BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 00:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] ciezka zmiana biegow
PostNapisane: 20 marca 2007, 12:04 
Forumowicz

Mam pytanko wymienilem olej w skrzyni i dyferku na mobila syntetyka,tak na wszelki wypadek bo niewiem kiedy to bylo robione.I troche sie zmarszczylem bo w skrzyni byl ten stary olej taki jak spuszczany stary z silnika [czarny jak smola] i nie wiem czy czasem helmut nie dolal cos do tego oleju bo teraz mam taki numer jak zimny silnik biegi chodza troche ciezko jak cieply to ok.Moze cis dolac do skrzyni mam MOTOR-LIFE uszlachetniacz metalu do silnikow i skrzyn biegow tylko nie wiem czy to warto i czy pomoze ?Moze ktos mi cos doradzi, wielkie dzieki!

Ostatnio edytowano 20 marca 2007, 23:02 przez Wieslaw, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 marca 2007, 13:03 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
jezeli wlales dobry olej syntetycny Mobil do skrzyni to radze nie dolewac zadnych dodatkow.

Tytuł:
PostNapisane: 20 marca 2007, 17:41 
Pierwsze kroki

Brawo, a teraz wylej szybciutko ten ,,kujawski,, jedż na serwis i kup olej Castroll. Specyfikację do skrzyni podadzą Ci na miejscu, litr kosztuje ok 70 z. A co do dyfra nie wolno lac innego oleju niż to co zaleca BMW litr kosztuje ok 100 zł do kupienia tylko na serwisie. Nie wiem jak jest gdzie indziej ale u mnie leją go tylko z beczki.

Tytuł:
PostNapisane: 20 marca 2007, 17:46 
Pierwsze kroki

albo zmień auto albo olej, na Mobilu jeżdzi Ford, nie profanuj marki :przestraszony:

Tytuł:
PostNapisane: 20 marca 2007, 18:02 
Forumowicz

Witam
potwierdzam słowa veranea , skrzynia biegów tylko ATF , przytocze fragment z TIS'a:
Kod:
Attention!
These transmissions must never be filled with synthetic engine oils or multigrade engine oils, since these oils contain coefficient of friction reducing agents which can adversely affect operation of the synchromesh mechanism.

veranea napisał(a):
albo zmień auto albo olej, na Mobilu jeżdzi Ford, nie profanuj marki

... nie przesadzaj mi podczas wymiany w ASO (poprzednie autko) zalali w skrzyni Mobil ATF 220, kolega kupował u FUSA i też mu to sprzedali ;)

Tytuł:
PostNapisane: 20 marca 2007, 18:38 
Pierwsze kroki

o rany nic sie nie znacie na żartach :oczami: , ale tak serio to BMW nie leje Mobila do swoich autek i nie zaleca nic innego poza Castrolem, nie wnikam czy chodzi o kooperację czy o faktyczne właściwości oleju, ale wybór leży po stronie klienta w końcu on podobno zawsze ma rację :D

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2007, 08:07 
Witam. Miałem niedawno taki sam problem. Pchany nadmiernym szaleństwem nalałem do skrzyni pełny syntetyk Mobil. Biegi wchodziły bardzo ciężko. Wymieniłem czym prędzej na Dextron II (instrukcja obsługi). Dzisiaj wszystko jest idealnie. Nadgorliwość jest gorsza.....
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2007, 08:14 

ale tak naprawde nie wiemy co kolega wlal.. bo jesli wlal Dextron III - to jest tez syntetyk, to nic zlego nie zrobil.

www.castrol.pl :
Producent (marka) BMW
Model 3 Series: 318i, -Convertible, -Touring (M43, E36)
Silnik P
Rok 1994-96

Zastosowania Zalecenie Pojemność (ltr)
Silnik (P) Zalecany Edge Sport 0W-40 (a,v,w) 4
Dobry Edge Sport 10W-60 (a,v,w)
Przekładnia ręczna (e,h) 1.1
Przekładnia automatyczna (f,u) 3 (t)
Mechanizm różnicowy SAF-XO (u) 1.1
Płyn chłodniczy (50%) Zalecany Antifreeze NF 6 - 6.5
Dobry Antifreeze
łożyska kół LMX GREASE
Dyferencjały - tył/przód (z nieograniczonymi dyferencjałami przesuwnymi lub dyferencjałem lepkościowym) SAF-XO

e. Ręczne skrzynie przekładniowe: zespoły z pomarańczową wywieszką z napisem 'ATF Oil', TQ DEXRON III; zespoły z zielona wywieszką z napisem 'Special Oil', SMX-B. Wywieszki są umieszczone obok korka wlewu oleju
h. Zespoły ręcznych skrzyń biegów z żółtą naklejką z napisem 'MTF-LT-1': BMW Part No. 83 22 9 408 942; zespoły z żółtą naklejką z napisem 'MTF-LT-2': BMW Part No. 83 22 0 309 031; zespoły bez naklejek: EP 80W / DYNADRIVE. Naklejki są umieszczone obok korka wlewowego oleju.

