BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 22:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Polak-kombinator
PostNapisane: 7 maja 2010, 21:59 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
http://moto.wp.pl/kat,121,title,Chytry- ... omosc.html
Dobry interes zrobił pan Iksiński :rotfl:

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Polak-kombinator
PostNapisane: 7 maja 2010, 22:26 

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Tylko wspolczuc. Pewnie liczyl ze pojdzie jak po masle a tu kupa. Ale dziwne ze handlowiec nie uprzedzil go ze nie bedzie tylnych siedzen, ja bym takiego auta wogle nie wzial bo to nie jest niezgodnosc typu "inny odcien tapicerki". Co do homologacji na ciezarowe to pewnie moglby sie z urzedem wyprawowac bo w koncu prawo wspolnotowe jest wazniejsze niz krajowe ale to troche droga pod gorke. No i dziwne ze gosc sie nie wypytal najpierw o wszystko w urzedach bo problem z odliczeniem vatu byl do przewidzenia.

PostNapisane: 8 maja 2010, 09:55 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
To troch nie tak, artykuł tendencyjny i prezentuje źle wyciągnięty wniosek.

To nie jest wina klienta, że chciał kupić taniej.
To jest naturalne w przyrodzie zjawisko, dążące do minimalizacji zużycia energii - w tym przypadku pieniędzy.
Normalne że gość chciał kupić taniej. Poco miał płacić więcej jak mógł mniej, za to samo, logiczne, nie?

Tu problem leży w tym, że świadomie ktoś go zrobił w trąbę i tą osobę powinno się wsadzić za kraty, bo było to zwyczajne oszustwo.

PostNapisane: 8 maja 2010, 10:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
Nie wiem czy to na zamówienie dilerów pisany artykuł, czy może tylko przez nich inspirowany, ale mocno śmierdzi :kwasny:

Skoro audi było zarejestrowane jako ciężarowy, to bez problemu w Polsce da się go zarejestrować bez opłacania akcyzy:/

W kwestii odpisu vat, owszem trzeba chyba zrobić polskie badanie vat1 czy vat2, ale auto bez foteli wystarczyłoby doposażyć w kratkę i od ręki dostać od diagnosty kwit honorowany w skarbowym. Sam mam jeepa z 2 fotelami i bez tylnej kanapy i wiem jak to działa. Sprowadzałem go właśnie z innego kraju UE, gdzie był zarejestrowany jako ciężarowy.

Nie wgryzając się w szczegóły i nie szukając konkretnych przepisów, wklejony artykuł odbieram jako tendencyjny stek bzdur.

PostNapisane: 8 maja 2010, 10:31 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
qqiz napisał(a):
Nie wiem czy to na zamówienie dilerów pisany artykuł, czy może tylko przez nich inspirowany, ale mocno śmierdzi :kwasny:

Tak, to jakiś link sponsorowany.

PostNapisane: 8 maja 2010, 10:48 
Przyjaciel forum

qqiz napisał(a):

Raczej pisany przez kogos kto nie ma pojecia o temacie. Mysle, ze problem jest bardziej zlozony i osoba, ktora pisala ten artykul poprostu nie zna wszystkich aspektow.

Prawda jest taka, ze kupujac drozszy, nowy samochod poza salonem (w okazyjnej cenie) czesto mozna zostac w mniejszym badz wiekszym stopniu oszukanym, poprostu trzeba wszystkie dokladnie i wielokrotnie przeanalizowac. Kyo ma racje, ze tacy sprzedawcy powinni byc scigani, ale z drugiej strony latwiej byloby umozliwic odpis VAT na wszystkie samochody kupione do firm (problem w duzej mierze rozwiazalby sie automatycznie).

PostNapisane: 8 maja 2010, 11:00 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Vermilion napisał(a):
Raczej pisany przez kogos kto nie ma pojecia o temacie. Mysle, ze problem jest bardziej zlozony i osoba, ktora pisala ten artykul poprostu nie zna wszystkich aspektow.

Tym gorzej dla niego skoro tak o sobie pisze:
Cytuj:
Wykorzystując wiedzę na temat rynku samochodowego i zagadnienia eksploatacyjne, od 14 lat prowadzę salon samochodów używanych. Pozwoliło mi to poznać tajniki sprzedaży i zdobyć doświadczenie w zarządzaniu zarówno budżetem firmy jak i zasobami ludzkimi, prowadzenie dokładnej specyfikacji handlowej i tworzenie raportów sprzedaży.

