!!!!!! w końcu się wzięli za niektórych nieuczciwych sprzedających.....

PostNapisane: 27 kwietnia 2010, 11:35 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
tak naprawde to jest g warte,liczy sie pozytyw ,nie bede wnikal czy pozytyw jest na 3 czy na 5
jak chce cos kupic to czytam tylko negatywy ,za co byly i kiedy
wiec caly ten szum jest sztucznie wykreowany pzrez allegro zeby przyciagnac niezdecydowanych-zobaczcie jak u nas jest bezpiecznie i dobrze
na oszustow to nie zadziala,ludzie nie czytaja opisow aukcji a co dopiero oceny sprzedajacego :rotfl:

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 27 kwietnia 2010, 12:02 
Przyjaciel forum

Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
Dobra Pany mamy wtorek :cisza: Zamiast tu gawędzić zalogujcie się lepiej na allegro i luknijcie jak to wygląda i jak to wystawianie komentarzy przebiega :)
Teraz to widzę w praktyce i... i co? i - JESTEM ZA!

Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)

PostNapisane: 27 kwietnia 2010, 17:44 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: www.tinyurl.com/podol-e39
becek napisał(a):
jak chce cos kupic to czytam tylko negatywy ,za co byly i kiedy
dokładnie, ja też nie patrzę na pozytywy ale na negatywy, przede wszystkim za co są, jaki jest pod negatywem komentarz sprzedającego itp.

PostNapisane: 28 kwietnia 2010, 22:29 

Boogie napisał(a):

Tak sie sklada ze komentarze dostaja nie tylko zawodowi handlarze ale wszyscy. Wierz mi ze przecietny kowalski oceni czas dostawy subiektywnie i watpie zeby mialo dla niego znaczenie czy kurier sie spoznil bo jesli tak to mozesz przeciez podpisac umowe z firma kurierska ktora sie nie spoznia.

Cytuj:
Z zarabianiem na przesyłce nie widzę problemu. Skoro sprzedawca pisze że wysyła za 40zł DHLem a płaci za niego 15zł to to jest Twoja wola. Zawsze możesz sie nie zgodzić i wezwać swojego kuriera albo kupić gdzie indziej. Co innego jak płacisz za kuriera a dostajesz pocztę

Na liscie przewozowym zwykle nie ma podanej ceny wiec nie ma problemu ale na druczku pocztowym jest cena. Dla jednego koszt wysylki to tyle co na stemplu, a przeciez kartonik, tasma, czasem jakies bombelki do srodka itp.

Kiedys kupujacy przyburzyl sie ze za drogo licze za wysylke. Mial racje bo cena byla przegieta ale wszystko jasno i bez krecenia bylo opisane na aukcji. Po kilku dniach dostalem info od allegro ze zglosil sprawe ale oni nie ingeruja w koszty przesylki jesli sa okreslone na aukcji, przekazali tylko jego uwagi. Dodam ze poszlo chyba o ok 5zl wiec nie dziwie sie ze nie potraktowali goscia powaznie. Jak zaczalem ogladac jego komenty to okazalo sie ze to dusigrosz i krzykacz ktory juz kilka takich szopek odstawil. Zadziwiaja mnie tacy ludzie, bo skoro czyta opis i decyduje sie na zakup to do kogo potem ma pretensje? Sa takie towary ze trzeba sobie odbijac na przesylce bo inaczej sie nie sprzedadza.

Co do tego co pisze KotSylwester to faktycznie ludzie bajki w opisach aukcji pisza. Jesli opis budzi watpliwosci to zawsze dzwonie ale sa takie towary ktorych nie kupuje lub uzgadaniam mozliwosc zwrotu jesli towar by mi nie pasowal. Allegro sluzy mi do kupowania towarow trudnodostepnych a nie wystawiania negatywow. Duzo latwiej dogadac sie ze sprzedawca na zwort towaru jesli nie wystawi sie negatywa.

PostNapisane: 28 kwietnia 2010, 22:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 323Ti
Kod silnika: M52B25
Z tego co zauważyłem, przeglądając komentarze negatywne przed zakupem, po samym poziomie wypowiedzi widać kto ma rację, a kto chce zrobić komuś na złość. Nie spotkałem się jeszcze z sytuacją, gdzie widać komentarz negatywny u sprzedającego, uzasadniony, spokojnie napisany z konkretami, by nie dostał chamskiego zwrotnego od sprzedającego. Po prostu Polska - trzeba mieć jakiegoś asa w rękawie. Nie wiem kto pozwolił na to, by sprzedający mógł wystawić komentarz po otrzymanej wpłacie. Po prostu nie ma innej rzeczy której może od kupującego wymagać, jak terminowej wpłaty. Powinien być jakiś automat przepuszczający przelewy czy coś w tym stylu, są niby te płatności allegro ale nie wiem jak one mają się do kommentów.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1