Na wstępie witam wszystkich fanów BMW, a szczególnie modelu e36. Moje bmw kupiłem 2 lata temu, było w niezłym stanie, ale ale mimo to troszkę przy nim podłubałem

nie chciałem z auta robić wiochy i starałem się żeby wszystkie moje przeróbki były ze smakiem i klasa. Sądząc po opiniach ludzi i znajomych to chyba mi się udaje, zwłaszcza ze nie wydałem kupy kasy na to

, na początek może podstawowe dane o aucie:
Podstawowe dane:
nadwozie-sedan rok prod.1991, przebieg na liczniku 280 tys, ale pewnie ma sporo więcej
kolor-green laguna
silnik-m50 2.0 bez vanosa
zawieszenie- obniżane przez którego poprzedniego właściciela, nie wiem ile cm + rozporka, która już była jak kupiłem auto
Wyposażenie:
-ABS
-centralny zamek, sterowany z kluczyka
-elektryczne szyby(przód,tył), lusterka oraz szyberdach
-hamulce tarczowe (przód,tył)
-podlokietnik skorzany z przodu i materialowy w kanapie
-tempomat
-felgi bmw 16 cali, ale każdy je myli z 17 hehe, opony 205 pirelli
-komputer
-klimatyzacja
-szyberdach elek.
-halogeny
-przedni zderzak po lifcie
-poducha w kierownicy
-zagłówki w tylnej kanapie
To chyba tyle, jak przypomnę sobie coś więcej to dodam
Teraz to co zrobiłem już po zakupie:
-przyciemnienie szyb, przez firmę od tego
-wymiana lamp przednich i tylnych (angeleyes H1 i clear red-white)
-tłumik BOSAL SPORT ale nie żaden przelot boczący

, tłumik dedykowany konkretnie pod E36, milo mruczy i nie meczy podczas jazdy dłuższej
-dodałem listwę chrom na tylnej klapie bagażnika
-okleiłem sam boczki w drzwiach oraz mały element na podsufitce kolo lampki z przodu.
-wymiana podsufitki bo udało mi się kupić igiełkę za małą kasę, a moja już odklejała się
-blenda na tylnej szybie
-brewki na światłach przednich
-chrom pakiet (ringi na zegarach, klamki, przycisk ręcznego, ramki na przyciskach do szyb, ramka skrzyni biegów, oraz listwy na boczkach wzdłuż szyb i na schowku
-regeneracja słupków w drzwiach za pomocą specjalnej foli - polecam, bo jak się zrobi to porządnie to efekt jest super
-wymiana halogenów na soczewkowe
-obszycie kierownicy i dodanie pilocika do radia PIONEERA, przed obszyciem, obsługuje tez BT np. w telefonie, wiec wygodna sprawa i bezpieczna...
-skrócenie i wymiana gałki zmiany biegów i skory
-wymiana tapicerki (przód,tył), wcześniej miałem jasne przetarta już, zostawiłem sobie tylko zagłówki jasne co dało ciekawy efekt, i nie dominuje jasna szarość. podobnie postąpiłem z podsufitka gdzie jeden element okleiłem ciemniejszym materiałem.
-wymiana schowka na czarny i po lifcie
-wymiana elementów obok schowka, pod kierownica na czarne oraz "w nogach", co podobnie jak w przypadku tapicerki dało dwukolorowy efekt. Wnętrze dzięki temu wygląda nowocześniej i przyjemniej
-wymiana dywaników na czarne
-pomalowałem tez maskownice głośniczków na przednich boczkach i nie brawem pomaluje tez maskownice na tylnej pulce
-wstawiłem tez lusterka z M3, ale wróciłem do oryginalnych bo lusterka M3 moim zdaniem nie pasowały do sedana
to chyba tyle...
Co do planów na najbliższą przyszłość, to mam nadzieje ze w końcu zrealizuje wymianę zderzaka przedniego na m-pakiet, bo jest zaj**bisty

, ale z racji tego ze nie chce laminatów za 150zl z allegro to jest jak jest... na szczęście nie jest źle, ale choruje na niego od kad mam to auto.
Druga sprawa to myślę walnąć sobie na tylną szybę roletę, bo podoba mi się i fajnie wygląda w aucie. Nie wspomnę ze chciał bym tez sprawić sobie jakieś felgi fajne, ale brak kasy na to

chociaż te co mam na moim aucie wyglądają całkiem nieźle.
No i to co myślę co zrobię w następnym miesiącu to zmienię głośniki na jakieś normalne bo te co mam oryginalne to masakra
no i muszę tez powymieniać kilka żarówek w desce i przyciskach do szyb, oraz pomalować nadkole przednie od pasażera bo koleś zwalil mi kiedyś i się trochę rożni, ale to najmniej paląca sprawa...
Co do silnika, to jest w eleganckiej kondycji, wszystko wymieniane na czas i nic złego się nie dzieje. Nie planuje bawić się w tuning silnika. Nie dawno przy okazji wymiany uszczelki pod pokrywa zaworów moglem oglądnąć środek wiec obadałem jak sprawy się maja. Walki jak nowe, szklanki nie stukaja
![Kwadratowy :]](./images/smilies/splash.gif)
Teraz słówko od menie, do tych którzy zaraz przywala się brewki i blendę. Kupując światła przednie myślałem nad wsadzeniem ringów do oryginalnych lamp lub właśnie nad tymi co mam, wygrał fakt ze bardziej podoba mi się to ze nie ma oddzielnego kierunku, po prostu bardziej mi się podoba jak jest cala lampa... ale minusem tych lamp jest to ze średnica ringów jest mniejsza i żeby uzyskać efekt przymrużenia, musiałem zastosować brewki. Poza tym ogólnie podobają mi się te lampy, bo uważam ze pasują do auta, i nie zamierzam ściągać brewek. Co do blendy podobnie, fajnie komponuje się z linia e36 i wizualnie ja obniża, ponieważ skraca szybę, szczególnie w obniżonych autach.
Jeśli chodzi o szyby przyciemnione to tez mi się one podobają, zwłaszcza ze mam całość, inaczej bym nie robił wogole, pyzatym czasem to mi się akurat przydaje.
A teraz galeria...cześć zdjęć środka musiałem robić z lampa wiec czasem wnętrze wychodziło jawniejsze niż jest.