;)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 8 maja 2010, 11:21 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
A mnie wq.... mnie takie kombinowanie - luksusowe SUVy brane dla żony na firmę (do prowadzenia działalności... taaa, jasne), Jaguary rejestrowane jako bankowozy, albo (przykład z autopsji) - vw bora/bmw e46 compact z kratką :rotfl: . Przepis jest po to, żeby ułatwić i obniżyć koszta prowadzenia działalności gospodarczej, a nie wożenia czyjejś dupy, za przeproszeniem. Summa summarum, przecież to i tak my wywalamy kasę do wspólnego budżetu za takich kombinatorów.

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 8 maja 2010, 13:08 
Zacna persona forum

maaaad napisał(a):
A mnie wq.... mnie takie kombinowanie - luksusowe SUVy brane dla żony na firmę (do prowadzenia działalności... taaa, jasne), Jaguary rejestrowane jako bankowozy, albo (przykład z autopsji) - vw bora/bmw e46 compact z kratką :rotfl: . Przepis jest po to, żeby ułatwić i obniżyć koszta prowadzenia działalności gospodarczej, a nie wożenia czyjejś dupy, za przeproszeniem. Summa summarum, przecież to i tak my wywalamy kasę do wspólnego budżetu za takich kombinatorów.

Wiesz, to dwie strony tego samego medalu (lub kija :hyhy: ).

Można powiedzieć, że my wywalamy kasę za takich kombinatorów, a można powiedzieć, że to oni unikają sprytnie nadmiernego obciążenia na naszą rzecz.

Chyba najprościej spojrzeć na to w ten sposób, że państwo, wyposażone w cały aparat przymusu, system tworzenia i egzekwowania prawa, ma wszelkie instrumenty, aby od obywateli wyrwać kasę. A świętym prawem obywateli jest działać tak, aby obciążenie daninami optymalizować. Działając sprytnie jak się tylko da, w granicach obowiązującego prawa.

Nie można chyba winić Kowalskiego, że korzysta z pewnych możliwości pozostawionych przez gamoniowatego ustawodawcę. Opierając się na takich założeniach równie dobrze można wymagać dobrowolnych danin do wspólnej kiesy ;)
Winić można państwo, iż tworzy niedoskonałe prawo. Niedoskonałe z punktu widzenia jego hipotetycznie założonego celu.

Jak stwierdził niegdyś amerykański sędzia Hand:
Cytuj:
Ciągle i ciągle na nowo sądy powtarzają, że nie ma niczego groźnego w takim organizowaniu swoich spraw, żeby utrzymać podatki na jak najniższym poziomie. Wszyscy to robią i wszyscy robią dobrze, ponieważ nikt nie jest zobowiązany, aby płacić więcej podatków niż tego wymaga prawo: podatki są narzuconym wymuszeniem, nie dobrowolnymi datkami. Każdy może tak ułożyć swoje sprawy, że jego podatki będą tak niskie jak to tylko możliwe; nie jest on zobowiązany wybierać tego wzorca w którym państwo dostanie najwięcej.

I ja się z taką doktryną zgadzam :ok:
Minimalizowanie obciążeń podatkowych w ramach wprowadzonych przez państwo przepisów jest działaniem racjonalnym. Nie jest to też niczym złym :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Learned_Hand

PostNapisane: 8 maja 2010, 13:36 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
qqiz napisał(a):
Wiesz, to dwie strony tego samego medalu (lub kija ).

Wiem, wiem, bo perspektywa oszczędności kusi i pewnie sam bym takiej pokusie uległ.
qqiz napisał(a):
sprytnie nadmiernego obciążenia na naszą rzecz.

Yyy... Ale jak na naszą rzecz? A skąd rząd weźmie w budżecie pieniądze, które by miał, gdyby nie odliczenia? ;-)
qqiz napisał(a):
w granicach obowiązującego prawa.

qqiz napisał(a):
Nie można chyba winić Kowalskiego, że korzysta z pewnych możliwości pozostawionych przez gamoniowatego ustawodawcę.

