BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 16:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] Amortyzatory tył KYB a reklamacja
PostNapisane: 20 czerwca 2010, 21:45 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Rok temu w maju zakupilem moja e36. Miala ona wymienione wszystkie amortyzatory na KaYaBa przez poprzedniego wlasciciela. Wszystkie wymiany sa udokumentowane fakturami. Minelo 1,5 roku od momentu montazu amorkow i tyl zaczal cieknac. Na trzepakach wyniki wychodza w normie ale wyciek byl widoczny. Zalozylem nowe oslony bo stare juz nie wygladaly za dobrze. Dzis znajomy mnie uswiadomil ze KYB daje 2 lata gwarancji na swoje amorki czyli moge je jeszcze zareklamowac. Mam duplikat faktury zakupu w jakims wiekszym zakladzie + rachunek za montaz. Minusem jest ze warsztat gdzie dokonywany byl zakup i wymiana jest 250km od miejsca mojego zamieszkania i nie bywam w tamtych okolicach. Czy jest mozliwosc reklamowania amortyzatorow w inny sposob (np w jakims autoryzowanym przedstawicielstwie w mojej okolicy)? Czy w przypadku reklamacji musze amorki oddac na czas rozpatrzenia reklamacji? Jak wyglada sprawa z demontazem i montazem? Czy to pokrywa KYB w razie uznania reklamacji? Czy trzeba czynnosc ta wykonac w jakims specjalistycznym warsztacie czy wystarczy u mechanika ktory wystawi rachunek?

Czy ktos przerabial ten temat, nawet z amorami innej marki? Bardzo prosze o rady.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] Amortyzatory tył KYB a reklamacja
PostNapisane: 20 czerwca 2010, 22:41 
Pierwsze kroki

Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=129958
Tak kayaba daje 2 lata gwarancji
Generalnie musisz dostarczyć amorki do reklamacji do punktu w którym zostały zakupione
Jeśli chcesz się domagac zwrotu kosztów za montaż i demontaż musisz w momencie składania reklamacji przedstawić fakturę za robociznę
Generalnie na czas trwania reklamacji nikt nie zapewni Ci "zastępczych" amortyzatorów więc albo stawiasz auto na kołkach albo dogadujesz sie ze sprzedawca kupujesz nowy komplet a w momencie uznania reklamacji oddaja Ci kaskę
czas rozpatrywania reklamacji ok miesiąca

PostNapisane: 20 czerwca 2010, 23:24 

Jutro zamierzam zadzwonic do tego serwisu i wypytac o szczegoly. Jechac do nich nie bede na pewno, jesli juz to wysylka. Co do demontazu to auto jest na moja mame a ja prowadze dzialalnosc wiec wystawienie rachunku za demontaz to nie problem ale nie wiem czy warto jeszcze podkrecac. Ogolnie to wolalbym zalatwiac taka sprawe bezposrednio z producentem. Zakupilbym bilsteina na tyl a gdyby wymienili kayaby to sprzedalbym je na allegro. Unieruchomienie auta na miesiac nie wchodzi w gre.

PostNapisane: 20 czerwca 2010, 23:54 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Przede wszystkim zajrzyj do karty gwarancyjnej i przeczytaj warunki gwarancji. Tam też powinno być podane, kto jest wykonawcą gwarancji (nie musi to być KYB Polska np., ale jakiś zewnętrzny importer, serwis itp).

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 21 czerwca 2010, 07:06 

Karty gwarancyjnej nie mam ale fvat powinna wystarczyc jako dowod zakupu.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1