BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 10:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] 520i stukanie w panelu sterowania klimatronikiem
PostNapisane: 16 marca 2007, 22:44 
Forumowicz

Mam pytanie, co może być przyczyną tego, że w panelu sterowania cały czas słychać jakieś brzęczenie jakby wiatraczek czy silniczek jakiś pracował? Burczy bez względu na to czy auto jest włączone czy nie, nawet jak wyłącze klimę?:/ klimatronic działa bez zastrzeżeń wszystko jest ok, poza tym niezbyt miłym dla ucha dźwiękiem, który jakby uderza o obudowe panelu? Pozdrawiam i czekam na jakieś porady... thx jak to sprawdzić w ogóle?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 marca 2007, 22:57 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=53724
adikbmw, to jest częsta usterka w klimatroniku w e39 . Tam jest wiatraczek który pobiera powietrze do czujnika temperatury . Jest to do zrobienia u elektryka , chodzi o to żeby elektryk obszedł jakiś układ zasilający, tak żeby ten wiatraczek się rozłączał podczas wyłączenia zapłonu. Co do głośności tego wiatraczka to można go nasmarowac i będzie ok, ale trzeba panel wyjąć i rozebrać. Ten wiatraczek rozładowuje Ci akumulator , bo cały czas chodzi , jak byś zostawił auto na 2-3 doby bez odpalania to akumulator by padł. Jak byś chciał się dowiedzieć jak obejść ten układ wiatraczka to zadzwoń do elektryka który mi to robił : 604 314 336 ( Leszek ).

Tytuł:
PostNapisane: 20 marca 2007, 17:26 
Forumowicz

Sprawa juz zalatwiona, padł "jeż" i dlatego tak się działo, pozdrawiam:)

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2007, 10:54 
Przyjaciel forum

adikbmw, czy mógłbys blizej określic tego " jeża" :?: Gdzie on się znajduje , cena :?:

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2007, 20:49 
Forumowicz

Popularny"Jeż" znajduje sie za radiem, dojscie do niego jest od strony pasazera, trzeba zdjac plastiki za schowkiem przednim. Odpowiada on za regulację obrotów wiatraka od nadmuchu, u mnie nadmuch pracowal nierownomiernie, od razu postawiono diagnoze, ze zapewne felerny Jeż odmawia posluszenstwa, JEST TO BARDZO CZESTA USTERKA W E39, dlatego maja tego sporo w zapasie, nie polecam kupowac uzywanego, 3/4 uzywek jest juz trafionych:/ a ich cena jest niewiele nizsza niz w serwisie, ja zaplacilem za czesc 410zl plus wymiana 50zl. Lepiej na to zwrocic uwage, ponieważ czesto doprowadza ta czesc do zwarcia w panelu klimy i wtedy wiadomo co sie stanie... a ten wiatraczek mi dlatego swirowal, bo owy Jeż podawal nierownomiernie prad... pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2007, 21:14 
Przyjaciel forum

Wielkie dzięki za info :)

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2007, 18:27 
Pierwsze kroki

To zupelnie 2 rozne sprawy tzn JEZ i wiatraczek w panelu sterowania. Jesli chodzi o tego tzw jezyka to rzeczywscie nie nalezy kupowac uzywanego gdyz sa one nieprawidlowo wyprodukowane i kazdy powtarzam KAZDy musi sie zepsuc. Proponuje telefon do BMW w lodzi - kontakt znajdziecie na stronie BMW ten jezy kosztuje tam ok 200 zl. ja tyle placilem wymiane mozna zrobic sobie samemu - odlaczamy kostke wyciagamy go i wkladamy nowy. A wiatraczek w panelu klimy to rzeczywiscie inny temat i tu nalezy nasmarowac go badz ominac jak podal wczesniej kkolega - tak jak wczesniej pisal to 2 rozne sprawy.

Tytuł:
PostNapisane: 11 kwietnia 2007, 13:36 
Częsty bywalec

Podobny problem mam w e36. Również ciągle pracuje wiatraczek. Wspominacie o tym, żeby go nasmarować, żeby był cichszy, oraz żeby go obejść. Wie ktoś natomiast, czy normalnie on zawsze pracuje, tylko jest cichy i nie słychać, czy też jest rozłączany w momencie wyłączenia silnika?

Tytuł:
PostNapisane: 31 stycznia 2008, 23:53 
Pierwsze kroki

też to mam :wstyd:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1