BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 15:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Carsoft 6.1 - co to za błędy ?
PostNapisane: 30 marca 2007, 16:04 
Pierwsze kroki

Witam jezdze bmw 530 d , jest to moj pierwszy diesel, dlatego pisze gdyz myslalem ze tak musi byc a dokladnei chodzi mi o przyspieszenie , problem polega na tym ze moj diesel ma brak przyspieszenia i jak moge jechac szybciej to auto rozwjia predkosc 120, moze czasem 140 km/h, problem jest taki ze pedal wciskam do konca i samochod nie ma przyspieszenia wogole jest b. mulowaty moge rozwjiac predkosc tak jak pisalem 120 ale gdy odczekam chwile na wcisnietym pedale sam. moze jechac z wieksza predkoscia ale nie duzo , jechalem z kumplem ktory jezdzi dieslami i zasugerowal mi ze moze to byc przeplywomierz do wymiany, pojechalem do elektryka faktycznie gdy wymienil mi przeplywomierz i sprawdzil na komputerze auto przez tydzien mialo takiego kopa ze wszystko mi lecialo z siedzen i faktycznie czulem ze jezdze bmw, ale niestety moja radosc trwala krotko po tygodniu auto znow stalo sie mulowate pojechalem do elektryka z reklamacja wymienil przeplywomierz na 2 ale to nie jest to i znow auto jak bylo tak jest b. mulowate zakupilem interfejs i w programie Carsoft 6.1 wyskakuja mi errory w tabeli DME/DDE nastepujace: 0100- Air-mass flow sensor i 3505-Glow system gdy wykasuje te bledy i gdy sprawdzam ta sama zakladke program pokazuje status OK , ale gdy przejade sie autem i sprawdzam znow ta zakladke znow wyskakuja te same bledy , moze ktos z was wie oco w tym chodzi prosze o pomoc samochod mam bmw 530 d, ale na starcie passacik 1,9 idzie ze mna wleb wleb co mnie drazni czekam na info pozdrawiam wszystkich uzydkownikow bmw.

Ostatnio edytowano 13 maja 2008, 20:58 przez garfild, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2007, 17:11 
Częsty bywalec

Moje BMW: saab 93 SC
Kod silnika: Z19DTH
Air-mass flow sensor to jest przeplywomierz, a Glow system to jest problem ze swiecami zarowymi.

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2007, 17:33 
Pierwsze kroki

dzieki za tak szybka odpowiedz czyli z tego wynika ze jednak musze wymienic przeplywomierz chyba najlepiej na oryginalny bo to co mi zamontowali to jest wloski a siwece zarowe dziwne nie mam z nimi problemu samochod odpala normalnie a przeplywomierz to tu by sie zgadzalo gdyz autko jest tak mulowate ze historia, jeszcze raz dziekuje za odpowiedz teraz wiem jaki mam kierunek obrac pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2007, 17:44 
Częsty bywalec

przepływomierz musi byc oryginał.. te zamienniki to sobie mozna wsadzic... miedzy ksiazki :-) Co do swiec to wystarczy, ze jedna nie bedzie grzala albo dwie slabiej i juz bedzie "error". Silnik bedzie odpalal bez problemow..moze ( nie musi ) na samym poczatku (jak jest zimny ) przez 'sekunde' telepnac jakby mu jeden gar wypadal.

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2007, 20:56 
Forumowicz

Niee no panie nie ma co orginalnego przeplywomierza wsadzac. Ja sobie sam zmienilem padniety orginal boscha na 2 razy tanszy odp - pierburg. koszt pierburga okolo 300 zl. Orginal boscha ponad 600zl. Auta smiga elegancko. Zeby sprawdzic czy mulowatosc to wina przeplywki ludzi radza odlaczyc przeplywomierz - jesli nie ma powrotu dynamiki to przyczyna prawdopodobnie lezy gdzie indziej.

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2007, 21:40 
Częsty bywalec

a po co ma odpinac i podpinac ten przeplywomierz? przeciez ma blad wiec .. wiadomo. pozatym o ile sie nie myle w carsofcie moze odpalic live data i zobaczyc wartosci z przeplywki.

Tytuł: Carsoft 6.1
PostNapisane: 30 marca 2007, 21:52 
Pierwsze kroki

witam tak tu masz racje mozna odpalic live data i mozna podpatrzec na te dane tylko jakie wartosci musza byc aby moc wiedziec czy jest dobry czy zly pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2007, 01:15 
Forumowicz

Ano dlatego warto, ze ja tez mialem na carsofcie powtarzalny blad MAF. Dlatego wymienilem przeplywke. Tyle tylko ze auto jezdzilo dobrze... po wymianie blad sie nie pojawia ale nie zauwazylem zadnej drastycznej roznicy. Jak jezdzilo dobrze tak dalej jezdzi.

Wniosek moj jest taki: blad przeplywomierza w komputerze nie koniecznie musi byc powiazany ze strata mocy, przyspieszenia.

Jesli wiec dopiero co byl przeplywomierz wymieniany, i auto jezdzilo dobrze, i nagle znow nastapila utrata mocy - to moze warto sprawdzic czy w trybie pominiecia przeplywomierza (odlaczona wtyczka) auto odzyskuje swoja dynamike. Jesli nie, wymiana przeplywki na orginalna niekoniecznie rozwiaze problem.

