BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 21:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E30] m10b18 - dziwna praca silnika
PostNapisane: 27 maja 2010, 20:41 
Pierwsze kroki

Mam do was wielka prośbę o pomoc bo już nie wiem co robić :cry2: !!! Mam e30 1.8 m10 z 87r.i przez pól roku nie jeździłem ja ani nie odpalałem bo miałem coś z iskra. Wczoraj wreszcie się za nią zabrałem i okazało się ze palec rozdzielacza się rozsypała i ta blaszka wpadła niżej do impulsatora i przerwała zwoje.Wymieniłem cały aparat zapłonowy wraz z palcem i kopułkom. Sprawdziłem płyny i olej wszystko w normie i odpaliłem ja.Odpaliła ale nie chciała się wkręcić zbytnio na obroty i przerywała, dusiła się gdy doszła do około 4000 obr. zaczęła ładnie się kręcić w gore do końca obrotów ale tylko jak odpuściłem jej zeszła do 500-600 obr i nie równo pracowała miała ochotę zgasnąć. Przejechałem się nią kawałek około 5km temp doszła do 90 stopni nadal ciężko startowała przerywała strasznie i po przejechaniu około 3km zaczęła nagle ładnie pracować. Dis rano odpaliła pięknie ruszyła tez ale po chwili znów po mału zaczęła przerywać na 3500 obr ale myślę ze to z braku paliwa zalałem jej 5 litrów ale to już nic nie zmieniło a nawet teraz nie chce za bardzo odpalić rzadko pryknie coś ale nie załapuje.Sprawdziłem pompę paliwa i podaje paliwo pod ciśnieniem dość mocnym.A ponadto jak odpali to strasznie nim rzuca i kopci z rury.Pomocy nie wiem co już z nią robić!!!! :mad2:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E30] m10b18 - dziwna praca silnika
PostNapisane: 27 maja 2010, 21:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Silnik po takim czasie, od nagaru niejako zespala elementy ruchome, które utrudniają prawidłowe sterowanie silnika. Możliwe, że pomoże przepalenie auta po jakimś czasie.
Możesz też poczyść, posprawdzać czy gumy nie popękały w podciśnieniu, zmienić filtr paliwa, sprawdzić przewody WN i świece.
Wtryski sprawdź czy wszystkie dają zbliżone ciśnienie.
Aparat dobrze założyłeś ? Może przestawiony jest lekko kąt wyprzedzenia zapłonu.

Tytuł: Re: [E30] m10b18 - dziwna praca silnika
PostNapisane: 27 maja 2010, 21:16 
Pierwsze kroki

z tym zapłonem to wydaje mi się ze jest ok bo działał przez pewien czas ok wiec nie sadze by to było ale z góry dziękuje za rade!!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1