BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 17:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] 3.0d 196ps Max 3 tys obrotów
PostNapisane: 26 marca 2010, 17:33 
Pierwsze kroki

siemanko Wszystkim panowie mam problemik zapalam samochód i na rozgrzanym jak i na zimnym silniku nie pójdzie mi więcej jak 3 tys rpm.... :mad: :mad: podjechałem wiec wlekącym się rydwanem do miejskiego czarodzieja :zabawa: na komputer i wyskoczyło coś takiego...... "sterownik ciśnienia tłoczenia wstępnego" :/ :przestraszony: :/ cóż to jest ile to możne kosztować gdzie to się znajduje i co to ma za zadanie gdyż pierwszy raz się z takim czymś spotykam :przestraszony: i ten moja magik od komputera tez :szok: :rozpacz: ..... bardzo proszę o szybka odpowiedz..... pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuje :/

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] 3.0 diesel 196ps max 3 tys rpm
PostNapisane: 26 marca 2010, 17:36 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530iA Touring
Kod silnika: M54B30
Kolego jakbyś się choć troche wytężył i zjechał scrollem w dół to byś zobaczył że są conajmiej dwa takie tematy :dobani:
Co do objawów i błędu sądzę że jest to któraś z pomp albo progowa pod kierowcą albo w baku paliwa

PostNapisane: 26 marca 2010, 17:42 
Forumowicz

Moje BMW: E46 TourRing
Kod silnika: M47
rogol007 napisał(a):
siemanko Wszystkim panowie mam problemik zapalam samochód i na rozgrzanym jak i na zimnym silniku nie pójdzie mi więcej jak 3 tys rpm.... :mad: :mad: podjechałem wiec wlekącym się rydwanem do miejskiego czarodzieja :zabawa: na komputer i wyskoczyło coś takiego...... "sterownik ciśnienia tłoczenia wstępnego" :/ :przestraszony: :/ cóż to jest ile to możne kosztować gdzie to się znajduje i co to ma za zadanie gdyż pierwszy raz się z takim czymś spotykam :przestraszony: i ten moja magik od komputera tez :szok: :rozpacz: ..... bardzo proszę o szybka odpowiedz..... pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuje :/

układ pocisnienia do wymiany lub jak wolisz szperać to po kolei do sprawdzenia zaczynając od vacum pompy....napisz czy magik wyimaginował problem....POZDRO

PostNapisane: 26 marca 2010, 17:45 
Pierwsze kroki

Nowak_BMW530d napisał(a):
Kolego jakbyś się choć troche wytężył i zjechał scrollem w dół to byś zobaczył że są conajmiej dwa takie tematy :dobani:

o moj panie jacy niektorzy sa w du :cenzura: uprzejmi..... szukalem i nie znalazlem jezeli bym znalazl to nie pisal bym zbednego posta...... :mur: :mur: :mur: masz temat wiesz ze jest cos opisane skopiuj linka wzuc w swoim poscie ja poczytam a nie madrosci mi tu prawisz jakies..... panowie bardzo porsze jakies powazne odpowiedzi bo nie mozemy dojsc ladu z samochodem...... :kwasny:

PostNapisane: 26 marca 2010, 18:49 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Po pierwsze to zmień mechanika jak ten taki nie kumaty. Ja kiedyś miałem podobny objaw że szedł tylko do 3k obr i winny był nieszczelny wąż od intercoolera, ale komp tego nie wykrywa. Sprawdz na postoju jak dodajesz gazu czy nie bryzga olejem spod pokrywy silnika, może to być wina rozszczelnionego kolektora ssącego.

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 26 marca 2010, 19:34 
Częsty bywalec

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57D30
Jak brzmi błąd w języku angielskim? Czy nie przypadkiem low fuel pre-supply presure?

