BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 18:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] Mechanicy Rozkładają Ręce.-Sprzęgło
PostNapisane: 19 czerwca 2010, 10:57 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Witam!!! Proszę o radę bo mechanicy są bezradni.Auto to 520 e39.Skrzynia manual.
Problem powstał gdy pojechałem do W-wy 150km,postawiłem auto a po godzinie gdy wrociłem coś cięzko zaczęła wchodzić mi jedynka,wraz z kontynuowaniem jazdy powrotnej zaczeły mi inne ciężej wchodzić,aż w końcu jedynki już nie mogłem wrzucić,tylko ruszałem z dwójki.dodam że nic nie stuka ani nie cieknie.Dojechałem do Radomia do mechanika,postawiłem auto i po chwili okazało sie że na włączonym silniku nie można bylo już wrzucić żadnego biegu,zaś na zgaszonym wchodzą.Mechanik stwierdził że sprzęgło.Skrzynia wyjęta tarcza,docisk ok,tydzień zleciał,a mechanicy nadal nie wiedzą co jest,twierdząc że to stało sie tak nagle a nie stopniowo.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] Mechanicy Rozkładają Ręce.-Sprzęgło
PostNapisane: 19 czerwca 2010, 11:28 
Forumowicz

Moje BMW: e39 523i
A sprawdzali działanie pompki sprzęgłowej i wysprzęglika? Czy "na pałę" zabrali się od razu za sprzęgło?

PostNapisane: 19 czerwca 2010, 12:08 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
sprawdz najpierw najmniejsza linie oporu - pompka sprzegla ,wysprzeglik ,plyn w zbiorniczku , odpowietrz. a jak to nie pomoze to dobiero bierz sie za sciaganie skrzyni
no tak skrzynia juz w dole ... a jak sprawa ma sie ze skrzynia biegow ?? skoro biegi nie chca wchodzic na odpalonym silniku (a wydaje mi sie ze powinny ze zgrzytem nawet jak by sprzeglo bylo uszkodzone ) ale tak jak mowie sprawdz pompke i wysprzeglik

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 19 czerwca 2010, 12:21 
Forumowicz

Witam.No już skrzynia wyjęta i na sucho biegi wchodzą,wałek sie kręci,myślę że skrzynia ok,na moje mało fachowe oko.A gdzie znajduje się zbiorniczek by dolać płynu,lub skontrolować?To ten sam co od hamulców.Myślę że w ciągu tygodnia jaki minął od pozostawienia auta w warsztacie powinni juz skontrolować wysprzęglik i pompke sprzęgła,chyba że do rachunku doliczą wyjęcie skrzyni,co oceniam jako ich strata,gdy okaze sie że skrzynia i tarcze sprzęgłowe są w 100% dobre,bo oni sami do końca nie są pewni a ja sam już nie wiem jak to interpretować.

PostNapisane: 19 czerwca 2010, 13:17 
Częsty bywalec

Moje BMW: Twoje?
Kod silnika: 25 6S1
pawelkitka do kogo w radomiu wstawiłeś samochód że rozkłada ręce?

PostNapisane: 19 czerwca 2010, 15:07 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
w e 39 nie wiem gdzie jest zbiorniczek sprzegla ale u mnie jest ten s am co do hamulcow jest przegrodzony w srodku wiec dobrze zalukaj by sie upewnic ze jest pelny . a jak masz gdzie indziej to idz sladem wezyka od wysprzeglika i dojdziesz do zbiorniczka . skoro wysprzeglik suchy to moze byc ok ale pompka moze puszczac i nie pompowac i wcale nie musi mniec wycieku na zewnatrz .. jak sprzeglo ok i skrzynia to sprawdz pompke i wysprzeglik .. sam a nie mechanikowi zostawiasz do obadania

a i pewnie tak ci dolicza za sciagniecie skrzyni ...

