BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 22:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: nie ogłoszą stanu klęski żywiołowej bo ....
PostNapisane: 19 maja 2010, 14:58 
Specjalista

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
Pułkownik Zuber napisał(a):
kri100s napisał(a):
pokazuja goscia u mowi ze w ciągu ostatnich 5 lat już 3 razy mu dom zalało ale żeby ubezpieczyć to nieee bo po co najlepiej biadolić, że rząd nic nie robi.

Kiedyś Cimoszewicz się o tym dobrze wypowiedział...

Tak wypowiedzial sie o tym slusznie i nie zostal wtedy chyba premierem. jezeli zostanie ogloszony stan kleski zywiolowej to ludzia bedzie latwiej wyciagnac od rzadu pieniadze ( szczegolnie tym co nie ubezpieczyli gospodarstw pomimo ze jest to obowiazkowe) . wiele razy przychodza do mnie rolnicy ktorych sie pytam czy maja ubezpieczone gospodarstwo , a on odpowiada 'panie a po co mi to , co sie moze stac". To jest kwota 100-200 zl na rok w zaleznosci od posiadanych budynkow i arealu ale jak ktos ma wiecej to i stac go zeby zaplacic wiecej. Niestety kary za brak obowiazkowego ubezpieczenia OC rolnikow i budynkow wchodzacych w sklad gospodarstwa sa smieszne bo chyba tylko 30Euro i dlatego nikt tego nie pilnuje jak trzeba. Gdyby kara byla taka jak za brak OC komunikacyjnego to by ludzie ubezpieczali gospodarstwa rolne i teraz nie byloby placzu w TVN i narzekania ze rzad nie pomaga. W zadnym wypadku nie chce nikogo obrazic tylko dlaczego ludzie wczesniej nie mysla o takich rzeczach

Ostatnio edytowano 19 maja 2010, 15:03 przez jawa85, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 19 maja 2010, 15:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 123d 850 F10
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98534&start=0
jawa85 napisał(a):
ludzie wczesniej nie mysla o takich rzeczach

niska swiadomosc spoleczenstwa,
tak jak i wielu ludzi nie ma polisy na życie bo i po co? a potem zostawia taki 10 cioro dzieci i kupę długów na łasce państwa czyli naszej

PostNapisane: 19 maja 2010, 15:07 
Specjalista

Darek napisał(a):
niska swiadomosc spoleczenstwa,

Dokladnie to jest niestety bolaczka Polakow. Swiadomosc ubezpieczeniowa jest znikoma. Caly czas kazdy zyje w przekonaniu ze co mu sie moze stac no i pozniej jest placz i lament . Niestety wypadki chodza po ludziach i na zachodzie Europy juz dawno to zrozumieli

PostNapisane: 19 maja 2010, 15:09 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
jawa85 napisał(a):
Niestety kary za brak obowiazkowego ubezpieczenia OC rolnikow i budynkow wchodzacych w sklad gospodarstwa sa smieszne bo chyba tylko 30Euro i dlatego nikt tego nie pilnuje jak trzeba. Gdyby kara byla taka jak za brak OC komunikacyjnego to by ludzie ubezpieczali gospodarstwa rolne i teraz nie byloby placzu w TVN i narzekania ze rzad nie pomag

Kary są jeszcze głupsze niż obowiązek ubezpieczeń. Jakby jeden z drugim musiał odpowiadać za swoje to by się szybko nauczyli. A tak to jest co jest.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 19 maja 2010, 15:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
Tomek napisał(a):
jawa85 napisał(a):
Niestety kary za brak obowiazkowego ubezpieczenia OC rolnikow i budynkow wchodzacych w sklad gospodarstwa sa smieszne bo chyba tylko 30Euro i dlatego nikt tego nie pilnuje jak trzeba. Gdyby kara byla taka jak za brak OC komunikacyjnego to by ludzie ubezpieczali gospodarstwa rolne i teraz nie byloby placzu w TVN i narzekania ze rzad nie pomag

Kary są jeszcze głupsze niż obowiązek ubezpieczeń. Jakby jeden z drugim musiał odpowiadać za swoje to by się szybko nauczyli. A tak to jest co jest.