Dlatego nie mam pretensji do kogoś, kto to wykorzystuje - jest legalne więc looz, rozliczyć trzeba tych, którzy to wymyślili w takiej a nie innej postaci. Jak widać w Niemczech potrafili jakoś pełniej oddać ideę odliczenia od VAT, skoro auto do przewożenia towarów i zarabiania tym na właściciela chociaż trochę musi tam takowe przypominać (brak tylnej kanapy).
Cytat z innego forum:
Cytuj:
Co do skóry to mojemu wujkowi w nowej piątce obszyli w warsztacie za 5200zł (nie zapłacił w salonie 12 tys bo szkoda mu było). Po odliczeniu vat twierdzi, że wyjdzie go nieco powyżej 3 tys.

Jak to ma się do prowadzenia działalności gospodarczej? :zdegustowany:

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 8 maja 2010, 14:04 

maaaad napisał(a):
Jak widać w Niemczech potrafili jakoś pełniej oddać ideę odliczenia od VAT, skoro auto do przewożenia towarów i zarabiania tym na właściciela chociaż trochę musi tam takowe przypominać (brak tylnej kanapy).

Raczej niespecjalnie. Ten cały wymóg jest totalną bzdurą i zmusza do kombinowania. W czym problem odliczać VAT od jakiegokolwiek firmowego pojazdu?

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 8 maja 2010, 15:44 
Przyjaciel forum

maaaad napisał(a):

Problem w tym, ze nie do kazdego typu dzialalnosci potrzebujesz akurat samochod dostawczy, dlatego zdecydowanie lepsza bylaby tutaj dowolnosc.

PostNapisane: 8 maja 2010, 15:54 
Zacna persona forum

maaaad napisał(a):
qqiz napisał(a):
w granicach obowiązującego prawa.

qqiz napisał(a):
Nie można chyba winić Kowalskiego, że korzysta z pewnych możliwości pozostawionych przez gamoniowatego ustawodawcę.

Dlatego nie mam pretensji do kogoś, kto to wykorzystuje - jest legalne więc looz, rozliczyć trzeba tych, którzy to wymyślili w takiej a nie innej postaci.

No to już się lepiej rozumiemy :)
Napisałeś, że Cię "wq.." takie kombinowanie, więc odniosłem to do postawy obywatela korzystającego z nieudolności państwa.

maaaad napisał(a):
Jak widać w Niemczech potrafili jakoś pełniej oddać ideę odliczenia od VAT, skoro auto do przewożenia towarów i zarabiania tym na właściciela chociaż trochę musi tam takowe przypominać (brak tylnej kanapy).
Cytat z innego forum:
Cytuj:
Co do skóry to mojemu wujkowi w nowej piątce obszyli w warsztacie za 5200zł (nie zapłacił w salonie 12 tys bo szkoda mu było). Po odliczeniu vat twierdzi, że wyjdzie go nieco powyżej 3 tys.

Jak to ma się do prowadzenia działalności gospodarczej? :zdegustowany:

Wiesz, rozprawiając o konkretnych rozwiązaniach, bez oceniania tutaj zasadności i sensu samego podatku VAT i bazując na pewnym przyjętym obecnie systemie i funkcjonujących jego uzasadnieniach, należy stwierdzić, że regulacje są kompletnie bublowate.
Albo też można domniemywać, że powszechnie stosowane uzasadnienia obecnego systemu i istniejących możliwości rozliczeń są wzięte z kosmosu i tworzone na siłę :zdegustowany:

Skóra na fotelach ma się bardzo wprost do działalności gospodarczej. Domyślam się, że to bardziej prestiżowe poszycie, robiące lepsze wrażenia na partnerach czy klientach i owocujące pośrednio większym szacunem dla danej firmy. To tak w uproszczeniu i z daleka, ale może tak działać.
Skóra jest też trwalsza, więc z punktu widzenia gospodarności pewnie opłaca się za nią zapłacić. Gorzej, że system podatkowy w socjalistycznej europie, premiuje niejako niegospodarność, choćby poprzez podatki liczone od zysku.

