BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 14 września 2025, 03:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] pulsujący pedał hamulca
PostNapisane: 4 czerwca 2010, 20:05 
Zacna persona forum

Witam wszystkich.

Mam problem ponieważ podczas hamowania pulsuje mi pedał hamulca.Tarcze i klocki z przodu założyłem nówki,wszystko zamontowane ze starannością.Kierownica mi nie drży także to nie jest wina tarcz hamulcowych.Z tyłu nie wymieniałem tarcz ale chyba tył nie ma tu nic do tego???
Na kokpicie nie palą mi się żadne kontrolki typu ABS itp....Te pulsowanie jest takie jakbym hamował bardzo mocno i załączył się ABS,jest tak nawet podczas leciutkiego hamowania niezależnie od prędkości.Płyn hamulcowy jest bo sprawdziłem dzisiaj.
Nie mam pojęcia co to może być,czytałem w innych postach ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi.... :(
Może ktoś pomoże? :(
Chciałem wymienić jeszcze tarcze z tyłu ale myślę ,że tył nie ma nic do tego...a koszt duży.
Czy może się tak dziać przez zużyty czujnik ABS? ale w takim przypadku paliła by się kontrolka od abs-u.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] pulsujący pedał hamulca
PostNapisane: 4 czerwca 2010, 20:09 
Forumowicz

Moje BMW: e61 525d
Kod silnika: m57
szwankuje ci ktorys czujnik abs przy kole

PostNapisane: 4 czerwca 2010, 20:16 
Zacna persona forum

ale nie zapalały by mi się lampki od ABS-u jak by czujnik był zepsuty-tak myślę???
czytałem gdzieś ,że wina może leżeć w krzywych tarczach tylnych,które nie brałem pod uwagę,że podobno jak są krzywe tylne to drgania są na pedale hamulca,już sam nie wiem,może niech się ktoś wypowie,nikt nie chce pomóc???

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 06:18 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 530i
Kod silnika: M54B30
Witam. Ja też obstawiam czujnik ABS-u. Kontrolka się zapala jak jest przerwany gdzieś obwód lub wystąpi chwilowy zanik sygnału z czujnika. Najczęściej w takich przypadkach czujnik działa tylko pokazuje zaniżoną prędkość a wtedy pompa ABS włącza się nawet przy minimalnych prędkościach.Proponuje podłączenie pod kompa i odczyt prędkości podawanej przez czujniki podczas jazdy.Pomiar ten można wykonać z tego co pamiętam tylko do 10km/h jeśli się pomyliłem proszę mnie poprawić.

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 09:00 
Zacna persona forum

Dzisiaj wezmę i przeczyszczę jeszcze czujniki i zobaczę czy nie są poprzecierane gdzieś.Wcześniej miałem bicie na kierownicy,wyeliminowałem je zakładając nowe tarcze i klocki a teraz te pulsowanie.Niedawno samochód był podłączany pod kompa i nic nie wykazało ale na postoju.--piotr318is--piszesz,że trzeba podłączyć go podczas jazdy?
Podjadę do kolegi i zobaczymy co da się zrobić.Jednak trochę mnie to martwi bo nie chciałbym aby było coś poważnego zepsute.Możecie mi jeszcze napisać,który czujnik w jakim kole jest za co odpowiedzialny ,prędkość itp...

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 20:17 
Zacna persona forum

Nikt nie pomoże???

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 21:02 
Forumowicz

Moje BMW: E36, E39,e46, E46
Kod silnika: M41B18, M52B20, M47,
na 99% czujnik, tak jak pisza koledzy, to czesta usterka w tych autach, objawia się nadwrażliwą pracą ABS-u , chodzi że jeden czujnik pracuje ale wskazuje inna prędkośc niz inne i czasem trzeba to sprawdzić w czasie jazdy bo nawet moze nie powodować błędów w sterowniku,

PostNapisane: 6 czerwca 2010, 13:00 
Zacna persona forum

Dziś zobaczyłem,rozkręciłem jeszcze raz hamulce bo zmieniałem z przodu tarcze i klocki.Do tych objawów doszło jeszcze kopcenie z okolic tarcz po testowej jezdzie po wymianie,może to normalka aż się dotrą???nie wiem chyba tłoczek nie odbija,jutro popatrze,przeczyszcze tłoczki,wymieniam pojutrze klocki i tarcze z tyłu,może drgajacy pedał jest od krzywych tarcz tylnych bo kierownica nie drży przy hamowaniu.Koledzy dzięki za wypowiedzi muszę jeszcze z tym powalczyć.

PostNapisane: 6 czerwca 2010, 13:15 
Forumowicz

Przedewszystkim nie robi sie "testowej jazdy" po wymianie hamulców, one muszą się dotrzeć, chociaż z 200km zrobić delikatnie i łagodnie hamując nie doprowadzając ich do zbyt wysokiej temperatury, obfite kopcenie z okolic klocków może być objawem chwilowego przegrzania ich.
A tłoczek? weś samochód na lewarek i zobzcz z jakimi oporami koło się obraca, albo przejedż spokojnie kawałek, zatrzymaj się na ręcznym i sprawdz temperature tarcz z przodu.

