BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 10 lipca 2025, 18:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] czy to padajacy dyfer?????
PostNapisane: 31 maja 2010, 20:33 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e60 LCI 530d M-Pak
witam. Moj problem jest nastepujacy. Jadac samochodem na 5-tym biegu przy predkosci tylko tak od ok110-120km/h oraz na 4-tym dochodzi dziwny dzwiek z tylnej czesci samochodu...dzwiek wedlug mnie jest podobny do padajacego dyferencjalu.
Najciekawsze jest to ze ten dzwiek wystepuje tylko w jednej pozycji trzymania gazu. Gdy jest to huczenie i dodam gazu dzwiek zanika oraz gdy puszcze gaz rowniez zanika...:/
Co to moze byc?? ogolnie nic sie nie dzieje w przenoszeniu napedu nic nie zgrzyta jedynie drobne pukniecia gdy wrzucam 1 albo 2 ale no gdy sie jedzie w trasie z taka predkoscia czuje sie jak w tych polonezach z padnietymi "mostami".
Dodam tez ze wczesniej zostal wymieniony lacznik oraz podpora walu (poniewaz byl metaliczny szum w aucie od 20km/h do 200km/h - ewidentna wina podpory lozysko troche rozwalone).
Teraz szumu nie ma jest tylko to huczenie jakby most - tego rodzaju huczenia wczesniej nie bylo....lacznik Lemfordera a podopora oryginal w BMW FUS.
Czekam na jakies cenne wskazowki:)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] czy to padajacy dyfer?????
PostNapisane: 31 maja 2010, 20:35 
Częsty bywalec

Moje BMW: [e46] 320d
Kod silnika: m47
Może problem nie tkwi w moście a oponach?

PostNapisane: 31 maja 2010, 20:45 
Pierwsze kroki

no ale mysle ze jeżeli to była by wina opon to huczenie nie znikało by po delikatnym wciskaniu gazu albo całkowitym puszczeniu:/
oraz okolo tygodnia temu takiego dzwieku nie slyszalem...
przy redukcji na 2 bieg rowniez slychac taki bardzo cichutki chwilowy szum ( no ale moze to poprostu ma tak byc z tym redukowaniem wiec sie nie czepiam) . Najgorsze jest to przy predkosci 110km/h na 5-tym biegu...JAk jade 150 to juz tego nie ma rece mi opadaja:(

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 10:28 
Pierwsze kroki

wymieniłem opony i nic dalej to samo co to moze byc:(( pomocy

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 12:44 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 328i
Kod silnika: M52B28
Sprawdzałeś olej w moście? Zmień na nowy. Ori olej jaki był lany to castrol saf-xo 75w90 jest to olej syntetyczny przekładniowy. Nie jest tani bo coś koło 50zł litr może nawet drożej. Jaki masz silnik? Nie wiem jak w e46 ale w e36 jest podział na małą i dużą głowę do małej wchodzi 1.1 a do dużej 1.7. Jak po zmianie oleju nie będzie efektów to zastosuj ceramizer do przekładni 50 - 60zł Jeżeli nie pomoże to znaczy że to nie dyfer Ci tak wył.

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 20:12 
Pierwsze kroki

a wiec moj silnik to 330d 184km manual...ja tak sie zastanawiam czy nie lepiej zaczac od skrzyni bo jak podniose podłokietnik to własnie w tym miejscu to słysze a pół roku temu wymienialem uszczelniacze skrzyni bo troche mokra była i moze jest juz za malo tego oleju gdy odkrecilem korek w skrzyni oraz moscie nic sie nie wylewalo tylko trzeba bylo wsadzic palec i wtedy czulem olej czy tak powinno byc???

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 20:53 
Zacna persona forum

Moje BMW: e91,e39
Witaj orgi olej do dyfra 45zl ja tak placilem co do huczenia mam to samo wszystko sprawdzone i wszystko sprawne procznalych luzow na przegubach wewnetrznych mech stwierdzil ze to prawdopodobnie to jest przyczyna tego huczenia.

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 21:30 
Pierwsze kroki

ale warto ryzykowac i wymieniac olej w dyferencjale i skrzyni??? bmw fus twierdza ze to jest na caly zywot samochodu smieszne to troche jest dla mnie:/ zamierzam wymienic wlasnie w srode najpierw olej w skrzyni zobacze czy to cos da a jak nie to olej dyfer i zobaczymy co wtedy...zastanawia mnie jeszcze jedno czasami czuje takie delikatne wibracje z tylu samochodu i sie zastanawiam co to moze byc:( wszelkie tuleje plywajace byly wymienione tak samo jak i te w belce...czy to moze byc rowniez wina tych przegubow wewnetrznych bo pamietam ze mechanik tez stwierdzil ze u mnie sa troche luzne:/ slyszalem tez cos o wywazeniu walu ale czy to jest musowe??? drazni mnie to huczenie i najgorsze ze nikt nie zna rozwiazania a nie chce wymieniac pol samochodu:(

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 21:47 
Zacna persona forum

Co to za ryzyko?ja wymienialem jak w skrzyni tak i w dyfrze oczywiscie orgi olej wiec polecam koszt nieduzy a autku to dobrze zrobi :ok: .