Praktyka jest taka, że mam np. patrola, terrano i kruzaka, które służą mi wybitnie jako samochody pracujące i generujące dochód. Jednak ponieważ nie są ciężarówkami, to żadnego vatu od paliwa odliczać nie mogę :kwasny:
Opłaca mi się więc kupić jakieś berlingo z kratką i udawać, że to ono przepala ropę, a nie 3 terenówki. To jest dopiero absurd :zdegustowany:
Jak pisali klasycy liberalizmu, nie można różnicować stopnia obciążenia danego dobra podatkiem w zależności od sposobu jego wykorzystania. To po prostu bez sensu i nie działa. :mur:

No i jeszcze odnosząc się do Twoich słów:
maaaad napisał(a):

Mi się wydawało, że idea deklarowana przez państwo nie była taka, żeby przewozić towary, tylko używać w działalności gospodarczej i uzyskiwać dzięki temu używaniu dochód.

PostNapisane: 8 maja 2010, 16:29 

Moje BMW: e39
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Prowadze dzialalnosc i sztuka jest wlasnie omijanie podatkow. Oczyiwscie robie to w granicach prawa, w koncu moge je wykorzystywac dla zmaksymalizowania swojej korzysci. Po co mam oddawac skarobowemu skoro moge za to zrealizowac sobie jakas zachcianke...

Z drugiej strony odliczenie vatu od auta ma tez inny cel. Teraz malo kto kupuje auta za gotowke, wszyscy tylko kredyty. Firma woli kupic nowke i odliczyc vat majac na rok spokoj z podatkami. Nakreca to sprzedaz nowych aut co tez jest wazne.

Paranoja jest ze ja swoja beemka jezdze duzo w sprawach sluzbowych. OC mam na mame bo ja placilbym strasznie duzo. Chcialbym brac faktury na paliwo ale do tego musze prowadzic ewidencje przebiegu i moge odliczyc tylko 50% kosztow napraw (bo tyle auta jest moja wlasnoscia). Nie uwazasz ze to jest chore? A co do skor w aucie to jest to jedna z zalet dzialalnosci- robisz jak chcesz. Twoj szef o Twoja wygode nie dba, ale o swoja juz na pewno tak.

PostNapisane: 8 maja 2010, 17:04 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: s54
To że każdy chce mieć taniej to jedno, drugie że artykuł bardzo tendencyjny, zapewne sponsorowany.

Podepne sie troche pod dyskusje i może ktoś mądrzejszy wytłumaczy mi dlaczego auto osobowe nie może być autem firmowym, od którego można odliczyć VAT, następnie paliwo i VAT w paliwie? Czy my, przedsiębiorcy, musimy być robolami, którzy wożą coś ciężarówką? Czy jazda np. BMW 750 ze spotkania biznesowego na spotkanie biznesowe nie jest prowadzeniem działalności? W zachodniej europie jest taka możliwość, z tym że państwo zabezpieczyło sie w taki sposób, iż na takie auta są wydawane specjalne tablice rejestracyjne i takiego auta można używać w ściśle określonych godzinach np. 8-16 w dni powszednie. Takie auto nie może jeździć w niedziele i święta, kiedy to nie można prowadzić żadnych działań biznesowych ze względów oczywistych. Taki sposób zahamowałby kombinacje z jakimi dzisiaj mamy do czynienia, a jednocześnie umożliwiłoby uczciwe rozliczanie kosztów prowadzenia działalości. Ja np. nie kupie sobie pick upa albo auta ciężarowego bo nie jest mi potrzebne, ale czy jak jade na spotkanie z klientem 200km w jedną strone swoim MB r129 to nie jestem w pracy?

Co Wy na to?

PostNapisane: 8 maja 2010, 17:40 
Przyjaciel forum

Przemek napisał(a):
Podepne sie troche pod dyskusje i może ktoś mądrzejszy wytłumaczy mi dlaczego auto osobowe nie może być autem firmowym, od którego można odliczyć VAT, następnie paliwo i VAT w paliwie? Czy my, przedsiębiorcy, musimy być robolami, którzy wożą coś ciężarówką? Czy jazda np. BMW 750 ze spotkania biznesowego na spotkanie biznesowe nie jest prowadzeniem działalności?

Tez tego nie rozumiem. Juz nawet pomijam fakt 750i, co jezeli chce kupic dostawczaka przystosowanego do przewozu osob?

