BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 13:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Przygasanie i tracenie mocy na gazie
PostNapisane: 20 czerwca 2010, 00:58 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E36 316i
Witam wszystkich, na poczatku napisze, iz dopiero od paru dni jestem (mam nadzieje, szczesliwym przez dlugi czas) posiadaczem E36 316i, takze prosze o wyrozumialosc w tym temacie i fachowe rady, ktore na pewno mi sie przydadza.

1,6 silnik, 95r. autka. Zainstalowany jest w nim gaz. Nie jest to raczej sekwencja, ale dwaj rozni gazownicy mowili co innego, takze juz sam nie wiem, czy jest to w koncu sekwencja czy tez nie. Niby sam sie przelacza na gaz po odpowiednim rozgrzaniu silnika, ale jakies to takie dziwne jest :) Instalacja gazowa ma 7 lat i jest zakladane we Wloszech, takze nie jest zle zrobione, ale latka robia swoje.

Ostatnio jezdzilem na gazie na autostradzie przez dlugi czas w ciagu jednego dnia i bez problemu szlo autko te 180 km/h.

Jednak dzisiaj wsiadam do auta i wszystko jest bezproblemu. Po 1,5 godziny czasu auto totalnie siadlo. Nie zgaslo, ale doslownie sie toczylo. Wciskalem pedal gazu maksymalnie do dolu, a auto jechalo, jakby calkowicie stracilo moc. Zero przyspieszenia, zero predkosci (max 50 km/h) i nie wiem co z nim jest nie tak. Gdy przelaczylem na benzyne, to po prostu niebo a ziemia. Auto smigalo az milo i nie bylo zadnego problemy z ta predkoscia czy przyspieszeniem.

Ogolnie autko stalo dlugi czas w domu u pierwszego wlasciciela, instalacja gazowa nie miala raczej serwisu co pol roku i nic w niej nie bylo wymieniane.

W poniedzialek chce sie wybrac do jakiegos dobrego gazownika z Wroclawia, zeby na to zerknal. Ale ze sie nie znam, to prosze abyscie mi doradzili/napisali z czym moze to byc problem i jaki mniej wiecej koszt za to wychodzi. A z uwagi na fakt, iz sie nie znam na tego typu sprawach, to nie chce byc ogoloconym z pieniedzy z tego powodu.

Takze jak ktos mial juz moze podobone problemy lub wie, czym moze taki brac zycia na gazie byc spowodowany, to z gory dziekuje za odpowiedz.

Pozdrawiam serdecznie

P.S. Szukalem podobnego tematu i nie znalazlem, takze jesli taki istnieje to przepraszam, ze powielam. A o swiecach, cewkach i przewodach odnosnie gazu czytalem, ale nie wiem, czy to takze w moim przypadku jest potrzebne, czy regulacja gazu w serwisie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Przygasanie i tracenie mocy na gazie
PostNapisane: 20 czerwca 2010, 09:59 
Specjalista

Moje BMW: E38 740 4,4 6Manual
Kod silnika: M62B44
Zacznij od wymiany filtra gazu

PostNapisane: 20 czerwca 2010, 10:59 
Forumowicz

Moje BMW: 540i SMOK
Kod silnika: M62TUB44
Jak auto kupiłeś teraz to na serwis gazu. Wymień filtry, ustaw na kompie. Po tych objawach co opisałeś może któryś wtrysk jest zapchany. Bez gaziarza się nie obejdzie

PostNapisane: 20 czerwca 2010, 18:45 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E36 316i
Wiecie co, postanowilem jeszcze sprawdzic najprostsza sprawe. Pojechalem zatankowac gaz. I juz po klopocie.

Oczywiscie zawiodla sygnalizacja poziomu gazu w butli, ktora ciagle pokazuje pelny stan. Z tego co czytalem, to jest to bardzo wadliwe. U Was tez jest tak z tymi wskaznikami, ze az tak przeklamuja ?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1