Witam wszystkich, na poczatku napisze, iz dopiero od paru dni jestem (mam nadzieje, szczesliwym przez dlugi czas) posiadaczem E36 316i, takze prosze o wyrozumialosc w tym temacie i fachowe rady, ktore na pewno mi sie przydadza.
1,6 silnik, 95r. autka. Zainstalowany jest w nim gaz. Nie jest to raczej sekwencja, ale dwaj rozni gazownicy mowili co innego, takze juz sam nie wiem, czy jest to w koncu sekwencja czy tez nie. Niby sam sie przelacza na gaz po odpowiednim rozgrzaniu silnika, ale jakies to takie dziwne jest

Instalacja gazowa ma 7 lat i jest zakladane we Wloszech, takze nie jest zle zrobione, ale latka robia swoje.
Ostatnio jezdzilem na gazie na autostradzie przez dlugi czas w ciagu jednego dnia i bez problemu szlo autko te 180 km/h.
Jednak dzisiaj wsiadam do auta i wszystko jest bezproblemu. Po 1,5 godziny czasu auto totalnie siadlo. Nie zgaslo, ale doslownie sie toczylo. Wciskalem pedal gazu maksymalnie do dolu, a auto jechalo, jakby calkowicie stracilo moc. Zero przyspieszenia, zero predkosci (max 50 km/h) i nie wiem co z nim jest nie tak. Gdy przelaczylem na benzyne, to po prostu niebo a ziemia. Auto smigalo az milo i nie bylo zadnego problemy z ta predkoscia czy przyspieszeniem.
Ogolnie autko stalo dlugi czas w domu u pierwszego wlasciciela, instalacja gazowa nie miala raczej serwisu co pol roku i nic w niej nie bylo wymieniane.
W poniedzialek chce sie wybrac do jakiegos dobrego gazownika z Wroclawia, zeby na to zerknal. Ale ze sie nie znam, to prosze abyscie mi doradzili/napisali z czym moze to byc problem i jaki mniej wiecej koszt za to wychodzi. A z uwagi na fakt, iz sie nie znam na tego typu sprawach, to nie chce byc ogoloconym z pieniedzy z tego powodu.
Takze jak ktos mial juz moze podobone problemy lub wie, czym moze taki brac zycia na gazie byc spowodowany, to z gory dziekuje za odpowiedz.
Pozdrawiam serdecznie
P.S. Szukalem podobnego tematu i nie znalazlem, takze jesli taki istnieje to przepraszam, ze powielam. A o swiecach, cewkach i przewodach odnosnie gazu czytalem, ale nie wiem, czy to takze w moim przypadku jest potrzebne, czy regulacja gazu w serwisie.