BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 22:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 171 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kto zapłaci za obwodnice?
PostNapisane: 28 czerwca 2010, 10:54 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Tomek napisał(a):
?? Możesz jaśniej? Bo chyba sobie tylko znane rozumowanie tu przeprowadziłeś :)

Spoko - rzucone zostało hasło ubezpieczeń dobrowolnych. Dobrowolność wiąże się z tym, że część osób dojdzie jednak do wniosku, że ubezpieczenie i opieka zdrowotna jest im niepotrzebna, bo sami się wyleczą wywarem z czosnku i miodu zrobionym wg receptury babci. Oczywiście się nie wyleczą, będą chorować - dajmy na to miesiąc, zamiast tygodnia. Nie wiem, jak jest z Tobą, ale mi się nie chce myśleć o pracy, jak mnie łeb nap.... i nie mogę normalnie oddychać :-D Nie wspominając np. o operatorze jednonaczyniowej koparki ręcznej - co on zrobi, jak rękę złamie? Co zrobi jego pracodawca? Takie argumenty mogą wydawać się śmieszne w skali jednostkowej, ale patrząc globalnie - może to mieć odczuwalne następstwa. Pracownik chory pracuje gorzej, mniej produkuje, jego pracodawca ma mniejszy dochód, od mniejszego dochodu płaci mniejsze podatki.
Seth8 napisał(a):
Wybor jest prosty pojsc do pracy.

Założenie równie słuszne, jak i abstrakcyjne - pełnia zatrudnienia :-) Jak zmusisz tych niepracujących, aby poszli do pracy? Batem zagonisz? A nawet jeśli pójdą - jak zmusisz ich do ubezpieczenia? O to mi głównie chodzi - co z takimi ludźmi zrobić?
Idąc dalej - ktoś się nie ubezpieczy, bo i po co... Nagle dopada go ciężka choroba, droga w leczeniu. Masz 2 opcje - leczyć albo zostawić, jak jest. Leczysz - ktoś za to musi zapłacić, prawda? Kto? Szpital, bo płaci za leki, płaci lekarzom, pielęgniarkom, . Załóżmy, że szpital nie odzyska swojego długu, bo i z czego? Żeby nie splajtować, musi podnieść ceny usług. A na to czeka ubezpieczyciel, żeby mieć pretekst do podniesienia składki ubezpieczenia. Koniec końców, płacą ubezpieczeni.

PS. Przeświadczenie, że przy ubezpieczeniu dobrowolnym, prywatnym, płaci się tylko za siebie, jest jedynie iluzją, ale to chyba wszyscy wiemy :-D

One redline a day keeps a mechanic away.

Ostatnio edytowano 28 czerwca 2010, 11:01 przez maaaad, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 28 czerwca 2010, 10:55 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
spider napisał(a):
Oj wtedy by bylo u nas ciekawie,podejrzewam,ze wiara by musiala zapier...za jakies 500zl i to jeszcze z bananem na ryju.A jak sie nie podoba-zdychaj :mur:

No tak, tylko teraz ja i ty się składamy na wiarę która leży i sobie cmoka a za 500 śmigają żółci lub ze wschodu.
Wolałbym wiarę zagonić do roboty a żółtych i resztę pogonić (mam w skrócie na myśli napływ imigracji, nie kolor etc etc).

PostNapisane: 28 czerwca 2010, 11:01 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Kyokushin napisał(a):
No nie, termin masz taki że zdążysz wyzdrowieć.

Nie wiem, ja mam LuxMed, ale to jest tak, że jakbym miał jakieś poważne choróbsko, to mógłbym sobie składki wsadzić w d... a bym się wypłacił w tym luxmedzie.

Zobacz ile kosztuje chemioterapia, jakieś operacje na kolana, operacje serca etc.
Wiele ludzi, którzy nie mają by płacić kilka stów za luxmed a tym bardziej kilka kafli za operację, ma z tym problem, dlatego jednak publiczna służba jest potrzebna.

