BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 15 sierpnia 2025, 15:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e39] 523i 18,6l/100km czy to normalne spalanie???
PostNapisane: 25 maja 2010, 05:56 
Forumowicz

Moje BMW: e34 520i shadowline
Kod silnika: M50tuB20
Seth8 napisał(a):
benio83 zbij mnie za to ze osmielilem sie zasugerowac ze twoje bmw moglo byc zle traktowane.

benio83 napisał(a):
"i nic nie spadalo po przejechaniu tylu kilometrow oszczednie" - tylu to znaczy ilu??? nigdzie nie napisalem ile zrobilem kilometrow oszczednej jazdy

No skoro plakales ze Ci pali 18.6 na sto to chyba to 100 km przejechales ;) a jezeli nic Ci spalanie nie spadalo to znaczy ze srednie musialo byc uzyskane na duzo wiekszym dystansie proste.

benio83 napisał(a):
"nie probuj mi wmowic ze silnik nie dostaje w kosc przy ciaglym butowaniu"

Ja pisalem o ciaglym butowaniu bo wybacz ale ciezko uzyskac srednie spalanie 18.6 w 523 "dajac od czasu do czasu w palnik" :rotfl: :rotfl: :rotfl:

jesli chodzi o zle traktowanie mojej piateczki to chyba raczej malo prawdopodobne (w niemcowni tylko jeden wlasciciel-kobieta 59r[stary brief]) a ten gosciu ktory sprowadzil mi to auto (sprowadza same bmki) jezdzil nim przez pare dni. widzialem jaki mial styl jazdy-na poczatku przy ruszaniu dobrze przycisnal az ja rozpedzil a potem juz tylko zwykla jazda.

spalanie 18,6/100km - tak dokladnie napisane bylo na kompie. ja przejechalem moze 50km i jak wlaczylem sobie kompa ze spalaniem to wtedy sie przerazilem. ale teraz jest juz wszystko git.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 25 maja 2010, 06:34 
Forumowicz

temat raczej do zamkniecia- spalanie w normie

PostNapisane: 25 maja 2010, 06:45 
Częsty bywalec

Moje BMW: Perełka
Kod silnika: M52TUB28
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93554
jak mozna mowic o spalaniu X/100km jak przejechalo sie 50? :o

jak chcesz to pokaze Ci srednie spalanie rzedu 60 litrow/100km i zrobie to silnikiem 2,8 V6 w audi ojca...

wystarczy ze rusze na 1 do odcinki.... przejade tyle ile trzeba i wtedy masz spalanie 60litrow jak nic :P

PostNapisane: 25 maja 2010, 22:17 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 328i Cabrio
Kod silnika: M52B28
makus napisał(a):
jak chcesz to pokaze Ci srednie spalanie rzedu 60 litrow/100km i zrobie to silnikiem 2,8 V6 w audi ojca...

Jezdzilem takim audi w automacie kiedys i palilo po 16-17 litrow a moje 328 teraz przepala od 12 do 14 tak ze bardzo mile mnie to zaskoczylo bo oczekiwalem wyzszych wartosci. Nie wierzylem jakos kumplowi ktory ma 325 w spalanie 12 litrow ale jednak mozna ;)

PostNapisane: 26 maja 2010, 08:55 
Forumowicz

Moje BMW: E90 2007r
Kod silnika: 320D 163PS
moja e46 m54b25 w automacie paliła 12 do 13 przy normalnej jezdzie na seryjnych felgach 16 opony 205/55/16. po załozeniu 17 8,5J/9J i 225/45/17 i 255/40/17 opony RunOnFlat spalanie nie chce zejść poniżej 15,5 - 16 l/100km
felgi cięższe , opony szersze i o RunOnFlat są o wiele cięższe niż zwykłe.
jazda średnia bez mocnych startów i predkośc do 140km/h

PostNapisane: 26 maja 2010, 09:40 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e46 323 coupe
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=300
Seth8 napisał(a):
makus napisał(a):

Jezdzilem takim audi w automacie kiedys i palilo po 16-17 litrow a moje 328 teraz przepala od 12 do 14 tak ze bardzo mile mnie to zaskoczylo bo oczekiwalem wyzszych wartosci. Nie wierzylem jakos kumplowi ktory ma 325 w spalanie 12 litrow ale jednak mozna ;)

Seth8 ja tez nie wierzylem , że spalanie silnika 2.5 litrowego czy tam 2.8 moze byc az tak niskie. Przed zakupem swojego liczylem ze to 12 bedzie polykac przy normalnej jezdzie.. Z racji ze mieszkamy blisko siebie to pewnie poruszamy sie w podobnych warunkach. Mi na 15 calach samochod spalam 9,5litra teraz na 17 pali mi 10. a naprawde jezde dynamicznie i czesto wyprzedzam "oswiecimska" xD.
U Ciebie troszke buda ciezsza wiec 12 czy tam 13 litrow to tez super wynik jak na taka moc..

