BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 10 czerwca 2025, 07:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] 525i 12v dusi sie..
PostNapisane: 9 czerwca 2010, 18:45 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 530i
Kod silnika: m54 530i
Panowie ratunku! mam e34 525i 12v z1988 roku wszystko do tej pory bylo wysmienicie... Wlozylem kupe kasy w zawieszenie, hamulce, swiece, kable zapl itp. ktoregos razu na swiatlach sobie stoje i ...zgasla, niechciala zapalic wogole. sciagnalem ja do domu i posprawdzalem wszystko doszedlem do wniosku ze nie podaje iskry.pojechalem do mechanika
po ogledzinach stwierdzil ze to wina komputera.ok biore ten komp oddalem go do magika on tam cos z nim zrobil i wszystko wspaniale
samochod zaskoczyl i cudownie jezdzi..ale czy napewno?
nie do konca mianowice od tego momeentu zaczyna sie wlasnie moj problem.. samochod na niskich obrotach na biegu jalowym jak wcisne gaz do konca na chwilke sie przydusza pozniej obroty normalnie wedruja na jakies 3500 3700 i dalej juz nie ma szans, pierdzi dlawi sie i nic nie przekracza tej wartosci obrotow... jak dodaje gazu delikatnie i powoli to wtedy moge osiagnac obroty bliskie odciecia 6500... troche to jest denerwujace tym bardziej ze ostatnio dalo mi rade tico i myslalem ze pojde na tramwaj;];] a tak na powaznie mechanik stwierdzil ze to moze byc wina przeplywomierza... wiec ok kupilem przeplywomierz, typ daje gwarancje rozruchowa na 3 miesiace wiec chyba dobry
wymienilem i dupa to samo
najdziewniejsze jest to ze niedawno jak by sama ozdrowiala i wszystko bylo dobrze normalnie przyspieszala itp darla asfalt az milo natomiast teraz spowrotem jest to samo(naprawila sie sama jeszcze na starej przeplywce) Naprawde niewiem co robic a chce zeby jakos normalnie pojezdzila jeszcze jakis czas dopoki nie uzbieram na upragnione e39 540im;] co to moze byc pompa paliwa? nie mam pojecia pomozcie proszedzieki

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E34] 525i 12v dusi sie..
PostNapisane: 9 czerwca 2010, 21:00 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Miałem takie historie i z reguły ustępowało po wymianie kompa.

PostNapisane: 10 czerwca 2010, 14:31 
Pierwsze kroki

no wlasnie i tu pojawia sie pytanie... Czy oplaca sie robic to chodzi glownie o koszty czy nie? planuje jechac po e39 jakos we wrzesniu wiec w sumie niedlugo...zastanawiam sie tylko czy mozna tak jezdzic czy cos dalej sie popsuje(mocniej) czy jednak dzialac z tym kompem? a i czy jesli to wymienic ten komp ktory byl naprawiony czy jednak jest tam cala wiacha (36 kilometrow);];] i ze 3 czy 4 kompy i wszystkie do wymiany czy tylke ten od zaplonu? bo w sumie to niewiem zbytnio jak tam wyglada to....i dziwna sprawa ze sam z siebnie sie naprawil na chwile i to samo znowu..

PostNapisane: 10 czerwca 2010, 14:35 
Pierwsze kroki

zch ja glupi zapytalem a na allegro widze ze to chodzi chyba o sterownik silnika;];] i zeby to wymienic tak?no w sumie cena nie straszy a jak ma byc dobrze? no to sprobujemy

PostNapisane: 10 czerwca 2010, 17:59 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34, e39
Kod silnika: m50b25, m51b25
Garaż: e34 m50b25
e39 m51b25
Lepiej spróbuj to naprawić skoro koszty nieduże.

Just to stay alive...

PostNapisane: 11 czerwca 2010, 14:53 
Pierwsze kroki

No Panowie.... niestety podlaczylem dzisiaj komputer od 520 12v i dzieje sie to samo...szukam kogos w lodzi z 525 12v bo mysle sobie ze ten magik programowal kompa i wsadzil program od 520? komputery wygladaja tak samo.. moze inna dawke paliwa podaje czy cos? niewiem zastanawiam sie tylko czy po kupnie koputera od 525 12v bedzie to samo to chyba leb mi wybuchnie ze zlosci.. oczywiscie krocie mechanikow w lodzi ktorych pytalem tez rozklada rece...naprawde ciezko sie zastanawiam...i co sie moglo stac ze przez chwile ozyla i bylo dobrze.. jakies 2 tygodnie i z powrotem to samochyba nie znajde przyczyny usterki...

PostNapisane: 11 czerwca 2010, 15:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540&E39 528
Kod silnika: M62B44&M52B28TU
z łodzi to tarczyna daleko nie masz, tam ma komp od M20B25 moj kumpel Tomek606211019. Ma caly silnik ktory wlasnie wlozyl do E28, ustaw sie z Nim i popodmieniaj co trzeba.
Chyba dawalem mu 2kompy z silnikiem, choc nie jestem pewien, moze by mial oba.

Objawy dziwne, moglbys jeszcze podmienic pompe paliwa, palec, kopulke (u znajomego w Land Roverze po wymianie palca ustalo szarpanie i gasniecie, sam to robilem hehe). Moze czujnik polzenia, walu, sonda, eh... ;)

V8 Eisenmann, 10J, Dupowóz
viewtopic.php?f=6&t=146942

PostNapisane: 13 czerwca 2010, 13:16 
Pierwsze kroki

fakt faktem sa dziwne natomiast zastanawiam sie tez dlaczego akurat po tej awarii cos takiego sie stalo? mechanik oddaje mi samochod i mowi ze ma tendencje do duszenia sie.. pytam jak to? przeciez przed awaria nic sie nie dzialo takiego? no tak ale widzi pan to moze byc wina przeplywomierza... wiec ja glupi kupilem takowy zalozylem i nic to samo
(moze ktos chce kupic przeplywomierrz?? sprawny w boskim stanie? tylko 100 pln?)co do pompy paliwa to sika jak strazacy z jelcza bo sprawdzalem :31: co do reszty to zobacze co i jak...ale wlasnie to mnie troche denerwuje bo sprawdzac trzeba wszystko niedlugo nawet cisnienie w oponach;] a jak sie jedzie do mechanika to rozkladaja rece... niewiem popatrze moze faktycznie cos takiego...
dziekuje w kazdym razie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1