Powiem tak... Znajoma rok temu miała operację na płucu to łapówka wyniosła 2 albo 3 tyś żeby dobrze to zrobili + coś dla pielęgniarek czy salowych. Drugi przykład to koleżanka mojej mamy która 11 lat temu zachorowała na raka ale udało się go zwalczyć. Powrócił w tym roku ale że miała ona już swoje lata tj. około 60tki to dla służby zdrowia jej leczenie było przecież nie opłacalne. Lekarze z Centrum Onkologii podali raz czy dwa chemię powiedzieli że jest super i to samo mówili do na każdych następnych badaniach. Ponieważ czuła się coraz gorzej więc poszła z tymi wynikami prywatnie gdzie lekarze po ich analizie dał jej jedynie skierowanie do hospicjum bo już było na cokolwiek za późno, zmarła w zeszły piątke. Niech mi ktoś powie że te konowały z CO nie mówiły jej o tym naumyślnie specjalnie żeby przyoszczędzić trochę pieniędzy z budżetu.

PostNapisane: 28 czerwca 2010, 11:12 

A skoro pracował tyle lat to czemu ma nie dostawać zasiłku? A co z tym co umarł mając 64 lata? Płacił całe życie i żona nie dostanie po nim emerytury. Mało tego nie może wziąć jego a zrezygnować ze swojej. Kiedyś było można.

PostNapisane: 28 czerwca 2010, 11:27 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Bobby, ale tu mówimy o chorym systemie.

Jeżeli było by tylko prywatnie, to było by tak jak z warsztatem samochodowym.
Pojechałbyś z falującymi obrotami, najpiew zmieniłbyś lambde, później przepływomierz, później świece, później przewody, następnie czujnik położenia wału, później, czujnik położenia wałka, dalej, listwę wtryskiwaczy, zostawiłbyś 3000 i obroty by ci dalej falowały.
Następnie, zauważyłbyś że to przez sparciałą gumę w dolocie za 30zł.... ale warsztat by na tobie przyciął.
Tak samo i tu, 10 wizyt, 4 profesjonalne badania, tu jakiś niby zabieg i 20k przytną, pielęgnacja choroby jest bardziej opłacalna niż wyleczenie pacjenta, a przysięgę hipokratesa to oni mają głęboko w d..

PostNapisane: 28 czerwca 2010, 11:42 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
spider napisał(a):
Kyokushin napisał(a):
Ręce są, tylko łopatę brzydzą się podnieść.

Za te pieniadze wcale sie nie dziwie.

A pomyślałeś dlaczego "te pieniądze" są właśnie takie? Może np. również dlatego, że pracodawca jest obciążony mega kosztami zatrudnienia pracownika?

spider napisał(a):
Kyokushin napisał(a):
Jasne, że wolą nie robić nic i dostawać tyle samo co robić coś.Gdyby więc, nie dostawali nic, to wypłata by ich nie hańbiła.

Oj wtedy by bylo u nas ciekawie,podejrzewam,ze wiara by musiala zapier...za jakies 500zl i to jeszcze z bananem na ryju.A jak sie nie podoba-zdychaj :mur:

A może jednak wręcz przeciwnie?
To, że masz zasiłki wcale nie powoduje nagłego wzrostu wartości pracy. To, że pracodawca jest obciążony różnymi daninami, karzącymi za to, że kogoś zatrudnia również nie wpływa na podniesienie wartości pracy.

To, że są zasiłki i inne świadczenia, skutkuje tak, że trudniej jest zarobić cokolwiek oraz tym, że np. Ty zarabiasz mniej i Twój pracodawca zarabia mniej.

KotSylwester napisał(a):
A skoro pracował tyle lat to czemu ma nie dostawać zasiłku?