PostNapisane: 6 czerwca 2010, 13:19 
Zacna persona forum

Nie ja nie hamowałem mocno wiem ze trzeba najpierw dotrzec hamulce po wymiance.jechałem normalnie jakies 1km i po powrocie zobaczyłem dymek z jednej i drugiej strony.zdaje mi sie ze felgi były ciut za ciepłe.

PostNapisane: 6 czerwca 2010, 13:50 
Forumowicz

Przeprasza, widząc słowo "jazda testowa" i znając kierowców BMW to wiadomo co pomyslałem,
założyłes nową tarczę i klocki wiec cylinderki zostały głębiej wciśniete, w miejsce gdzie juz dawno nie pracowały a tam mógł sie nagromadzic osad ze starego płynu, przez co mogą nie odbijać, jak dalej będą ci się grzały to chyba będziesz musiał przeczyścić zaciski, powodzenia :ok:

PostNapisane: 6 czerwca 2010, 15:41 
Zacna persona forum

dzięki za info ;)

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 19:50 
Zacna persona forum

Dzisiaj odpowietrzyłem i zmieniłem płyn hamulcowy,jakby trochę lepiej,pedał już tylko delikatnie pulsuje nie tak jak wcześniej ,że nie dało się jechać,przeczyściłem i nasmarowałem tłoczki hamulcowe,pojutrze wymieniam tylne tarcze i klocki.Mam nadzieję,że problem zniknie na dobre.Chyba jestem na dobrym tropie,bynajmniej tak mi się wydaje,że to jednak nie abs,czujnik itp...

PostNapisane: 8 czerwca 2010, 07:19 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 318
Jestem za czujnikiem ABS ostatnio jechalem Audi A6 noge mi cofalo od hamulcu kontrolka ABS sie swiecila wiec diagnoze latwo bylo postawic lecz u ciebie moze ona sie nie palic i nie xznaczy ze to nie wina czujnika bo mogl ci nawalic kompletnie

PostNapisane: 8 czerwca 2010, 08:51 
Zacna persona forum

Ale po odpowietrzeniu i zmianie płynu jest o wiele,wiele lepiej,jutro jeszcze zmienię tarcze z tyłu bo może są lekko skrzywione i bicie na pedale występuje.P zmianie będę miał jasną sytuację czy to wina tarcz czy czujnik :kwasny:

PostNapisane: 8 czerwca 2010, 09:03 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Nie chciało mi się czytac od początku, ale czy dobrze rozumiem, że zastanawiacie się co powoduje drżenie pedału hamulca: ABS czy krzywa tarcza??
Przecież to po pierwsze całkiem inne drżenia, od tarczy pedał pulsuje, a od ABS pstryka, ale to powiedzmy, że są subiektywne odczucia.. Nie lepiej przetestować hamulce z wyjętym bezpiecznikiem ABS??

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 8 czerwca 2010, 19:38 
Zacna persona forum

mroova81 na dobry pomysł wpadłeś tylko jak już wyżej napisałem po zmianie płynu hamulcowego ,odpowietrzeniu i wyczyszczeniu I przesmarowaniu tłoczków pedał hamulcowy drga już o jakieś 80% mniej.
wymieniam teraz tarcze z tyłu bo podejrzewam je ,że to one są przyczyną.Tarcze przednie chyba odpadają bo nówki i kierownica nie drga,a przy tylnych będzie pulsowanie na pedale hamulca.Jak wymiana tylnych nie poskutkuje to zrobię tak jak napisałeś mroova81.Tylko napisz mi gdzie znajduje sie bezpiecznik i który to od abs,jak byś miał jakieś fotki?

PostNapisane: 8 czerwca 2010, 19:58 
Pierwsze kroki

A może spróbować wyważyć koła.Też lubią bić i przenosić drgania.

PostNapisane: 8 czerwca 2010, 20:03 
Zacna persona forum

Myślę,że przednie są ok bo kierownica nie drży.Chyba ,że tylne są słabo wyważone.Tak jak napisałem bedę dalej węszył po zmianie tylnych tarcz...

PostNapisane: 8 czerwca 2010, 23:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 39 3.0i
witam miałem podobny problem ale w mercu c klasie i to nawet całkiem niedawno i co ?okazalo sie ze to tylne tarcze sprawdzilem to sobie w bardzo prosty sposob ,podnioslem lewy tyl wrzucilem 4 bieg i rozpedzilem kolo po czym wcisnolem delikatnie hamulec nożny i sprawa sie wyjasnila pedal zaczoł pulsowac wymienilem tarcze na nowe i jest git takze sprawdz sobie tak jak ja a napewno zaoszczedzisz na czasie i kasie powodzonka

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1