BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 16 czerwca 2025, 15:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Problem z paskiem klimy M42 318is
PostNapisane: 4 czerwca 2010, 14:50 
Pierwsze kroki

Ludzie mam problem z paskiem klimatyzacji Chodzi o to że jak silnik jest na obrotach od 3000 do 3500tys to ten pasek zaczyna wibrowac (widac to golym okiem) i strasznie hałasuje (terkocze) Na innym forum fachowcy polecili mi wymienic napinacz ale tu nie ma zadnego napinacza tylko rolka prowadzaca pasek i nie ma ona zadnej sprezyny ani innego ustrojstwa Zeby naciagnac pasek to musze go najpierw zdjac bo z zalozonym ciezko ta rolke uniesc do gory Wiec najpierw luzuje rolke, sciagam pasek, unosze rolke do gory i wtedy na sile zakladam pasek obracajac kolami pasowymi Po tych czynnosciach wibracje sie zmniejszyly ale jeszcze troszke je slychac a jak wlacze klime to slychac bardziej Sprawdzalem czy kola pasowe nie maja luzu i jest ok Czy to wina paska? Czy ja ta rolke zle napinam? Help Dodam ze po naciagnieciu paska po wlaczeniu klimy cos zaczyna buczec Slychac to w srodku jakby z wlotow powietrza

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Problem z paskiem klimy M42 318is
PostNapisane: 5 czerwca 2010, 07:02 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E90 320i
Nie mam klimy, ale może rolka rest słabo dokręcona na wałku, albo wałek z rolką ma większy luz promieniowy niż normalnie.

PostNapisane: 6 czerwca 2010, 09:11 
Pierwsze kroki

tyle ze rolka nie jest na walku tylko przykrecana na sztywno sruba a obraca sie tylko zewnetrzna jej czesc

PostNapisane: 6 czerwca 2010, 09:40 
Forumowicz

Moje BMW: E90
Kod silnika: M47N2
A może problem jest w kole pasowym na wale korbowym. Jak guma jest osłabiona, to może się przekosić i wibrować.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1