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2007, 07:42 
Forumowicz

squbel napisał(a):
Niee no panie nie ma co orginalnego przeplywomierza wsadzac. Ja sobie sam zmienilem padniety orginal boscha na 2 razy tanszy odp - pierburg. koszt pierburga okolo 300 zl. Orginal boscha ponad 600zl. Auta smiga elegancko. Zeby sprawdzic czy mulowatosc to wina przeplywki ludzi radza odlaczyc przeplywomierz - jesli nie ma powrotu dynamiki to przyczyna prawdopodobnie lezy gdzie indziej.

Pierburg (czy jak sie to pisze) to b dobra firma jeśli chodzi o przepływki , z tego co się orientuje ta firma produkuje oryginalne przepływki do nie których modeli audi..

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2007, 20:20 
Pierwsze kroki

No tak Squbel zrobilem tak jak muwiles tzn. odlaczylem wtyczke przeplywomierza lekko dynamika auta sie poprawila ale nie duzo prawie znikoma, podlaczylem dzis pod kompa autko i oto moje dane przy wlaczonym przeplywomierzu dane sa nastepujace program Carsoft 6.1 live data :po odpieciu wtyczki wartosc wzrosla tzn. 480 mg/Hub z kolei gdy przeplywomierz jest podpiety wartosc jest nastepujaca : Air Flow : 300-313 mg/Hub z tego co pamietam elektryk jak podlaczyl mi autko pod kompa aby sprawdzic czemu jest mulowaty to powiedzial ze trzeb awymienic przeplywomierz gdyz podla mi ze wskazuje 400 a powinien 800 to pamietam to chyba chodzilo mu o te wartosci co podalem tak ze jestem pewien ze przeplywomierz jest walniety wiesz silnik 3 litry turbo i zeby jechal mi w trasie 140 km/h to chyba cos nie tak a tym bardziej ze Carsoft wywala error przeplywomierza

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2007, 23:17 
Forumowicz

Jutro moge podlaczyc auto pod live data i zobacze jakie wartosci u mnie pokazuje. 140km/h to faktycznie padaka. Pytanie tylko czy uszkodzony przeplywomierz tak sie bedzie objawial... Z informacji na BPK i Bmwland wynikalo ze przy odlaczonym przeplywomierzu auto ma niewiele gorsze osiagi - na pewno nie spada Vmax tak drastycznie.

Fajnie bylo by gdyby jakis spec nam tu pomogl bo moja wiedza opiera sie glownie na wiedzy z forow i doswiadczenia z wlasnym autem.

Jesli nie szkoda ci kasy kup orginalny przeplywomierz - wyglada na to ze i tak jest uszkodzony. Jesli liczysz sie z pieniedzmi przemysl odpowiednik Pierburga - jak juz lolek pisal Pierburgowe MAFy sa instalowane w autach z koncernu VAG. Zreszta Pierburg robi mnostwo komponentow rowniez do BMW.

PS. Jak odczytywales info z przeplywomierza? Nie zmieniaja sie dane wraz ze zmiana obrotow? Ja moge tylko zczytywac stojac w miejscu - moj laptop nie ma wyjscia COM i musze targac stacjonarne pudlo pod auto.

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2007, 14:43 
Pierwsze kroki

witam ponownie mam ten sam problem co ty tzn. tez mam laptopa ale bez coma wiec tez zaciagam stacjonarny, po dodawaniu gazu gdy autko wchodzi w obroty do 2 tys. parametry sie nie zmieniaja, mam juz kontakt z czlowiekiem ktory organizuje mi boschowski przeplywomierz w miare rozsadnej cenie, te parametry i jazda wszysko wskazuje ze to wina przeplywomierza jak tylko cos ruszy mi z tym problemem odrazu napisze , mam tylko jeszcze prosbe jesli jest na forum jakis gosc co wie jakie parametry powinien wskazywac to prosze o info jesli zas sa tacy ale nie lubia sie dzielic swa wiedza to dziekuje takim, znajde nr. telefonu i zaqdzwonie do warsztatu aby mi podali te parametry i chetnie sie podziele pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2007, 14:45 
Pierwsze kroki

Squbel jeszcze prosba sprawdz i podaj jakei wartosci podaje twoj przeplywomierz pzdr. narka

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2007, 20:21 
Forumowicz

Sorki ale wlasnie dzis juz nie da rady, dopiero co wrocilem z rowerowej wyprawy i nie mam sil na nic :) Ale podlacze jutro jesli bedzie chwila po pracy.

Pozdrowienia!

BTW ile Cie bedzie boschowski czujnik kosztowac?

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2007, 21:04 
Pierwsze kroki

Jutro będę wiedział dokładnie ale ok 700-800 zł gość ma napisać , czekam na Twoje dane z przepływomierza pzdr.

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2008, 21:59 
Pierwsze kroki

Ktoś poda jakie powinny być wskazanie przepływomierza dla silnika 530d?
Z góry dziękuję serdecznie!!!

Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2008, 16:35 
Pierwsze kroki

Chodzi ci o parametry ktore znajduja sie na przeplywomierzu .

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1