:zdziwko:
A czemu ma? Skoro pracował tyle lat, to chyba zdążył odłożyć na bezpieczną przyszłość i wychował dobrze odpowiednią liczbę dzieci.
No tak, oczywiście nie zdążył, bo musiał oddawać Państwu :mur:

Odnośnie do służby zdrowia, to chyba wszyscy się tu zgodzili, że system jest do dupy.
Jedni twierdzą tylko, że oparcie go o mechanizmy rynkowe zmieniłoby sytuacje na plus, a inni wciąż naiwnie wierzą, że publiczne może być dobre, jakby mu dać więcej kasy albo lepiej straszyć cba. Najlepiej dorzućmy jeszcze trochę kasy pkp, a cudownie przemieni się w szybkobieżną i ekologiczną kolej XXI wieku.

Kyokushin napisał(a):
Bobby, ale tu mówimy o chorym systemie.

Jeżeli było by tylko prywatnie, to było by tak jak z warsztatem samochodowym.
Pojechałbyś z falującymi obrotami, najpiew zmieniłbyś lambde, później przepływomierz, później świece, później przewody, następnie czujnik położenia wału, później, czujnik położenia wałka, dalej, listwę wtryskiwaczy, zostawiłbyś 3000 i obroty by ci dalej falowały.
Następnie, zauważyłbyś że to przez sparciałą gumę w dolocie za 30zł.... ale warsztat by na tobie przyciął.
Tak samo i tu, 10 wizyt, 4 profesjonalne badania, tu jakiś niby zabieg i 20k przytną, pielęgnacja choroby jest bardziej opłacalna niż wyleczenie pacjenta, a przysięgę hipokratesa to oni mają głęboko w d..

W Twoim przykładzie nie widzę różnicy na korzyść publicznej służby zdrowia. Myślę, że w niej podobne patologie są bardziej prawdopodobne, a widać to na przytaczanych tu przykładach.

Twoja wizja złych prywaciarzy, którzy doją pacjentów jest efektem pominięcia pewnego ważnego zjawiska. A zjawisko to zwie się konkurencją :)

PostNapisane: 28 czerwca 2010, 11:49 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Poproszę adres tego państwowego warsztatu samochodowego gdzie wszystko jest uczciwie, szybko i tanio :ok: :rotfl:

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 28 czerwca 2010, 11:51 
Administrator

qqiz napisał(a):
Twoja wizja złych prywaciarzy, którzy doją pacjentów jest efektem pominięcia pewnego ważnego zjawiska. A zjawisko to zwie się konkurencją :)

Trochę mylisz partactwo z brakiem konkurencji to jedno, ale dalej:

Przykład o tyle trafny, że każdy może sobie go potwierdzić.
Sęk w tym, że pozytywne zjawisko konkurencji nauczono się bardzo skutecznie omijać.
Przykłady można mnożyć. Począwszy od warsztatów samochodowych (tyle że ci akurat są za głupi by się dogadać, oni po prostu partolą i doją każdy tak samo, bo wiedzą, że inni też tak robią i klient nie ma gdzie pójść), poprzez ceny paliw, dalej przez produkcję aut, kończąc na notariuszach.

Jak jest konkurencja to jest bardzo fajnie. Gorzej jak masz kilku/nastu graczy którzy mają rynek i między sobą się dogadają.
Tego nowoczesna ekonomia nie pomija i nazywa się to kartel.

Konkurencję to masz wtedy, jak masz wieś zabitą dechami, ulicę, po jednej i drugiej stronie spożywczaki których właściciele się nienawidzą od pokoleń.

Tomek napisał(a):
Poproszę adres tego państwowego warsztatu samochodowego gdzie wszystko jest uczciwie, szybko i tanio :ok: :rotfl:

Pokaż adres jakiegokolwiek państwowego warsztatu :rotfl: :rotfl: W muzeum PRL może jakieś zdjęcia by się ostały jeszcze ;)

Nie no, nie ma co przesadzać i iść w skrajności.
Są rzeczy które mogą i powinny być w pewnym, nie całkowitym stopniu państwowe a są takie które nie mogą i nie powinny.

qqiz napisał(a):
Jedni twierdzą tylko, że oparcie go o mechanizmy rynkowe zmieniłoby sytuacje na plus, a inni wciąż naiwnie wierzą, że publiczne może być dobre, jakby mu dać więcej kasy albo lepiej straszyć cba. Najlepiej dorzućmy jeszcze trochę kasy pkp, a cudownie przemieni się w szybkobieżną i ekologiczną kolej XXI wieku.

