BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 12 lipca 2025, 11:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] czujnik położenia wału jakie objawy?? 318i
PostNapisane: 22 maja 2010, 21:02 
Witam jakie są objawy padniętego czujnika położenia wału korbowego są jakieś charakterystyczne widoczne objawy ??? ( bmw e46 318 i 118km 1895 cm benzyna bez gazu)

Tytuł: Re: czujnik połozenia wału jakie objawy??
PostNapisane: 22 maja 2010, 21:07 
Pierwsze kroki

Mnie mała traciła moc całkowicie:( zwykle jak już była magrzana, na zimnym szła jak burza.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 22 maja 2010, 21:08 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E34/E30
Kod silnika: M20B20/M30B35
traci moc nie równo chodzi nie reaguje na gaz tak było w moim przypadku :)

PostNapisane: 22 maja 2010, 21:18 
pytam ponieważ moje auto wariowało od pewnego czasu problem dość skomplikowany i na pewno mało znany do dzisiaj jak oddałem auto 2 tygodnie temu mechanik nie potrafi rozkminic co jest nie tak mianowicie jak przekręcałem kluczyk na 1 pozycje skakała wskazówka od obrotów na zgaszony, silniku próbowałem odpalić cos sie popsuło potem juz tylko mogłem odpalić trzymając na gazie bo obrotów nie trzymała jak pościłem gaz to od razu gasł silnik po spadku do 1000 obrotów ale jakoś sie dostałem do mechanika ten po dwóch tygodniach stwierdził ze to ten czujnik zakupiłem go założył a auto nadal nie działa

PostNapisane: 22 maja 2010, 21:24 
Pierwsze kroki

no to ja czegoś takiego zupełnie nie miałam, zresztą walnięty czujnik wyskoczył na kompie od razu. A Tobie co na kompie wyskoczyło?

PostNapisane: 22 maja 2010, 21:29 
mechanik do którego dałem jest jakimś krętaczem nie wiem w co mu wieżyc a w co nie twierdzi ze kontrolka od silnika jest wycięta ze ścieżka w zegarach jest wycięta nie wiem czy to ona odpowiadała za ten czujnik czy tez nie , gadał również ze to na kompie mu wyskoczyło ze to ten czujnik

PostNapisane: 22 maja 2010, 22:40 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N46
Ja też się borykam ostatnio z tym problemem, juz pisałem w jakims wątku więc nie chce zaśmiecać, ale jak masz problemy z odpalaniem to będzie raczej czujnik położenia wałka rozrządu nie korbowego, tak przynajmniej wytłumaczył mi mechanik, ja mam walnięty czyjnik wału korbowego bo problemów z odpalaniem nie mam tylko na nagrzanym silniku traci moc i to znacząco.
Coś mi tam tłumaczył za co odpowiadaja te czujniki ale jako żem laik nie chce tu dywagować bo napewno poprzekręcam.

PostNapisane: 22 maja 2010, 22:43 
bo widzisz kupiłem czujnik wału korbowego tak jak mi zalecił mechanik który meczy moje auto juz z 2 tygodnie zakupiłem nowy pomimo iz zalecał mi używany co od razu dało mi do myśleńia ze być możne sam nie jest pewny tego co gada ale z drugiej strony przemyślałem sprawę i pomyślałem ze jak tyle trzyma to auto to cos musi w tym byc zakupiłem nowy a auto nadal nie pali denerwuje mnie to juz powoli

PostNapisane: 22 maja 2010, 22:53 
Forumowicz

Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie ten czujnki wału kosztuje jakiś 1000 czyjnik położenia rozrządu natomiast juz tylko 400.. tyle że ich sa dwa :d.

PostNapisane: 22 maja 2010, 22:57 
ja tez mam e46 ale przed liftem z 98 roku i jest to silnik m43 pokażę ci ten czujnik
http://allegro.pl/item1030742345_bmw_3_ ... _walu.html

PostNapisane: 22 maja 2010, 23:11 
Forumowicz

To co podałeś na allegro to mi wygłada na czujnik wałka rozrządu:
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL31&mospid=47631&btnr=11_2063&hg=11&fg=10 nr 4.

Czujnik wału korbowego to ten:
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL31&mospid=47631&btnr=11_2015&hg=11&fg=10 nr 14.

Więc jeśli zmieniłeś taki jak na allegro i to nie pomogło to może ten drugi, ale wiesz nie sugeruj sie tym co ja piszę, bo sie nie znam , tylko opisuje swój przypadek i to co mi mechanik mówi, a czy mój sie nie myli to tego nie wiem...

PostNapisane: 22 maja 2010, 23:19 
ten mój mechanik widzę ze się zna i to nieźle a ponoć taki dobry jest ale chyba w żenieniu kitu jeszcze morze kogoś się poradzę w każdym razie to co napisałeś o tym czujniku wałka rozrządu na pewno wezmę pod uwagę podczas wizyty u mojego machera tak wiec dzięki wielkie

Tytuł: Re: [E46] czujnik położenia wału jakie objawy?? 318i
PostNapisane: 23 maja 2010, 14:44 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 325i coupe
Kod silnika: M50B25
W moim e36 325i z dnia na dzień nie było możliwości uruchomić silnika - po przekręceniu zaplonu nie było napięcia na pompkę paliwa ani iskry na świecy. Zaprowadziłem ją do elektryka i stwierdził, że padnięty jest czujnik wału. Wsadził mi jakiś nowy czujnik za 150zł. Bmw niby odpala, ale szarpie, na wolnych obrotach pracuje jakby nie na wszystkie cylindry i gaśnie po wrzuceniu na luz np. przed światłami itp (przed awarią było wszystko w porządku). CZY MOŻLIWE JEST TO, ŻE NOWY CZUJNIK MOŻE BYĆ SŁABEJ JAKOŚCI I DLATEGO BMW TAK SIĘ ZACHOWUJE? Elektryk twierdzi, że czujnik jest ok i musiało paść coś jeszcze, ale nie wiem czy mu wierzyć.

PostNapisane: 23 maja 2010, 14:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
Jesli chodzi o czujniki wałka rozrzadu lub wału korbowego to wiele ludzi pisalo ze sa problemy z zamiennikami.

PostNapisane: 23 maja 2010, 15:41 
ja tak na prawdę nie wiem skąd jemu do głowy przyszedł ten czujnik twierdzi ze komp go wywalił a po wymianie i tak nic auto dalej nie pali

PostNapisane: 23 maja 2010, 16:17 
Forumowicz

Moje BMW: e90 M3
Kod silnika: S65B40 V8-32v
werkaa napisał(a):
Mnie mała traciła moc całkowicie:( zwykle jak już była magrzana, na zimnym szła jak burza.

Też mam podobne objawy :/ Na zimnym, albo lekko ciepłym przy krótkich odcinkach tras (do 15km zanim się porządnie rozgrzeje) to idzie bardzo ładnie, a potem łapie "muła". Jest różnica odczuwalna na tyle, że potrzebuje sporo wyższych obrotów, żeby iść tak jak w stanie nierozgrzanym... Czy to może być ten czujnik wału? Nie byłem na kompie ale wizyta zapewne mnie nie uniknie ...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1