A ja myślę, że ubezpieczyciele jak jeden mąż taki pomysł poprą :hyhy:
I poprą też kampanię polityków popierających taki pomysł :hyhy:
:rotfl:

PostNapisane: 19 maja 2010, 15:15 
Przyjaciel forum

Tomek napisał(a):
Kary są jeszcze głupsze niż obowiązek ubezpieczeń.

jeżeli kara jak jest równa (jak pisze jawa85 - kara za brak polisy to 30euro a składka roczna to 100-200zl) składce rocznej za ubezpieczenie to co to za kara?
no ale w końcu już widzę egzekwowanie kary od rolnika :rotfl: jeszcze o widły by sie sprawa oparła.. :kijemgo:

PostNapisane: 19 maja 2010, 15:21 
Specjalista

Tomek napisał(a):
Kary są jeszcze głupsze niż obowiązek ubezpieczeń. Jakby jeden z drugim musiał odpowiadać za swoje to by się szybko nauczyli. A tak to jest co jest.

Obowiazek ubezpieczen nie wydaje mi sie glupi bo przynajmniej w takich sytuacjach ludzie moga dostac odszkodowanie za zniszczone budynki. Glupie sa kary i ich egzekwowanie co doprowadzilo do takiej samowolki w ubezpieczeniach rolnikow. A rzad i tak zawsze wyplaci odszkodowania z naszej kieszeni bo sie boi o nastepne wybory i w ten sposob niestety kolo sie zamyka i poszkodowani nie naucza sie niczego

PostNapisane: 19 maja 2010, 15:23 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 328
Kod silnika: M52B28
bierute napisał(a):
Darek napisał(a):
jak pijesz do mnie to akurat mój dom jest ubezpieczony wiec generalnie mam to w du....... a życie juz nie raz mnie nauczyło :umiesz liczyc? licz na siebie..
2ga sprawa to taka ze panstwo nie jest tylko i wylacznie od zbierania podatkow ale chyba tez od pomocy jego obywatelom, myle sie?

nie pije do Ciebie. pije ogólnie.

poza tym państwo nie jest po to, zeby zbierać podatki = grabic obywateli. i nie jest do pomocy. do pomocy to sa instytucje charytatywne, rodzina, sąsiedzi, obywatele, kościół itd!!! właśnie o to chodzi - i tu pije do Ciebie, ze nawet młodzi ludzie oczekuja od państwa pomocy!!! to jest zatrwazające!!! a co z rodziną? poproś rodzine o pomoc! kościół - u nas tylko wyciąga łapę - po kasę za ślub, chrzest, mszę itd...

PAŃSTWO TO NIE JEST SKARBONKA!!! wbijcie to sobie ludzie do głowy!

Święte słowa.

Ludzie trzeba sobie uświadomić, że czasy czy się stoi czy się leży… minęły mam nadzieję bezpowrotnie. Więc do pracy zapraszam a nie na zasiłek i biadolić jak jest źle.
państwo to legislacja, sądy, wojsko, policja. i koniec. zadne zapomogi do jasnej cholery!!!

PostNapisane: 19 maja 2010, 15:23 
Zacna persona forum

Kod silnika: M47TUD20
co do tego, że ludzie nie myślą, brak ubezpieczeń, budowanie się na terenach zalewowych to cóż... ich wina i ciężko wymagać, żeby państwo później sponsorowało odbudowy itp.

jednak państwo też od czegoś jest i na pewno nie jest to tylko wojsko, policja, sądy czy tworzenie prawa..... bez jaj

odpowiedzialność za to wszystko powinna wyglądać tak:

zapobieganie klęskom żywiołowym - PAŃSTWO np. budowanie zbiorników retencyjnych/ regulacja rzek
pomoc w czasie klęsk żywiołowych - PAŃSTWO np. wysyłanie odpowiednich służb na miejsce
pomoc finansowa na skutek klęsk żywiołowych - we WŁASNYM ZAKRESIE czyli najprościej UBEZPIECZENIA

PostNapisane: 19 maja 2010, 15:25 
Przyjaciel forum

qqiz napisał(a):
I poprą też kampanię polityków popierających taki pomysł

to sie nazywa lobbing:)

PostNapisane: 19 maja 2010, 15:27 
Forumowicz

jawa85 napisał(a):
Tomek napisał(a):
Kary są jeszcze głupsze niż obowiązek ubezpieczeń. Jakby jeden z drugim musiał odpowiadać za swoje to by się szybko nauczyli. A tak to jest co jest.