Mysle ze jakby przyszlo sie poruszac po jakims wiekszym miescie to juz tak rozowo moglo by nie byc xD

viewtopic.php?f=6&t=68497&start=300

Obrazek

PostNapisane: 26 maja 2010, 22:47 
Częsty bywalec

Przemoo napisał(a):
Seth8 napisał(a):
makus napisał(a):

Seth8 ja tez nie wierzylem , że spalanie silnika 2.5 litrowego czy tam 2.8 moze byc az tak niskie. Przed zakupem swojego liczylem ze to 12 bedzie polykac przy normalnej jezdzie.. Z racji ze mieszkamy blisko siebie to pewnie poruszamy sie w podobnych warunkach. Mi na 15 calach samochod spalam 9,5litra teraz na 17 pali mi 10. a naprawde jezde dynamicznie i czesto wyprzedzam "oswiecimska" xD.
U Ciebie troszke buda ciezsza wiec 12 czy tam 13 litrow to tez super wynik jak na taka moc..

Mysle ze jakby przyszlo sie poruszac po jakims wiekszym miescie to juz tak rozowo moglo by nie byc xD

Mnie sie nie udalo zejsc ponizej 11 litrow ale na oponach 225 i przy automacie to takie latwe nie jest. Druga sprawa ze jak juz wyciagam bunie z garazu to nie po to zeby jezdzic w kropelke ;) Ja sie 2 lata temu przymierzalem do e46 323 w copue tyle ze w automacie to wlasciciel twierdzil ze pali mu 13 litrow i tyle bylo na kompie ale sam nie sprawdzalem bo jej nie kupilem :D Wg mnie wynik ponizej 10 litrow w bmw 2500 cm3 to wynik bardzo dobry tyle to pala lanosy 1.6 czy poldki...

Co do Oswiecimskiej to ja tamtedy do pracy jezdze wiec jezdzimy w identycznych warunakch ;) Ostatnio przeprowadzilem tam katechizacje a4 2.5 tdi ;) :super:

A przypomial mi sie jeden fakt odnosnie tej a6 2.8 .. tam nie slychac silnika przy przygazowce slychac tylko swist powietrza wylatujacy z rury wydechowej ... :szok: z cichszym silnkiem sie nie spotkalem jeszcze. Kumpel ma a6 2.7 biturbo i tam juz silnik slychac wyraznie ale nie jestem pewien czy ma ori wydech.

PostNapisane: 27 maja 2010, 08:26 
Przyjaciel forum

hehe no ja tez jezdze oswiecimska do roboty wiec czasem zdarzy sie spotkac jakiegos "gniewnego' Mi wlasnie w takich warunkach pali to 9-10 (dojezdam 15km do Kęt) no i sam wiesz ze jazda jest raczej plynna bez korasow.
Skoro ty masz automata to naprawde malo ci lyka :zdziwko: myslalem ze to wynik manuala wiec tymbardziej zaje.. wynik.. Co do e46 323 to napewno lyknie tą 13 w automacie tak jak piszesz a i mysle ze wiecej

Nie spotkalem takiego audi chyba (2.8 ) bo jednak duzo tego nie jezdzi . No ale sam pomysl. Wolisz nie slyszec nic jak jedziesz samochodem czy dźwiek rzedowej szóstki :hurra:

Obrazek

PostNapisane: 27 maja 2010, 08:34 
Częsty bywalec

Moje BMW: Perełka
Kod silnika: M52TUB28
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93554
Przemoo napisał(a):
Nie spotkalem takiego audi chyba (2.8 ) bo jednak duzo tego nie jezdzi . No ale sam pomysl. Wolisz nie slyszec nic jak jedziesz samochodem czy dźwiek rzedowej szóstki :hurra:

tak swoja droga nie wiem jak w a6 ale V6 2,8 w a4 slychac i to dosc wyraznie ;p dodam ze dzwiek jest naprawde mily dla ucha (coprawda ojciec ma tlumik audi individual no ale... ;p) wiadomo ze to nie to samo co sliczne R6 no ale zawsze cos ;p

PostNapisane: 27 maja 2010, 22:38 
Częsty bywalec

Przemoo napisał(a):
Nie spotkalem takiego audi chyba (2.8 ) bo jednak duzo tego nie jezdzi . No ale sam pomysl. Wolisz nie slyszec nic jak jedziesz samochodem czy dźwiek rzedowej szóstki

W a6 ta cisza mi bardzo odpowiadala w BMW juz bym jej nie zniosl :D Jezdzi tego rzeczywiscie malo moc ma identyczna jak silniki bmw osiagi tez prawie identyczne z 528 a jednak spalanie sporo wieksze nie wiem czy to zasluga multitronica w audi czy to kunszt inzynierow bmw ;)

Przemoo napisał(a):
Skoro ty masz automata to naprawde malo ci lyka myslalem ze to wynik manuala wiec tymbardziej zaje.. wynik..