Ja jestem przeciwny karmieniu tego chorego g.wna kasą bo to jak karmienie raka.
Powinno się tego zwyczajnie przypilnować, powymieniać stołki.

Myślę że głównym problemem jest to, że uczciwych ludzi nie ma.

PostNapisane: 28 czerwca 2010, 12:00 

Kyokushin napisał(a):
Przykłady można mnożyć.

Prywatny warsztat - fachowo, tanio i często na wczoraj.
Prywatny dentysta - od ręki, tanio i wysoki standard.
Prywatny sklep - do wyboru do koloru a konkurencja cenowa czasami aż absurdalna.

Kyokushin napisał(a):
notariuszach

A gdzie tu konkurencja jak masz ograniczony dostęp do zawodu?

Kyokushin napisał(a):
Jak jest konkurencja to jest bardzo fajnie. Gorzej jak masz kilku/nastu graczy którzy mają rynek i między sobą się dogadają.
Tego nowoczesna ekonomia nie pomija i nazywa się to kartel.

A jak ta nowoczesna ekonomia nazywa państwowy monopol?

Kyokushin napisał(a):
Są rzeczy które mogą i powinny być w pewnym, nie całkowitym stopniu państwowe a są takie które nie mogą i nie powinny.

Wojsko i policja niech sobie będą państwowe :super: Z resztą nie ma potrzeby. No można jeszcze podyskutować nad tematem przewodnim tego wątku czyli infrastrukturą którą mogłoby zapewniać państwo jednocześnie dopuszczając prywatną konkurencję (choć to ciężka sprawa konkurować z nieuczciwym graczem).

Kyokushin napisał(a):

Bo nie ma własności, pan by dbał o swoje i nie rozkradał na lewo i prawo.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 28 czerwca 2010, 12:03 
Administrator

Tomek napisał(a):
A jak ta nowoczesna ekonomia nazywa państwowy monopol?

Nie masz monopolu.
Możesz iść do luxmedu czy gdzieś, dopłacisz mały abonament i będziesz miał bez kolejki.

Natomiast, jeżeli, byś miał 'tylko' luxmed to miał byś kartel i abonament by nie kosztował 100 tylko 500 bo nie miałbyś bezpłatnej alternatywy napędzającej zjawisko konkurencji.

Tomek napisał(a):

Pokaż mi jeden taki, że będę zadowolony.

Tomek napisał(a):
Prywatny dentysta - od ręki, tanio i wysoki standard.

Tomek. Strzał w 10.
Poszedłem do dentysty bo mnie bolało coś w szczęce.
Poszedłem, do dobrego, polecanego dentysty. Dałem 400 za zrobienie zęba.
I co?
I nic, ryj mnie dalej boli bo to nie był ząb, tylko coś innego... oczywiście, mogę przyjść na KOLEJNĄ wizytę i sobie zmieniać dalej, przepływomierz, lambdę i wszystko inne...
A okazało się ZAMKNĄĆ OKNO bo mnie przewiewało w nocy....

Tomek napisał(a):
Prywatny sklep - do wyboru do koloru a konkurencja cenowa czasami aż absurdalna.

Kolejny świetny przykład.
Media Markt i Avans czy Saturn (sory nie pamiętam który z nich).
Tak. To jedna firma która sobie stworzyłą niby wojnę robiąc klienta w trąbę.
A na allegro i tak taniej.

Ja nie mówię, że prywatne jest złe. Absolutnie.
Nie kojarzcie mnie z jakimś poglądem że chce aby wszystko było państwowe, bo temu to jestem przeciwny.

Powyżej pokazałem że mechanizmy konkurencji są omijane.