Obowiazek ubezpieczen nie wydaje mi sie glupi bo przynajmniej w takich sytuacjach ludzie moga dostac odszkodowanie za zniszczone budynki. Glupie sa kary i ich egzekwowanie co doprowadzilo do takiej samowolki w ubezpieczeniach rolnikow. A rzad i tak zawsze wyplaci odszkodowania z naszej kieszeni bo sie boi o nastepne wybory i w ten sposob niestety kolo sie zamyka i poszkodowani nie naucza sie niczego

bez względu na wszystko nie mozna ludzi przymuszać do jakichkolwiek ubezpieczeń.

PostNapisane: 19 maja 2010, 15:31 
Przyjaciel forum

Adam_ napisał(a):
bez względu na wszystko nie mozna ludzi przymuszać do jakichkolwiek ubezpieczeń.

sadzisz ze wystarczy jak grzecznie poprosisz? potem konczy sie tak jak widac na załaczonym obrazku

http://www.tvn24.pl/0,1656953,0,1,ile-k ... omosc.html

Cytuj:
Jak zwykle na powodzi najbardziej stracą rolnicy. Ulewy powodują powstawanie grzybów, który przy obecnej wilgotności rozmnażają się błyskawicznie. Rolnicy mają problem ze zbiorem pokosu traw, wielu z nich nie może wjechać maszynami na Rząd wytłumaczy się z powodzi

Jak wygląda walka z powodzią? Na jaką pomoc mogą liczyć poszkodowani? Co z... czytaj więcej »
podmokłe pola. Rząd wytłumaczy się z powodzi

Jak wygląda walka z powodzią? Na jaką pomoc mogą liczyć poszkodowani? Co z... czytaj więcej »

Łukasz Dajnowicz z biura prasowego Komisji Nadzoru Finansowego przyznaje w rozmowie z portalem, że Polacy nie wyciągnęli wniosków z poprzednich powodzi. - Liczba ubezpieczonych od klęsk żywiołowych osób wzrasta z roku na rok dość nieznacznie. Często powodem dla którego nie ubezpieczamy się jest bariera finansowa - tłumaczy Dajnowicz.

z czego wynika ze "nowa przypowieść Polak sobie kupi, ze i przed szkoda i po szkodzie głupi"

PostNapisane: 19 maja 2010, 15:32 
Zacna persona forum

Adam_ napisał(a):
jawa85 napisał(a):
Tomek napisał(a):

Cóż to znaczy w kraju, gdzie przymusza się do edukacji, ubezpieczenia zdrowotnego, ubezpieczenia emerytalnego, opłacania sowicie OFE za kupowanie obligacji i choćby ubezpieczania oc komunikacyjnego :kwasny:

PostNapisane: 19 maja 2010, 15:35 
Specjalista

Adam_ napisał(a):

To jest naprawde madre co napisales. To jak by nie bylo obowiazkowego OC komunikacyjne to pewnie bys nie wykupil i za wypadek placil ze swojej kieszeni albo i nie i wtedy poszkodowany by Cie cale zycie ganial po sadach.

PostNapisane: 19 maja 2010, 15:43 

jawa85 napisał(a):
To jest naprawde madre co napisales. To jak by nie bylo obowiazkowego OC komunikacyjne to pewnie bys nie wykupil i za wypadek placil ze swojej kieszeni albo i nie i wtedy poszkodowany by Cie cale zycie ganial po sadach.

Skoro ubezpieczenie nie byłoby obowiązkowe, to nie miał by powodu ganiać go po sądach, a za szkody zapłaciłoby się jednorazowo (np. 1000 zł) niż płacić przez praktycznie cały czas posiadania pojazdu X tysięcy zł składki, której prawdopodobnie nie wykorzystamy i to bez możliwości zwrotu.
A za leczenie płaciłby nasz kochany NFZ.

PostNapisane: 19 maja 2010, 15:44 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
valdorane napisał(a):
Skoro ubezpieczenie nie byłoby obowiązkowe, to nie miał by powodu ganiać go po sądach, a za szkody zapłaciłoby się jednorazowo (np. 1000 zł) niż płacić przez praktycznie cały czas posiadania pojazdu X tysięcy zł składki, której prawdopodobnie nie wykorzystamy i to bez możliwości zwrotu.

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 19 maja 2010, 15:48 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320d
Kod silnika: m47 power
valdorane napisał(a):
A za leczenie płaciłby nasz kochany NFZ.

