BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 15:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e30] okazja +naprawa prosze o sugestje
PostNapisane: 19 czerwca 2010, 19:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
witam. trafia mi sie okazja kupna e 30 z 90r z silnikiem 2.8 zagazowane..autko jezdzi konkretnie (auto szwagra) nie mial praktycznie napraw przy silniku -niepamietam by cos sie w niej psulo z jednym wyjatkiem .. cale zawieszenie (tuleje sworznie gumy sprezyny drazki koncowki drazkow) jest do wymiany jak i zaniedbana jest w srodku i to baaardzo :zalamany: wszystko w niej ''lata'' stuka i puka .. nie idzie jechac szybciej niz 100km/h bo miota po drodze -jest zniszczona . ale blacharka nie ma zadnej korozji podloga tez -lakier lekko zmatowialy ale jednolity no i jak juz wspomnialem silnik jest w b.dobrym stanie . szwagier ceni sie 3 tysiaki .. moje pytanie to czy sie oplaca ? i jakie sa ceny czesci do e 30 .. ?? tansze niz do e 36 czy drozsze??
wiem ze jedni pomyslla po co mi stara e 30 ? ale jestem mocnym fanem tej marki i chcialbym ja wyszykowac tylko na zloty i malo ale jednak uzytkowac . (a poza tym to bmw produkowane w latach 90 byly produkowane do jazdy a nie psucia sie jak niektore nowe wersje )
zdaje sie na wasze opinie a zwlaszcza posiadaczy e 30 z gory dzieki :ok:

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e30] okazja +naprawa prosze o sugestje
PostNapisane: 19 czerwca 2010, 19:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E30
Ja bym brał, jeżeli blachy i silnik są dobre, to i cena jest b.dobra.

Zapraszam na stronę poświęconą marce BMW, a w szczególności modelowi E30, w miarę możliwości proszę o zarejestrowanie, aby mieć pełny dostęp, do wszystkich materiałów. Z góry dzięki, pozdrawiam... www.e30bmw.dbv.pl

PostNapisane: 19 czerwca 2010, 20:37 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
znajomy niedawno kupił e30 z 90 roku silnik m20 b20 ale blacha dobra za 5,500 zł ja bym brał

PostNapisane: 19 czerwca 2010, 21:03 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Zawias fajnie zrobic samemu bo to czesc eksploatacyjna i nie kosztuje majatku (w porownaniu do ceny auta to sporo ale nie jest zle). Co do wnetrza to wydaje mi sie ze mozna zlowic na allegro calkiem dobre elementy za grosze. Jak bym mial czas i chec zrobic lalke e30 to bym taka bral. Blacharka i silnik sa najistotniejsze. A reszta to sama przyjemnosc dopracowac :)

PostNapisane: 19 czerwca 2010, 21:53 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Bierz, zawias w e30 jest prosty, koszt wymiany najważniejszych elementów nie jest duży. Jeśli chodzi o przód: tuleje wahaczy 2 x 70 zł, sworznie wahaczy długie 2 x 60 zł, krótkie 2 x 50 zł, łącznik stabilizatora 2 x 50 zł, gumy mocowania stabilizatora 2 x 30 zł, odboje (2) i osłony (2) ok. 50 zł za komplet, końcówki drążków kierowniczych 2 x 80 zł, amortyzatory 2 x 145 zł, poduszka amortyzatora 2 x 80 zł. Z tyłu trochę mniej: tuleje wahaczy 4 sztuki, 37 zł za parę, tuleje belki tylnego zawieszenia 2 x 65 zł, poduszka amortyzatora 2 x 40 zł, amortyzatory 2 x 140 zł. Sam oceń, czy Ci się to opłaca - ceny wypatrzyłem na szybko na allegro, przy czym są to ceny porządnych części (lemforder, meyle, kayaba, febi bilstein), aczkolwiek oczywiście możesz nabyć nawet gotowy zestaw, np. taki: http://allegro.pl/item1065418142_zestaw ... _1991.html, bądź też dokupować sobie części gorszej jakości, za to tańsze.
Na upartego wszystkie praktycznie prace mógłbyś wykonać samemu, może z pominięciem wyciśnięcia starych i wprasowania nowych sworzni przednich wahaczy.

I pamiętaj - najważniejsza w e30 jest blacha, wszystko inne można wymienić :-D

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 20 czerwca 2010, 12:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
robota zawieszenia w e30 nie jest kosztowna a jesli jeszcze zrobisz to sam (to nie jest duża filozofia) to wyjdzie Ci 1000zł za wszystko na przód i tył z dobrymi częściami. środek o ile kompletny to przeważnie troche pracy i czyszczenia żeby dopieścić. Jeśli reszta jest na prawde ok jak piszesz to cena jest raczej ok ;)

PostNapisane: 20 czerwca 2010, 14:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
no reszta jest ok tylko zawiecha cala zniszczona i wewnatrz wszystko lata caly tunel boczki a nawet oparcie fotela kierowcy jest polamane :kwasny: nie rozumiem jak mozna doprowadzic bunie do takiego stanu .. :zdziwko: a jak sie dowiedzialem dzis (dzwonilem) to to nie jest 2.8 (byl swap 2lata temu) :zdziwko: tylko 2.5is czy jakos tak jest to stary typ silnika (nie obudowany plastikami ) nawet nie kojarze jaka nazwa .chyba m20b25 -ale moge sie mylic bo na tych starszych sie nie znam . teraz zastanawiam sie czy warto jak to nie jest 2.8 ale jak nia jezdzilem raz to zbiera sie okropnie dobrze
ale jak kolega PAZUREK pisal ze znajoomy kupil e 30 2.0 za 5500 to chyba warto brac ta o ktorej pisze...

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 20 czerwca 2010, 15:17 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
no to pewnie chodzi o motor m20b25 czyli 1 wałek rozrządu i 170KM. Fajny motor tylko musisz mieć pewność że jest w stanie ok ;)

A jak mówisz ze plastiki latają to nie problem - jedna sobota i sposkładasz wszystko...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1