Uważam że służba zdrowia powinna być po części państwowa/publiczna a nie inne rzeczy.

PostNapisane: 28 czerwca 2010, 12:14 

Kyokushin napisał(a):
Przykłady można mnożyć. Począwszy od warsztatów samochodowych (tyle że ci akurat są za głupi by się dogadać, oni po prostu partolą i doją każdy tak samo, bo wiedzą, że inni też tak robią i klient nie ma gdzie pójść)

Podjedź do mojego kolegi na Zamieniecką do "Feu" i im to powiedz. Stwierdzenie równie mocne jak to że BMW jest dresiarskie, Mercedes cygańsko-taksówkarski.

Kyokushin napisał(a):
Tomek napisał(a):

Ja bym chciał żeby mi naprawiali za darmo, oddawali co mają na rabacie w hurtowni, umyli i odkurzyli auto, zatankowali do pełna a ja tylko zapłacę za części... :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 28 czerwca 2010, 12:24 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Tomek napisał(a):

700 zł za wymianę pompy oleju, która okazała się niewadliwa :-) W prywatnym warsztacie specjalizującym się ponoć w BMW, mającym autoryzację BOSCH. No ale mam nową pompę oleju, super :ok: Aha, za autem czekałem miesiąc.
Przykład z rzetelnością, uczciwością i konkurencyjnością cenową warsztatów raczej chybiony, wystarczy poczytać wpisy na forach żeby dojść do wniosku, że nie zawsze jest tak, jak piszesz :-) I nie są to odosobnione, marginalne przypadki.
Tomek napisał(a):
Bo nie ma własności, pan by dbał o swoje i nie rozkradał na lewo i prawo.

Wiesz, niektórzy słowo "dbać" różnie interpretują - patrz wyżej przykład z warsztatem :-D
Nie to, żebym uważał, że prywatne gorsze - po prostu nie wszystko złoto, co się świeci. Możesz zostać wydymany zarówno przez "prywaciarza", jak i "państwowego". Tylko prywaciarz lepiej zadba, żebyś się o tym nie dowiedział :-D
Wszystko sprowadza się do
Kyokushin napisał(a):

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 28 czerwca 2010, 12:24 

Kyokushin napisał(a):

Augustów, Zygmuntowska 38.

Kyokushin napisał(a):
Tomek. Strzał w 10.

Zdecydowanie. Leczenie kanałowe, 4 wizyty, 100zł za całość. W państwowej przychodni lepiej nie mówić, nawet RTG nie mają.

Kyokushin napisał(a):
A na allegro i tak taniej.

Strzał w 10 :ok:

Kyokushin napisał(a):
Uważam że służba zdrowia powinna być po części państwowa/publiczna a nie inne rzeczy.

A ja uważam że powinna być prywatna i można ewentualnie pomyśleć nad podstawowymi świadczeniami w rodzaju ratownictwa czy podstawowego ubezpieczenia dla najbardziej ubogich w społeczeństwie. Choć i tak to by pewnie zaczęło być studnią bez dna jak wszystko co państwowe.

PostNapisane: 28 czerwca 2010, 12:30 
Administrator

KotSylwester napisał(a):
Ja bym chciał żeby mi naprawiali za darmo, oddawali co mają na rabacie w hurtowni, umyli i odkurzyli auto, zatankowali do pełna a ja tylko zapłacę za części... :rotfl: :rotfl:

Skoro masz takie podejście, to wyjaśnia resztę :) :P

KotSylwester napisał(a):
Podjedź do mojego kolegi na Zamieniecką do "Feu" i im to powiedz. Stwierdzenie równie mocne jak to że BMW jest dresiarskie, Mercedes cygańsko-taksówkarski.

W którym miejscu to jest, może była stacja obsługi shell?

Tomek - jak widać są dobre argumenty za i przeciw. Myślę, że jednak tu chodzi o uczciwość w wielu przypadkach.
Co do służby zdrowia, raczej się nie przekonamy ;) Ale po części masz rację, ale nie do końca moim oczywiście zdaniem.