....żal :wstyd:

PostNapisane: 19 maja 2010, 15:49 
Specjalista

Bobby_Valentino napisał(a):
valdorane napisał(a):

Widze ze juz kolega skomentowal odpowiednio :rotfl: Pomysl czy placil bys za spowodowanie karambolu gdzie uczestniczyloby kilka aut + odszkodowania dla jego uczestnikow nie wspomne juz o drogim specjalistycznym leczeniu badz rencie do konca zycia.

PostNapisane: 19 maja 2010, 15:58 
Zacna persona forum

Bobby_Valentino napisał(a):
valdorane napisał(a):

Chyba jednak można to policzyć, a rachunek jest dość prosty. Jednemu opłacałoby się ubezpieczyć innemu nie. Ja za moje pojazdy płacę kilka tys. o.c. co roku, co przez 10 lat mego posiadania prawka mogłoby dać niezłą sumę. Raz z mego ubezpieczenia pokryto szkodę 300zł. Będąc jednak człowiekiem ostrożnym pewnie bym się mimo wszystko ubezpieczył, zwłaszcza, że nieobowiązkowe ubezpieczenia mogłyby być tańsze. Pewnie też mógłbym ubezpieczyć siebie od o.c., a nie każdy samochód z osobna w cenie zależnej od pojemności :rotfl:

Kwestia egzekucji odszkodowań jest tu zresztą absolutnie drugorzędna!

Najważniejszy grzech obowiązku o.c. to dołożenie cegiełki do oduczania odpowiedzialności, czego efekty widzimy dzisiaj na co dzień również na drogach. Dziś można mieć szczerze w d.pie czy się komuś coś zrobi, przecież jest taki sprytny "podatek o.c." który gwarantuje wszystkim komfort i spokój.
Podobnie jak obowiązek uzyskania licencji od państwa na prowadzenia auta gwarantuje obecność wyłącznie dobrych, przeszkolonych i ostrożnych kierowców, a zakaz jazdy po pijaku eliminuje śmierć "z rąk" pijanych kierowców.

jawa85 napisał(a):
Widze ze juz kolega skomentowal odpowiednio :rotfl: Pomysl czy placil bys za spowodowanie karambolu gdzie uczestniczyloby kilka aut + odszkodowania dla jego uczestnikow nie wspomne juz o drogim specjalistycznym leczeniu badz rencie do konca zycia.

Masz jednak krótką i wąską perspektywę. Spróbuj pomyśleć o systemie bez wynalazków w typie prawa jazdy czy obowiązkowego o.c.
Czy trzeba mieć pozwolenie na używanie prądu elektrycznego? Trzeba ubezpieczyć obowiązkowo żelazko? A masowo ludzie podpalają innym domy żelazkami i rażą się wzajemnie prądem?

PostNapisane: 19 maja 2010, 16:04 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
qqiz napisał(a):
Chyba jednak można to policzyć, a rachunek jest dość prosty. Jednemu opłacałoby się ubezpieczyć innemu nie.

Padłem... :rotfl: Nie sądziłem że ten że wniosek może być tak zaskakujący ! :rotfl:

qqiz napisał(a):
Najważniejszy grzech obowiązku o.c. to dołożenie cegiełki do oduczania odpowiedzialności, czego efekty widzimy dzisiaj na co dzień również na drogach. Dziś można mieć szczerze w d.pie czy się komuś coś zrobi, przecież jest taki sprytny "podatek o.c." który gwarantuje wszystkim komfort i spokój.
Podobnie jak obowiązek uzyskania licencji od państwa na prowadzenia auta gwarantuje obecność wyłącznie dobrych, przeszkolonych i ostrożnych kierowców, a zakaz jazdy po pijaku eliminuje śmierć "z rąk" pijanych kierowców.

No rzeczywiście ja mam w dupie to co robię na drodze jak widzę że ktoś mi drogę zajeżdża to walę w niego przecież mam OC ! A jak przypieprzę za mocno to se SAVE`a wgram i drugi raz walnę ! O !

jawa85 napisał(a):
Czy trzeba mieć pozwolenie na używanie prądu elektrycznego? Trzeba ubezpieczyć obowiązkowo żelazko? A masowo ludzie podpalają innym domy żelazkami i rażą się wzajemnie prądem?

Ale po co robić ubezpieczenie na żelazko jak jest jedno od kradzieży, pożaru zalanie itp ?

Ostatnio edytowano 19 maja 2010, 16:07 przez MAJSU, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1