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 22:14 
Pierwsze kroki

no tak tak ja tylko o takim mysle ide z moja banka i mi nalewaja tyle ile trzeba:D a moje watpliwosci sa takie czy warto ryzykowac z wymiana poniewaz sporo osob mowilo ze to nie jest to co w fabryce ze wlasnie jak wymienie to wtedy moga wystapic powazne szumy itd...ale no jak nawet sie wymieni olej w silniku chociaz no to nie jest to samo ale wtedy jest milszy glos pracy silnika dla ucha wiec moze w tym przypadku tez tak bedzie:P

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 23:02 
Częsty bywalec

Słuchaj ja w swoim dyfrze mam zalany HIPOL :hyhy: za 10zł litr i nic nie huczy :P Wiem że hipol to troche nie bardzo do BMW ale w planach mam szpere i szkoda było mi wydawać 100zł na olej do dyfra który i tak będzie na sprzedanie albo bedzie lezał w garażu :D

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 23:11 
Pierwsze kroki

no to wiadomo ale ja chce zrobic wszystko co jest nie tak w tym aucie i miec radosc z jazdy:) w miescie jest spoko ale przy dluzszej trasie no mnie to dreczy bo jednak ta predkoscia 100-110 czesto sie jedzie a kupno uzywanego dyfra to moge kupic gorszy niz mam wiec moze wymiana oleju go uratuje szukajac na forum bylo własnie kilka takich przypadkow;]

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 23:18 
Zacna persona forum

Ale skad ty wiesz ze to dyfer ?byles gdzies, sprawdzales stwierdzil mechanik lub ktos kumaty co to huczy? najpierw zdiagnozuj potem wymieniaaj dyfer skoro tak uwazasz.

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 23:22 
Częsty bywalec

Masz może jakieś inne koła, zimówki? Podmien 4 koła bo to mogą być opony.

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 23:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
ukanio328i, przecież pisał że wymieniał już opony.

na początek wymien olej w dyfrze :)

PostNapisane: 8 czerwca 2010, 07:27 
Pierwsze kroki

no pojechalem do mojego mechanika ale ze on nie chce mnie naciagac na koszta bo sam dokladnie nie jest pewien bo obstawia dyfer albo skrzynie pojechalem do innego ktory robi tylko bmw. Przejechal sie twierdzac ze jak to by byl padniety dyfer to on od mniejszych predkosci dawal by znac o sobie po czym stwierdzil ze trzeba jezdzic i sie nie przejmowac bo nie jest to nowy samocho:/ dodal tylko ze ta skrzynia patrzac na lewarek jest "taka luzna" i to moze ona powodowac takie huczenie przy tej predkosci bo jest wyrobiona...

PostNapisane: 8 czerwca 2010, 10:24 
Zacna persona forum

Moze warto upewnic sie co to huczy ,proponuje pojezdzic i obserwowac po co wydawac kase niebedac pewny czy to jest to,mozesz wymienic olej w skrzyni i dyfrze.

PostNapisane: 8 czerwca 2010, 17:31 
Pierwsze kroki

no i wlasnie to zamierzam zrobic bo to maksymalnie 200zl wydam na te oryg oleje w serwisie a w sumie chyba nie zaszkodzi a moze cos zmieni... tak naprawde sa te nalepki ze olej jest na caly okres uzytkowania ale czy warto w to wierzyc??? nie lepiej nalac nowego oleju??? jest opcja ze pogorzsze sprawe ze np dyfer lub skrzynia bedzie gorzej sie zachowywal na nowym oleju???? zastanawia mnie wlasnie ten fakt dlaczego BMW sobie tak to wymyslilo...:/ jaki jest w tym cel...

PostNapisane: 8 czerwca 2010, 17:44 
Zacna persona forum

Niewierz w to ze olej jest na stale zobaczysz jaki bedzie przepracowany jak bedziesz wymienial ja widzialem bo wymienialem leciala smola czarna :szok: .

PostNapisane: 8 czerwca 2010, 17:52 
Pierwsze kroki

no tez tak mi sie wydaje zwlaszcza ze w innych autach takie cos sie normalnie robi...200tys przebiegu wydaje mi sie w moim przypadku robi swoje wiec jutro albo w czwartek wymieniam oleje i zobaczymy czy pomoze:]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1