BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 23:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Problem z układem chłodzenia
PostNapisane: 11 czerwca 2010, 08:44 
Pierwsze kroki

Witam.
Mam problem z układem chłodzenia w e46 318. Historia zaczeła się od braku ogrzewania. Okazało się że mało płyny w układzie chłodzenia (ubywa), az pewnego dnia wyleciał prawie cały - pękł zbiornik wyrównawczy. Po wizycie w warszatcie okazało się że padł termostat i roazalił zbiornik wyrówanwczy. Wymieniłem termostat, zbiornik wyrównawczy, załałem płyn. 3 miesiące spokoju i znowu zaczyna się coś dziać. Znowu zaświeciła się kontrolka od płynu. Ubywa bardzo powoli. Po wyłączeniu i ostygnieciu silnika pojawił się kolejny dziwny objaw - zassany wąż od silnika do chłodnicy. Znalazłem gdzieś na necie że przyczyną jest padnięty korek od zbiorniczka (ponoć ma taki zaworek który puszcza zasysane powietrze jak sie kurczy płyn przy ochładzaniu). Wymieniłem korek. Byłem w warsztacie - sprawdzili wszystko - niby ok. Jednak płyn dalej ucieka ( bardzo powoli ale jednak), wyciek jest chyba gdzieś z lewej strony między chłodnica a silnikiem. No i wąż dalej zassany na zimnym silniku(pomimo wymiany korka). Problem nie jest jakiś dramatyczny - jeździc się da, ale denerwuje. Proszę o pomoc, w warsztacie nie bardzo wiedzą co się dzieje.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Problem z układem chłodzenia
PostNapisane: 11 czerwca 2010, 15:15 
Forumowicz

Moje BMW: E39,523i,Sedan,2,5i.
Kod silnika: M52TUB25
Witam, spróbuj kilka razy go odpowietrzyć, sprawdź termostat czy działa( wykręć go i włoż go do gotującej się wody-obserwuj czy się otwiera przelot przez króciec jesli tak to ok, wyjmij go i patrz czy wraca po chwili na stre swoje miejsce-czysie zamyka spowrotem jak przed włożeniem do gorącej wody),zmontuj termostat zapal go na jałowym odkręć korek wlewu zbiorniczka i przygazuj go dość mocno i zobacz czy się przelewa płyn górą koło korka od strony śrubki odpowietrzającej, jeśli to nie pomoże to posłuchaj-czy pompa nie rzęcholi, sprawdź ją potem na zimnym silniku wymontowując ją czy ma wszystkie łopatki itd. jeśli to będzie ok to można będzie podejrzewać zapchaną chłodnicę-co się rzadziej zdarza,ale sprawdź tez to, a jak nie to najgorsze i drogie-uszczelka pod głowicą może też okazać się padnięta, ale najlepiej poradzić się ludzi z forum, znajomych i najważniejsze-MECHANIKÓW-DOBRYCH ;-)...Zaopatrz się w ok 5l płynu chłodniczego, bo przy pracach troszkę go ubędzie Tobie-wyleje się itd.Pozdrawiam.

Było: Fiat 126p, 650ccm, 22KM, 93r, Opel Astra 1, 1.4i, 60KM cheatchback, 92r, E36, 1.8i M43,115KM sedan, 95r, E39, 2,5i M52,170KM sedan, 99r. Jest Honda Accord Type-S, 2, 4 benzyna, 220KM(190KM podkręcone ze zmianami dolotu i wydechu), sedan, 2005r.

PostNapisane: 11 czerwca 2010, 15:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540&E39 528
Kod silnika: M62B44&M52B28TU
magik napisał(a):
wyciek jest chyba gdzieś z lewej strony między chłodnica a silnikiem

widac cos tam mokrego?? u mnie taki ciezki do zlokalizowania wyciek byl z pompy wody, a plynu zaczego ubywac dopiero jak zmienilem na lepszy czyli Valvoline (widocznie byl tak czyszczacy, myjacy ze wyplukal sobie malutka dziurke). Ubywalo mi ze 100ml/1000km.
Moze tez ciec z nagrzewnicy lub z jakiegos wez na koncy, mogl peknac przy cybancie (tak tez mialem)

Jak plyn chlodniczy nie idzie do oleju i nie ma majonezu to musi isc gdzies na zewnatrz, czyli na odplanoym silniku trzeba popatrzec z gory i spod spodu (swiecac tam gdzie sie patrzy najlepiej mocna latarka). Popatrzec czy pod samochod cos kapie,moze kapac duzo dalej bo plyn sobie scieknie gdzies po bloku, skrzyni...

V8 Eisenmann, 10J, Dupowóz
viewtopic.php?f=6&t=146942

PostNapisane: 4 października 2012, 18:17 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46 320Ci
Kod silnika: M54B22
Witam mam taki sam problem zasysa mi górny waz od chłodnicy i tez rozwaliło mi jakiś czas temu zbiornik wyrównawczy mam wymieniony termostat pompę zbiornik i nowy korek (oryginalny bmw) jak sie u kolegi skończyła ta historia co bylo przyczyna może mi ktoś coś podpowie pozdrawiam!

PostNapisane: 22 marca 2014, 17:28 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46 318i
Kod silnika: M43
Witam,mam podobny problem z ukladem chlodzenia,zasysa mi górny waz na zimnym silniku.....wie ktos moze jaka moze byc przyczyna?

PostNapisane: 22 marca 2014, 17:42 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46 318i
Kod silnika: M43
Byłby ktos w stanie mi to ogarnac??Gliwice i okolice?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1