BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 14:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2007, 13:16 
Forumowicz

Ja ostatnio czyli jakies 3 tyg temu sprzedawałem nowego laptopa wystawiłem go na allegro za 4500zł napisał do mnie jakis człowiek po angielsku ze jest zainteresowany oferta i jest w stanie zapłacic za niego prawie 6tys tylko wysyłke miałem zrobic do RPA a dokładnie Nigeria zgodziłem sie przelał mi pieniadze na konto ja wysłalem paczke. Przelewy były robione przez International Money Gram

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 23 marca 2007, 13:10 
Pierwsze kroki

Miałam ostatnio podobną sytuację jak opisal powyżej Bagor, gościu ze Stanow chcial kupic laptopa dla corki , tylko szkoda że robił błedy niby amerykaniec ;), nie mial pelnej aktualizacji konta na allegro , koniecznie chcial dane bankowe, numer iban itd i to jeszcze przed tym zanim doszłoby do transakcji ( trochę dziwne jak dla mnie).

Tytuł:
PostNapisane: 23 marca 2007, 13:24 
Forumowicz

Tych co pisza z afryki to jeszcze czaje , ale jakim debilem trzeba byc zeby myslec iż ktoś z europy sie natni jak tam elektroinka jest 30-40% tańsza :zdziwko:

Tytuł:
PostNapisane: 23 marca 2007, 13:25 
Forumowicz

Kod:
kisielecom  (16 ) Przejrzyj aukcje      25-maj-05 23:17 CEST
Użytkownik omoana1000 to oszust z Nigerii, zarejestrowany w Singapurze, wysyłający emaile z takiego adresu: femi bright
Uważajcie na płatności przez [b]MoneyGram i Western Union[/b]. Jeżeli ktoś was prosi o dane, to tylko nazwisko i adres, żadnych peseli i numerów dowodów.

Tytuł:
PostNapisane: 25 marca 2007, 10:58 
dostałam identycznego maila jak MareczeK, odpisałam na niego grzecznie ale z rezerwą, koleś z kolei spłodził do mnie mega maila jak to jakis jego dluznik z Europy przesle mi czek na iles tak tysiecy funtów (wiecej niz kosztuje samochód)i takie tam bzdety. Olałam go :P

Tytuł:
PostNapisane: 25 marca 2007, 13:25 
Zacna persona forum

Ja to juz tez olalem :P

Tytuł:
PostNapisane: 25 marca 2007, 16:37 
A odpisał coś jeszcze??

Tytuł:
PostNapisane: 25 marca 2007, 19:57 
Zacna persona forum

No odpisał :P Ale ja mu nie odpisałem juz :D

Tytuł: oszustwo
PostNapisane: 26 marca 2007, 08:01 
Pierwsze kroki

Panowie mnie spotkało podobne zdarzenie , wystawialem na allegro laptopa i zgłosiła sie niejaka Hanna Morris z USA zeby kupic tego laptopa ale przeslać go jakiemuś bambiemu z Nigerii
wysyłała nawet potwierdzenie ze pieniądze w ramach depozytu zostały złozonoe do HSBC Money transfer bank i jak tylko odeśle na mail :

hsbccustomerservice@usa.com

potwierdzenie nadania dhl lub pocztexem przesyłki oni odblokują mi przelew na moje konto
cąłe szczęscie ze zadzwoniłem do stanów do tego banku na infolinie i wykryłem przekret .
Ponizej zamieszczam wzory korespondencji od oszusta:

I oferta kupna:

Hello,
Thanks for your quick response.i have gotten your full contact where i have to send the money to.but please you have to bear with me and hold on till monday morning for the payment of your item,because my bank has close for the week.my bank only work from monday till friday and close for weekends.so i will be going to the bank on monday for your payment and as soon as i have make the payment to your name and address as you gave me i will send you an email immediately.
And you will receive conformation letter from my bank that this payment has been made to you.through online.and i will be very happy to do more business with you in future Happy Weekend.below is my friend address where you will send this item to after the payment has been made to you.

NAME : Samson Ifeanyi
ADDRESS:Block 230 Flat 1,L.C.H,.E
CITY : Oke-Afa,Isolo
STATE:Lagos
ZIPCODE : 23401
COUNTRY:Nigeria

Best Regard
Mrs Moris Hanna

II rzekomy mail z Banku

In respect of the payment transfer approved sent to you,indicating that the transfer was really made to your account number but will be credited into your acount number as soon as we get the shippment receipt,either from any of the shipping guide given to you on the payment transfer approved we sent to you.
We would like to thank you for patronizing our services and at the same time congratulate you on a succesful transaction. We would also like you to know that the funds sent to you has been officially approved and confirmed.
The funds has been updated in our system's data base and would be releaseed,that is credited into your acount number ,which was sent to us here, as soon as we recieve DHL OR EMS POCZTEX shippment reciept and tracking number verifying truely shippment to the buyer's destination..
We are sorry for the delay we are only operating strictly by our policy which is to make sure that both the buyer and the seller are secured because HSBC in conjuction with the NATIONAL BANK OF POLAND would not be held responsible for any loss or damage due to carelessness of sellers and buyers,so we will like you to go and send the item to the buyer who sent money to us here [Mrs Moris Hanna ]...
NOTE: WE AT THE GLOBAL BANK TRANSFER, NOW URGE YOU TO COMPLY BY SEDNING THE ITEM BOUGTH FROM YOU TO THE BUYER,AND SEND US THE SHIPPMENT RECEIPT,SO THAT THE THE AMOUNT OF [ $800 US DOLLARS] SENT TO US HERE BY THE NAME GIVEN TO YOU ABOVE,WILL CREDITED INTO YOUR ACCOUNT NUMBER THROUGH OUR COMPUTER SYSTEM.
BUYER SHIPPING GUIDE :

Thanks
Agent
John Tell
NOTE: IF YOU HAVE ANY QUESTION YOU CAN MAIL US AT
GLOBAL.BANK.TRANSFER@USA.COM FOR FURTHER INFORMATION.
GET BACK TO US THE SHIPPMENT RECEIPT
Sincerely
Global Bank Transfer Manegement

uważajcie koledzy
Raf

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2007, 19:50 
Forumowicz

Sprawe oczywiscie zglosieles gdzie trzeba :?:

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2007, 21:05 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
wystarczy wklepać w googla oszuści z nigerii i wszystko staje się jasne :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2007, 21:17 
Forumowicz

i jak tu nie być rasistą :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2007, 23:33 
Zacna persona forum

Moze niech ten temat bedzie ostrzezeniem przed takimi ludzmi :zdegustowany: Wg. mnie mozna zamknac temat....

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1