BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 13 września 2025, 18:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E38] Po zagrzaniu nierówna praca, wysokie spalanie, lambda?
PostNapisane: 31 maja 2010, 22:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e38
Witam serdecznie!

Chciałbym sie zapytać doświadczonych bo byłem juz w 3 bunkrach i zaden magik mi nie pomógł.Postaram sie szybko opisac problem bo wiem ze nikt nie lubi sie rozczytywać,ale może jakieś szczegóły pomogą.

Do swojej 7 (automat rok95,motor 3.0benzyna) włożyłem gaz (brc)-używany,ale prawie nowy. Po jakims miesiącu pękł wąż chłodniczy-poszedł dym spod maski, temp. poszła w góre, to ąż obciąłem,dolałem płynu, odpowietrzyłem i było ok-nie grzała sie,ale wogóle nie miała mocy- cewki. Wymieniłem 2 plus dwie świece, no i teraz "gadają" wszystkie cewki, no ale jednak jak na ten motor samochód nie ma takiej mocy jak powinien , spalanie ze średniej 18,4 przed zagrzaniem pokazuje 25-26l. No i chyba najcharakterystyczniejsze- na postoju silnik nierówno pracuje, siedząc w samochodzie nawet lekko "buja". Podłączyłem do komputera- jedyny błąd:

Brak masy do sonda lambda, więc wlazłem pod auto, sprawdziłem kości (dwu wydech) za kolektorem, ale nie mam pojęcia gdzie jest "poczatek" sond-czyli pod maską przy silniku gdzieś, czy ktoś może wie gdzie one są usytuowane? lub gdzie jest najcześciej masa poprowadzona? Dowiedziałem sie ze jesli sonda jest uszkodzona (do wymiany) to świruje,podaje złe dane,ale jeśli sie wogóle nie odzywa to jest tylko sprawa kabli(przerwane lub właśnie brak masy), spotkał sie ktoś z takim problemem? co byście doradzili?

wielkie dzieki za pomoc z góry, pozdrawia serdecznie!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E38] Po zagrzaniu nierówna praca, wysokie spalanie, lambda?
PostNapisane: 31 maja 2010, 23:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 330Ci
Kod silnika: M54B30
Nie ma nic gorszego jak cos nawala i dochodzenie do tego :kwasny:
Bujanie, obroty - moze tez przeplywka?

Kiedys dawno temu jak mialem e39 tez zalozylem gaz i mialem podobne problemy z tym bujaniem, trzesieniem i obrotami, wymagalo to wyregulowanie gazu, jednak jak ustawilo sie tak ze drgania znikaly samochod nie mial mocy w ogole, zeby moc byla, jak sie stalo to trzeslo nim i rzucalo strzaszliwie, jak sie potem okazalo fachman (a pfu :cenzura: mac) Zle podlaczyl te cale wtryski od instalacji gazowej co dawalo takie efekty ze nie dalo rady go w ogole dobrze ustawic.

PostNapisane: 1 czerwca 2010, 08:50 
Pierwsze kroki

no i właśnie oto chodzi:P coś sie dzieje ale nie wiadomo co:P, teraz trzeba mieć czas,nerwy no i kaske na manewrowanie po mechanikach. A z tym gazem to wiedziałem, ze co by nie mówili, do bmw wsadzić gaz to zaczną sie takie zabawy :mur:

PostNapisane: 1 czerwca 2010, 09:10 
Forumowicz

Moje BMW: e39 523i
Czajnik166 napisał(a):
co by nie mówili, do bmw wsadzić gaz to zaczną sie takie zabawy

Hehehe to ja chyba na wyjątkowy egzemplarz trafiłem. Albo może przy zakładaniu instalacji wolałem dać 5 stów więcej i pojechać do zakładu który ma renomę i dobrą opinię wśród klientów, gdzie założą lepsze graty. Wtyczki sond lambda w moim silniku są pod osłoną wtryskiwaczy benzynowych. Ale jak jest w Vce tego nie wiem.

PostNapisane: 1 czerwca 2010, 09:15 
Forumowicz

Garaż: omega Bfl 3,0 V6
e39 520i
vectra 1,8i
Ja bym obstawiał czujnik położenia wału.
podjedź na kompa ale do kogoś kto robi bemki i będziesz miał jasność.

PostNapisane: 1 czerwca 2010, 09:37 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Na gazie blad sond zawsze bedzie wywalany...niestety...gaz z sondami za dobrze nie pracuje...u siebie wymienialem 2 sondy i blad caly czas wystepuje...co do falowania obrotow...sprawdz czujnik walka i przeplywke...co do mocy auta tez duzo nie wymagaj...slaby silnik do takiej budy do tego automat...
a jak Ci auto chodzi na benzynie?Sa falowania, dlawienia sie??

PostNapisane: 2 czerwca 2010, 00:11 
Pierwsze kroki

nie spodziewałem sie:P dzieki chłopaki za zaintersowanie no i pomoc.

Odkąd założyli gaz, nie czułem różnicy czy benzyna czy gaz. Po tym zagrzaniu to samo, jakby słabiej chodził czyli dokładnie moim zdaniem nie "łapie dołu" nie wkręca sie dobrze na obroty właśnie. W czasie jazdy raczej dławienia nie słychać , tez nie przerywa, przy dodawaniu gazu jest teraz tylko takjakby hmmmm... przestrzelony dżwiek- jakby wydech nie był szczelny,ale sprawdzałem i jest, obroty raczej nie falują, tylko budą telepie, przed zagrzaniem pamietam że obroty były zawsze równo na 900,zawsze, teraz sa na 600,ale wszyscy mi wmawiają że takie obroty powinna właśnie mieć, może dlatego? wcześniej (przed zagrzaniem)jak stawałem na światłach czasami sporadycznie budą zatelepało(obroty nie skakały),no ale teraz to już cały czas praktycznie tak jest....

PostNapisane: 8 czerwca 2010, 11:20 
Specjalista

Moje BMW: E38 740 4,4 6Manual
Kod silnika: M62B44
z kolega to ćwiczyłem wymień kompletem czujnik wału + czujnik wałka

Pozdrawiam

PostNapisane: 12 czerwca 2010, 08:51 
Pierwsze kroki

nawet jak komp nie pokazuje mi takiego błędu?

PostNapisane: 12 czerwca 2010, 16:36 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Oczywiscie...mi nie pokazywal bledy walka rozrzadu a auto kulalo...po wymianie jak reka odjal...

PostNapisane: 14 czerwca 2010, 17:21 
Forumowicz

Moje BMW: E38 730I
witam mam dalej podobny problem co kolega i ten sam silnik e38 730, po rozgrzaniu zaczyna trzes lewa glowica telepie buda na jalowym biegu ,dodam gazu na troche wyzsze obroty jest ok,tylko u mnie moc jest , jezdze tylko na benzynie chociaz tez mam gaz (BRC), masakra :zakrecony: , wymienione mam sondy ,swiece, 2 wtryski ,czujnik temp.silnika ......., na kompie nie ma zadnych bledow a silnik chodzi kulawo jakby jeden gar przerywal albo nie palil :mur: ciagle WALCZE z bestia :rozpacz:

PostNapisane: 14 czerwca 2010, 18:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E38 728i
Nie znam sie ale moze masz jakies przebicie na kablach, przewodach, lub gdzies cos dotyka powodujac zwarcie ? Moze sie cos przetarlo ? Sproboj odlaczac pojedynczo kable od swiec.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1