PostNapisane: 28 czerwca 2010, 12:43 

Kyokushin napisał(a):
KotSylwester napisał(a):

W którym miejscu to jest, może była stacja obsługi shell?

Tak, jak BMW to od razu pytaj o Andrzeja i powołaj się na mnie ;)

PostNapisane: 28 czerwca 2010, 12:54 
Administrator

KotSylwester napisał(a):
Tak, jak BMW to od razu pytaj o Andrzeja i powołaj się na mnie ;)

Spoko, może trzeba się rzeczywiście na Ciebie powołać... ale 5 lat temu o tym nie wiedziałem.
Przeczytaj poniższe, może Cię to zainteresuje, może Twojego kolegę, może go 5 lat temu tam nie było.

Otóż, 5 lat temu była to stacja Shell, ja byłem trochę młodszy, kilka kilogramów lżejszy i miałem trochę mniej 'w łapie'.
Jak jechałem autem, jeszcze 318i to coś mi huczało, że stacja 'shell' i że blisko ode mnie, postanowiłem zajechać.

Wjechałem na podnośnik.
Pan łapie koło i mówi uuu panie, mało żeś się pan nie zabił, koło się majta.
Majtać się nie majtało, ale był luz, oczywiście ja wtedy się jeszcze nie znałem.
Pan mówi, ooo piasta do wymiany, łożysko, od łożyska to panu przewody hamulcowe rdzewieją, nie no, półoś krzywa.
Ja już mam w oczach apokalipsę, bo nie spodziewałem się takiego obrotu sprawy. Pan mówi ale od tej półosi to i pewnie tylny most poszedł, bo takie wibracje miał...
Ja wyciskam przez gardło, czy dasię to naprawić, ile będzie kosztować.
No to gość cośtam cmoka, liczy, i mówi. To tyle, tamto tyle... no to będzie około 2000.
Ja mówie: 'ile'? On mówi no 2000 strona, ale powiem panu że od tych wibracji to i widze druga półoś krzywa i pewnie też piasta i łożysko no i ten most czyli całość tak z robocizną ok 6000.
Spojrzałem się jak na idiote. I mówię żeby to złożył jak było i wyjeżdżam.
Gość mówi że tyle kosztuje, takie ceny, dodał że może by używane części załatwił to w 2000+ robocizna może dało by sie zmieścic, ale to uniego w domu.
ja mówie, ze zainteresowany nie jestem i ma to złożyc.
Gość mówi, że mam niesprawne auto i moge sie zabic. Że mnie nie wypuści.
Mówie że ma to skręcić. Poszedł po jakiegoś kierownika i obaj przyszli i mi tłumaczą że musze u nich zostawić auto bo jest niesprawne i na droge mnie nie wypuszczą i wezwą policje.
Powiedziałem, że jak on mnie nie wypuści, to ja zadzwonie po ojca, który wyjedzie, przez zamkniętą bramę i będą musieli mu wytlumaczyc czemu nie chcieli mnie wypuścić.
Odpuścili, założył mi gość koło (o dziwo tak że się nic nie kolebotało).
Pojechałem do domu, ojciec rozłożył - do wymiany było łożysko i piasta - koszt za nowe łożysko + piasta używka 230zł, zrobiliśmy sami.

Tak więc, to tyle, na temat uczciwości w tym warsztacie. CHCIELI MNIE SKROIĆ NA 6 PATYKÓW... no ale nie wiem, może się coś zmieniło.

PostNapisane: 28 czerwca 2010, 13:25 
Forumowy terrorysta

jiGsaw napisał(a):
renoraines - zatem co proponujesz? Powrót do komuny i promowanie klasy robotniczej?