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2007, 08:19 

veranea napisał(a):
Brawo, a teraz wylej szybciutko ten ,,kujawski,, jedż na serwis i kup olej Castroll. Specyfikację do skrzyni podadzą Ci na miejscu, litr kosztuje ok 70 z. A co do dyfra nie wolno lac innego oleju niż to co zaleca BMW litr kosztuje ok 100 zł do kupienia tylko na serwisie. Nie wiem jak jest gdzie indziej ale u mnie leją go tylko z beczki.

Zgadza sie, to jest Castrol SAF-XO sprzedawany przez castrola w 20 L opakowaniach, ale w ASO "odleja" Ci litry czy dwa..

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2007, 08:23 

http://www.ew2.lubesinfo.com/frameset.a ... &langid=12

a tu są odpowiednie oleje Mobil do 318i.

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2007, 14:51 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
veranea napisał(a):
o rany nic sie nie znacie na żartach :oczami: , ale tak serio to BMW nie leje Mobila do swoich autek i nie zaleca nic innego poza Castrolem, nie wnikam czy chodzi o kooperację czy o faktyczne właściwości oleju, ale wybór leży po stronie klienta w końcu on podobno zawsze ma rację :D

Juz nie przesadzaj... :] Mobil to bardzo dobry olej, wiekszosc go stasuje w beemkach i nie narzekaja...sam na takim jezdze i jest ok

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2007, 16:04 
Pierwsze kroki

Kisiel24 napisał(a):
Juz nie przesadzaj... :] Mobil to bardzo dobry olej, wiekszosc go stasuje w beemkach i nie narzekaja...sam na takim jezdze i jest ok

coś się tak uczepił :zdziwko: , ja tylko piszę co BMW leje i co zaleca a jeśli chcesz to możesz jeżdzić nawet na Lotosie albo Selenie w końcu to Twoje autko :) , nasz klient nasz pan :padam:

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2007, 09:13 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
veranea napisał(a):
Kisiel24 napisał(a):

coś się tak uczepił :zdziwko: , ja tylko piszę co BMW leje i co zaleca a jeśli chcesz to możesz jeżdzić nawet na Lotosie albo Selenie w końcu to Twoje autko :) , nasz klient nasz pan :padam:

Ojjj, nie przyczepilem sie przeciez :D , kazdy leje to co lubi :D, tak wiec juz sie nie zlosc :]

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2007, 09:34 
Forumowicz

witam bylem wczoraj w garazu i znalazlem naklejke na skrzyni ATF Oil [pomaranczowa]wiec kupilem Mobila ATF 320 i zmienilem ten olej w skrzyni ale jestem zly bo wkoncu pojechalem do fachowca ktory mnie za to skasowal [wcale nie malo] i jeszcze spapral robote a ja musialem poprawiac po nim,ale w dyferku zostal Mobil przekladniowy pelny syntetyk i teraz nie wiem czy tez mam to wylac czy moze zostac poradzcie !

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2007, 09:43 
Forumowicz

Aniu mam pytanko bo jestesmy z krakowa do jakiego warsztatu w razie potrzeby jezdzisz ze swoja bunia daj mi jakies namiary bo na razie to natrafiam na dosc watpliwa fachowosc z gory dziekuje.

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2007, 22:09 
Pierwsze kroki

Wieslaw napisał(a):
Aniu mam pytanko bo jestesmy z krakowa do jakiego warsztatu w razie potrzeby jezdzisz ze swoja bunia daj mi jakies namiary bo na razie to natrafiam na dosc watpliwa fachowosc z gory dziekuje.

słońce ja sobie razem z mężem serwisuję bunię, mamy dom pod Rzeszowem z garażem i kanałem więc nie daję zarobić magikom, nie znam dobrego warsztatu w Krakowie, w ogóle nie znam rzetelnego warsztatu ani tu ani w Rzeszowie, wszędzie trzeba patrzeć na ręce :zalamany: , jak będziesz potrzebował pomocy to zawsze możesz się do mnie zwrócic bezpośrednio, jak dam radę to pomogę :D :D

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1