Przemek napisał(a):
W zachodniej europie jest taka możliwość, z tym że państwo zabezpieczyło sie w taki sposób, iż na takie auta są wydawane specjalne tablice rejestracyjne i takiego auta można używać w ściśle określonych godzinach np. 8-16 w dni powszednie. Takie auto nie może jeździć w niedziele i święta, kiedy to nie można prowadzić żadnych działań biznesowych ze względów oczywistych. Taki sposób zahamowałby kombinacje z jakimi dzisiaj mamy do czynienia, a jednocześnie umożliwiłoby uczciwe rozliczanie kosztów prowadzenia działalości.

Ale to tez dziwne rozwiazanie, bo nie musisz pracowac przeciez miedzy 8-16 od poniedzialku do piatku. Lepiej byloby pozwolic na odpis bez zadnych ograniczen, a pieniadze i tak wrocilyby do budzetu...z bardzo nakreconej koniunktury na nowe samochody, ich serwisowanie, itd.

PostNapisane: 8 maja 2010, 18:38 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
ded napisał(a):
Ale dziwne ze handlowiec nie uprzedzil go ze nie bedzie tylnych siedzen, ja bym takiego auta wogle nie wzial

Chyba sam sobie odpowiedziałeś :)

PostNapisane: 8 maja 2010, 18:41 
Zacna persona forum

Przemek napisał(a):
dlaczego auto osobowe nie może być autem firmowym, od którego można odliczyć VAT, następnie paliwo i VAT w paliwie? Czy my, przedsiębiorcy, musimy być robolami, którzy wożą coś ciężarówką? Czy jazda np. BMW 750 ze spotkania biznesowego na spotkanie biznesowe nie jest prowadzeniem działalności? W zachodniej europie jest taka możliwość, z tym że państwo zabezpieczyło sie w taki sposób, iż na takie auta są wydawane specjalne tablice rejestracyjne i takiego auta można używać w ściśle określonych godzinach np. 8-16 w dni powszednie. Takie auto nie może jeździć w niedziele i święta, kiedy to nie można prowadzić żadnych działań biznesowych ze względów oczywistych. Taki sposób zahamowałby kombinacje z jakimi dzisiaj mamy do czynienia, a jednocześnie umożliwiłoby uczciwe rozliczanie kosztów prowadzenia działalości. Ja np. nie kupie sobie pick upa albo auta ciężarowego bo nie jest mi potrzebne, ale czy jak jade na spotkanie z klientem 200km w jedną strone swoim MB r129 to nie jestem w pracy?

Co Wy na to?

To jeszcze lepsza kombinacja :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Odpowiedzią na Twoje pytanie, a również komentarzem do tego typu rozwiązań może być cytat z nieodżałowanej pamięci Kisiela:
Cytuj:
Socjalizm to taki ustrój, który bohatersko walczy z problemami nieznanymi w żadnym innym ustroju

A na serio, to jak już pisałem wcześniej, każdy pomysł na różnicowanie stopnia obciążenia danego dobra ze względu na sposób jego wykorzystania jest pomysłem chorej głowy :mur:

PostNapisane: 8 maja 2010, 18:44 

Przemek napisał(a):
Co Wy na to?

Moim zdaniem to jeszcze większa głupota z tymi tablicami. Przedsiębiorca to nie urzędas który pracuje 8-16 od poniedziałku do piątku. Przedsiębiorca ma święte prawo pracować od 3 do 5 w nocy z soboty na niedziele.

PostNapisane: 8 maja 2010, 18:46 
Zacna persona forum

Tomek napisał(a):
Przemek napisał(a):
Co Wy na to?

Moim zdaniem to jeszcze większa głupota z tymi tablicami. Przedsiębiorca to nie urzędas który pracuje 8-16 od poniedziałku do piątku. Przedsiębiorca ma święte prawo pracować od 3 do 5 w nocy z soboty na niedziele.

Ale nie w UE :rotfl:

W trosce o zdrowie i przepracowanie przedsiębiorców UE pracuje już nas systemem kontroli ich czasu pracy, tak aby ich również dotyczyły "prawa pracownicze" i były należycie chronione. :mur:

A wszystko dla naszej wspólnej, wiecznej szczęśliwości :rotfl:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1