BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 12 lipca 2025, 18:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] 525d - brak mocy czy turbodzira?
PostNapisane: 10 czerwca 2010, 11:55 
Pierwsze kroki

Witam serdecznie

Przekopałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie, w związku z tym ośmieliłem się zapytać Was o możliwą przyczynę.
Mianowicie, jadąc np na 3 biegu i przy wymuszonym hamowaniu obroty spadają poniżej 1000 Obr/min, przy dodaniu gazy (nawet wciśnięciu go w podłogę) samochód niemal stoi w miejscu, nie ma przyspieszenia aż do wejścia wskazówki na mniej więcej 1600 -1800 Obr/min, wtedy dostaje kopa i rwie do przodu. Dzieją się takie cuda od 3 biegu wzwyż, na jedynce i dwójce tego nie sprawdzałem ale podejrzewam że będzie podobnie. Co wg Was to może być, czy ten stan jest normalny czy ja się po prostu czepiam ? To jest moje pierwsze BMW i przyznam się jestem trochę zaskoczony taką reakcją na przyspieszenia od najniższych obrotów.

Pytanie nr dwa, czy może jest ktoś w okolicach Siedlec (mazowieckie), kto mógłby mi pomóc zdiagnozować usterkę, bo podejrzewam, że to jest jednak anormalna praca silnika ?

Moje BMW to 525D E39 kombi z lipca 2000 roku.
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] 525d - brak mocy czy turbodzira?
PostNapisane: 10 czerwca 2010, 12:25 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 320d Touring '00
Diesle tak już mają, że dobrze ciągną od momentu załączenia turbiny - właśnie tak od około 1800 obrotów. Moim zdaniem o ile nie ma innych dziwnych objawów to nie masz się czym martwić i tak być powinno. Jedna uwaga jeszcze - jak będzie cisnął na upartego od 1000 to szybko załatwisz sobie koło dwumasowe...

PostNapisane: 10 czerwca 2010, 12:35 
Pierwsze kroki

Pitt_85 być może masz rację ale wydawało mi się że motor dwu i pół litrowy do tego na CR i do tego jeszcze z BMW powinien być bardziej elastyczny i w całym zakresie obrotów. Czyżby pobożne życzenia ?

PostNapisane: 10 czerwca 2010, 13:44 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
OvercrasH, znajdz kogos kto ma identyczny samochod i wtedy bedziesz wiedzial czy tak powinno byc. :)

Przez internet raczej nikt Ci nie jest w stanie pomoc .:)

PostNapisane: 10 czerwca 2010, 15:09 
Pierwsze kroki

Chyba mi nie pozostaje nic innego jak zajrzeć do serwisu, bo z tym szukaniem to ciężka sprawa, tych których udało mi się zaczepić mieli 3,0 i automat a ja 2,5 i manual.

PostNapisane: 10 czerwca 2010, 18:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e 39
Kod silnika: m57
Witam, mam identyczną bunie jak ty E39 525d 2000r kombi i powiem ci że nie zauważyłem takiego problemu. Tzn, jeżdżąc po mieście hamując na trzecim biegu to takich mniej więcej wartości obrotów co ty,a następnie dodając gazu autko od razu reaguje przyspieszając. Jazda jak to w mieście bywa. Co więcej powiem ci że właśnie na trzecim i czwartym biegu ten model silnika bardzo fajnie spisuje się i przyspiesza przyzwoicie sprawdzałem parę razy. Więc jak dojdziesz co i jak może być nie tak to daj znać. Nawiasem mówiąc kolega ma identyczną E39 też kombi ale silnik jego pracuje jakoś inaczej słychać tylko pracującą turbinę, a u mnie do tego słychać jak by to fachowa napisać żeby się nie ośmieszyć zasysanie powietrza " jak by odkurzacz chodził". Byliśmy z naszymi autami w serwisie po niemieckiej stroni i "fachowcy" powiedzieli ze niektóre tak egzemplarze maja jedne chodzą tak a inne ciszej.

PostNapisane: 10 czerwca 2010, 18:44 
Pierwsze kroki

Podejrzewał przepływomierz ale 1600 netto za nówkę oryginał jakoś mi się nie uśmiecha.... bo tylko on pozostał do wymiany, ech życie...

PostNapisane: 10 czerwca 2010, 19:04 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 320d Touring '00
Przepływomierz by był do wymiany jakby na wysokich obrotach też nie chciał iść. Podjedź na komputer, może są jakieś błędy ii poznasz odpowiedź ,bo za dużo tu gdybania jest, albo Ty jesteś do benzyny przyzwyczajony po prostu...

PostNapisane: 10 czerwca 2010, 19:11 
Pierwsze kroki

Chyba rzeczywiście jestem bo przy 4 litrowym motorze nie było takich cudów, za to chlał wiadrami no ale coś za coś. :)

PostNapisane: 10 czerwca 2010, 19:34 
Pierwsze kroki

Mam jeszcze pytanko, gdzieś wyczytałem na tymże forum że jest możliwość wyłączenia czujnika przepływomierza, czy jest to możliwe bez szkody dla silnika, jak się zachowa samochód w takim przypadku po za wysypaniu błędami ?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1