Dzisiaj jak patrzylem na kompa to mam srednie 12.8 z jakis 500 km w tym pare km z butem w podlodze bo pokazywalem kumplowi jak to idzie ;) Nie wiem na ile sa to prawdziwe dane ale tyle komp mi pokazuje i mniej wiecej tyle bedzie patrzac na km miedzy tankowaniami ale nigdy dokladnie nie sprawdzalem. Tzn zalewajac pod korek itp bo za mala nia jezdze i bym ten caly bak 3 miechy wypalal :D Nie jezdze jakos w kropelke ale jak juz jade spokojnie top down to lubie sobie ustawic tempomat a to tez troszke zmiejsza zuzycie paliwa.

PostNapisane: 27 maja 2010, 22:43 
Przyjaciel forum

No to wynik jest rewelacyjny :) Audi to smok i tez slyszalem ze pala w hu,,,,

Ja niedawno resetowalem kompa jak wyciagalem alternator i po skasowaniu przejechalem 1k km mialem srednia 9.3 Dzis zrobilem traske kety-osw-zator-polanka lacznie okolo 100km to juz spalanie spadlo do 8.9 ale bylo spokojnie . Przy dynamicznej jezdzie 10 spali :P nie mowie tutaj o kreceniu az do czerwonosci :P

Powiedz mi jeszcze w ile ci 100 kreci ten Cabrios :P w automacie ? podejrzewam ze moze byc podobnie do mnie

Obrazek

PostNapisane: 28 maja 2010, 00:31 
Częsty bywalec

Przemoo napisał(a):
Powiedz mi jeszcze w ile ci 100 kreci ten Cabrios w automacie ? podejrzewam ze moze byc podobnie do mnie

Slabo kreci... troche ponad 8s jakies 8.5 bedzie. Nie ma porownania z 328i coupe w manualu. 1600 kg + stary automat ktory laga ma na starcie znaczacego (samochod zaczyna przyspieszac od 700 obr. :rotfl: ) No ale z rolki czy powyzej 100 to fajnie przyspiesza. Ale tylko do konca 3 ok 165 km/h bo potem na 4 juz do konca ciagnie. 5 bieg jest typowo autostradowy i przy pelnym gazie sie go nie uzywa bo nie ma kiedy. Max predkosc na tym biegu to jakies 340km/h :rotfl: a w manualu uzywasz wszystkich 5 biegow. Wiec pomimo tego ze automat jest 5 biegowy przy wyscigach uzywasz tylko 4. 20 letnia technika co zrobisz.

Tak ze wydaje mi sie ze do 100 szlibysmy podobnie z lekka przewaga dla Ciebie, przy 160 bylbym z przodu ciezko powiedziec ile pewnie nie tak duzo a potem bys mnie pewnie przegonil ;)

PostNapisane: 28 maja 2010, 16:57 
Częsty bywalec

Moje BMW: Audi
Kod silnika: AVJ
chcialbym sie wypowiedziec na temat audi bo mialem takowa a4 2.6 V6 i nie palila duzo srednio 8,2 - 8,5 przy normalnej jezdzie, cykl mieszany 50% miasto 50% poza, moje bmw 528 o litr wiecej mowa o paliwie BP Ultimate. zwyklej wachy braly litr wiecej, odnosnie dzwieku lepiej cyka audik na wolnych a bawarka lepiej chodzi od 3.500 pozdro

PostNapisane: 28 maja 2010, 17:24 
Forumowicz

juz myslalem ze temat zamkniety ale jednak mam jedno pytanie. mam automatyczn skrzynie biegow i kiedy stoje na "P" to spalanie na kompie troche sie podnosi. kiedy to zauwazylem to zresetowalem kompa i chcialem zobaczyc co mi bedzie pokazywal... wtedy (jak juz nie bylo w pamieci zadnej wartosci spalania) zobaczylem jak szybko na wyswietlaczu kompa podskakuje srednie spalanie do bardzo duzych wartosci. postalem tak jeszcze chwile (spalanie ciagle podnosilo sie[na benzynie i na gazie]) a potem zaczalem jechac i obserwowac wyswietlacz---spalanie nagle zaczelo sie zmniejszac. (wtedy kiedy stalem w miejscu to wskaznik zuzycia paliwa[ten pod obrotomierzem] stal w miejscu na zerze) czy to normalne ze na tym kompie tak to sie podnosilo???