BYŁE:
E46 M57D30 Orient Express by Forest
viewtopic.php?f=6&t=70227&start=0
Obrazek

PostNapisane: 26 marca 2010, 23:03 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530iA Touring
Kod silnika: M54B30
rogol007 napisał(a):
Nowak_BMW530d napisał(a):

o moj panie jacy niektorzy sa w du :cenzura: uprzejmi..... szukalem i nie znalazlem jezeli bym znalazl to nie pisal bym zbednego posta...... :mur: :mur: :mur: masz temat wiesz ze jest cos opisane skopiuj linka wzuc w swoim poscie ja poczytam a nie madrosci mi tu prawisz jakies..... panowie bardzo porsze jakies powazne odpowiedzi bo nie mozemy dojsc ladu z samochodem...... :kwasny:

No dobrze jestem winny nie przesłałem Ci w poście linków do tematu po którym w wyszukiwarce wyskoczyło mi kilka no ale dobrze Prosze masz tutaj pare:
viewtopic.php?f=1&t=70652&hilit=mocy+3
viewtopic.php?f=1&t=67730&hilit=mocy+3
viewtopic.php?f=1&t=69137&hilit=mocy+3

Tytuł: Re: [E39] 3.0d 196ps Max 3 tys obrotów
PostNapisane: 7 kwietnia 2010, 15:49 
Pierwsze kroki

panowie wiec tak!!! Czarodziej (mechanik) wymienił silnik krokowy na pompie.... i błąd dalej jest.... jest to "sterownik ciśnienia tłoczenia wstępnego" i auto dalej dochodzi do 3 tys obrotów i lipa nie idzie.....!!!! :wsciekly: Ale jak odpinam wtyke od czujnika na filtrze paliwa to wkręca się ok.... no nie tak jak powinno ale się wkręca!!!! :znudzony: i blad ze sterownikiem znika a pojawia sie czujnik wlasnie od filtra..... Ku :cenzura: wa juz nie wiem co to moze byc..... jezeli ktos wie cos na ten temat wiecej bardzo prosze o pomoc... Pozdrawiam serdecznie :/ :/

PostNapisane: 7 kwietnia 2010, 16:49 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Już ktoś pisał że prawdopodobnie masz problem z ciśnieniem paliwa lub którąś z pomp.
Całość jest sterowana układem podciśnieniowym, sprawdź czy któraś z rurek podciśnieniowych nie jest przetarta.

Samo odczytanie błędów w takiej sytuacji mija się z celem. Należy przejrzeć parametry rzeczywiste podczas pracy silnika, szczególnie odczyt czujników ciśnienia paliwa i doładowania.

Denerwujesz się że nikt nie poda Ci gotowego rozwiązania, ale w brew pozorom takie nietypowe problemy mogą być spowodowane wieloma bzdetnymi usterkami i dopóki po kolei nie zacznie się ich eliminować to trudno podać konkretną przyczynę.
Sprawa druga, opisanie co po kolei robić, nie mając auta przed oczami, to jak wróżenie z fusów.

Trzeba by zajmować się tylko jednym konkretnym autem z jednym silnikiem żeby dokładnie pamiętać co gdzie jest przymocowane.
Tak to można podać rozwiązanie problemu z awarią systemu w komputerze PC. Żeby zrobić to na piśmie trzeba być magikiem, przez telefon jest trudno, a co dopiero na forum ;)

PostNapisane: 12 maja 2010, 10:01 
czujnik cisnienia tłoczenia wstępnego - jest umieszczony w obudowie filtra paliwa i wtyczka ma 3 piny. Jak auto sie nie wkręca w obroty, to mając kłopoty z tym czujnikiem ,przyczyną może być brak wydajności pompy w baku paliwa(ale nie musi)

PostNapisane: 12 maja 2010, 10:54 
Częsty bywalec

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57D30
Załatw sprawnę pompę pod próg i wymień. Jak nie pomoże wrzuć sprawną pompę w bak. Ja miałem taki sam objaw jak Ty i wina leżała po stronie pompy w baku. Auto wkręcało się bez problemu na 1,2,3 biegu ale na 4 i 5 maks. do 3500 obrotów. Za używaną pompę dałem 150 zł i problem znikł, na kompie też już nic nie pokazuje.

BYŁE:
E46 M57D30 Orient Express by Forest
viewtopic.php?f=6&t=70227&start=0
Obrazek

PostNapisane: 13 maja 2010, 07:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
Ja stawiam na pompę pod kierowcą-pprogową.

A nie szumi jak auto pracuje czasem? Takie syczenie,jęczenie jakby?

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1