Nie proponuje powrotu do komuny. Choć dla niektórych poza wolnością słowa i otwarciem granic niewiele się zmieniło. Wcześniej Polska była zależna od Moskwy dziś od Brukseli. Wcześniej nadrzędny był interes RWPG i Układu Warszawskiego dziś Traktatu Lizbońskiego i Nato. W ZSRR rządzili komisarze, w UE również rządzą komisarze. Prawo unijne ważniejsze od krajowego, więcej wpłacamy do unijnej kasy niż z niej pobieramy itd, itp
Absurdem unijnym jest zakwalifikowanie marchewki do owoców, a ślimaka do ryb.
:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Problem nie polega na tym, że nie ma reform, ale na tym, że reformy są robione prowizorycznie, żeby się nikomu nie narazić. Ale czego można się spodziewać po tych opozycjonistach mających styropian zamiast mózgów, którzy są za a nawet przeciw. I tutaj właśnie pomocne będą okręgi 1 mandatowe. Głosuje się na konkretną osobę, którą można rozliczyć z wyborczych obietnic.
Prowizoryczna reforma ubezpieczeń społecznych- wprowadzenie OFE, ale bez reformy ZUS i likwidacji KRUS. Kolejne sprawy: likwidacja Senatu, ograniczenie postaw roszczeniowych różnych grup społecznych, stabilny system podatkowy, a także respektowanie mojego prawa do obrony. Gdy idę sobie i ktoś mnie zaczepi to mam prawo się bronić, a że napastnik ma złamaną szczękę to już jego problem. Ale w POsranej rzeczywistości to osoba zaczepiona jest uznawana za agresora i ciągana jest po komendach i sądach, bo przecież POpaprańcom zależy na elektoracie z zakładów karnych.

Seth8 napisał(a):
Mnie chodzilo o to ze sam wymagasz aby ludzie sie zrzucali na leczenie innych bo im sie nalezy, a zarzucasz lekarzom postawe
roszczeniowa. Oni ja maja poniewaz nie dzialaja w warunkach wolno rynkowych.

Co miesiąc część moich dochodów zabierana jest niezależnie ode mnie na ubezp, więc mam prawo wymagać opieki med czy emerytury, bo płace za to.
A lekarz taki ma zawód, otrzymuje za swoją pracę wynagrodzenie i nie należy mu się więcej tylko dlatego, że taki wykonuje zawód. Jak mu się nie podoba to zawsze się może zwolnić z przychodni/szpitala = stracić dodatkową lewiznę, gdy przyjmuje prywatnie w czasie pracy za który już otrzymuje wynagrodzenie czy gdy w czasie pracy spotyka z przedstawicielami farmaceutycznymi. Także lekarze działają w warunkach wolnorynkowych, ponieważ to wynika z definicji czyli działają na rynku (medycznym) , na którym następuje wymiana dóbr między sprzedającym a kupującym ( lekarz-pacjent) w wyniku dobrowolnie zawieranych transakacji przy dobrowolnie ustalonej cenie.

Seth8 napisał(a):
renoraines napisał(a):
Przekrętem jest wprowadzenie prywatnych OFE, które to zarabiają na publicznych pieniądzach

To nie sa publiczne pieniadze tylko srodki ktore ludzie sobie sami odkladaja na swoja emeryture. To sa ich pieniadze a nie panstwa.
Co do przekretu to oczywiscie ze tak

To nie są środki jakie ludzie odkładają, tylko to są środki automatycznie pobierane, tak jak pobierany jest podatek,dlatego też to są pieniądze publiczne.

PostNapisane: 28 czerwca 2010, 13:26 

Kyokushin, 5 lat temu tam był inny warsztat.

PostNapisane: 28 czerwca 2010, 13:27 
Administrator

KotSylwester napisał(a):

Oby.

PostNapisane: 28 czerwca 2010, 13:31 

Kyokushin napisał(a):
Jak jechałem autem, jeszcze 318i to coś mi huczało, że stacja 'shell' i że blisko ode mnie, postanowiłem zajechać.

Teraz tam jest FeuVert.

Kyokushin napisał(a):
KotSylwester napisał(a):

Oby.

Może podjadę i zrobię zdjęcia napisu FeuVert?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 171 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1