PostNapisane: 28 maja 2010, 19:15 
Częsty bywalec

Moje BMW: Audi
Kod silnika: AVJ
Wszystko jak w najlepszym pozadku, tam na kompie pokazuje ci srednie spalanie z stosunkiem czasu do dystansu wiec jak stoisz czas leci a kilometry nie i spalanie idzie do gory, a ten wskaznik pod obrotami spalanie w danej chwili, do bani za duzo nie bierz... pozdro

PostNapisane: 28 maja 2010, 19:34 
Forumowicz

KubaMpakiet napisał(a):
Wszystko jak w najlepszym pozadku, tam na kompie pokazuje ci srednie spalanie z stosunkiem czasu do dystansu wiec jak stoisz czas leci a kilometry nie i spalanie idzie do gory, a ten wskaznik pod obrotami spalanie w danej chwili, do bani za duzo nie bierz... pozdro

dzieki bardzo. rowniez pozdrawiam

PostNapisane: 1 czerwca 2010, 05:35 
Forumowicz

niestety temat do odswiezenia. sugerowalem sie tym co pokazywal mi komp - przez jakis krotki czas mialem srednie spalanie13,5l-14,5l, ale potem wskoczylo na wyzsze. srednio sie tym przejalem. nie sprawdzalem ile pali mi dokladnie na 100km, jednak wczoraj sie przerazilem. wynik 19,5l gazu. jeszcze raz chcialem zaznaczyc ze malo jezdze autem i prawie zawsze ruszam z zimnym silnikiem (do pracy mam jakies 2,8km wiec gaz rano wlacza sie dopiero po przejechaniu jakichs 2km). liczylem na to ze moje spalanie wyniesie jakies 14l. czy roznica tych 5,5l moze wynikac z tego ze jezdze na nierozgrzanym silniku?? chcialem dodac ze wcale nie butuje auta. co z tym zrobic????? od czego zaczac?????

ps. nie wiem czy to bedzie mialo jakis wplyw ale jak zakladalem instalacje gazowa to gazownik po ustawieniu rezerwy w zbiorniku i przed wyregulowaniem tej instalki kazal mi sie troche przejechac bo na jego laptopie ktory mial podlaczony do mojego auta "sciezki paliwowe" (chyba tak to sie nazywalo[taka niebieska kreska na wykresie ktora szla lukiem do gory]) byly za krotkie. wiec wsiadlem w auto i na miescie mu nie zalowalem. rozpedzalem go z pedalem w podlodze. czy to moglo miec jakies znaczenie na regulacje gazu i co za tym idzie na spalanie?????

co mam robic bo spalanie 19,5l/100km chyba normalne nie jest?????

PostNapisane: 1 czerwca 2010, 06:09 
Forumowicz

Moje BMW: F10 535i
Kod silnika: N55
Na krótkich odcinkach - jak piszesz ~2km i jeszcze jak mu czasem depniesz takie spalanie LPG w melexie jest niestety możliwe. Jedz na kompa jeszcze dla pewności.
Mi takie spalanie ( a nawet czasem ponad litr wiecej) wychodziło tez na takich krókich odcinkach w zimie, wtedy to bunia czasem całkiem nie zdążyła sie rozgrzać :|

PostNapisane: 1 czerwca 2010, 11:07 
Forumowicz

troche zle sprecyzowalem dystans jaki pokonuje tzn tylko rano jade okolo 3km natomiast popoludniu troche wiecej (okolo 7-10km). zapomnialem jeszcze dodac ze w tych 100km ktore zmierzylem bylo jakies 25km trasy pozamiejskiej. zastanawiam sie jeszcze nad kwestia regulacji gazu (czy to ma jakis wplyw ze zaraz przed regulacja dosc dobrze go przegonilem bo ta "sciezka paliwowa" byla za krotka)

PostNapisane: 1 czerwca 2010, 14:24 
Częsty bywalec

A podwyzszone spalanie to jedyny objaw? Nie jest przymulony w jakims zakresie obrotow odpala na dotyk itp? I czy to podwyzszone spalanie jest tylko na lpg
? Sprawdzales ile pali benzyny? A i jak sprawdzales spalanie lpg? Patrzyles tylko na kompa czy napelniles caly zbiornik i go wyjezdziles?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1