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 19 czerwca 2010, 21:43 
Forumowicz

Jeśli faktycznie problem będzie tkwił w skrzyni będę skłonny zapłacić za jej wyjęcie,ale jeśli się okaże że to pompa sprzęgła niestety ale cene wyjęcia skrzyni będę negocjował.
Auto zostawiłem w Radomiu na ul.Zbrowskiego,warsztat ten istnieje juz dość długo,sugerując sie szyldem.

PostNapisane: 20 czerwca 2010, 00:57 
Forumowicz

Moje BMW: F01 750i x-drive
na zbrowskiego ?????? już mi regenerwali maglownice..porażka.ten warsztat nie ma bytu istnienia. :wstyd:

PostNapisane: 20 czerwca 2010, 08:23 
Forumowicz

jaro5 podpisuję się pod Twój post,też mialem zaszczyt robić u nich układ kierowniczy i okazało sie że naprawili,ale kierownica jak przed naprawą regulacje miała w dwóch płaszczyznach tak po naprawie ma w jednej płaszczyżnie a ów Pan jak mu powiedziałem o tym Ich fałlu pyta czy mi to w czymś przeszkadza.W związku z tym że pojechałem na poprawkę układu kierowniczego,to mnie taki niefart spotkał że i biegi mi zginęły tak więc coż jestem zdany na nich.

PostNapisane: 21 czerwca 2010, 19:39 
Forumowicz

Witam!!! Po długich zmaganiach auto wreście stoi na podwórku.Powód uszczelnienie pompy sprzęgła i wymiana wysprzęglika,a i coś podłożyli pod skrzynie bo rzekomo sprzęgło było nisko.Myśle że juz więcej z Tym mechanikiem nie podamy sobie rąk,no chyba że znów coś zrobili na chwile i będę zmuszony jechać na poprawke.Koszt 500zl.

PostNapisane: 21 czerwca 2010, 19:46 
Częsty bywalec

Moje BMW: Twoje?
Kod silnika: 25 6S1
pawelkitka napisał(a):
a i coś podłożyli pod skrzynie bo rzekomo sprzęgło było nisko

ja pier***
:wstyd:

PostNapisane: 22 czerwca 2010, 11:53 
Forumowicz

zaje fajnie :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: coś podłozyli :cisza: :dobani: kolejna sciema tego zakładu.mi jak zregenowali w alpinie maglownice to było :wstyd: :wstyd: :wstyd: kiera nie odbijała i po 3 dniach olej sie wylał :cisza: dobrze że nie na kostke albo 500 km od domu :wsciekly: była szarpanka za koszty ale oddali. :piwo: jeszcze po nich 2 wieczorki poprawiałem autko w garażu bo strach było szybciej jechać.też kiera nie chodziła góra-dół.coś brzęczało :wstyd: okazało sie że super mechanior tak dokręcił przewód od wspomagania że dotykał sztycy i brzęczał. :wsciekly: :cenzura: ten na przeciwko RWT znowu 17 lat temu chciał mi w e32 regenerować drążki :wstyd: :wstyd: :wstyd: powiedziałem mu że to nie zetor czy ursus i dałem sobie spokój. :piwo: tak że na zbrowskiego są super debeściaki :rozpacz: :rozpacz: :zabawa:

PostNapisane: 22 czerwca 2010, 15:51 
Forumowicz

Witam!!! Dziś mając chwilkę wolnego zerknąłem jeszcze jak mechanicy z ul.Zbrowskiego, poskładali mi bunie i co się okazało!!?Brak zawleczki od filtra kabinowego, bo dostawali się do zbiorniczka hamulców,pod kierownicą plastik dokręcony nie orginalnymi plastikowymi wkretami,tylko jakiś śit dali,pęknięty plastik nadkola.To tak co zaobserwowałem nie zagladając pod spód auta,bo strach mnie ogarnia,ale cóz 30lat praktyki mówi samo za siebie.
Jaro5 ten węzyk od wspomagania też mi brzęczał,to chyba ich chluba.Pozdrawiam mechaniorów.

PostNapisane: 22 czerwca 2010, 16:00 
Forumowicz

ale jaja a ja myślałem że tylko na mnie tak trafiło. a jak amorki tam sprawdzają :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: nie chce mi sie o tym pisać.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1